Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

002 Indrumar afaceri marketing online

Indrumar afaceri Marketing online

 • Login to see the comments

002 Indrumar afaceri marketing online

 1. 1. Marketing online
 2. 2. Cuprins…Introducere Supravegherea concurentei siMarketing 2.0 in cadrul controlul reputatiei tale online E-commercecompaniei Social CRME-branding: marca ta pe internet Medii cooperative online: aplicatii Google, Vyew, etc.Portal web corporativ Legislatie TICMarketing social-SMOPromovare si publicitate
 3. 3. IntroducereNimeni nu scapa revolutia pe care a presupus-o Internetul, atat Companiile trec de la vorbire la ascultare si conversatie, iar utilizatorii decompaniile cat si obiceiurile de comunicare ale societatii in general. la citit la producere si consum de continuturi, de aici rezultand termenul de “prosumator”. Acest lucru ofera companiilor o infinitate de noiInternetul a evoluat si inca evolueaza cu pasi repezi de la infiintarea si posibilitati de a ajunge la clienti, dialoga, cunoaste gusturile saupopularizarea sa din anii 90. reclamatiile acestora, realiza campanii promotionale, capta noi piete, comercializa produse sau servicii, etc., in definitiv de a realizaDaca te gandesti care a fost ultimul loc in care ai cautat o companie marketing 2.0.furnizoare de un anumit produs sau serviciu, atat in plan de munca cat sipersonal, probabil primul lucru care iti vine in minte este “pe internet”. Si Pe parcursul acestui ghid, vom analiza principalele unelte disponibilecazul trau nu este un caz exceptional; din ce in ce mai multe persoane prin intermediul internetului care pot servi companiei tale in a puneutilizeaza internetul ca sursa principala (sau unica) de informatii atunci bazele strategiei tale publicitare.cand cauta produse, servicii, companii colaboratoare, etc.In plus, uneltele disponibile au evoluat de la o simpla prezenta, paginiweb care ofereau informatii si doar persoane cu cunostinte tehniceavansate erau capabile sa creeze, modifice si actualizeze ceea ce secunoaste drept Web 2.0.Acest concept de Web 2.0 a fost inventat de Tim O’Reilly in anul 2004pentru a se referi la schimbarea modelului: pagina web se realizeaza inmod conversational, dinamic si debordeaza de continuturi actualizate laminut. Orice persoana poate realiza continuturi, saconverseze, dialogheze si sa participe activ.
 4. 4. Marketing 2.0 in cadrul companieiMarketing-ul (termen din limba engleza acceptat de Academia Regala In consecinta, marketing-ul sau publicitatea companiei tale prinSpaniola) se refera la toate tehnicile, resursele, studiile, etc. destinate intermediul internetului si ale mijloacelor 2.0 iti ofera posibilitatea de a-ticompaniilor pentru a se pozitiona pe o piata si sa poata vinde produsele “viraliza” mesajele pentru a ajunge la o anumita clientele elevata si cusau serviciile proprii. putine costuri care pe langa acestea, va retrimite mesajele cater prieteni sau persoane de incredere.Marketing-ul online si marketing-ul 2.0 consta in realizarea acestoractivitati de marketing cu ajutorul internetului si in multe cazuri, de la Cum concep un plan strategic denumitele unelte ale paginii web 2.0 (acele menite sa dialogheze si sa marketing pentru compania mea?imparta cu utilizatori in retea, in special pentrupromovare, branding, fidelizare, etc.). Pentru a stabili un plan bun de marketing este necesar a se urma fiecare dintre urmatorii pasi:In plus, canalele 2.0 permit ca fiecare utilizator sa redifuzezecontactelor sale toate informatiile de interes pe care le gasete in 1. Studiu de piata. Este fundamental sa cunosti cine este publiculretea (mesaje sau videoclipuri amuzante, oferte caruia te adresezi si unde este pentru a putea sa iti orientezi produseleinteresante, informatii despre companii etc.) si care la randul lor sa si/sau serviciile si sa selectezi mijloacele si mesajele cele mai adecvatefie redifuzate de asemenea de acestea. Modul traditional “din gura in pentru a include publicitatea. Pe langa acestea, este important sa itigura” utilizat pe internet, provoaca in mod rapid cresteri exponentiale identifici concurenta si sa stii cum sa actionezi. Nu uita ca in multeal numarului de persoane care primesc anumite informatii. ocazii, mai ales cand incepi activitatea companiei, este foarte util sa cunosti ce face concurenta pentru a putea adopta bunele practici si saTehnicile de marketing care intentioneaza sa profite de acest efect nu faci aceleasi greseli.sunt cunoscute ca marketing viral, prin analogie cu maniera in carese reproduc virusii. Un studiu bun de piata trebuie sa se concentreze, in consecinta, pe doua nuclee principale: studiul cererii (piata tinta) si studiul concurentei.
 5. 5. 2. Analiza situatiei companiei (analiza DAFO). DAFO este Localizare/distributie -place-: se refera la modul in care produsul ajungeacronimul pentru Puncte slabe, Amenintari, Rezistenta si Sanse ale la clinetul final (de exemplu prin intermediul Internetului, in punct decompaniei. Asadar, iti va permite sa definesti situatia de pornire a vanzare fizic, etc.), zona geografica sau industria in care se vacompaniei, sa identifici partea negativa pe care trebuie sa o centra, segmentul de persoane vizate (persoane adulte, tineri, directoriimbunatatesti sau controlezi si cea pozitiva pe care trebuie sa o de companii etc.). Este de asemenea important sa analizam cum potdezvolti. Este fundamental sa cunosti aceste informatii pentru a afecta cele de mai sus vanzarile.elabora o strategie. Aceste patru elemente analizeaza aspecte , atatinterne din cadrul companiei (puncte slabe si rezistenta), cat si Pe scurt, analiza celor 4P din cadrul companiei tale iti permit sa definestiexterne (sanse si amenintari). aspectele cheie pentru a putea dezvolta un plan bun de marketing cu cele mai bune rezultate: ce vand?, la ce pret vand?, cum vand? Si undeDaca le identifici bine, punctele tari (de rezistenta) iti vor permite sa vand? Acesti 4P sunt completati de alti doi care in timp castigacombati punctele slabe, vei putea sa incerci sa depasesti importanta in cadrul organizatiilor: persoanele-people- si procedurile -amenintarile externe si sa profiti de sansele pe care ti le ofera mediul process-.inconjurator. Cand vorbim de P de la persoane, ne referim la acele persoane care3. Definirea strategiei de piata prin intermediul 4 P. Jerome deservesc clientii (agenti comerciali, telefoniste, etc.) deoarece este unMcCarthy a redus conceptul traditional al marketingului mix la patru element esential in perceptia pe care o primesti in ceea ce privesteelemente, cunoscute drept cele 4 P: compania ta.Produs - product: care analizeaza aspectele referitoare la Sunt multe companii care nu dau importanta datorita acestorcomercializarea produsului (sau serviciului) companiei si relatia cu aspecte, insa sunt foarte importante pentru a garanta cele mai bunutilizatorul final. erezultate intr-o campanie de marketing.Pret -price-: se refera la procesul de stabilire al preturilor, incluzand Procedurile vor trebui sa se organizeze in mod corect, atat pentru areduceri, promotii, oferte, etc. optimiza gestionarea tuturor aspectelor, precum si pentru a reduce costurile si a creste veniturile. Daca planul de marketing se adreseazaPromovare -promotion-: sau referitor la acest lucru, ce metode se vor unei strategii de promovare si comunicare cu privire la produsele si/sauutiliza pentru a promova compania: publicitate, promovare serviciile companiei pe internet, cei 4 P se redefinesc pentru a fi utilizativanzare, vizite comerciale, etc. in mass-media sociala.
 6. 6. Massimo Burgio, referindu-se la socializarea Internetului In vederea elaborarii planului de imbunatatire, va trebui sa realizezi urmatorii2.0, reformuleaza cei 4P drept Pasiune, Rabdare, Perseverenta si pasi:Proactivitate. Paul Fleming transforma cei 4P in 4F: Elaborarea si selectarea strategiilor: vei defini uneltele de utilizat pentru aFlux: trebuie sa oferi informatii multe, variate, creative si interactive obtine diferite obiective, cum ar fi:de calitate. •Cresterea publicului tinta prin intermediul internetului.Funcionalitate pagina ta web va trebui sa fie usor accesibila si usorde utilizat. •Cresterea vanzarilor.Feedback: faciliteaza conversatia,, sa ti se poata lasa comentarii, sa •Cresterea vizualizarilor companiei pe internet, prin intermediul uneipoti fi usor contactat. bune pozitionari pe motoarele de cautare.Fidelizare: fa-ti clientii sa se simta speciali. Exista tehnici de •Fidelizarea clientelei pe internet.loializare precum cadouri sau oferte speciale, personalizareacontinuturilor conform gusturilor si/sau preferintelor particulare ale •Gasirea unor noi sanse de afacere prin comercializarea pe internet.clientilor, sa le dai importanta prin propria ta prezenta in medii socialeprin mentiuni, comentarii personale, etc. •Consolidarea imaginii companiei.4. Plan de imbunatatire. La aceasta parte a planului de marketing •Economisirea timpului si a resurselor dezvoltand activitatea devei hotari obiectivele pe care vei dori sa le realizezi cat si strategiile colaborare in retea.cu care le vei transforma in realitate, planul de actiune, cum veirealiza controlul strategiei cat si bugetul de care dispune compania ta •Concentrarea anumitor produse si/sau servicii pe segmente de piatapentru acestea. specifice.Conceperea planului de imbunatatire va trebui sa fie precedat de obuna analiza a situatiei de pornire a companiei si o buna cunoasterea tot ceea ce detii in mana.
 7. 7. Planul de actiune: cresterea pietii potentiale si a vanzarilor nu seobtine printr-o actiune in concret, ci printr-o perfecta organizare a maimultor actiuni si coordonate precum: •Imbunatatirea paginii web. Pentru a maximiza impactul campaniilor pe care le realizezi si in consecinta pentru •Imbunatatirea pozitiei pe motoarele de cautare. a obtine rentabilitatea maxima posibila, nu este suficienta conceperea actiunilore concrete punctuale. Trebuie sa incerci sa concepi o activitate coordinata si integrata care sa includa activitati suplimentare. •Imbunatatirea prezentei in mediile sociale de pe internet. •Definirea unui ghid de abordare. •Controlul concurentei. •Control si management al reputatiei online. •Monitorizarea retelelor sociale.Buget: este obligatoriu ca o companie sa controleze investitiile si/saucheltuielile de realizat. In functie de bugetul de care dispui vei puteasa realizezi una sau mai multe actiuni, prioritizandu-le pe acelea carerezulta de mai mare interes sau care pot avea rezultate mai bune pebaza obiectivelor concepute.Control: va trebui sa definesti indicatori care sa iti permita sa masoridaca se obtin obiectivele stabilite si sa supraveghezi modul in careafecteaza compania actiunile realizate in anumite perioade de timpdeterminate.
 8. 8. Stabilirea obiectivelor Evaluarea rezultatelorPrincipalele obiective de urmarit cu ajutorul unei campanii de Unul dintre avantajele pe care ti le ofera internetul referitor la mijloacelemarketing se por clasifica in diferite tipuri. Cu cat ai realizat mai bine conventionale de marketing este acela ca iti va permite sapasii anteriori si cu cat cunosti mai bine propria companie, cu atat vei orientezi, adaptezi, anulezi sau intensifica campaniile pe care le initiezi, cuavea mai multe garantii in momentul selectarii principalelor obiective. usurinta, in timp util si cu costuri mici sau deloc.Obiectivele pot fi menite in principiu pentru: Acest lucru face chiar mai interesant, ca in cazul marketing-ului •Prezenta: obiectivul companiei este de a avea o mai mare conventional, sa se conceapa un sistem de evaluare a rezultatelor obtinute vizibilitate, de a genera o imagine mai recunoscuta a marcii prin activittaile intreorinse de-a lungul campaniei. si de a fi un punct de referinta pentru consumatori. In functie de obiectivele pe care le-ai definit in cadrul “Planului de •Promovare: obiectivul companiei este menit sa genereze Imbunatatire” al “Planului tau de Marketing” trebuie sa definesti Indicatorii multe continuturi pe diverse pagini web, suporturi si canale Cheie de Performanta si sa stabilesti un sistem de monitorizare a actiunilor de comunicare pentru a face cunoscute realizate in planul actiunii. produsele, specializarea, punctele forte, calitatea, etc. In continuare se detaliaza principalii indicatori pe care ai putea sa ii realizezi •Comercializare: obiectivul companiei este acela de a creste pentru evaluarea rezultatelor activitatilor pe Internet ale planului tau de vanzarile. Pot fi vanzari indirecte in cazul in care marketing online: consumatorul cunoaste produsul prin intermediul internetului, insa il achizitioneaza in mod traditional sau pot fi •Analiza paginii web: vanzari directe, daca achizitioneaza produsul printr-un canal de comercializare online. •Numarul de vizitatori. •Eficienta: internetul ofera numeroase instrumente pentru •Comportamentul vizitatorilor: tiempul de vizitare, paginile optimizarea procedurilor companiei, ca tot ceea ce se refera vizitate, pagina de iesire, procentaj indirect, etc. la cloud computing. •Originea vizitelor.
 9. 9. •Termeni utilizati pentru a ajunge la pagina web (cuvinte •De pe linkuri gazduite. cheie introduse pe motoarele de cautare pentru a vedea cine acceseaza pagina ta de web). •De pe paginile tertilor. •Avansarea pozitiei pe scara de rezultate organice al •Participarea urtilizatorilor: emotoarelor de cautare (adica, daca s-a imbunatatit sau nu pozitia pe care apare pagina ta de web pe motoarele de •Download-uri si vizualizare de resurse impartasite: cautare pentru o serie de cuvinte cheie determinate). prezentari, videoclipuri, ghiduri, podcast-uri, fotografii, etc. •Cantitatea si tematica contactelor primite prin intermediul •Vizite pe paginile de socializare unde este inscrisa compania ta: utilizarii formularului de contact de pe pagina web. Slideshare, Youtube, Tuenti, Facebook, etc. •Cantitatea utilizatorilor proveniti din alte mijloace de contact •Cantitatea si tonul comentariilor primite pe paginile sociale. ale paginii web (chat, Skype, etc.). •RT (re-twitts) pe Twitter. •Numarul de noi inscrieri la buletinul electronic. •Mentiuni (mentions) pe Twitter. •Cantitatea utilizarii marcatorilor sociali (“imi place”, “+1”, “twittear”, etc.). •Influenta si domeniul de aplicare a viralitatii actiunilor.•Numarul de vizite pe pagina web: •Evolutia reputatiei online. •De pe fiecare unealta de mass-media sociala unde apari •Identificarea liderilor si persoanelor influente din mediile sociale. online. •Identificarea subiectelor cu mai mult trafic. •Prin fiecare actiune promotionala independenta care s-a publicat (tombole, jocuri, etc.). •Segmentarea utilizatorilor pe gusturi, etc. •De pe blog.
 10. 10. Monitorizarea comportamentului utilizatorilor pentru a realiza o strategie deorientare a clientelei. •Generarea de leads (clientela potential calificata). •Numarul noilor clienti prin intermediul internetului. •Procentajul convertirii vizitelor in vanzari directe. •Procentajul convertirii vizitelor in vanzari indirecte. •Vizitele clientilor consolidati pe paginile de socializare ale companiei tale pe internet.
 11. 11. E- branding: marca ta pe InternetPentru ca strategia ta sa functioneze pe internet trebuie sa generezi oimagine de marca de recunoscut, diferentiabila, de incredere si deprestigiu; adica, sa faci branding.Sunt mai multe aspecte de luat in consideratie pentru a construiaceasta imagine de marca care precede infiintarea companiei:Naming: englezisme ce se refera la numele marcii. Trebuie sa aivedere acest nume pentru a putea ajunge la clientela, in momentulalegerii unui domeniu pentru pagina ta de web si de asemeneapentru numele pe care il vei utiliza in retelele sociale in care estiinscris.Design: trebuie sa mentii intotdeauna niste culori si o imagine Imaginea marcii, logo-ul, culorile, sloganul, valorile companiei, etc trebuiecorporativa coerenta care sa te evidentieze si sa te identifice pe sa fie prezente acolo unde va fi si compania.paginile de internet pe care esti inscris.Continut: va trebui ca intotdeauna sa asiguri informatii de calitate pepaginile pe care activezi, specializandu-te in domeniul tau pentru aputea fi un punct de referinta pentru subiectele si sectorul tau deactivitate.
 12. 12. Portal web corporativ Costul inregistrarii denumirii unui domeniu este din ce in ce mai economic Pagina web a companiei este unealta principala pentru a putea fi prezent pe internet si pentru a expune o marca. fiind recomandabil sa inregistrezi numele cel putin cu terminatia: “companiata.es” si “companiata.com”. In acest fel vei evita ca alta companie sa poata utiliza acelasi nume creand confuzie sau cauzandIn prezent, a dispune de un portal web corporativ este de o importanta prejudiciu imaginii companiei tale.vitala pentru intreprinderile de orice marime si sector deactivitate, deoarece din ce in ce mai mult internetul este principala (si Numele domeniului trebuie sa fie cat mai scurt posibil si usor de scris, deunica) sursa de informatii in care potentialii tai clienti vor cauta tinut minte si de asociat cu firma sau cu produsele si serviciile pe care leservicii, produse si companii furnizoare. oferi.In consecinta, va trebui sa se aiba o deosebita grija la design, punerea in In plus, este recomandabil ca e-mailul de contact pentru clientii tai safunctiune si mentenanta ulterioara. Cele mai importante aspecte sunt utilizezi denumirea domeniului care te identifica, evitand conturile gratuiteurmatoarele: sau generice. Adica, o adresa precum info@tuempresa.es va oferi oNumele domeniului si gazduirea imagine mai serioasa si corporativa a clientilor tai decat o adresa de tipul tuempresa@hotmail.com Un alt aspect important de luat in consideratie inNumele domeniului va fi adresa de internet care va trebui sa se scrie pe o momentul punerii in functiune a paginii web este serverul de Internet undepagina de navigare pentru a se putea accesa pagina ta de web. Pe langa toate elementele ce alcatuiesc pagina ta web vor fi stocate fizic pentru aacesta lucru, va aparea scris pe toate documentele, va fi mentionat pe se putea accesa. Adica, “gazduirea” sau “hosting-ul”.retelel sociale etc. Respectiv, numele domeniului tau va fi o parte de mareimportanta in momentul crearii marcii tale pe internet. Este foarte important sa cunosti unde este pagina ta web si in plus sa ai acces (utilizator si parola) la aceasta. Acest lucru iti va da independentaDin acest motiv este foarte important sa fie inregistrat pe numele cu privire la compania care dezvolta sau iti intretine portalul web.companiei tale, deoarece acest lucru iti garanteaza ca vei putea aveaintotdeauna control asupra acestuia, independent de companiaresponsabila de dezvoltarea si/sau intretinerea paginii tale web.
 13. 13. Este recomandabil, ca pe langa serviciul de hosting pe care il LSSICE obliga ca toate paginile web sa respecte urmatoarele conditii:contractezi, sa detii calculatoarele pe teritoriul spaniol. Acest lucru vaavea repercursiuni pozitive referitor la modul in care va aparea pagina • sa dispuna de anumite infromatii pe pagina web care sa fie usor deta web pe principalele motoare de cautare si iti garanteze ca sunt in vizualizat si de accesat pe durata navigarii si care sa cuprinda urmatoareleconformitate cu legislatia nationala in materie de siguranta si protectie informatii:de date. •Denumirea sociala si date de contact: domiciliu, adresa de mail siAspecte legale ale paginii web a telefon sau fax.companieiPaginile web cu scopuri de a obtine profit sau comerciale sunt afcetate •CIF sau NIF-ul societatii.in principiu de doua legi: •Date de inregistrare (Registrul Comertului, Registrul Fundatiilor •Legea 34/2002, din 11 iulie, cu privire la Serviciile Societatii de sau Cooperativelor sau ceea ce corespunde in fiecare caz). Informatii si a Comertului Electronic (LSSICE), cunoscuta in termeni populari ca “Legea Internetului”, •Cand este necesar, date despre colegiu, diplome universitare si norme http://www.mityc.es/dgdsi/lssiprofesionales (pentru profesii • Legea Organica 15/1999 din data de 13 decembrie cu privire reglementate). la Protectia Datelor cu Caracter Personal (LOPD). •Codurile d econduita la care a aderat compania.In plus, va trebui sa respecti toata legislatia specifica care sacorespunda activitatii antreprenoriale pe care o desfasori •Da, pe langa acestea, pagina web include si optiunea de vanzare online(comert, profesii reglementate, etc.). Acest lucru nu este important doar sau contractare de servicii si va trebui sa:pentru a respecta legislatia in vigoare si pentru a evita posibilereclamatii sau sanctiuni, ci va contribui la cresterea increderii clientilor si •Informeze cu privire la numarul de pasi pe care il are procesul dela imbunatatirea imaginii in Retea. achizitionare. •Descrie fiecare dintre pasii procesului de achizitie al produsului/serviciului. •Sa indice clar conditiile contractarii sau vanzarii.
 14. 14. •Sa indice un mod de corectare a datelor introduse pe durata LOPD obliga ca paginile web sa respecte urmatoarele conditii: procesului de achizitie. •Sa dispuna de o sectiune denumita “politica de confidentialitate” care sa •Sa indice in mod clar daca preturile includ TVA sau orice alt tip includa: de impozit aplicabil. •O clauza informativa care sa informeze asupra: •Sa indice clar posibilele cheltuieli administrative, costuri de expediere sau orice alt cost aditional. • existentei unui fisier sau procesari de date cu caracter personal. •Sa indice suma totala a produsului sau serviciului inainte de a • Scopul culegerii datelor cu caracter personal. finaliza procesul de cumparare sau contractare. • cine poate accesa informatiile culese. •Sa trimita o confirmare de primire ulterior platii. • Caracterul obligatoriu sau facultativ a diverselor date solicitate.•In cazul in care realizezi publicitate prin mijloace electronice(mail, sms, etc.), trebuie sa iei in calcul urmatoarele: • modul in care se exercita dreptul de acces, rectificare, anulare si opozitie. •Nu puteti sa expediati comunicari comerciale care nu au fost solicitate in prealabil. • identitatea si adresa entitatii sau persoanei responsabile de fisier care va contine datele personale culese. •comunicarile comerciale trebuie sa includa cuvantul “publi” sau “publicitate” la inceputul mesajului. •existenta sau nu a transferului de date catre alte companii. •In caz de concursuri, oferte sau jocuri promotionale vor trebui sa •Informatii cu privire la utilizarea sau nu a cookies-urilor pe pagina web. se identifice ca atare si sa includa conditiile de participare. •Utilizarea pe pagina a sistemelor de elaborare a statisticilor cu privitre la vizualizarile pe pagina web, precum Google Analytics.
 15. 15. Respectarea legislatiei te va ajuta sa eviti nu doar sanctiuni si dificultati, ci va •Indeplinirea standardelor web: W3C este un consortiu internationalcontribui la crestrea increderii clientilor tai si la imbunatatirea imaginii tale pe care produce recomandari pentru World Wide Web. Unele dintre acesteinternet. recomandari sunt:•In formularele de culegere de date personale trebuie sa se includa •Dezvoltarea paginilor web conform acestor recomandari va faceclauza informativa si sa se indice ce date sunt obligatorii. Trebuie sa se sa fie accesibile din orice parte a lumii, de la orice dispozitiv sistabileasca un mecanism care sa permita acceptul expres al procesarii utilizand orice navigator; aceasta se numeste “acces universal”.datelor de la persoana care completeaza formularul. •Indeplinirea standardelor de programare XHTML si CSS, precum normele de accesibilitate WAI. Se poate verifica daca o paginaImportanta SEO web indeplineste aceste conditii pe urmatoarele pagini web:SEO este acronimul ce provine de la Search Engine Optimization • XHTML: http://validator.w3.org(Optimizarea Motoarelor de Cautare), adica, se refera la toate aceleactiuni care, atat la nivel tehnic (programarea paginii web), cat si • CSS: http://jigsaw.w3.org/css-validatorfunctional (redactarea si publicarea continuturilor), se realizeaza pepagina web a companiei pentru a facilita citirea si indexarea acesteia din • WAI: http://www.tawdis.netpartea principalelor motoare de cautare. •Alte obiective W3C cu caracter mai tehnic sunt: favorizareaIn acest fel, cand cineva utilizeaza motorul de cautare pentru a gasi dezvoltarii paginii “web semantice”, generarea increderii pentruprodusele sau serviciile tale, pagina ta web va aparea pozitionata inaintea schimbul sigur de date, interoperabilitatea, capacitateaaltor pagini web ale concurentei. Acest lucru se cunoaste drept evolutiei, descentralizarii, dezvoltarea crearii si utilizarea unei“pozitionare naturala”. multimedii mai atragatoare.SEO necesita diverse actiuni combinate, unele de natura tehnica pe care Biroul spaniol W3C, infiintat in 2003, este gazduit de CTIC Centrultrebuie sa le soliciti companiei care iti dezvolta pagina web si altele Tehnologic din Parque Científico Tecnológico de Gijón (Asturias).referitoare la crearea si actualizarea continuturilor.
 16. 16. •Accesibilitate: se refera la capacitatea de acces la Web si la continuturi •Metaetichete: sunt “etichetele” de pe codul sursa ale paginii web utilizatede catre toate persoanele, independent de handicap de catre motoarele de cautare pentru indexarea paginilor web.(fizic, senzorial, inteelctual sau tehnic) pe care le prezinta sau din celecare deriva din contextul de utilizare (tehnologic sau ambiental). Aceasta Motoarele de cautare precum Google, arata in cadrul rezultatelorcalitate este strans legata de gradul de utilizare. cautarilor pe cele denumite Google Search Results Snippets (rezultatele cautarii Google care cuprind o decsriere succinta a paginii web).•Utilizare: utilizarea (din engleza usability) este facilitatea cu carepersoanele pot utiliza o unealta particulara sau orice alt obiect produs de Aceste snippets prezinta informatiile cuprinse pe codul sursa a paginiipersoane cu scopul de a atinge un obiectiv concret. Aplicat paginii web, exact pe metaetichetele “Title” si “Description”.web, se refera la facilitatea cu care persoana utilizeaza o pagina webintuitiv, fara a fi nevoie de studiu. Exista o a treia metaeticheta “Keywords” unde se vor specifica cuvintele cheie referitoare la pagina web. Cuvintele cheie sunt termenii asociati cuEste foarte important ca informatiile sa demonstreze in mod clar si sa intreg continutul paginii web care te reprezinta cel mai mult. Vor trebuipermita accesul la aceasta cu un numar cat mai redus posibil de clicuri cu atent selectate deoarece trebuie sa coincida cu termenii pe care utilizatoriimouse-ul. Daca nu, exista riscul ca cei care acceseaza pagina ta web sa ii considera cheie si ii introduc pe motoarele de cautare pentru a obtinenu reuseasca sa acceseze aceasta sectiune. Se recomanda ca toate informatii despre produse si/sau servicii precum cele pe care le oferainformatiile de pe pagina sa aiba maxim 4 clicuri de la pagina de pornire. compania ta.•Continut: generarea frecventa si continua a continutului este Este foarte important ca aceste trei caracteristici sa existe pe fiecarefundamentala pentru ca o pagina web sa se pozitioneze corect pe pagina web si sa fie unice si specifice pentru fiecare caz. Daca suntmotoarele de cautare. Pentru ca motorul d ecautare sa detecteze ca este generice si nu se potrivesc cu continutul efectiv al paginii, vor fi penalizateinteresant si relevant continutul, trebuie sa fie mereu relationat cu de motoarele de cautare.subiectul paginii in care se afla. Continutul, pentru o mai bunapozitionare, trebuie sa fie bine structurat, sa utilizeze formateaccentuate, etc. O actualizare periodica si constanta a paginii web va fi Daca vei concepe o noua pagina web a companiie tale, nu neglijati SEO, deaorece este cheia pentru ca pagina ta web sa apara pe primele pozitiiapreciata pozitiv de motoarele de cautar si va ajuta la imbunatatirea ale rezultatelor motoarelor de cautare cand cineva introduce conceptepozitionarii naturale, daca va fi un continut unic si de calitate. referitoare la activitate, produse sau servicii.
 17. 17. Marketing social-SMO Marketing-ul social se refera la strategia si actiunile publicitare sau de Sunt din ce in ce mai multe persoanele si companiile care “sunt conectate” si marketing pe care le realizeaza o companie prin intermediul retelelor participa zilnic la acest tip de unelte. Profita de aceste noi canale pentru a sociale si comunitati online. Acest lucru se cunoaste sub acronimul putea fi aproape de clietii tai, a te face cunoscut si a-ti imbunatati imaginea SMO, (Social Media Optimization sau Optimizare in Medii Sociale). marcii. In prezent putem sa distingem doua mari tipuri de retele sociale pe internet:Marketing-ul social se refera la actiunile promotionale pe care lerealizeaza companiile prin interediul retelelor sociale, uneltele de •Retelele sociale populare, in care toate tipurile demicroblogging, portalurile cu continuturi multimedia precum persoane, organe, entitati participa cu diferite obiective, insa in principalYoutube, Vimeo, Flickr, etc., blogurile si in general, prin intermediul referitor la prietenii, pasiuni si agrement.oricaror unelte pe care Internetul vi le pune la dispozitie pentru acomunica si interactiona cu clientii. •Retelele sociale profesionale, in care cei care participa nu vorbesc despreRetele sociale pe Internet pasiunile lor, ci de profilul lor profesional, aptitudini, pregatire si experienta profesionala. Cei care participa la retele sociale profesionale o fac cu scopul muncii sau in scop profesional.Retelele sociale pe internet sunt structuri de intalnire si schimb intrepersoane, grupuri de persoane si alte entitati, precum In functie de produsele sau serviciile tale, de potentialii tai clienti si decompanii, asociatii, etc. O retea sociala nu este decat o pagina web care obiectivele pe care le urmaresti cu campania ta pe internet, ti se va pareaofera diverse unelte si posibilitati pentru ca cei care le includ sa se poata mai interesant si productiv sa te aflii intr-o parte sau in alta.conecta cu alte persoane sau entitati de interes, fie din motive personale(prietenie, gusturi comune, pasiuni, etc.) sau din motive profesionale. Prezenta in retelele sociale si conexiunea la pagina de web corporativa a companiei sau la alt tip de prezenta pe internet vor contribui decisiv laPrimele pagini web au aparut in jurul anului 2002 si de atunci numarul imbunatatatirea pozitiei tale si iti va completa strategia SEO.persoanelor care participa zilnic si activ nu a facut decat sa creasca. Pentru a te ajuta sa identifici ce retea sociala este cea mai adecvata pentru compania ta este necesar sa cunosti mai multe despre finalitatea si publicul acesteia.
 18. 18. Tuenti Pagini web Tuenti (http://sitios.tuenti.com): daca detii un spatiu fizic, vei putea sa il indici pe harta Tuenti Sitios. Astfel vei facilita ca persoanele careTuenti este o retea sociala cu public tanar centrata in special pe populatia cauta afaceri precum a ta intr-un anumit loc, sa te gaseasca usor.spaniola, desi in prezent incepe sa se extinda in alte tari vorbitoare de Utilizatorii Tuenti pot puncta si recomanda afacerile care apar pe Tuentispaniola. Sitios.Infiintata la sfarsitul anului 2006, in aprilie 2011 detine deja mai mult de Pentru ca prezenta pe retelele sociale sa fie intr-adevar eficienta este necesar10,7 milioane de utilizatori cu o medie de varsta in jurul a 26 de ani. sa ai grija de aparitia ta: acceseaz-o zilnic, publica continuturi in mod periodic si raspunde tuturor comentariilor sau consultatiilor pe care le primesti. Sa nuNormele utilizarii acestei retele sociale nu permit ca persoanele mai mici incerci sa apari pe toate “doar de dragul de a fi”, deoarece acest lucrude 14 ani sa se inregistreze sau sa participe pe aceasta retea. presupune sa dedici mult timp sau sa iti neglijezi prezenta pe aceste, prejudiciind imaginea pe care o ai si neputand obtine rezultateleIn consecinta, daca firma ta comercializeaza produse sau servicii adresate asteptate.publicului tanar, Tuenti iti ofera un canal care iti va permite sa Cateva recomandari pentru a beneficia la maxim de aparitia ta pe Tuenti:dialoghezi, sa realizezi oferte si sa te faci cunoscut la mai mult de 10milioane de potentiali clienti. •Personalizeaza-ti pagina cu imaginea corporativa a companiei tale.La fel ca in alte retele sociale, inregistrarea este libera, insa pentru a puteaface parte din Tuenti unul dintre membrii trebuie sa iti trimita o invitatie. •Genereaza continuturi noi si atragatoare pentru un public tanar.Ulterior va trebui sa iti creezi profilul personal pe aceasta retea socialapentru a putea realiza servicii pentru companii: •Folositi un limbaj dezinvolt si modern. Lasa de-o parte limbajul antreprenorial sau oficial si adopta regulile si vocabularulPagini Tuenti: paginile corporative ale Tuenti, spre deosebire de persoanelor care alcatuiesc reteaua sociala.profilurile personale pot fi vazute de asemenea vizualizate de persoanecare nu fac parte din reteaua sociala. Utilizatorii Tuenti pot urmari pagina •Realizeaza promotii speciale, tombole sau campanii doar pentruta corporativa, sa o recomande contactelor si prietenilor sai, sa cei care te urmeaza pe Tuenti.interactioneze cu aceasta, sa adauge comentarii, etc. •Converseaza si participa. Nu uita ca este vorba de o retea sociala si nu de o simpla vitrina.
 19. 19. Facebook •Publice: se poate inscrie cine doreste iar continuturile sunt publice.Cu peste 600 milioane de membrii (in mai 2011) din toate colturile •Semipublice: este nevoie de autorizare pentru a te inregistra, insalumii, Facebook a devenit de la aparitia sa din 2004, al doilea portal din continuturile sunt publice.lume vizualizat in fiecare zi. •Private: este nevoie de autorizare pentru a te inscrie, iar continuturile nuIn mai 2011, aproape 14 milioane de membrii erau spanioli, ceea ce se publica, sunt complet private. Aceasta ultima este o buna optiune pentrupresupune aproape 29% din populatia Spaniei. Media de varsta pe comunicarea interna a membrilor unei companii cu economie sociala.aceasta retea sociala depaseste 38 de ani. Cel mai mare numar deutilizatori se situeaza intre 25 si 44 de ani. Pagini: formatul Facebook adresat companiilor, formatii de muzica, persoane faimoase, etc. Daca te hotarasti sa apari pe Facebook caOrice persoana sau companie se poate inregistra pe Facebook. si companie, va trebui sa iti creezi o imagine corporativa. Exista un numar mare de companii care s-au inregistrat pe Facebook cu profilDrept urmare, in cazul in care compania ta comercializeaza produse sau personal, incalcand astfel conditiile de utilizare ale acestei retele sociale siservicii adresate persoanelor fizice adulte, a fi prezent pe Facebook iit drept urmare, expunandu-se pericolului ca acest profil sa fie in oricepoate oferi accesul catre un mare numar de potentiali clienti. moment inchis, pierzand astfel toate informatiile, contactele si pozitia pe care a obtinut-o. In plus, o pagina presupune anumite avantaje cu privire laExista trei moduri in care poti face parte din Facebook: profilul personale, precum si posibilitatea de a instala aplicatii pentru a aduce un plus de valoare celor care acceseaza pagina (magazineProfilul personal: adresat doar persoanelor fizice. Facebook nu permite virtuale, aplicatii tip sondaje, integrarea altor mijloaceca societatile sa utilizeze profilurile personale, iar daca se descopera o sociale, fotografii, etc.). Exista un mare numar de aplicatii disponibile deutilizare necorespunzatoare a acestor profiluri, le poate inchide, facandu- adaugat paginii tale pe Facebook, insa poti de asemenea sa dezvolti pete sa pierzi tot efortul depus, prietenii si contactele pe care ti le-ai creat. placul tau uneltele de care ai nevoie.Grupuri: este vorba de grupuri cu profiluri personale regasiti datorita unei Pe de alta parte, pagina ta corporativa poate fi de asemenea accesata depasiuni, gusturi comune sau o cauza comuna. Pot fi: alte persoane care nu apartin retelei sociale, ceea ce nu se intampla cu profilurile personale.
 20. 20. Alte servicii ale Facebook pentru companii: De ce ar trebui sa fie prezenta compania ta pe Facebook?Facebook places (http://www.facebook.com/places): permite Facebook este reteaua cea mai renumita din Spania avand in jur degeolocalizarea unei companii prin serviciul Bing Maps. Daca ai sediul 14.300.000 utilizatori in Spania (in iulie 2011) si 704.131.000 in lume,afacerii intr-o locatie fizica, se recomanda sa il inregistrezi pe Facebook cuprinzand toate varstele, media fiind de 32 de ani. Detine numeroaseplaces. Acest lucru va crea o locatie sau pagina locatiei. Odata realizata unelte pentru a-ti crea o imagine a companiei tale pe internet, putand sa itiaceasta actiune, se poate include locatia pe pagina profesionala a promoveze si sa comercializeze produsele/serviciile.Facebook. Se va crea o noua fereastra in meniul de navigare si aici se vorincarca in timp real toti utilizatorii retelei sociale care fac checkin-ul afacerii Permite un control adecvat a activitatilor tale printr-un serviciu de statistici:tale. Toti utilizatorii Facebook pot face checkin cand se afla in locatia http://www.facebook.com/insights.companiei si pot impartasi comentarii cu privire la acest lucru cat sicontinut multimedia. Acest lucru are o finalitate dubla: Recomandari pentru a beneficia de prezenta ta pe Facebook: •Reteaua de prieteni (prieteni) care au vizitat pagina ta vor vedea •Personalizeaza imaginea paginii tale de pe Facebook cu cea a de asemenea aceasta actualizare si o vor percepe ca pe o companiei tale. recomandare directa a companiei. •Prezinta cate d emulte informatii suplimentare poti: fotografii, •Vei cunoaste mai bine persoanele care te viziteaza si vei putea videoclipuri, articole, etc. realiza activitati si oferte personalizate. •Genereaza continuturi si comentarii pe un ton mai oficial decat peCrearea reducerilor si a ofertelor pentru utilizatorii Facebook: Tuenti, deoarece profilul membrilor este adult, insa foloseste in acelasi timp un ton relaxat, nu uita ca este o retea sociala pentru http://www.facebook.com/deals conversatii si schimb.Integrarea altor retele sociale. •Profitati de aplicatii pentru a va prezenta mai bine produsele si/sau serviciile. •Controlati in permanenta statisticile pentru a sti ce comentarii, campanii functioneaza mai bine sau mai slab. La ce tip de stimuli raspund mai bine utilizatorii dvs.
 21. 21. •Utilizeaza Facebook ca unealta de fidelizare a Retele sociale profesionaleclientilor, informeaza-i asupra noutatilor, creati si pastrati relatiapost-vanzare. Pe retelele sociale profesionale poti crea un profil profesional care sa iti detalieze studiile, experienta profesionala, etc. si pe de alta parte, poti•Utilizeaza Facebook drept canal de suport tehnic si/sau serviciu inregistra compania cu date de interes si contact, pentru ca alte companiipostvanzare daca este cazul. si profesionisti sa le poata gasi.•Realizeaza promotii speciale, tombole, etc. adecvate publicului Motive pentru a avea un profil pe o retea sociala profesionala:tinta. •Retelele sociale profesionale sunt foarte utile pentru a face•Sincronizeaza Facebook cu alte retele sociale, in acest fel nu va networking, adica, sa impletesti o retea de contacte ce poate fitrebui sa scrii acelasi lucru de doua ori. De exemplu, exista de mare folos pentru a colabora, impartasi, invata si bineintelesposibilitatea de a conecta Facebook cu Twitter si cu blogul tau. sa fie si de ajutor. • Iti va permite sa demonstrezi altor profesionisti cunostintele si experienta ta. •Daca serviciile si produsele se adreseaza altor companii, retelele profesionale presupun un canal promotional interesant. •Aceste retele dispun de asemenea de grupuri tematice interne, in general cu acces liber, unde se pot citi si dezbate anumite subiecte. Vei avea acces la un portofoliu vast de profesionisti si le poti accesa pregatirea, experienta si calificarea pentru a face parte din organigrama ta. In plus, dispun de unelte pentru a publica si gestiona oferte de angajare.
 22. 22. Recomandari pentru a profita la maxim de retelele sociale: Linkedin: a fost lansat in mai 2003 si in prezent exista in peste 200 de tari si teritorii, detinand mai mult de 100 de milioane de membrii. •Cauta persoane utilizatoare si firme ce pot fi de interes pentru activitatea ta si invita-le in reteaua ta de contacte. In fiecare saptamana se inscriu ca medie 1 milion de noi membrii pe aceasta retea sociala. 25 de milioane sunt europeni si un milion spanioli. •Dati valoare retelei vorbind despre ceea ce stii si impartasind informatii. In acest sens, poti crea un grup dedicat tematicii Xing: a fost creata de asemenea in anul 2003 iar in primul trimestru din serviciului sau produsului pe care il oferi si scrie periodic 2011 detinea 10 milioane de membrii. Aceasta retea sociala s-a infiintat in pentru a te pozitiona ca expert in domeniu. In cazul in care Germaniaiar membrii sai apartin in principiu tarilor europene. exista deja grupuri similare care trateaza acest subiect, ar fi mai bine sa te unesti cu acestea si sa colaborezi in mod activ interactionand cu restul membrilor. Chiar daca publicul tau tinta nu sunt alte companii sau profesionisti, a fi prezent pe retelele sociale profesionale, iti va permite sa stabilesti contacte si relatii cu alti profesionisti si sa iti pui in valoare experienta si cunostintele. •Utilizeaza un limbaj oficial, tehnic si profesional. Nu uita ca pe aceste retele sociale, te adresezi altor profesionisti. •Conecteaza retelele sociale personale cu profilul tau de pe Microblogging: Twitter linkedin pentru a oferi mai mult continut. Exista de asemenea Microblogging este un serviciu pentru schimbul de mesaje scurte de text posibilitatea de a-ti conecta contul de pe Twitter cu blog-ul. (in jurul a 140 caractere). Cea mai utilizata unealta a microblogging-ului in prezent este Twitter, un sistem la jumatate de drum intre mesageriaRetelele sociale profesionale mai cunoscute si care detin mai multi instantanee si sistemul de blog-uri care permite la fel ca si retelele socialeutilizatori sunt Linkedin (http:// www.linkedin.com) si Xing ca membrii sai sa stabileasca o retea de contacte intre ei.(http://www.xing.com), care inglobeaza companii si profesionisti deorice fel. O diferenta fata de Twitter, in acest sens, cu privire la retelele sociale este ca nu este necesar ca relatiile ce se stabilesc intre membrii sa fie bidirectionale. Adica, publicatiile tale pot fi urmarite de catre persoane pe care tu nu le urmaresti si viceversa.
 23. 23. In acest fel, “urmaritorii” tai vor vedea in “timeline” tot ceea ce publici iar tu Acest lucru ofera fara indoiala un mate numar de sanse de marketingvei vedea in al tau toata informatiile publicate de aceste persoane sau pentru companii:companii pe care le urmaresti. Exista un mare numar de unelte de monitorizare ce iit va permite saSunt din ce in ce mai multe companiile care apar pe Twitter pentru a-ti urjmaresti toate conversatiile referitroare la cuvintele cheie pe care lepromova servicile, produsele, activitatile sau pur si simplu pentru a-ti selectezi, astfel incat daca cineva solicta de pe Twitter, informatii, serviciiconsolida imaginea marcii sau sa faci networking. sau produse la fel ca cele pe care le oferi tu, vei putea sa stii acest lucru in timp real si sa ii adresezi informatii sau oferte chiar daca nu te urmaresc.In aprilie 2011 Twitter depasea deja 200 milioane de membrii iar numarulsau creste cu peste 300.000 de conturi noi in fiecare zi. Permite oferirea de servicii post-vanzare si mentine relatia cu clientii.Cei care participa la aceats aretea sociala tin cont de cei care ii Este o retea sociala foarte interesanta pentru a contacta si pastra relatiaurmaresc, ceea ce “se intampla” in prezent, fapt pentru care genereaza un cu toti consumatorii influenti care pot contribui la difuzarea mesajuluivolum mare de informatii in timp real si actualizate fapt pentru care companiei tale, sa vorbeasca de bine serviciile tale sau sa iti promovezemajoritatea membrilor sai le consulta in “timeline” de mai multe ori pe zi. produsele.Adica, in majoritatea cazurilor, Twitter este alcatuit din persoane care tin Este o foarte importanta sursa de informatii pentru compania ta, deoarececont de persoanele care le urmaresc activitatea, ceea ce citesc, servciile de permite o monitorizare in timp real a clientilor, a concurentei si ceea ce secare beneficiaza sau nevoile sau cererile in acelasi moment in care publica spune despre tine, de compania ta sau de serviciile si produsele tale. Prinmesajele. intermediul motorului de cautare sau a uneltelor concepute pentru aceasta utilizare, se poate avea acces la toate informatiile care se impartaseste cu privire la produsul tau sau serviciul sau asupra sectorului de activitate al La fel ca alte retele sociale, Twitter are propriile norme“nescrise” cu privire la companiei. modul in care se comunica si se relationeaza. Cea mai buna metoda de a cunoasteaceste norme este aceea de a participa in mod activ, urmarind alte perosane si prestant atentie la maniera in care o utilizeaza alte companii. A fi pe Twitter va contribui la imbunatatirea pozitie tale pe motoarele de cautare. Ceea ce scri, va aparea pe lista de rezultate in timp real pe Google Tiempo Real:
 24. 24. Cateva recomandari pentru aprofita la maxim: Sa intelegem TwitterPersonalizeaza-ti profilul pe Twitter cu imaginea comerciala a marcii Twitter detine propriul limbaj. In pus, la fel ca si mesajele care setale. interschimba sunt limitate la 140 de caractere, este foarte frecventa utilizarea acronimelor sau a siglelor pentru a se referi la diverseCa si pe celelalte pagini de internet, continutul este regele; vei obtine ca caracteristici sau actiuni ale retelei sociale:alte persoane sa te “urmareasca”, sa te asculte si sa te recomandeurmaritorilor sai daca oferi valoare, generezi informatii de interes si nu •Tweet: se numeste astfel orice mesaj care se publica pe Twitterte limitezi in a lansa mesaje publicitare. si care contine mai putin de 140 caractere.A raspunde la ceea ce altii spun “retwitter” (redifuzeaza ceea ce s-a •Twittear: actiune de a publica mesaje pe Twitter.spus) se apreciaza in mod pozitiv si probabil iti vor intoarce favorul cualta ocazie mentionandu-te in vreun comentariu. •TimeLine (TL): secventa de timp, adica, seria de tweets publicate de catre persoanele pe care le monitorizam si care se ordoneazaVa trebui sa mentii o constanta in ceea ce priveste actualizarea cronologic (primele fiind cele recente).statutului tau si sa raspunzi intotdeauna cu promptitudine celor care tise adreseaza prin intermediul acestui canal. •ReTweet (RT): redifuzarea celor care iti urmaresc un tweet postat de alta persoana.Utilizeaza Twitter pentru a supraveghea tehnologia sectorului tau deactivitate; mentine-te la curent. •Direct Message (DM): mesaj direct, adica sa trimiti unei dintre persoanele care te urmaresc un mesaj privat pe care il pot vedeaSincronizeaza continuturile altor retele sociale cu aceasta, de doar acestea si care nu va aparea in TL al restului de persoaneexemplu, Facebook o tu Blog. care te urmaresc.Utilizand o unealta de management al Twitter te va ajuta sa iti •Mentiuni: fiecare membru de pe Twitter are propriul sau nume deorganizezi informatiile. In special monitorizeaza cuvintele cheie care te utilizator. Poti sa mentionezi oricare dintre acestea punandintereseaza, precum si ceea ce se spune despre tine. inaintea numelui de utilizator caracterul @, si in acest fel, fie ca te urmeaza sau nu, vei primi un avertisment care iti va indica faptul ca ai fost mentionat intr-un tweet.
 25. 25. •Hashtags sau etichete: se utilizeaza pentru a eticheta un Pe langa acest lucru, continuturile pe care le publici pe aceste rele le vei tweet, legandu-l de un anumit subiect concret, care nu sunt altceva putea utiliza pentru pagina ta de web, blog sau orice alt profil sau decat cuvinte cheie pe care dorim sa le atribuim, precedate de prezenta pe care o ai in Retea. Cu avantajul ca, fiind localizate pe aceste catacterul #. servere specializate pe acest tip de continuturi si care sunt prevazute cu o structura similara retelelor sociale, vei putea sa profiti de asemenea de tot •Urmaritori sau adepti: persoane care te urmaresc si care iti vad potentialul generand comunitate, primind comentarii si interactionand cu tweet-urile in TL. alti utilizatori. •Urmarire sau monitorizare: persoane pe care tu le urmaresti si ale Principalele retele de continuturi care exista in prezent pe internet sunt caror tweet-uri vor aparea in TL-ul tau. urmatoarele:Retele de continuturi: podcast, videoclipuri, fotografie,etc. Pentru publicarea si impartasirea de videoclipuri: Comunicarea se manifesta nu doar prin intermediul continuturilor Youtube: http://www.youtube.com. scrise, ci exista multiple mijloace de exprimare, care in multe ocazii sunt mult mai frecvente si mai eficiente cu privire la promovarea si Vimeo: http://www.vimeo.com. comunicarea companiei. Pentru organizarea, publicarea si impartasirea fotografiilor: In plus, continuturile multimedia ofera rezultate mai bune cu privire la “viralizare”. O fotografie buna sau un videoclip promotional amuzant pot Flickr: http://www.flickr.com fi atragatoare pentru cei care navigheaza pe internet si se vor redifuza prietenilor mult mai repede si usor. Pe internet putem gasi retele Picasa: http://www.picasaweb.google.com concentrate doar pe generarea, gestionarea si comunicarea cataloagelor cu materiale multimedia, in care, intr-un mod gratuit vei Fisiere audio (podcast, inregistrari, etc.): putea sa iti publici continuturile care vor contribui obiectivelor tale de marketing in retea. iVoox: http://www.ivoox.com Podsonoro: http://www.podsonoro.com
 26. 26. Geomarketing: Google Places, Facebook Places siPrezentari de diapozitive sau fisiere pdf: FoursquareSlideshare: http://www.slideshare.com. Geopozitionarea sau georeferinta consta in transformarea unei adrese postale in coordonate de latitudine (nord sau sud) si longitudine (est sauCataloage cu produse si alt tip de publicatii: vest) care permit localizarea pe harta a acestei adrese, intr-un mod inechivoc.Issuu: http://www.issuu.com. Se numeste Geomarketing actunile promotionale sau publicitare care seAcest tip de retele, iti vor permite nu doar sa publici si sa impartasesti realizeaza prin intermediul serviciilor de geopozitionare disponibile pecontinuturi multimedia, ci iti vor oferi pozitionarea pe principalele motoare internet.de cautare, deoarece este din ce in ce mai frecvent ca primele pagini curezultatele cautarii sa includa, nu doar pagini web, ci orice fel de elemente Uneltele geolocalizarii au devenit populare datorita dispozitivelor mobilemultimedia (imagini, videoclipuri, etc.) care respecta criteriile de cautare de ultima generatie care, pe langa faptul ca dispun de conexiune laspecificate. internet, includ tehnologia GPS. Acest lucru permite autogeolocalizarea si in consecinta identificarea propriei pozitii cu privire la locurile care au fostInsa daca se intampa acest lucru, va trebui sa te asiguri ca toate geolocalizate de catre alte persoane si la randul acestora sacontinuturile pe care le publici vor avea o denumire adecvata si ca sunt impartaseasca propria pozitie pe care o vedem sau unde mancam saubine etichetate, cu termeni cheie relevanti pentru produs sau serviciu. cunparam un anumit produs sau serviciu. In cazul in care detii un sediu fizic sau o locatie deschisa publicului esteA se avea in vedere ca, pentru a se produce un efect viral si ca toate interesant sa observi utilizarea acestor unelte de georeferinta, deoarececontinuturile tale sa ajunga la un numar cat mai mare posibil de persoane, va pe langa faptul de a identifica in mod clar locul unde te afli, iti oferatrebui sa oferi valoare. Videoclipurile care au cel mai mult succes sunt acele posibilitatea de a realiza oferte si promotii prin intermediul acestora pentrucare, intr-un fel sau altul, sunt amuzante, noi sau ofera un plus de valoare (cum a putea atrage in acest fel un numar mai mare de clienti.ar fi videoclipurile de instruire de exemplu). Aceste unelte prezinta o sansa mai buna deoarece iti permite conectarea directa cu clientii actuali si cu cei potentiali care se afla in acel moment in zona ta.
 27. 27. Uneltele geolocalizarii care au avut cel mai mare succes si care detin un Alte unelte ale Geolocalizarii pe care le poti aprecia ca parte a strategiienumar mare de utilizatori sunt Google Places, Facebook Places si de marketing ale companiie tale sunt:FourSquare. SCVNGR. http://www.scvngr.comGoogle Places: este unealta de geolocalizare pe care Google o pune ladispozitia companiilor. Faptul ca firma ta este inregistrata in acest serviciu Gowalla. http://www.gowalla.comte poate ajuta sa apari in primele rezultate de cautari pe Google. Trebuie saacorzi atentie de fiecare data noutatilor de pe Google, deoarece nu Cu ajutorul acestor trei servicii este posibil ca o persoana sa facainceteaza sa inoveze si sa creeze, de exemplu, incepe sa ofere un serviciu check-in si sa impartaseasca cu restul prietenilor localizarea sa intr-unde oferte pentru companii Google offers (www.google.com/offers), care anumit moment. Se va obtine in acest fel publicitate gratuita deoarecemomentan nu este activ in Spania. recomandarea locului sau informatiile cu privire la aceasta va ajunge la contactele celor care fac check-in, adica, de la cineva de incredere si nuCu ajutorul acestui serviciu, companiile pot lansa cupoane de reducere la este perceputa ca publicitate.fel cum procedeaza platformele Groupon (http://www.groupon.com) sauLestbonus (http://www.lestbonus.com). Este din ce in ce mai obisnuit sa gasesti autocolante cu aceste retele sociale in cadrul companiilor si magazinelor adresate publiculuiFacebook Places: geolocalizarea companiei tale iti poate aduce un numar informandu-l cu privire la oferte si reduceri in caz de check-in al locatieimae de utilizatori din aceasta retea sociala. In plus, Facebook ofera din zona ta.posibilitatea de a asocia oferte si reduceri pentru membrii Facebook care lecomunica celor cunoscuti ca sunt intr-un naumit loc, adica sa faca un chek-in unei companii, afacere sau locatie.Foursquare (http://www.foursquare.com) a fost infiintat in 2009 iar lasfarsitul lui 2010 avea deja 5 milioane de utilizatori. Permite realizareaactivitatilor de fidelizare si publicare de oferte astfel incat in momentul incare o persoana care utilizeaza Foursquare pe dispozitivul sau mobil esteaproape de o anumita locatie, sa poata primi alerte si oferte speciale.
 28. 28. Conversatii live: Plugoo si Meeboo Blogul antreprenorialIn cazul in care compania ta dispune de un punct de lucru permanent Blogul este piesa cheie a comunicarii si a crearii marcii si a reputatiei in mediile sociale. Un blog personal in care se detaliaza experienta siconectat la internet poti oferi un serviciu de conversatie in timp real pe cunostintele persoanelor care includ domeniulpagina ta de web. antreprenorial, corporativ, produsul, obisnuiesc a se transforma rapid in coloana vertebrala sau baxza a intregii activitati 2.0.Aceste unelete permit ca o persoana interesata de activitatea ta sa poataconcepe orice intrebare sau comentariu prin intermediul unui cadruconversational, un mic chat, pe pagina web si se va raspunde in timp real Un blog este interesant in special si util daca activitatea companiei tale sedin partea companiei. incadreaza in domeniile in care experienta, cunostintele sau know-how-ul companiilor si al persoanelor care o compun sunt de o speciala relevanta.Acest serviciu nu reprezinta nici un cost pentru cei care il utilizeaza si nici Blog-ul iti va permite sa publici continuturile de interes si utile pentru ceipentru companie si ofera un plus de valoare, desi necesita ca in timpul care te urmaresc, sa explici calitatile unui produs sau serviciu, sa iti pui inprogramului stabilit sa existe o persoana atenta sa raspunda prompt la oric i valoare cunostintele si experienta cu privire la un anumit subiect, santrebare ce se poate primi pe aceasta cale. interactionezi si sa generezi o intimitate cu cei care te urmaresc si lasa comentarii pe acesta etc.Aplicatiile de acest tip sunt: Modul in care se structureaza blogurile, pe baza articolelor ordonatePlugoo: http://www.plugoo.com. cronologic si etichetate cu ajutorul conceptelor sau cuvinte cheie, provoaca ca motoarele de cautare sa interpreteze bine continuturileMeeboo: http://www.meeboo.com acestora si drept urmare se pozitioneaza mai bine ca orice alt tip de unelte sau pagini web. Un blog poate contribui in mod decisiv la crearea si consolidare aimaginii companiei tale pe internet, insa pentru acest lcuru este necesar sa ai in vedere o serie de recomandari:
 29. 29. Redactare: ai grija la modul in care redcatezi publicatiile. Nu uita ca este Personalizeaza-ti blogul: bineinteles, blogul va avea efect de imbunatatirevorba despre o unealta 2.0. Evita formatul “nota de presa”, limbajul excesiv a imaginii tale de brand daca se mentioneaza compania sau persoanade oficial cat si descrierile interminabile. Limbajul trebuie sa fie neoficial iar care este in spatele acestuia. Spune cine esti, cu ce te ocupi, care estemodul de redactare direct si concret. Bineinteles, ai grija la ortografie si experienta ta cat si motivarile care te-au facut sa iti creezi blog.gramatica. Ofera datele tale de contact cat si adresa paginii tale de web sau aRegularitate: blogul trebuie sa contina articole noi la o anumita perioada de aparitiilor tale pe alte retele sociale.timp, deoaree acets lucru va contribui la cresterea interesului celor care teurmaresc, invitandu-i sa il viziteze frecvent si sa il recomade altor persoane.Un blog neactualizat ofera o imagine de “abandon” sau dezinteres nefiind Blogul antreprenorial cat si subiectele sale trebuie sa fie conforme cudeloc pozitiv pentru imaginea companiei. obiectivele pe care le-ai stabilit in cadrul strategiei de marketing online. Numai in acest fel vei reusi sa obtii beneficii maxime.Dialog: este cheia 2.0. Blogul permite ca ceea ce postezi sa primeascacomentarii de la cei care te urmaresc, celor care trebuie sa le raspunziprompt. Raspunde tuturor, chiar si celor negative si nu sterge sau ignoranici unul (cu exceptia celor care pot fi obscene sau ofensatoare pentru altepersoane).Tematica: nu te limita sa lansezi mesaje publicitare deoarece acest lucrunu va trezi interesul cititorilor sa te urmareasca. Scrie referitor la subiecteleactivitatii tale, despre produse sau servicii, opinii, etc. Genereazacontinuturi de interes si care sa rezulte utile pentru clientii tinta. Indefinitiv, ofera valoare acestora.Link-uri: link-urile sunt foarte importante atunci cand te referi la continuturilepostate pe alte bloguri sau portaluri web, nu este doar un mod de arecunoaste dreptul de autor si aprecia calitatea, ci va avea efect deasemenea asupra altor persoane sa ofere link-uri catre blogul tau, facandpublic pe cei care le urmaresc si drept urmare crescand volumul de vizitecatre blogul tau si al faimei tale.
 30. 30. Promovare si publicitate Promovarea si publicitatea platita este posibila de asemenea cu ajutorul TIC si poate fi o parte in plus a strategiei de comunicare a companiei.In anumite ocazii este recomandabil sa se plateasca publicitatea pe •Obiectivul campaniei: ce doresc prin campania de marketing? Sa imi facinternet, pentru a genera trafic calificat catre pagina ta de web. Insa cunoscut brandul sau compania, sa vand un anumit produs saupentru a fi intr-adevar eficient va trebui sa studiezi foarte bine unde sa serviciu, sa lansez o promotie sau oferta punctuala, sa lansez un nouinserezi aceasta publicitate cu ajutorul caror cuvinte cheie sau produs, sa ajung pe o piata noua, etc. Doar daca ai stabilit destul de clarconcepte, la ce date si ore, catre cine o adresezi, etc. obiectivele campaniei tale, vei putea sa evaluezi randamentul si sa corectezi sau sa reconcepi acest lucru daca va fi cazul.Exista diferite strategii de promovare pe internet cu ajutorul uneltelor 2.0sau alt tip de servicii. Costurile si particularitatile acesteia variaza. In •Public tinta: catre cine se adreseaza campania. Cu cat ai mai clar profilulcontinuare le vom trata pe cele mai utilizate. persoanelor pe care doresti sa le atragi sau sa le ajunga mesajul tau, cu atat poti defini mai bine care este cea mai buna perioada sa iti aparaMarketing pe motoarele de cautare (SEM) anunturile, ce motoare de cautare sunt cele mai adecvate, in ce zona sauSEM este acronimul Search Engine Marketing (Marketing pe Motoarele de zone geografice sa iti centrezi campania, etc.Cautare). Se refera la acele activitati de marketing bazate pe inserraeacontinuturilor publicitare (bannere sau linkuri gazduite in principiu) pe cele •Cuvinte cheie: anunturile publiictare pe motoarele de cautare se vormai utilizate motoare de cautare de catre potentialii tai clienti. Necesita in infatisa persoanelor care introduc anumite cuvinte cheie in casuta deconsecinta o investitie economica, deaorece aceste spatii publicitare au cautare. Trebuie sa iti acorzi timp sa te gandesti si sa alegi bine acestiun anumit cost in functie de motorul de cautare sau unealta pe care am termeni. Insa fa acest lucru punandu-te in locul potentialilor tai clienti, ceales-o. ar pune pe un motor de cautare cineva care doreste sa contracteze sau sa cumpere serviciul/produsul meu? Adapteaza acest lucru obiectivuluiIn momentul conceperii unei campanii promotionale pe motoarele de campaniei.cautare si avand in vedere ca acest lucru va presupune un cost financiarmai mare sau mai mic, este foarte important sa analizam cateva aspectepentru a maximiza impactul si rentabiliza investitia.
 31. 31. •Landing Page: “pagina de aterizare” este termenul utilizat pentru a se Google ofera de asemenea cateva unelte gratuite care te vor ajuta sa itireferi la pagina web la care se ajunge cand se da clic pe un anunt. Va concepi campania:trebui sa ai grija de design si de informatiile pe care le oferi pentru aputea fi in concordanta cu anuntul pe care l-ai conceput. Daca, de KeywordTool (https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal):exemplu, campania ta este destinata promovarii unui naumit produs sau unealta de selectare cuvinte cheie. Aceasta unealta iti va permite saserviciu, pagina de aterizare va trebui sa se refere la acest lucru, evitand cunosti care sunt cuvintele care se cauta cel mai mult pe Google, cu ceca persoana care acceseaza pagina prin intermediul anuntului sa alte cuvinte se combina, sinonime utilizate, diferente in modul detrebuiasca sa caute sau sa utilizeze meniul pentru a cauta informatii scriere, etc.despre acesta. Google Trends (http://www.google.com/trends): cauta termenii deAcest tip de publicitate are avantaje interesante cu privire la publicitatea cautare cei mai populari cat si variatia in timp (cele mai cautate in timpulconventionala, deoarece iti permite: anului, intr-o anumita luna, etc.).•Sa controlezi direct campania: sa oincepi, opresti, modifici, adaptezi, reconcepi, etc. Detii controlul total a Buletin electronic sau newsletterceea ce se prezsinta si cand. Expedierea pe mail a buletinelor electronice informative este destinata in•Sa decizi unde, cand si cum sa te anunti. principiu catre fidelizarea clientilor actuali, deoarece permite mentinerea contactului pe termen lung si sa cunoasca noutaile, promotiile si noile•Sa controlezi investitia pe care o faci ca sa te promovezi. produse sau servicii pe care le oferi.•Evaluarea si controlul eficientei campaniei cu ajutorul statisticilor de Totusi, pentru ca aceste buletine sa fie intr-adevar eficiente va trebui sutilizare. ale trimiti doart persoanei care a consimtit acest lucru, deoarece altfel se considera spam (expediere de mailuri nesolicitate), ceea ce este destulCea mai cunoscuta unealta pentru a realiza acest tip de publicitate este de deranjant pentru cei care le primesc si drept urmare vei obtine efectulGoogle Adwords (http://adwords.google.es), care permite inserarea contrar celui dorit.anunturilor prmotionale pe acest motor de cautare. In prezent, este celmai utilizat din tara noastra, de orice fel de public pentru a cauta produsesau servicii.
 32. 32. Continutul buletinului va trebui sa ofere informatii de interes pentru clienti. •Serviciile de corespondenta masiva permit monitorizarea campanieiDaca doar trimiti mesaje publicitare pentru compania ta, vei pierde prin intermediul statisticilor ce se recomanda a se monitoriza, deoareceinteresul celor care le citesc, care vor incerca sa se dezaboneze sau pur poti avea acces la informatii complete cu privire la stadiul campaniei:si simplu sa te elimine din mail fara a-l citi. mailuri expediate, deschise, returnate, clicuri realizate, etc. O buna analiza poate ajuta la imbunatatirea campaniilor si la obtinerea unuiOfera intodeauna si informatii cu privire la cum sa inceteze primirea randament mai mare la expedierile ulterioare.buletinului. Procedura de dezabonare trebuie sa fie simpla si usoara sidaca se poate, imediata. •Automatizarea expedierii mesajelor.Designul buletinului este alt aspect important. Va trebui sa respecte •Posibilitatea optimizarii parametrilor unei campanii deoarece existaimaginea corporativa a companiie tale si sa faciliteze citirea continuturilor. suficienta margine de reactie pentru campania urmatoare.Sa nu incluzi pera mult text si ofera linkuri catre continuturi de pe paginata de web sau alte pagini pentru cei care doresc sa extinda informatiile. Buletinele electronice sunt considerate ”comunicari comerciale” regulate prin intermediul LSSI-CE. Este recomandabil sa citesti cu atentiePrincipalele avantaje ale acestui tip de expediere sunt: restrictiile si conditionarile pe care le presupune si care se prezinta detaliat la capitolul 11 (Legislatia TIC) al acestui ghid.•Cost redus: exista aplicatii incluse gratuite care iti vor permite sa trimitibuletine electronice, cum ar fi: Sa nu culegi niciodata date fara consimtamantul expres al persoanelor si saMailchimp: http://www.mailchimp.com. nu le trimiti informatii daca nu le-au solicitat sau nu ti-au dat autorizarea in acest sens. Mailurile nesolicitate rezulta a fi deranjante si va duce la efectul opus celui dorit.Si altele de plati cum ar fi:Campaign Monitor: http://www.campaignmonitor.com.Pixelnews: http://www.pixelnews.es.Diferenta consta in faptul ca cele de plati nu contin publicitate inmailuri, au un numar limitat de persoane destinatare iar statisticile suntmult mai complete.
 33. 33. E-mail marketing Marketing mobilE-mail marketing poate fi confundat usor cu buletinele electronice sau Marketing-ul mobil (sau mobile marketing) se refera la actiunilenewsletters, deoarece ambele sunt distribuite pe mailul persoanelor publicitare si promotionale realizate prin intermediul dispozitivelordestinatare. mobile. Initial, se centrau exclusiv pe uneltele telefonice (SMS, MMS, etc.) insa cu generalizarea utilizarii smartphone-urilor si aE-mail marketing poate consta doar in expedierea unui mail cu informatii posibilitatii pe care acestea le ofera, fiind din ce in ce mai multe sanselecomerciale de interes pentru clienti, o oferta punctuala, un serviciu pe care ni le ofera pentru a inova si a ajunge la potentialii nostri clienti.nou, etc. Nu este necesar sa se expedieze regulat si nici sa aiba undesign sau un model specific. Telefonul mobil este in ziua de azi o unealta pe care toata lumea o are asupra sa, fapt pentru care sa profiti de acesta in scop de canalUnele dintre scopurile sau utilizarile e-mail marketing sunt: promotional iti va permite sa ajungi la un numar mare de persoane in mod rapid. In plus, daca mesajele sunt atragatoare, efectul viral esteSa conduca pe cei care le primesc catre pagina ta de web. Acest lucru garantat si va fi persoana care il va primi si redistribui cunostintelor.este posibil in orice mail, incluzand in semnatura acestuia un link catrepagina ta de web si/sau alte pagini unde iti apare inregistrata compania. Cateva din activitatile de marketing mobil:Multumiri dupa vanzare sau consumul unui bun sau serviciu. •Expediere de mesaje tip SMS publicitare: expedierea unui mesaj text care contine informatii publicitare. Este recomandabil sa includa in plusOferta personalizata referitoare la achizitionarea anterioara. si posibilitatea de a raspunde. Una dintre principalele avantaje este sa nu se pretinda de la un telefon cu anumite caracteristici sau unComunicarea unei oferte sau promotii punctuale. La fel ca la buletinele smartphone pentru a le primi. Orice telefon actual este capabil saelectronice, va trebui sa tii seama de restrictiile si conditionarile pe care le primeasca acest tip de mesaje.impune LSSI pentru acest tip de comunicari comerciale. La capitolul 11(Legislatia TIC) vei gasi informatii detaliate in acest sens. •Expediere de mesaje MMS: MMS-urile iti permit sa incluzi in mesaje elemente multimedia pe langa texte. Au avantajul de a rezulta mai atragatoare decat cele anterioare, insa dezavantajul ca unele persoane nu stiu sa le consulte iar unele telefoane au dificultati tehnice in ceea ce priveste afisajul corespunzator.

×