010 Indrumar afaceri tic si noile profesii

551 views

Published on

Indrumar afaceri TIC si noile profesii

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
551
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
47
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

010 Indrumar afaceri tic si noile profesii

 1. 1. TIC si noile profesii
 2. 2. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareNu incape indoiala ca TIC ne-a schimbat modul de viata, de arelationa sau de aavea acces la informatii. Intrarea in scena a noilor unelte, noi modele denegociere, noi forme de comunicare au spulberat cele mai traditionale schemeale structurilor formative si ale societatilor.Se ivesc noi necesitati, noi profiluri si noi profesii la care modelele educative nuofera inca raspuns cat si pentru care companiile intreprind deseori proceseintense de selectie pentru a gasi profilul adecvat.Prin intermediul prezentului document, urmarim sa ajutam sa se fac aluminaasupra acestor functii si responsabilitati noi ale persoanelor care lucreaza inmediul TIC. In consecinta, incercam sa va prezentam cateva dintre ultimele“profesii noi”. Luati not ite, poate ca viitorul dvs se afla in una dintre acestea.
 3. 3. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareBlogger. Pana acum ceva timp in urma era vorba de un hobby pentru multe persoane. In realitate, a devenit un post de munca remunerat. Sunt din ce in ce mai multe firmele care angajeaza astfel de profesii ca sa mentina si sa introduca informatii pe blog-uri despre produsele si serviciile lor Obiectivul principal al unui blogger profesionist este acela de a stabili “dialogul” cu clientii/utilizatorii sau potemtialii clienti/utilizatori pentru a le facilita informatii de interes, sa promoveze marca si sa serveasca drept element de legatura intre firma si clienti.
 4. 4. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareDezvoltator de animatie 3D. Animatia 3D reprezinta tehnica destinata crearii imaginilor in miscare prin intermediul utilizarii calculatorului. Dezvoltatorul de animatie tridimensionala prin intermediul calculatorului un trebuie sa aiba doar acelasi talent si creativitate ca a unui desenator traditional, ci si cunostinte solide de programe de animatie in calculator (3D Studio Max, Lightwave 3D…) cat si o mare capacitate de inovatie si adaptare care sa ii permita asimilarea si exploatarea posibilitatilor oferite de noile tehnologii si aplicatii dezvoltate in domeniul sau.
 5. 5. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareConsultant eBusiness. Activitatea unui Consultant eBusiness este aceea de a ajuta firma sa beneficieze de dezvoltarea TIC pentru imbunatatirea si organizarea proceselor interne si dezvoltarea activitatii firmei. Prin urmare, unul dintre obiectivele principale este acela de a ingriji si accentua prezenta firmei in Retea cu ajutorul unei bune strategii de marketing.Pentru aceasta, include printre atributiile sale analizele publicului (sondaje),competenta si vizibilitatea .
 6. 6. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareArhitect al Informatiilor Este persoana care se ocupa de organizarea si structurarea unei pagini web pentru a imbunatati gradul de utilizare. Activitatea acestuia este foarte importanta pentru a putea construi o pagina web accesibila, simpla, prietenoasa pentru utilizatori. Arhitectul Informatiilor reprezinta un profil intre inginerie si marketing. Activitatea sa se desfasoara in stransa legatura cu echipa de dezvoltare a paginii web si cu designul grafic. De obicei s-a obsrevat ca acest profil se bazeaza pe pregatire tehnica, deoarece acest lucru ii va facilita intelegerea cu echipa tehnica. Este vorba de obicei de profile de seniori care au cel putin 5 ani de experienta in conceperea (crearea) paginilor web.
 7. 7. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareProiectant pagina web Atributiile sale consta in conceperea, planificarea si implementarea paginilor web. In actiivtatea sa, este necesar a se avea in vedere aspecte precum navigabilitatea, accesibilitatea, gradul de utilizare, arhitectura informatiilor, precum si integrarea mijloacelor cum ar fi audio, text, imagine si video. Activitatea proiectantului web are de asemenea caracteristici artistice, deoarece este necesar a se avea cunostinte despre manevrarea uneltelor pentru a putea realiza grafica pe calculator, retusari de imagini, grafice, etc. I se va solicita de asemenea cunostinte cu privire la standardele web (HTML, pagini de stil…) si motoare de cautare.
 8. 8. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareExpert in Analitica Web. Este persoana responsabila de masurarea, culegerea si analizarea datelor care genereaza o pagina web cat si actiivtatile de marketing online ce se pot desfasura in jurul acesteia. Expertul in Analitica Web este capabil sa interpreteze informatiile din statistici, precum si sa prezinte si sa propuna solutii menite sa imbunatateasca pozitionarea online. Acest profil necesita cunostinte referitoare la uneltele de analitica web si este de obicei dezvoltat de persoane cu cunostinte de interpretare a statisticilor si datelor.
 9. 9. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareExpert in utilizare. Este vorba de un profil care este d eobicei integrat in departamente de design, marketing sau tehnologia companiilor. Capata din ce in ce mai multa importanta, deoarece succesul unei pagini web este determinat in mare parte de gradul de satisfactie al utilizatorilor sai. Este asadar vorba de un profil in crestere , o piesa fixa acompaniilor care opereaza pe Internet, cum ar fi de exemplu sectorul bancar. Un expert in utilizare trebuie sa fie o persoana care indeplineste urmatoarele conditii: obiectivitate, flexibilitate, empatie, orientare catre rezultate si in special o mare capacitate de a asculta (prin intermediul diverselor canale) ceea ce solicita utilizatorii.
 10. 10. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareEditor de continuturi. Editorul de continuturi este responsabilul de administrarea continuturilor. Printre functiile sale se numara: • Realizarea unui proces de monitorizare si documentare pentru a fi la curent cu tot ceea ce se intampla in zona sa sau domeniul de activitate al firmei unde lucreaza. • Prelucrarea informatiilor si generarea continuturilor pentru comunicarile din cadrul companiei (blog-ul, pagina web a companiei). • Asumarea responsabilitatilor redactarii, editarii si publicarii in diverse medii. Editorul de continuturi se bazeaza de obicei pe formarea specializata in Social Media, marketing, comunicare 2.0, etc.
 11. 11. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareAnalist Functional. Este vorba de legatura naturala dintre persoanele utilizatoare ale serviciilor, aplicatiilor etc si departamentul de informatica sau dezvoltare a unei companii. Printre functiile sale se intalnesc cele de control,, analiza si supraveghere a dezvoltarii functionale a aplicatiilor, garantand ca acestea sunt exploatate corect si ca ofera un randament optim. In viata de zi cu zi, si in ceea ce priveste dezvoltarea ce se intreprinde de catre companie, analistul functional trebuie sa realizeze viabilitatea tehnica si economica a dezvoltarii, fiind necesar sa elaboreze o documentatie, atat tehnica cat si de utilizator, pentru una dintre aplicatiile sau serviciile care se dezvolta.
 12. 12. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareWebmaster. Este vorba, probabil, de unul dintre profilurile mai putin inovatoare fata de cele prezentate in acest catalog de noi ocupatii, insa nu mai putin interesant sau solicitat. Webmaster-ul este responsabil de functionarea portalului de Internet in mod optim, din punct de vedere tehnic. Acest lucru presupune navigarea corecta a utilizatorilor portalului. Conform structurii companiei, webmaster-ul activeaza mai mult in echipa sau independent, desi tendinta actuala este aceea de a lucra in echipa cu diverse departamente responsabile de portal. Printre semnele distinctive ale identitatii unui bun webmaster se afla flexibilitatea, initiativa, creativitatea, orientarea catre obiective, toleranta lucrului sub stres si capacitatea de decizie, deoarece de multe ori va trebui sa decida care este calea de urmat in ceea ce priveste dezvoltarea portalului.
 13. 13. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareResponsabil de comert electronic. Este persoana responsabila de intretinerea si imbunatatirea magazinului online al unei companii. Acest profil este esential pentru o afacere online, deoarece se ocupa de planificarea si executarea planului de vanzari online a companiei, fie atat pentru alte companii (B2B) cat si a consumatori directi (B2C).Este responsabilul de comert electronico care actioneaza ca legatura intre paginaweb a companiei si public (clienti sau potentiali clienti), prin intermediul celor caresunt de asemenea responsabili de receptarea necesitatilor si a asteptarilorvizitatorilor paginilor web.In prezent, comertul electronic este din ce in ce mai clar ca salveaza multe companii,dat fiind faptul ca acest profil capata pe zi ce trece o mai mare importanta.
 14. 14. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareResponsabil de Marketing de afiliere. Marketing-ul de Afiliere este acea modalitate de marketing sau de publicitate online care se bazeaza pe propriile rezultate si acolo unde cei care dau anunturi platesc in ceea ce priveste clicul, rapoarte utilizatori noi sau vanzari mentionate pe diverse pagini web afiliate. In realitate acest tip de marketing a capatta o mare importanta, deoarece investitia este conditionata de rezultate.Printre sarcinile obisnuite a unui responsabil de marketing de afiliere se afladezvoltarea campaniilor de marketing cu impact mare, gestionarea si optimizareaprogramelor de marketing de afiliere, dezvoltarea initiativelor referitoare lacomercializare si promovare…
 15. 15. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareDirector de Marketing online. Este persoana care stie cel mai multe in cadrul companiei despre noi elemente publicitare si promovare online si despre cum sa le aplice cu succes la crearea campaniilor de promovare. Se poate spune ca acest profil este responsabil de imaginea marcii companiei pe diverse canale unde este prezenta.Asadar, vorbim de o persoana dinamica, cu domeniul in sectorul online si limbistraine si o cunoastere vasta a pietii.Trebuie sa aiba, de asemenea, capacitati de identificare a “conversatiei” cu clientii sisa stie sa asculte ce se vorbeste pe retelele sociale, forumuri, etc., pentru a o puteautiliza in favoarea pozitionarii marcii si imbunatatirii serviciilor si/sau produselor.
 16. 16. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareAvocat specialist in Internet. Aparitia Internet-ului a adus cu sine noi necesitati si probleme in domeniul antreprenorial si, in consecinta, un nou profil profesional in domeniul dreptului: specialist in Internet. Acest profil necesita un background juridic solid, precum si cunstinte vaste despre diferite subiecte referitoare la TIC precum: Contractare online, comert electronic, protectie date, semnatura digitala, proprietate intelectuala, aspecte juridice legate de denumirile domeniului, etc. Aceasta figura nu este reprezentativa doar pentru solutionarea problemelor, ci a capatat un rol fundamental in consultanta preventiva, permitand astfel analiza riscurilor si evitand ca firma sa comita vreo ilegalitate sau sa ii fie periclitate drepturile.
 17. 17. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareResponsabil de mass-media online. Atunci cand firma intreprinde o campanie publicitara pe Internet, se confrunta cu un scenariu care necesita un angajament ferm (investitia) fara sa cunoasca efectele care pot duce la generarea cererii. In consecinta, este foarte important a se trasa o buna strategie publicitara, al carui design si implementare intra in sarcina Responsabilului de mass-media online.Responsabilul de Mass-media va trebui sa planifice strategic campaniile cu mijloacelede comunicare, sa garanteze o gama larga de continuturi si sa masoare impactulmijloacelor de comunicare generate de vanzari si de importanta marcii. De asemenea,trebuie sa ghideze crearea si executarea campaniilor in mass-media si ulterior sa obtinaimpactul major, sa masoare rezultatele obtinute din aceste campanii, importantamarcii , vanzarile si ROI-ul de marketing.
 18. 18. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareManager de Produs. Managerul de Produs trebuie sa fie analistul de piata din cadrul companiei. Este persoana care va identifica oportunitati, tendinte, probleme, segmente noi… pe piata, cu scopul de a dezvolta si asigura un produs de succes si rentabil pentru companie. Acest profil este inclus de obicei in departamentul de marketing, si un se concentreaza doar pe lansarea de produse, ci este responsabil de managementul produsului pe toata durata ciclului de viata.In consecinta, trebuie sa realizeze de asemenea o monitorizare a evolutiei produsului ,modul in care sunt primite pe piata si sa ia notite in legatura cu rectificarilenecesarepentru repozitionarea produsului sau sa il faca sa dispara pentru a-si recastiga pozitiamarcii printr-un nou produs.
 19. 19. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareExpert in SEM (search engine marketing). Este persoana experta in SEM, un profil profesional specializat in marketing-ul motoarelor de cautare. Printre atributiile acestuia, se afla si aceea de a decide care este segmentul de public caruia i se adreseaza o anume activitate de marketing, cuvintele cheie sau parolele care trebuie gazduite pe diverse motoare de cautare precum Google, Yahoo, Bing, Ask… (pagini web sponsorizate) Importanta expertului in SEM consta in cunoasterea si experienta pentru a putea oferi consultanta cu privire la:In ce sistem publicitar si pe ce pagini merita sa faci reclama, ce cuvinte trebuie saachizitionezi pentru o anume campanie publicitara pe motoarele de cautare,segmentarea anunturilor sau bugetul necesar pentru postarea anuntului in cadrulrezultatelor motorului de cautare, printre alte sarcini.
 20. 20. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareExpert in SEO (search engine optimization). SEO si SEM reprezinta doua concepte din cadrul marketing-ului pe motoarele de cautare pe care in prezent oamenii inca obisnuieste sa le confunde. Cand se vorbeste de pozitionare pe motoarele de cautare, se face referire la SEO, adica, la optimizarea paginilor Web, la rezultatele organice ale motoarelor de cautare. In cadrul activitatii unui SEO se afla optimizarea codului si a continuturilor paginilor Web, obtinerea link-urilor, etc. Expertul in Seo este un profil foarte solicitat in prezent, deoarece pe companii le intereseaza sa aiba o pagina web optimizata si sa castige pozitii la rezultatele motoarelor de cautare prin termenii pe care ii utilizeaza de obicei clientii pentru a-si gasi produsele sau serviciile pe Internet.
 21. 21. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareProgramator Programatorii sunt responsabili de suport tehnic in ceea ce priveste o pagina web. Printre atributii se numara atat intretinerea bazei de date cat si a programelor necesare pentru ca pagina web sa functioneze adecvat. Exista diverse ramuri in care se evidentiaza profesionistii in momentul formarii lor profesionale si care ulterior se reflecta in ofertele de munca si la locurile de munca create in companie. Fiecare dintre aceste specializari necesita cunoasterea unui anumit limbaj.DE exemplu, programatorii care lucreaza in medii relationate cu Internet-ul si web-ul 2.0 trebuie sa aiba cunostinte in ASP, Java, PHP, Phyton, HTML, CSS, AJAX…)
 22. 22. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareManager de Proiect. Managerul de Proiect este persoana responsabila de managementul unui proiect de la inceput (definire), pana la finalizare, trecand prin perioada de executie. Printre functiile acestuia, se afla cele de realizare a definirii corecte a domeniului de aplicare, concretizarea/realizarea resurselor necesare (atat materiale cat si umane), durata de executie (planning), garantarea ca proiectul se executa in termenii de calitate si in conditiile agreate si sprijinirea clientului pana in momentul finalizarii proiectului.In consecinta, exista doua caracteristici esentiale ale acestuia profil profesional:capacitatea de coordonare a echipei de lucru cat si cunostintele tehnice avansate inceea ce priveste mediul abordat in proiect.
 23. 23. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareManager de Sisteme. Este profesionistul in a carui sarcina cade responsabilitatea de a administra toata activitatea departamentului de prelucrare a datelor din companie. Printre atributiile sale, este aceea de a fi la curent in mod constant cu noutatile din sectorul sau si sa selecteze hardware-ul si software-ul, operatiunile si programele care se potrivesc cel mai bine companiei. Necesita o cunoastere avansata pentru a putea coordona personalul din departamentul de sisteme si in prezent sunt apreciati in mod special.Motivul este ca functiile sa inceapa sa fie recunoscute ca o piesa cheie a strategieiantreprenoriale, avand un efect direct asupra activitatii inovatoare executate incompanie si capacitatea acesteia de a avea impact.
 24. 24. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareResponsabil SMO (social media Optimization). Dupa cum relateaza Wikipedia, SMO consta in «Optimizarea mediilor sociale», si este “un termen de marketing care se refera la strategia si ansamblul de activitati realizate in retelele sociale si comunitatile online cu un scop publicitar sau comercial”. Printre functiile acestuia, se pot evidentia acelea pe care Rohit Bhargava (persoana care a dat denumirea) le defineste ca fiind 5 reguli de aur ale responsabilului de SMO:Sa faciliteze utilizatorului sa poata impartasi continuturi in retelele sociale; sadistribuie continutul in diverse retele sociale; sa recompenseze persoanele care neajuta sa distribuim continutul; sa adapteze continutul la alte formate; sa dezvoltemashup-ul (reelaborarea continuturilor prin colaborare).
 25. 25. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareAsistent Suport tehnic. Este persoana responsabila de instalarea, configurarea si intretinerea echipamentelor informatice, periferice, software, etc.. De asemenea, este responsabil de crearea automatizarii sarcinilor pe servere, precum si instalarea de soft pentru utilizare zilnica de catre personalul companiei (de la un sistem operativ, pana la antivirus, sau unelte de activitate mult mai specifice si specializate).Una dintre avantajele Asistentului de Suport Tehnic este acela ca domeniul sau deactivitate este vast, putand sa isi desfasoare activitatea intern (pentru o companie)sau ca parte a unui serviciu oferit de compania sa altei companii, institutii sauorgane care subcontracteaza acest tip de sarcini (Ex: administratii publice).
 26. 26. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareCommunity Manager. Activitatea unui Community Manager a devenit populara si este una dintre cele mai la moda. Trebuie s afie un expert in retele sociale si cu o cunoastere profunda a companiei, a obiectivelor si necesitatilor clientilor. Principalele atributii sunt acelea de a dinamiza reteaua sociala sau comunitatea virtuala, servind ca legatura sau punte intre companie si societate printr-un mediu online.Printre atributii: definirea obiectivelor comunitatii. De exemplu, trebuie sa obtina fanipe retele sociale sau pe un blog; sa cunoasca care este audienta si cum este aceasta:problemele, motivatiile, obiceiurile etc ale acesteia; sa identifice persoanele cu puterede influenta de pe aceste retele.Si bineinteles, una dintre atributiile cele mai importante este aceea de a puteatransmite toate aceste informatii pe care le colecteaza reteaua catre toatedepartamentele din companie.
 27. 27. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareSocial Media Strategist. In timp ce am vazut ca Community Manager este persoana specializata in dinamizarea continutului si audientei, Social Media Strategist este cea care defineste strategia marcii ce se monitorizeaza pe Retelele Sociale, ce actiuni sa intreprinda, cum sa o faca, realizeaza Planuri de criza si Faima, marketing de continuturi, alege canalele unde vom fi prezenti si in ce maniera vom fi prezenti pe acestea… Este creierul activitatii si cel care da instructiuni Community Manager-ului sa execute planul. In anumite companii exista o anumita tendinta de a uni ambele profiluri intr-o singura persoana, deoarece expertii in marketing digital sunt de acord cu faptul ca este vorba de profiluri diferite si complementare in mod clar (cu un nivel ridicat de dependenta unul fata de celalalt).
 28. 28. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareTrafficker. Situatia actuala de consolidare a Internet-ului genereaza noi profiluri specializate pe diverse zone, una dintre acestea, obiectul prezentarii, este cea de Trafficker. Aceasta figura a evoluat odata cu piata pana cand a devenit un post cheie in cadrul unei companii de Internet in care se administreaza un volum mediu semnificativ de publicitate, fie agentii de mass-media sau proprii. Aceasta persoana se situeaza intre departamentele tehnice si comerciale. Trebuie sa fie capabil sa inteleaga terminologia tehnica in timp ce cauta cele mai bune tarife posibile pentru optimizarea campaniilor de publicitate si monitorizeaza in mod exhaustiv inventarul disponibil.
 29. 29. Spatiu virtual pentru promovarea masurilor active de ocupareAdministrator baze de date. Un Administrator de baze de date este responsabil de intretinerea si operarea bazelor de date care alcatuiesc sistemul de informatii al unei companii. Atributiile unui administrator de baze de date depind de fisa postului, companie si politicile Tehnologiilor Informatiei (TI). Rolul sau are o mare importanta in cadrul companiei, deoarece intra in sarcina sa sa realizeze backup-uri , sa verifice astfel de backup-uri, sa realizeze analize de performanta si optimizare, sa participe la conceperea viitoarelor baze de date a organizatiei si sa incerce sa recupereze informatiile cand se produce vreo eroare grava care impiedica accesul la bazele de date.
 30. 30. TIC si noile profesii

×