008 Indrumar afaceri tic in sectorul turistic

668 views

Published on

Indrumar afaceri TIC in Sectorul turistic

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
668
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
22
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

008 Indrumar afaceri tic in sectorul turistic

 1. 1. Tehnologia Informatiei si aComunicarii in sectorul turisticCare este si la ce serveste?
 2. 2. Continuturi…IntroducereComputerizeaza-ti managementul afaceriiPastrati-va informatiile in sigurantaInternet-ul ca sursa de informatie si serviciiPagina web a afacerii talePromoveaza-ti afacerea pe InternetGeolocalizare si geocatching
 3. 3. IntroducereIn ultimii ani, evolutia tehnologica, telecomunicatiile si generalizarea Inreprinderile profesionale, autonome, trebuie sa se adapteze repedeutilizarii Internet-ului au presupus o revolutie care a schimbat in foarte acestui nou scenariu, incluzand tehnologii care nu doar le faciliteazascurt timp modul in care comunicam, atat la nivel personal cat si la nivel comunicarea cu clientii care utilizeaza deja noi canale de comunicareprofesional. mai bune si in mod periodic, ci in vederea imbunatatirii si optimzarii propriilor proceduri interne, automatizand sarcinile si reducand timpul siNu cu mult timp in urma vorbitul la telefon cu o alta persoana depindea costurile pentru apute aoferi niste preturi si o calitate competitiva peca aceatsa sa se afle intr-un loc concret si intr-un moment stabilit. piata actuala.Azi, avem telefonul cu noi intotdeauna si nu mai sunam la o destinatie, cila numarul unei persoane concrete.Telefonul nu este doar o unealta de comunicare verbala, ci permite si TIC in sectorul turistic.accesul la Internet, comunicarea prin mesaje scrise (sms si e-mail), fotografiat si expediat poze, ascultat muzica sau radio, vizionare Pe parcursul acestui ghid, vom realiza un tur prin Tehnologia Informatieide filme, jocuri si o serie de utilitati care continua sa creasca. si a Comunicarii cea mai utilizata in sectorul turistic, modalitatea de a o integra in cadrul firmei, cum sa o utilizam si cele mai importanteIn casele noastre exista deja un loc rezervat pentru cel putin un contributii pentru firmele din domeniu.computer personal si in anumite imprejurari chiar mai multe. Inainte de amerge in calatorie (in scop turistic sau serviciu), achizitionarea unui Unele dintre obiectivele ce se urmaresc prin integrarea tehnologiei inprodus sau contractarea unui serviciu, computerul sau telefonul mobil activitatea profesionala a colectivului autonom sunt urmatoarele:servesc drept unelte de acces la Internet si cautareinformatii, cunoasterea opiniilor si experientelor altor persoane, solicitare • Un management mai comod, mai rapid, mai eficient si accesibil:recomandari sau cautare de diverse firme furnizoare. TIC permit procesarea automata a sarcinilor repetitive, un acces rapid si imediat catre informatii din orice loc si obtinereaImbunattairea comunicarii a modificat chiar si modul in care comunicam; rapoartelor si datelor in maniera rapida si eficienta pe care os-a scurtat in mod semnificativ timpul pe care un consumator il faciliteaza luarea deciziilor si intocmirea ofertelor si promotiilor.considera acceptabil in a obtine raspunsuri la o consultatie sau in adisoune de informatii de orice fel.
 4. 4. • O promovare comerciala mai personalizata, rapida, economica, Pe parcursul capitolelor urmatoare, vom face un tur prin diversele eficienta si simpla: prin intermediul noilor canale de comunicare tehnologii si vom raspunde catorva intrebari pe care, fara indoiala, toti ni (Internet, telefonie mobila, portaluri strategice, retele sociale, etc.) le-am pus candva: este posibil sa lanseze campanii promotionale, oferte, cunoasterea cererii clientilor nostri si toate acestea foarte rapid si • Ce este o tehnologie determinata si care sunt avantajele economic. acesteia? TIC permit ca tratarea clientilor nostri sa fie mai personalizata, sa • Cum ma pot ajuta sa imi comercializez produsul, pagina sau sa se cunoasca gusturile si cererile in prealabil, sa se personalizeze atrag mai multi clienti? oferte si promotii, etc. • Cum ma pot ajuta sa imi fidelizez cientii?• Servicii 24 ore din 24/365 zile pe an: nu mai este nevoie sa se inchida afacerea si niic sa se astepte la cozi interminabile pentru • Cum ma pot ajuta sa imi imbunatatesc calitatea serviciilor si sa a realiza o formalitate la Administratie sau cu entitatea bancara. ma disting de concurenta? Acum este posibila realizarea oricarei formalittai prin intermediul • Cum ma pot ajuta sa imbunatatesc managementul firmei? Internetului cu aceeasi siguranta si garantie ca si cum le-am realiza personal, economisind timp si costuri si eliminand • Cum ma pot ajuta sa reduc costurile, sa economisesc timp si sa deplasarile inutile. optimizez rentabilitatea?• Deservirea clientilor in orice moment: portalurile web cu informatii • Cum ma pot ajuta sa reduc sezoanele si sa imi sporesc activiatea complete si detaliate ale pozitionarii noastre si ale serviciilor de pe tot parcursul anului? rezervari online, de exemplu, vor lucra pentru noi si vor informa clientii in timp ce noi ne dedicam altor sarcini.• Oferirea de servicii imbunatatite clientilor nostri cat si posibilitatea de a se conecta la Internet de la unitatea noastra sau spre exemplu, dispunerea de unelte tehnologice care sa faca sederea mai agreabila si mai interesanta.
 5. 5. Computerizeaza-ti managementulIn mediul antreprenorial devine din ce in ce mai necesar detinerea deinstrumente adecvate care sa permita stimularea activitatii si atingerea Calculatorul. afacerii…unui nivel mai inalt de administrare, calculatoarele si sistemele Calculatorul personal este fara indoiala o unealta de baza si esentialainformatice fiind cele care se potrivesc cel mai bine acestei activitati. care sprijina restul utilittailor pe care le ofera TIC in actiivatea cotidiana a unei persoane autonome.Computerele personale si PDA (calculatoare de buzunar care au deobicei si telefon mobil), prezinta numeroase functionalitati pe care le Azi, piata ofera o gam alarga de echipamnete informatice pentru toatefaciliteaza in fiecare zi in cadrul firmelor. necesitatile: calculatoare obisnuite de birou, laptopuri, mini-laptopuri (denumite de asemenea Netbooks), cu ecrane mai mari sau maiCalculatorul personal iti va permite sa utilizezi o serie de unelte si utilitati mici, de diverse marci, unelte aditionale sau prevazute cu Sisteme dede mare interes in activitatea cotidiana si in viata personala: accesul la Operare diferite.Internet, utilizarea aplicatiilor informatice, implementarea unui programde gestiune, stocare informatii, etc. Aplicatiile informatice se dezvolta pentru a functiona sau a fi compatibile cu un anumit Sistem de Operare, dat fiind faptul ca de aceasta primAplicatiile specifice managementului afacerii, adaptate activitatii, alegere va depinde ulterior utilizarea sa nu a diverselor aplicatiicontribuie la facilitarea sarcinilor administrative, la economisirea de timp informatice.si la un mai mare control al activitatii de zi cu zi. Daca nu va este clar de anume tip de calculator aveti nevoie pentru nevoile dvs, adresati-va expertilor care va pot indruma. Un alt aspect de luat in consideratie este tipul de calculator care se potriveste activitatii dvs: de birou, daca veti sta mereu in birou si nu va trebui sa il utilizati si in alte locuri sau laptop pentru cei care calatoresc frecvent si trebuie sa aiba biroul aproape, de exemplu, persoanele responsabile de cazare din turismul rural, activittai in aer liber sau ghid turistic.
 6. 6. Un alt aspect de luat in consideratie este tipul de calculator care se Unelte de zi cu zi: ofimatica.potriveste activitatii dvs: de birou, daca veti sta mereu in birou si nu vatrebui sa il utilizati si in alte locuri sau laptop pentru cei care calatoresc Elaborarea unui buget, consultarea datelor unei societati furnizoare,frecvent si trebuie sa aiba biroul aproape, de exemplu, persoanele expedierea informatiei catre clienti in ceea ce priveste anumite oferte,responsabile de cazare din turismul rural, activitati in aer liber sau ghid sunt sarcini obisnuite in activitatea cotidiana a oricarei activitatituristic. comerciale.Daca optati pentru un calculator tip laptop, este recomandabil sa luati in Pentru aceasta trebuie sa unim timpul necesar pentru a realiza restul deconsideratie optiunea de a achizitiona unul care sa integreze un modem sarcini care implica gestionarea unei societati de servicii turistice:HSDPA, adica, un modem pentru conexiunea la Internet prin intermediul administrarea bunurilor sau a inventarului, achizitii de bunuri si produse,telefoniei mobile. In acest fel, veti putea introduce o cartela SIM in elaborare meniuri, oferte, rute, mentenanta si reparatii unitati, etc.propriul calculator si nu veti avea nevoie de alte accesorii suplimentare. Ofimatica sau “pachetul ofimatic” este un ansamblu de aplicatii careDimensiunea ecranului, greutatea calculatorului si durata bateriei sunt transforma calculatorul intr-o unealta puternca de administrare si deaspecte pe care va trebui sa le luati in consideratie inainte de a-l organizare antreprenoriala.achizitiona pentru a putea alege un echipament care sa se adaptezenecesittailor dvs proprii si modului in care prevedeti a-l utiliza. In general, un pachet ofimatic este alcatuit din urmatoarele aplicatii:Mini-laptopurile sau netbook-urile sunt calculatoare ieftine si de • Un procesor de text care permite elaborarea oricarui tip dedimensiuni mici, dar care au de asemenea putine resurse: capacitate de documente: bugete, scrisori informative, etc.stocare redusa, memorie, procesori lenti, etc. Se utilizeaza in principalpentru a avea acces la Internet si pentru a utiliza unelte primare precum • O foaie de calcul pentru a calcula cu precizie suma bugetului si alfoi de calcul sau procesori de text, dar nu sunt adecvate pentru utilizarea facturilor, controlarea costurlilor generate intr-o anumita perioadaaltui tip de aplicatii de gestiune. Pot fi totusi o completare buna pentru un de timp, etc.calculator de birou, deoarece daca sunt mici, usoare si comode pentru acalatori fara a pierde comunicarea si contactul cu clientii.
 7. 7. • O aplicatie de baze de date care ajuta la structurarea si stocarea informatiilor referitoare la clienti, firme furnizoare, servicii si activitati realizate, etc. • In plus, bazele de date sunt foarte utile in momentul culegerii de informatii pentru a organiza campanii promotionale, a expedia detalii persoanelor care au contractat servicii pentru o suma minima determinata, felicitarea aniversarii unui eveniment (nunta, botez, etc.), informarea asupra unei oferte, etc. • O aplicatie pentru elaborarea prezentarilor, care sunt foarte Termenul de smartphone se refera la un telefon inteligent, respectiv la eficace pentru a prezenta actiivtatile realizate deja potentialilor un telefon mobil care este prevazut cu caractreistici similare unui clienti sau drept reclama pentru a face mai atractiva o vitrina sau computer personal. un stand la un targ din domeniu. Initial, acesti doi termeni se refereau la aparate diferite (PDA nuPDA sau Smart-phone. obisnuiau sa dispuna de posibilitatea de a fi utilizat ca telefon mobil), insa progresul si evolutia tehnologica a provocat, ca in realitate, sa fieIn mediul antreprenorial devine din ce in ce mai necesar detinerea de aproape sinonime si sa se intrebuinteze diferit pentru a se referi lainstrumente adecvate care sa permita stimularea activitatii si atingerea acelasi dispozitiv.unui nivel mai inalt de administrare, calculatoarele si sistemeleinformatice fiind cele care se potrivesc cel mai bine acestei activitati. Permite schimbul si accesul la aceleasi informatii din calculatorul tau si in acelasi dispozitiv, dispune de telefon, e-mail, acces la Internet,Un PDA este un Asistent Personal Digital, a carei denumire provine de agenda, camera foto, etc.la acronimele din engleza (Personal Digital Assitant). Este vorba de unmini-calculator de buzunar care, intr-o dimensiune similara telefonului PDA este colegul ideal pentru cine isi petrece ziua de munca departe demobil, este prevazut cu agenda electronica, posibilitatea de a instala calculatorul de la birou, deoarece datorita multiplleor aplicatii permitediverse aplicatii (de gestiune, de facturare, rezerve, etc.), telefon realizarea multor sarcini din orice locatie:movil, camera foto, acces la Internet, GPS, etc.
 8. 8. • Acces la toate tipurile de informatii precum articole, preturi, clienti, ocupare forta de munca si rezervari, etc. Fiecare din aplicatiile pe care le veti instala in PDA-ul • Posibilitatea de a gestiona rezerve, de a nota comenzi, de a lua dvs va avea anumite conditii fata de Sistemul de comenzi, etc. Operare si resursele necesare. Inainte de a achizitiona un PDA pentru actiivatea dvs, informati-va in ceea ce • Acces, consultatie si modificarea informatiei disponibila cu privire priveste aplicatiile si utilitatile de care veti avea nevoie la clienti. si de cerintele acestora pentru a pute aalege cel mai adecvat model. • Administrarea incasarilor si platilor, emiterea de bilete, note de livrare, facturi, etc. Casa de marcat – POS. • Realizarea inventarelor, etc. Toata lumea stie ce inseamna o casa de marcat, chiara daca sePDA comunica si schimba date in mod automat cu calculatorul personal obisnuieste sa lase loc noilor modele care se numesc POS (Terminalede care se dispune in birou. Aceasta comunicare se poate realiza in puncte de vanzare). Acestea sunt calculatoare autentice care printr-odiferite moduri: prin conectare directa la echipament prin cablu, prin aplicatie informatica, inlocuiesc vechile case de marcat, insa ne oferaconexiune telefonica in timp real, prin intermediul retelelor WiFi sau noi utilitati care ne scutesc efort si ne ajuta la a avea un control deconexiunile Bluetooth. gestiune mai mare.Exista aplicatii informatice specifice pentru functionarea acestora la Hardware-ul (echipamentul) este foarte similar indiferent de activitate;dispozitivele PDA si care completeaza programele de gestionare care se consta intr-un calculator cu un ecran tactil prin care se gestioneazautilizeaza in calculator: aplicatii de gestionare a rezervelor, luarea programul vanzarilor si o casa de bani conectata la calculator.comenzii, urmarire traseu si puncte de interes, etc., care fac schimbul dedate automat cu calculatorul firmei. De obicei, POS-urile au tastatura si mouse conventional care iservesc la realizarea catorva functii, insa nu sunt nici comode si nici usor deDimensiunea si greutatea iit permite intodeauna sa ai biroul la indemana intrebuintat cu ecranul tactil.si sa deservesti clientii in orice moment si din orice loc.
 9. 9. Pentru fiecare tip de activitate (restaurant, comert, agrement, etc.) exista Aplicatii pentru management afacerii.aplicatii informatice de administrare specifice si adaptate necesitatilorfiecarei activitati. DE exemplu, aplicatiile pentru restaurante sunt Sunt aplicatii informatice concepute pentru a imbunatati si optimizaprevazute de obicei cu posibilitatea de a dispune de o harta a managementul afacerii, scuti timp pentru sarciile repetitive si obtine unmeselor, de module pentru comanda prin intermediul PDA, etc. control optim si informatii despre companie.POS-urile, combinate cu aplicatiile informatice adecvate faciliteaza Printr-o aplicatie adecvata si putina instruire, veti putea avea un controlnumararea plictisitoare a banilor, stocheaza informatii despre ce s-a mai mare in ceea ce priveste activitatea dvs, fie ca este vorba de un micconsumat cel mai mult si solicitat de clienti, permit controlul hotel rural, o firma de activitati de agrement, un restaurant, fie ghidstocului, controlarea veniturilor si a cheltuielilor, etc. turistic.In fond, ofera informatii actualizate si valabile pentru activitate, pe langa Pe piata actuala exista multe solutii adaptate fiecarei activitatieconomisirea timpului in realizarea sarcinilor dificile. antreprenoriale. • Aplicatiile de gestionare a rezervelor, nu permit doar controlul ocuparii unitatii dvs, ci si inregistrarea datelor vizitatorilor, emiterea facturilor, imputarea costurlor adaugate unei anumite rezerve (paturi, inchiriere biciclete, servicii turistice, etc.). • In cazul hotelurilor si restaurantelor exista multiple aplicatii de gestiune, aproape mereu modulare, care iti permit adaptarea aplicatiie informatice la necesitatile dvs pe masura ce activitatea dvs creste sau evolueaza. • In cazul in care activitatea dvs se centreaza pe oferta de servicii sau activitati, veti gasi de asemenea pe piata unelte care te vor ajuta sa controlezi calendarul activitatilor, datele personale ale clientilor, resursele de care ai nevoie pentru a va presta serviciile, etc.
 10. 10. Aplicatiile de management al afacerii adaptate activitatii comerciale, pelanga ca va ajuta sa economisiti timp in fiecare zi si sa aveti mai multcontrol asupra activitatilor, clientilor si resurselor, iit vor permite deasemenea sa obtineti informatii si date statistice cu privire ladesfasurarea activitatilor dvs (sezoane cu activitate mai densa, serviciimai solicitate, etc.), care sa te ajute sa iti planifici activitatile comerciale,sa definesti si piata pe care doresti sa iti dirijezi in orice moment din anstrategia comerciala si de marketing.
 11. 11. Pastrati-va informatiile in siguranta Dat find faptul ca prezinta multe avantaje si beneficii, utilizarea intensa a TIC creste posibilitatile de a suferi efectele vreunui virus informatic, incetinirea si repornirea calculatorului, acces nepermis la date confidentiale, stergere de arhiva si fisiere care ulterior sunt dificil de recuperat, avarii la propriile dispozitive, etc. De aceea, cea mai buna strategie pentru a evita aceste avarii este prevenirea si adoptarea masurilor care permit recuperarea informatiilor in cazul in care acestea se pierd.Masurile de siguranta preventive sunt necesare pentru a pastrainformatiile pe care ni le stocheaza echipamnetele noasre in conditii Atentia cu e-mailul: Aveti multa grija cand va decideti saoptime. deschideti mailuri de la persoane necunoscute sau inclusiv, de la persoane cunoscute dar cu titlu sauIn plus, ar trebui sa puneti in aplicare masuri corective de siguranta care continuturi care va par suspecte.sa ti permita recuperarea infrmatiei valoroase in ceea ce privesteactivtatea dvs in cazul unui eveniment neprevazut, avarie sau accident Cel mai bine este sa un deschideti fisierele care secare nu poate fi evitat cu cele de dinainte. anexeaza la mail sau daca un va este clar ce contin.Va trebui sa se tina seama de acest aspect deoarece fara acestea existaun risc foarte ridicat de a suferi pierderi sau deteriorare a informatiilorstocate in computere sau alte dispozitive.
 12. 12. Antivirsul: prima bariera impotriva amenintarilor electronice.Antivirusl este un program informatic conceput special pentru a detecta, Troian sau Calul Troian: este un software malitiosbloca si elimina amenintarile electronice. care se prezinta aparent ca un program autorizat si inofensiv, dar care odata pornit, provoaca avarii. ChiarChiar daca se utilizeaza cuvantul antivirus, aceste programe au evoluat daca pot realiza diferite sarcini, cel mai obsinuit modsi sunt capabile sa detecteze si sa elimine, pe langa virus, alte tipuri de este acela ca troienii isi creeaza o poarta de accesamenintari electronice precum troieni, viermi informatici, etc. care permite unei persoane neautorizate sa aiba acces la calculatorul tau si chiar sa il controleze.Alt tipuri de amenintari, precum phishing-ul, trebuie sa le cunoasteti sisa le combateti, simplu, recunoscand si ignorand amenintarea. Vierme informatic: este un software malitios care are proprietatea de a se dubla. Cele mai comune probleme pe care le cauzeaza astfel de virus, datorita inmultiriiCaile de intrare a acestui tip de amenintare sunt multiple: Internetul, un acestuia necontrolabile, sunt incetinirea excesiva amesaj tip mail, un CD sau DVD imprumutat de la alta persoana, un stick retelei locale sau a echipamentului informatic pe care l-de memorie USB, etc. a infectat. Are de asemenea capacitatea de a se expedia singur care alte calculatoare conectate laExista o gama larga de oferte anitvirus pe piata: de la aplicatii aceeasi retea.comerciale la unelte gratuite care ofera o buna protectie contra acestoramenintari. Phishing: este un termen informatic pentru a se referi la un fel de inselatorie care se comité prin intermediul Internetului cu scopul de a obtine informatii confidentiale in mod fraudulos, precum date bancare, numar de card de credit , parole de acces, etc.
 13. 13. Copii de siguranta/back-up. Cum se realizeaza o copie de siguranta/(back-up)?Un program antivirus asigura linistea si siguranta, insa nu este infailibil si Este necesar a se stabili o serie de linii directoare pentru ca o copie deun previne contra pierderilor de informatii cauzate de avarii la propriile siguranta sa fie eficienta:echipamente. Prin urmare, este necesar a se lua anumite masuri caresa permita recuperarea informatiilor in cazul in care este avariata, cum 1. Definirea procedurii de siguranta.ar fi realizarea copiilor de siguranta/back-up. Este necesar a crea un document care sa cuprinda toti pasiiO copie de siguranta sau back-up este o masura orientata catre necesari pentru realizarea unei copii de siguranta. Daca inpastrarea informatiilor vitale care se stocheaza pe durata desfasurarii activitatea dvs lucrati mai multe persoane, va trebui sa identificatiactivitatii profesionale. cine va fi persoana responsabila de aceasta activitate (si cine o substituie in caz de demisie sau concediu), suportul pe care seConsta in realizarea unei copii a tuturor datelor si imaginilor pe care le utilizeaza (CD, DVD sau hard extern), modul in care o etichetati sistocheaza echipamentele pe un suport portabil care permit sa fie scoase pastrati, etc.din birou (CD, DVD, hard extern, etc.). 2. Stabilirea frecventei cu care se realizeaza copiile.Scopul este acela ca in cazul pierderii, dauna sau avarie a calculatorului,sa se poata recupera munca realizaa si astfel sa nu afecteze activitatea Cel mai bine ar fi sa se realizeze in fiecare saptamana si dacaafacerii dvs. este posibil zilnic. Totul va depinde de felul datelor pe care le gestionezi si de frecventa cu care se actualizeaza.Copiile de siguranta sunt foarte importante in toate sectoarele si maiales in cadrul turismului, deoarece nucleul activitatii se centreaza in 3. Stabilirea locului de pastrare a copiilor de siguranta.cunoasterea informatiilor si a datelor personale ale clientilor precum siin a avea bine organizata agenda de angajamente si rezervari. Suporturile pe care se realizeaza copiile de siguranta trebuie sa se stocheze si proteja cu aceleasi precautii ca si pentru datele pe Exista multe programe (unele gratuite) care permit care le contine. Pe langa acest lucru, este recomandabil ca automatizarea acestei sarcini. Pur si simplu se programeaza acestea sa se pastreze in afara biroului sau sediul copia de siguranta intr-o zi din saptamana, la o anumita ora, firmei, deoarece in acest fel, in caz de evenimente nepravazute iar prograul se va ocupa de realizarea copiei de siguranta la (incendiu, inundatie, furt etc.) sa fie posibila recuperarea dispozitivul pe care il alegeti. informatiilor.
 14. 14. 4. Verificarea copiei de siguranta. • Criptare date. In maniera metodica si plaificata, cu scopul de a verifica faptul ca Este un proces pentru a proteja o anumita informatie facand-o toate copiile se realizeaza corect si pentru a se asigura ca nu vor ilizibila celor care nu sunt autorizati. Se recomanda ca informatiile aparea probleme in momentul reintrocerii datelor. importante sa se stocheze codat, in special daca se transporta din orice motiv pe dispozitive portabile (calculatoare 5. Documentarea procedurilor. portabile, PDA, stick-uri de memorie hard extern, etc.). In acest fel, in caz de piedere sau furt al dispozitivului, veti pute agaranta Procedurile utilizate pentru realizarea copiilor de siguranta, aca aceste informatii criptate vor fi inaccesibile pentru cine un etichetare si arhivare a suporturilor, precum si reintroducerea dispune de parola de acces. datelor in ca znecesar, trebuie sa fie corect documentate. • Copii de siguranta on-line. Ofertele firmelor pentru inchiriere de spatii pe servere sunt din ce in ce mai multe, de unde se acceseaza prin Internet arhiva si Implementati un sistem bun de back-up, deoarece asa copiile de siguranta. veti evita pierderea datelor clientilor si a actiivtatii dvs, precum si a repercursiunilor posibile: costuri In multe cazuri, va vor asigura aplicatii specifice pentru realizarea economice, imagine, implicatii legale (in fata posibilelor periodica si automata a copiilor. denuntari), etc. Expedierea datelor se realizeaza prin intermediul conexiunilor sigure, iar informatiile se pastreaza de asemenea criptata, astfelMasuri de siguranta aditionale. incat siguranta informatiilor dvs este garantata.Pe langa realizarea copiilor de siguranta, exista alte modalitati aditionale Costul unor astfel de servicii va depinde de cantitatea spatiului decare contribuie la impiedicarea accesului neadecvat la informatiile care veti avea nevoie pentru a va pastra informatiile, insa existaafacerii si la datele stocate, precum: unele care, gratuit, iti ofera pana la 5 GB spatiu.
 15. 15. CAZ PRACTIC Prin indrumarea unui expert, si-a facut cu un PDA si o aplicatie de gestionare a rezervarilor si bineinteles, a luat in consideratie toate recomandarile priind copiile d esiguranta: Daca ar fi fost atat de usor saLuiza este restaurator de mobila care locuieste intr-un mica comuna din fac ao copie agendei, cum este cu datele din calculator,cate probleme arBraila. Este o persoana foarte activa care pe langa restaurarea mobilei si fi scutit!predarea restaurarii, conduce un mic hotel rural. Pana nu demult, toatainformatia de care avea nevoie zilnic era notata cu grija intr-o mica agenda Acum, PDA si calculatorul pe care se transfera datele in fiecare zi,de hartie pe care o lua cu ea peste tot. Aceasta agenda era creierul reprezinta creierul afacerii sale. In acest fel, toate informatiile importanteafacerii: cursuri, cumparaturi, rezervari, date clienti, totul se afala in este stocata in doua locuri si daca va pierde PDA sau calculatorul seaceasta si cel mai rau era faptul ca le avea doar in acea agenda. Pana intr- strica, va avea mereu o copie care o va ajuta. Nu a uitat nici sa faca copiio zi cand a pierdut agenda. Nu a stiut niciodata unde si niic cum, insa cand de siguranta in fiecare saptamana.a ajuns acasa si a vrut sa ia agenda pentru a nota o noua rezervare, numai era. Putin cate putin, Luiza descopera ca PDA are mult mai multe utilitati interesante: camera foto inclusa, de exemplu, care ii permite sa faca oAcest lucru a presupus o mare problema pentru ea. Iintentia de a recupera poza si sa o trimita pe mail in acelasi timp, ii este de mare folos indatele rezervarilor pe car ele confirmase, numele persoanelor si datele de activitatea de restaurare mobila. A costat-o putin sa invete sa utilizezecontact ale acestora, datele de curs, au insemnat zile de investigatie si aceste instrumente, insa considera ca a meritat. Acum are totul mult maimunca. Din fericire, majoritatea rezervarilor le incasa prin transfer si acest controlat si organizat. Si un doar acest lucru; cu programele pe care lelucru a ajutat-o sa recupereze numele persoanelor carora efectuasera utilizeaza poate obtine rapoarte si statistici despre evolutia afacerii ceeaplatile in contul sau bancar. A fost o problema sa obtina din nou datele de ce este de folos pentru o mai buna planificare a ofertelor din sezoanele cucontact, deoarece i-a luat mult timp si multe convorbiri telefonice. In cazul activitate redusa, si pentru a cunoaste ce este mai rentabil si sa poatain care uitase pe cineva si pentru a evita sa puna doua rezervari in aceeasi modifica mai bine preturile si ofertele.camera in aceeasi perioada, nu a mai facut alte rezervari pentruurmatoarele trei luni si prin urmare a pierdut si o suma semnificativa debani.Aceasta problema a fost decisiva pentru Luiza sa isi introduca sistemulinformatic in managementul afacerii sale. Copiii ei au insistat mult timp si onumeau “invechita”. A stiut ca acesta era un moment prielnic sa ii asculte.
 16. 16. Promoveaza-ti afacerea pe internetPromovarea afacerilor pe Internet se aseamana in multe aspecte cu cea Profita de orice mijloc traditional pe care il aveti la indemanatraditionala, chiar cu cateva diferente provocate de natura paginilor web. pentru a va face cunoscuta adresa paginii de web: materialeIn ambele cazuri, marea provocare consta in atragerea potentialilor promotionale, carti de vizita, tablita cu numele firmei, etc.clienti pentru a vizita pagina web si sa cunoasca activitatea si serviciilepe care le oferiti.Date fiind multiplele avantaje si beneficii , utilizarea intensa a TIC creste Un alt aspect de mare importanta si caruia va trebui sa i se acordeposibilitatile de a suferi efectele vreunui virus informatic, incetinirea si atentie este evitarea erorlilor tehnice, link-urile esuate, imaginile care nurepornirea calculatorului, aacces nepermis la datele confidentiale, se incarca, etc.stergerea arhivelor si a fisierelor care ulterior sunt foarte greu derecuperat, avarii ale dispozitivelor etc. Cu alte cuvinte, pe langa a crea o prima buna impresie, navigarea trebuie sa fie usoara si intuitiva pe pagin advs de web, sa se gaseascaLa Internet, un aspect de mare importanta este conceptia si aspectul pe informatiile sau serviciile care se cauta si daca este posibil, sa secare il are pagina web, deoarece prima impresie despre actiivtate advs a finalizeze procesul prin realizarea unei rezervari, cu un numar cat maipersoanei care viziteaza site-ul, va depinde acest lucru. Insa a asigura mic de clicuri si fara erori sau esuari tehnice.un design bun, nu presupune ca trebuie sa introduci animatii, sunete,videoclipuri sau mari elemente de design, ci sa se adapteze la Inainte de a va pune in aplicare pagina web, faceti toateactiivtatea profesionala si la serviciile pe care le oferiti, acordand probele necesare pentru a verifica functionarea corecta.prioritate facilitatii pentru a gasi informatiile pe care le cauta clientii dvs De asemenea poti solicita persoanelor in care aveti(utilitatea site-ului). incredere sa o acceseze pentru a se informa si a va contracta serviciile si pentru a va informa in ceea ceIn cazul in care potentialul client nu stie exact unde trebuie sa dea clic si priveste problemele care se intalnesc si aspectele care senici ce trebuie sa apese pentru a consulta informatiile pe care le cauta, modifica.va simti o lipsa de incredere si probabil va abandona pagina dvs de webfara a se fi decis sa va contracteze serviciile.
 17. 17. Denumirea domeniului sau a adresei paginii de web este alt aspect de Pozitionare web: pozitionarea unui portal web se refera la loculmare importanta. Va trebui sa fie scurt, usor de retinut si usor de asociat pe care il ocupa acesta intre rezultatele principalelor motoare decu denumirea actiivtatii dvs si cu serviciile pe care le oferiti. cautare, atunci cand cuvinte cheie sunt utilizate drept concepte referitoare la produse/servicii care se ofera pe acel site.De asemenea va trebui sa aveti in vedere ca un va adresati doar celorcare va cunosc adresa paginii web. Majoritate alcientilor dvs vor ajunge SEO: Acronime din engleza Search Engine Optimizationla ea prin motoare de cautare si de aceea va trebui sa faceti un efort sa (Optimizare Motoare de Cautare). Este vorba de tehnici aplicateobtineti o buna pozitionare web. atat in ceea ce priveste programarea precum si la alegerea textelor cu scopul de a aparea printre primele rezultate alePrin urmare, ideal este sa se combine aceste tehnici cunsocute drept motoarelor de cautare.SEO, care garanteaza ca veti pastra pe o perioada lunga primele pozitiiin rezultatele cautarii, drept pentru care se numeste SEM (adica SEM: Acronime din engleza Search Engine Marketinginlcuderea pe site-urile gazda, banere si publicitate a magazinului pe (Marketing motoare de cautare). Se refera la toate strategiile dealte portale) si de asemenea sa postati in retelele sociale unde se marketing derivate din cumparare de cuvinte pentru a puteaimpartasesc recomandari si link-uri in mod permanent, ceea ce se aparea pe site-urile gazda pe care le vand motoarele de cautarecunoaste drept SMO. in cadrul programului de publicitate textuala. Retea sociala: Paginile pe care utilizatorii iau legatura cu prietenii si familia, fac schimb de stiri, link-uri si continuturi digitale precum videoclipuri sau fotografii. SMO: Acronime din engleza Social Media Optimization (Optimizare Mijloace Sociale). Denumire pe care o primesc strategiile de comunicare si marketing aplicate retelelor sociale precum Facebook sau Twitter, si site-urilor sociale, unde utilizatorii au un rol activ si contribuie la functionarea paginii web cu continutulrile sale.
 18. 18. Optimizati-va pagina web pentru a obtine o pozitie buna in • Alegeti ine cuvintele cheie pentru pagina dvs web: Cuvintele cheiecadrul motoarelor de cautare (SEO). sau “keywords” sunt cuvintele sau combinatiile de cuvinte prinintermediul carora se clasifica paginile web pe motoarele deO data ce ai investit timp si efort pentru a crea o pagina web, vine cautare. Va trebui sa se aleaga bine, avand in vedere ca cele maimomentul cand se iau masuri pentru ca un numar cat mai mare de adecvate vor fi acelea referitoare la produsele sau serviciile pepersoane sa o acceseze si sa o gaseasca pe cand, pe motoarele de care le comercializeaza magazinul dvs si ca potentialii clienti aicautare, se utilizeaza doar cuvinte cheie, concepte referitoare la dvs vor scrie pe un motor d ecautare pentru a cauta de unde sa leserviciile si produsele pe care le comercializati. achizitiona.In cadul ansamblului de tehnici si strategii care se utilizeaza pentru ca o • Aveti grija la indexabilitate: motoarele de cautare utilizeazapagina web sau magazin online sa obtina si sa mentina in timp programe cunoscute precum paianjenul (spider, bot, robot, etc.)principalele pozitii in cadrul motoarelor de cautare cele mai utilizate, se pentru a gasi, indexa si ordona paginile web in baza lor de date.denumesc pozitii SEO. In consecinta, este necesar ca toate continuturile sa indeplineasca o serie de directive care sa le faca accesibile siPentru ca o pagina sau magazin online sa obtina o pozitie buna SEO, interpretabile prin intermediul acestor programe, printre care seeste necesar sa se indeplineasca urmatoarele conditii: evidentiaza: • Trebuie sa fie programata in baza standardelor Web. Pagina web o Se poate accesa toate paginile de la cel putin un link de va trebui programata urmand standardele si recomadarile pe care text static (adica, fara imagini, meniuri flash, meniuri pop- le stabileste W3C (Consortiul World Wide Web), fiind entitatea up, etc.). care, la nivel mondial, stabileste liniile directoare ce trebuie urmate in momentul construirii uneltelor pe Internet. o Oferirea unei harti a locului cu link-urile care sa conduca la sectiunile importante ale aceluiasi. • Adaugati descrieri si etichete continuturilor multimedia: imaginile si elementele multimedia pe care le includeti pe pagina web sunt o Va trebui sa se redacteze pagini care descriu continutul ceea ce motoarele de cautare un pot nici citi si nici interpreta, fiind cu claritate si exactitate. necesarsa se asigure descrieri de continuturi, care intr-adevar pot fi interpretate si indexate de motoarele. o Va trebui sa se reflecteze la ce cuvinte ar putea introduce potentialii clienti pentru a localiza magazinul precum al dvs si va trebui sa se asigure ca aceste cuvinte sunt inlcuse in textul paginii web.
 19. 19. o Va trebui sa se utilizeze text in loc de imagini pentru a • Relevanta: O pagina web va apare amai bin epozitionata pentru prezenta denumiri, continuturi sau link-uri importante. anumite cuvinte cheie cat mai relevante in cuprinsul aceleiasi. Un Scann-urile nu recunosc textul adaugat imaginilor. cuvant cheie sau un concept va fi cu atta mai relevant cu cat figureaza mai mult pe fiecare pagina: o Elementele “title” (atribut utilizat pentru a pune titlul diverselor pagini) si atributele “alt” (atribut pentru a adauga o Titlul paginii. un text alternativ fiecarei imagini) ale site-ului vor trebui sa fie descriptive si precise. o Etichete de ierarhie (H1, H2...), adica in titlurile diferitelor capitole. o Nu trebuie sa existe link-uri rupte si nici cod HTML incorect. o Continuturi: care trebuie sa fie descriptivi si bogate in cuvinte cheie. o In cazul in care se decide utilizarea paginilor dinamice (adica, daca URL contine semnul “?”), va trebui sa se ia in o Text cu cuvinte cheie pentru link-urile interne. consideratie ca nu toate motoarele de cautare scaneaza atat pagini dinamice cat si statice. Se recomanda ca o Cuvinte cheie utilizate de asemenea la decsrierea imaginilor parametrii sa fie scurti si redusi ca numar. (in cadrul atributului “alt”). o Aceeasi pagina nu trebuie sa contina mai mult de 100 de • Obtineti link-uri care directioneaza catre magazinul dvs: Motoarele link-uri. de cautare au in vedere numarul de link-uri care directioneaza catre o adresa web. Pentru a va imbunatati pozitia pe Internet, incercati sa• Actualizati frecvent continutul. Motoarele de cautare apreciaza obtineti ca alte site-uri sa va poata oferi conectarea. pozitiv paginile care se actualizeaza peridoc.• Structurati continutul conform importantei: primele paragrafe vor Nu intercalati site-uri in mod artificial. Motoarele de cautare trebui sa contina ceea ce este mai important pe pagina din punctul penalizeaza practica cunoscuta sub denumirea de “parc de link-uri”. de vedere a ceea ce cauta potentialul client si in masura posibila va Este vorba de pagini web care se dedica doar reunirii de adrese trebui sa cuprinda cuvinte cheie. web. In practica, link-urile mai interesante sunt site-urile referitoare la tema magazinului tau sau cele care provin de pe site-uri web probate si foarte populare.
 20. 20. Includeti publicitate pe alte site-uri (SEM).SEM este acronimul pentru Search Engine Marketing. Se refera lacumpaarea spatiilor publicitare pe motoarele decautare, respectiv, Marketing pe motoarele de cautare.Costul pentru a aparea in anunturi sau link-uri gazda este diferit lafiecare motor in parte, desi in general sistemul utilizat este “plata prin Planificati-va campaniile SEM pentru a promova oferteclic”, adica, nu te vor taxa, deoarece anuntul sau link-ul tau gazduit va punctuale si utilizati cuvinte cheie referitoare latrebui sa apara de mai multe ori, ci doar cand o persoana da clic pe el evenimente, sarbatori sau caracteristici ale zonei in care vasa acceseze pagina ta de web. aflati care sa poata face ca persoanele care cauta informatii despre acestea sa ajunga la pagina dvs.Cel mai comun sistem de contractare a acestui tip de servicii este“licitatie de cuvinte cheie”, adica, pentru fiecare cuvant cheie pe care ilalegeti ca sa apareti pe motorul d ecautare, puteti fixa un cost maxim deplata pe fiecare clic. Daca pentru un anumit cuvant mai multe persoaneofera o suma mai mare decat oferiti dvs, vor avea prioritate si esteposibil sa nu iti cedeze spatiul pentru ca anutul dvs sa se vada.
 21. 21. Promoveaza-ti pagina web in retelele sociale (SMO).Prin SMO (Social Media Optimization sau Optimizare Mijloace Sociale) Retea sociala: indiferent de instrumentele tehnologice, o retease intelege promovarea pe care o realizati in ceea ce priveste activtate sociala este o structura sociala alcatuita din persoane care suntadvs in retelele sociale si in comunittaile virtuale de pe Internet. Diverse conectate prin diverse tipuri de relatii: prietenie, parinteasca,link-uri importante de pe Internet primesc deja mai ulte vizite provenite munca, interese comune, etc. pe Internet.din retele sociale precum Facebook si Twitter decat motoarele decautare conventionale. Este foarte obisnuit pentru cei care utilizeaza Facebook: Este o retea sociala generala de origine americanalink-uri sa comenteze nivelul de satisfactie pe care il au (sau nu) in ceea si cu peste 400 milioane de persoane inregistrate in lume.ce priveste cazarea sau activiatile pe care le-au realizat in ultimacalatorie si sa publice fotografii cu acestea. Twitter: este un serviciu de microblogging (pentru publicarea mesajelor scurte, de vreo 140 caractere) care la fel ca reteleleDispunerea de un profil antreprenorial in retelele sociale cele mai sociale, permit stabilirea retelelor de contacte cu cei care mentinutilizate va va permite sa realizati oferte si sa va faceti cunoscute o comunicare frecventa si fluenta.serviciile si produsele prin intermediul acestui mijloc, provocand efectul“viral”, adica, ca acele persoane carora le place ce le oferi saimpartaseasca cu prietenii si acestia la radul lor cu ai lor, crescandsemnificativ numarul de persoane care primesc informatiile.Sunt din ce in ce mai multe exemplele cu intreprinderi mici si persoaneautonome care profita de retele precum Twitter sau Facebook pentru adifuza oferte punctuale si pentru ase mentine in contact cu clientii, Oferiti informatii pe pagina web despre prezenta ta inculegand impresiile si comentariile acestora. retelele sociale. Daca clientii dvs sunt satisfacuti de experienta traita sau de serviiciul primit, exista multeDaca decideti sa utilizati retelel sociale precum unelte de promovare, va posibilitati sa te urmeze sau sa te adauge la lista de prietenitrebui sa luati in considerare ca acest lucru presupune un angajament la profilul sau pe retelele sociale, si astfel iti vor deschidede actualizare si atente frecvente. Acest lucru un inseamna neaparat ca portile catre restul contactelor.va trebui sa includeti noi informatii la profilul dvs, ci sa prestati atentiezilnic mesajelor si solicitarilor de informatii pe care le primiti pe aceastacale si sa includeti informatiile de interes cu o anumita regularitate.
 22. 22. Profitati de Facebook.Cresrea enorma a cestei retele sociale in ultimii ani si peste cele 500 milioane de Profil: se numeste “profil” datele unei persoanepersoane care sunt inregistrate, transforma Facebook-ul intr-un mijloc cu mari care apartine unei retele sociale:posibilitati pentru promovarea oricarui tip de activitati, inclusiv cele mai mici si nume, varsta, gusturi, pasiuni, fotografii, etc.cele care apartin persoanelor autonome. Marketing viral: termen utilizat pentru a se referiFacebook va va permite sa stabiliti o conversatie directa si apropiata cu clientii la tehnicile de marketing pe care intentioneaza afara a fi nevoie sa realizati mari investitii economice. le exploata, posibilitatile din cadrul retelelor sociale si alte mijloace electronice pentru a profitaPe de-o parte, este vorba de o retea sociala unde se inregistreaza persoanele si de fenomenul “din gura in gura” pentru a-si faceisi creaza un profil care contine multe informatii despre acestea: date cunoscuta compania unui numar cat mai mare depersonale, originea, gusturi, hobby-uri etc. Doar persoanele fizice pot dispune de persoane .un profil pe Facebook. Pagina fanilor: “profilul” companiilor pe facebook.In ceea ce priveste intreprinderile, activitatile comerciale sau entitatile, Facebook- Este vorba de o pagina care permite introducereaul ofera posibilitatea de a crea o “página” de la care oamenii pot deveni adepti informatiilor despre o companie sau activitate siprin intermediul unui buton “imi place” si astfel sa provoace un marketing sa interactioneze prin Facebook cu restulviral, deoarece isi va face cuoscuta intreaga retea de contacte si ce pagini sau membrilor (fie persoane sau alte activitati) precumcompanii sunt favoritele sale. si utilizarea uneltelor si a accesoriilor pentru a o echipa cu diverse utilitati.Paginile fanilor sunt instrumentele marcilor, firmelor si entitatilor pentru acomunica cu cei care se afiliaza. Cand cineva da clic pe butonul unei companii cu“imi place”, o autorizeaza pe aceasta sa stabileasca o comunicare directa.Sunt gandite pentru promovarea intreprinderilor si a entitatilor dat fiind faptil casunt prevazute cu unelte si functii adecvate in acest sens, pe langa includereautilitatilor pe care le poate planifica si concepe oricine dupa bunul plac.
 23. 23. Pentru a profita din plin de Facebook, va trebui sa tineti cont deurmatoarele recomandari: • Dialogati cu fanii: posibilittaile pe care le ofera retelele sociale in acest sens sunt enorme. Un va limitati la a oferi promoti sau a anunta noutati. Raspundeti prompt comentariilor dvs (inclusiv critici) si nu eliminati nici o bariera. • Generati continut de interes: va trebui sa oferiti fanilor continuturi care ii intereseaza si care cresc valoarea, sau veti vedea cum se reduce foarte repede numarul adeptilor. • Personalizati adresa URL: paginile companiilor pe Facebook pot fi vizitate de asemenea de persoane care nu apartin retelei sociale. Puteti sa va personalizati URL-ul paginii pentru a fi usor de amintit si de asociat cu firma dvs, adica ceva de tipul: http://www.facebook.com/nombredelaempresa, insa pentru a face acest lucru va trebui sa aveti cel putin 25 fani. • Utilizati uneltele disponibile: facebook detine uelte si aplicatii care se incorporeaza paginilor firmelor.
 24. 24. Promoveaza-ti afacerea cu ajutorul Twitter. La fel ca si in cazul Facebook, exista o serie de recomandari de urmat pentru a profita cat mai mult posibil:Twitter este in prezent cea mai vizitata a unsprezecea pagina web dinlume; are peste 180 de miloane de vizite si peste 105 milioane de • Definiti-va clar obiectivele: ce astepti de la prezenta ta pe Twitter?membrii. In fiecare zi 300.000 de persoane noi sau activitati seinregistreaza pe Twitter. • Informeaza-te: chiar daca tu nu o faci, alte persoane pot utiliza Twitter pentru a vorbi de dvs sau de firma dvs. Va trebui saAvand in vedere aceste date, este clar ca Twitter trebuie sa fie o unealta cunoasteti ceea ce se spune despre firma dvs, despre alte firmede luat in vedere in momentul conceperii unui plan de marketing si de a similare si de sectorul dvs de activitate. Luati aceste aspecte inutiliza noi canale pentru a mentine contactul cu potentialii clienti, pentru consideratie pentru a va defini strategia.a ajuta, realiza sondaje si voturi, crea si impune marca dvs, promova noiservicii, lansa oferte, distribui continuturi si in general, realiza toate acele • Socializeaza: puteti sa gasiti clienti noi, firme furnizoare si alteactiuni de marketing si comunicare care au ca scop clientela finala, relatii care pot contribui la dezvoltarea firmei dvs.pentru a stabili noi legaturi cu aceasta sau penetra noi piete. • Alege pe cine doresti sa asculti pentru a le urma: multe dintreTwitter nu este doar o pagina web, ci poate fi utilizata ca si unealta de aceste persoane va vor corespunde prin a va urma.marketing viral, drept canal de comunicare directa cu clientii, drept sursade trafic catre portalul web, o unealta pentru a deschide noi piete, etc. • Lansati oferte si promotii speciale pentru cine va urmeaza.
 25. 25. Participati la comunitatile online de calatori (forumuri si site-uri).Agrementul si turismul este o pasiune pentru multe persoane care creazacomunitati, site-uri, forumuri si bloguri prin intermediul celor careimpartasesc experiente, isi detaliaza calatoriile, recomanda destinatii siactivitati, etc.Cunoasterea acestor site-uri si accesul la acestea periodic va va permitesa cunoasteti ceea ce ii place clientului, ce recomanda altor persoane, cecauta cand calatoresc, etc.Pe langa aceasta, puteti participa la aceste comunitati ca un membru inplus, oferind sfaturi, recomandari si valorificandu-va experienta dindomeniu.Insa atentie, pe aceste site-uri nu este bine vazuta publcitateanesolicitata. Puteti sa va semnati mesajele cu adresa de web a firmeidvs, de exemplu pentru a va conecta la un anumit site, insa nu trebuie saadaugati mesaje publicitare sau promotionale daca nu este cazul.In cazul in care aceste comunitati va identifica ca si antreprenor indomeniu, va trebui sa evitati criticile sau deprecierile fata de alte site-uricare pot fi considerate de competenta dvs.
 26. 26. Includeti firma dvs pe site-uri turistice si centrale de rezervari.Va trebui sa aveti in vedere faptul ca pagina dvs web sau afacerea dvs Pentru a identifica acele site-uriunde doriti celtrebuie promovata acolo unde persoanele cauta informatii pentru a-si mai mult sa va includeti informatiileorganiza calatoria. referitoare la firma dvs,, incercati sa cautati pe Internet ca si cum ati fi turist. Nu vaSite-uri web publice (din zona dvs, Primarii sau Ministerul de Turism) sau centrati doar pe acelea care apar primele, ciprivate (firme private care reunesc toate resursele turistice dintr-o anumita si pe informatiile pe care le ofera fiecare sizona) au o mai mare facilitate pentru a parea mai bine pozitionate pe accea care iti inspira o mai mare increderemotoarele de cautare si sunt localizate de catre potentialii dvs clienti inainte sau iti genereaza o mai mare impresie.de construirea paginii dvs web.Va trebui sa identificati site-urile care au legatura cu zona geografica sau cuserviciile pe care le oferiti si sa analizati toate cerintele pentru a apartineacestora (cost de aparitie, serviciii oferite, etc.), si sa includeti informatiidespre activitatea dvs cum va fi posibil (in functie de interesul pe care il are Aduceti-va aminte pe ce site-uri tursitice atipentru tine si de costul economic care se presupune a aparea pe acestea). inclus informatii referitoare la activitatea dvs si pastrati-o intotdeauna actualizata. Nu esteEste posibil de asemenea sa existe site-uri unde sa se vorbeasca de suficient sa va notati toate adresele web siactivitatea dvs fara ca dvs sa fi trimis informatiile. Unele site-uri includ parola de acces a diferitelor site-uri si sainformatii despre site-uri turistice pe care le gasesc sau pe care le cunosc revizuiti cel putin la inceputul fiecarui anotimpprin alte mijloace fara a cere autorizarea responsabililor. Daca este informatiile fiecaruia dintre acestea.asa, informati-va despre cum va trebui sa faceti sa va actualizati aceastainformatie si sa o includeti in lista dvs pentru a o revizui periodic.
 27. 27. CAZ PRACTIC Elena intentioneaza sa promoveze ca persoanele sa isi lase opiniile pe pagina sa de web, oferind reduceri si promotii. Pentru acest lucru, a creat o aplicatie care, atunciElena facuse din marea ei pasiune, bucataria, o profesie. In cand cineva introduce un comentariu (pozitiv sau negativ, nu premiaza doar doar pe ceiultimii 15 ani lucrase in diverse restaurante, cu diferiti bucatari care vorbesc de bine) automat se creeaza un cupon de de promovare pe care il poatesi in diverse locuri din lume. Obosita de atatea mutari si de lista si utiliza data viitoare la restaurant. Ofertele au fost variate: un procentaj deagitatia vietii din oras, s-a gandit de multe ori sa se intoarca reducere pentru toti mesenii care vin, un desert gratis, o degustare de vinuri, etc.acasa, la Constanta si sa se instaleze intr-o localitatemica, departe de stresul din Bucuresti y sa isi monteze acolo Bineinteles, supravegheaza ca opiniile sa poata fi generate doar de persoanele care aupropria afacere. fost la retsaurant, deoarece pentru a putea lasa o opinie vor trebui sa introduca pe site- ul web un cod unic care se listeaza pe bon sau factura consumatiei. In acest fel, obtinetiOcazia s-a ivit din partea bunicului, Paul care hotarase sa doua lucruri de care beneficiati enorm in afacere: pe de-o parte, opiniile pozitive alepuna casa in vanzare in care traise dintodeauna fiind dedicat lcientilor ajuta alte persoane sa vina si pe d ealt aparte, ofertele fac ca majoritatea safermei de animale. In acest conac, ea ar fi putut sa isi creeze repete si sa il recomade prietenilor. De asemenea aveti ocazia sa respingeti opiniilepropria afacere, un restaurant “cu incantare” si cu negative. Nu se obsinuieste sa se elimine nici o critica, dar va trebui sa raspundeti lapersonalitate. Casa bunicului sau era situata in locul ideal: un toate, celor pozitive sa le multumiti pentru comentarii si celor negative sa le cereti scuzesatuc mic cu mediu natural foarte frumos care mai avea si sau sa dati explicatii.acces bun din strada. Desi era constienta ca daca se decideasa isi deschida restaurant acolo si nu pe o strada de tranzit A ajuns de asemenea la a incheia acorduri cu hoteluri si case rurale din zona oferindintr-unul din orasele cele mai locuite, va trebui sa faca eforturi reduceri si promotii speciale oaspetilor sai si conform cererii, a elaborat si a livrat lasa isi atraga clientii, oferind o buna calitate, pret bun si niste domiciliu meniuri pentru persoanele cazata in acestea. Pentru aceasta exista demenuri bine pregatite cu produse excelente. asemenea o aplicatie pe pagina sa de web de unde se realizeaza comenzile pe baza ofertei pe care o actualizeaza in fiecare zi.De la inceput s-a bazat pe promovarea noii activitati peInternet, prin intermediul unei pagini web. Pe pagina Doreste sa utilizeze de asemenea si Facebook-ul pentru a promova casa, insa diresteweb, persoanele interesate pot consulta nu doar meniul sa faca acest lucru bine si inca sunt in faza de studiu cu ceea ce fac alte firme pentru arestaurantului, ci si sa rezerve masa, sa trimita indicatii o cunoaste ce le place si ce trebuie sa evite.nevoi speciale (de exemplu, daca vin persoane alergice saucu boala celiaca, copii mici, etc.), si de asemenea sa isi lase In prezent, se poate spune ca este fericita cu modul de viata. Restaurantul mergeopiniile in ceea ce priveste experienta in casa sa. bine, beneficiaza de un peisaj paradisiac si de niste materii prime de calitatea intai, parte din acestea fiind cultivate cu drag de bunicul sau Paul in propria gradina.
 28. 28. Geolocalizare si geocatchingIn afacerile legate de turism, localizarea geografica a site-ului, ale Google Maps.punctelor de interes de vizitat sau locurile unde se realizeaza anumiteactivitati au o importanta deosebita. Google Maps este o unealta Google care cuprinde harti cartografice din toata lumea, fotografii din spatiu din toate zonele si inclusiv pentru orasele principale si concentrare de populatie este prevazut cu o unealta “Google Street View”, alcatuita din fotografii care permit “plimbarea”Dat fiind pretul redus al tehnologiei GPS si al faptului ca de fiecare data printr-un oras.cat mai multe dispozitive mobile (telefoane, PDA, etc.) au incorporata oantena GPS, cauzeaza apogeul activitatilor referitoare la utilizarea In ceea ce priveste intreprinderile turistice, Google Maps ofera un numaracestui dispozitiv in activitatile turistice. mare de utilitati:In acest sens, daca afacerea dvs are legatura cu turismul intr-un fel sau • Google Places (www.google.com/places): va permite sa vaaltul, va trebui sa explorati posibilitatile care pentru ativitatea dvs au site- localizati sediul pe Google Maps. Acest lucru nu va ajuta doaruri web precum Google Maps, Tagzania sau Panoramio, aplicatii ca clientii sa va repereze, ci asigura pozitii excelente pe motorul deFourSquare, sau activitati care utilizeaza GPS-ul pentru a ghida cautare Google cand se cauta produse sau servicii asociate cu opersoanele care diverse locuri de interes ca Geocachin sau rutele zona geografica. Inainte de rezulatele normale de pe motorul deurbane sau de munte pentru dispozitive GPS. cautare, Google va prezenta acele activitati care sunt prezente pe Google Places asociate cu conceptele si locurile specificate. • Google Maps: va va permite sa creati propriile harti, trasand rute, zone, localizand locurile de interes, etc., pentru propriul dvs uz sau pentru a le pune la dispozitia clientilor dvs.
 29. 29. Panoramio. Georeferinta: pozitionarea cu care se defineste localizarea exacta a unui anumit lucru intr-unPanoramio (www.panoramio.com) este o cuminitate pentru trimiterea de sistem determinat de coordonate.fotografii, cu specificul ca acestea se georrefera pentru o localizare corecta alocurilor in care au fost facute. Coordonate si rute pentru dispozitive GPS.Fotografiile care se publica pe Panoramio si indeplinesc anumite conditii, pot fivizualizate prin intermediul navigarii cu o harta, precum, como Google Maps sau In ultima vreme s-a produs o mare ieftinire a dispozitivelorGoogle Earth. GPS, atat pentru rutele pe sosea (cunoscute ca “navigatori GPS”), precum si cele specifice muntelui.Adaugati fotografii cu afacerea dvs, activitati sau pagini web pe astfel de unelte si vava ajuta ca in momentul cand o persoana va calatori intr-o anumita zona, sa o Aceasta noua realitate a provocat ca de fiecare data clientiiexploreze prin intermediul acestor harti, sa poata vedea fotografiile dvs si sa sa intentioneze sa ajunga la amplasamentul dvs sau sacunoasca mediul, activitatile sau detalile cazarii dvs. localizeze punctul de intalnire utilizand unul dintre aceste dispozitive.Tagzania. Totusi, va trebui sa aveti in vedere ca in special in cazulTagzania (www.tagzania.com) este o unealta care va va permite sa creati si sa navigatorilor de drum, multe persoane nu vor dispune deimpartasiti propriile dvs harti, trasand rute aeriene, adaugand diverse resurse si hartile cele mai actualizate sau, inclusiv, chiar daca dispunpuncte de interes, etc. de acestea, dispozitivul nu le va trimite pe ruta cea mai buna.Tagzania permite imbogatirea locurilor si a hartilor create cu ajutorul georeferinteide fotografii care sunt deja pe lalte pagini web precum Flickr sau Youtube (spre Este recomandabil sa se cunoasca manevrarea acestordeosebire de Panoramio, Tagzania un ofera posibilitatea de a le incarca pe pagina aparate pana la destinatia dvs pentru a le putea da indicatiisa de web). referitor la ce sa scrie in navigator, cum sa corecteze ruta daca va fi cazul si inclusiv, daca amplasamentul dvs se aflaAceasta unealta de mare intrebuintare poate fi de mare uz pentru localizarea unui intr-o localitate care nu figureaza pe harta, sa asiguratiamplasament turistic pentru a concepe rute si vizite in diverse locuri, pozitionand coordonatele GPS pe care trebuie sa le introduceti pentru alocurile de interes sau inclusiv activitatile care se vor realiza pentru a include locuri ajunge cat mai direct.acolo unde se practica anumite activitati sportive, etc.
 30. 30. Utilizarea GPS-ului a suferit o enorma popularitate pentru traseele Pentru aceasta practica este nevoie doar de un dispozitiv GPS si de a fimontane, excursionisti, pe bicicleta sau vehicule cu motor. Multe pagini dornic sa va bucurati in aer liber.web ofera trasee ce se pot descarca pentru a le utiliza in acestedispozitive care permit, persoanelor care nu cunosc o anumita zona, sa Pentru firmele din cadrul turistic, aceasta activitate care presupune zilnicse orienteze usor. mai multe persoane pasionate, ofera o serie de posibilitati cum ar fi:Acest lucru va permite de exemplu sa trasati si sa listati propriile trasee, • Organizarea activitatilor de “cautare a comorii” pentru clienti.facand ca acestea sa treaca pe langa amplasamentul dvs si indicandlocurile cu Internet sau pur si simplu, sa oferiti clientilor dvs rute pentru • Introducerea comorilor pe site unde puteti chiar sa adaugatiGPS pe langa hartile in format de hartie. reduceri sau promotii pentru cine le gaseste.Cautarea comorii: Geocaching. • Inchirierea si instruirea privind dispozitivele GPS.Geocatching-ul este un joc de inalta tehnologie pentru cautareacomorilor pe care il joaca cei care iubesc aventura si care au dispozitiveGPS. Ideea prncipala este de a gasi recipientele ascunse in aer liber,denumite “geocaches”, si apoi sa impartasiti aceasta experienta peInternet.Coordonatele GPS in care se afla ascunse comorile de reperat, se potconsulta pe pagina web www.geocaching.com, pagina in jurul careia s-a creat o comunitate internationala, alcatuita din persoane de toatevarstele care participa la cautarea comorilor pe cont propriu sau in grup.In prezent exista mai mult de un milion de “geocaches” sau comoriascunse in toata lumea. Comorile sunt de cele mai multe ori carti sausimple foi de hartie pentru a scrie numele celui care o gaseste si asfelramane inregistrat insa pot fi si articole de schimb, etc.
 31. 31. Tehnologia Informatiei si a Comunicarii in sectorul turistic. Care este si la ce serveste?

×