Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ouderbetrokkenheid

453 views

Published on

De driehoek school, leerling en ouders vormt een belangrijke basis voor het onderwijs in Nederland. Maar communicatie tussen school en ouders gaat nog te vaak met een omweg via de leerling. Om samen te werken aan betere leerprestaties van de leerling is het noodzakelijk om de directe lijn tussen school en ouders te versterken. Het itslearning leerplatform beschikt over diverse hulpmiddelen om u hierbij te ondersteunen.
Wilt het thema Ouderbetrokkenheid ook op uw school toepassen? Voor meer informatie gaat u naar www.itslearning.nl/themasessies-ouderbetrokkenheid

Published in: Education
 • Be the first to comment

Ouderbetrokkenheid

 1. 1. Uit onderzoek blijkt dat: Ouders een grote invloed hebben op de leerprestaties van hun kinderen. Dat geldt zowel voor de betrokkenheid van ouders bij het ontwikkelingsproces van hun kinderen thuis, als voor de betrokkenheid van ouders bij de school. Borgonovi, F. (2011), What can parents do to help their children succeed in school? PISA in focus. Parijs: OECD.
 2. 2. Wat is ouderbetrokkenheid? (1) Ouderbetrokkenheid is de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs van het eigen kind, thuis en op school. (Smit, Frederik, 2006, Nijmegen: ITS)
 3. 3. Wat is ouderbetrokkenheid (2)Ouderbetrokkenheid is een niet-vrijblijvende engelijkwaardige samenwerking tussen ouders en school,waarin ouder en school vanuit een gezamenlijkeverantwoordelijkheid werken aan de (school)ontwikkeling van het kind. (Vries, Peter de, Amersfoort: CPS)
 4. 4. Ouderbetrokkenheid vs. ouderparticipatie Ouderbetrokkenheid gaat over het betrokken zijn bij het opvoeden en leren van het eigen kind, thuis en op school. Dit is vaak minder zichtbaar binnen de school. Ouderparticipatie gaat over de ouders die formeel- of informeel zichtbaar actief zijn binnen de school.
 5. 5. Ouderbetrokkenheid ontwikkelmodel 1.0 2.0 3.0 informeren consulteren InteracterenItslearning ondersteunt ouderbetrokkenheid 1.0, 2.0 en 3.0
 6. 6. 6 stappen om leeropbrengsten te vergroten Rapporteren Informeren Reflecteren OUDERS Communiceren Participeren Faciliteren
 7. 7. Informeren Rapporteren Informeren Reflecteren OUDERS Communiceren Participeren Faciliteren
 8. 8. Informeren van ouders via het ouderdashboard
 9. 9. Informeren van ouders via een vak
 10. 10. Communiceren Rapporteren Informeren Reflecteren OUDERS Communiceren Participeren Faciliteren
 11. 11. Communiceren met ouders (1)
 12. 12. In gesprek zijn via een forum
 13. 13. Inschrijven voor gesprekken
 14. 14. Videoconferentie met ouders (2)
 15. 15. Faciliteren Rapporteren Informeren Reflecteren OUDERS Communiceren Participeren Faciliteren
 16. 16. Faciliteren van ouders via ‘mijn eigen dashboard’
 17. 17. Faciliteren van formele ouderparticipatie
 18. 18. Participeren Rapporteren Informeren Reflecteren OUDERS Communiceren Participeren Faciliteren
 19. 19. Participeren in schoolthema’s
 20. 20. Inschrijven voor activiteiten
 21. 21. Reflecteren Rapporteren Informeren Reflecteren OUDERS Communiceren Participeren Faciliteren
 22. 22. Reflecteren op het leerproces van het kind
 23. 23. Reflecteren op het portfolio
 24. 24. Rapporteren Rapporteren Informeren Reflecteren OUDERS Communiceren Participeren Faciliteren
 25. 25. Inzicht in het leerproces krijgen met het rapport
 26. 26. Overzicht houden met het beoordelingsrecord
 27. 27. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden vanitslearning, neem dan contact op met deonderwijskundig adviseur uit uw regio Of bel telefoonnummer: 053 4803130
 28. 28. ColofonDeze presentatie van itslearning Nederland geeft meer informatieover het thema ouderbetrokkenheid.website : www.itslearning.nl/ouderbetrokkenheide-mail : info.nl@itslearning.comtelefoon : 053 4803130telefax : 053 4803131 Follow itslearning!

×