Tema 2 dels_inicis_als_nostres_dies

794 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
794
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
140
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tema 2 dels_inicis_als_nostres_dies

 1. 1. DIVERSITAT LINGÜÍSTICA Dels inicis als nostres dies               per Iolanda Traver Tema 2
 2. 2. 1. Les famílies lingüístiques • Les diferents llengues naturals s’agrupen en famílies lingüístiques, d’acord amb la semblança que hi ha entre elles i l’origen comú. • La llengua catalana, com la majoria de llengües veïnes, prové del llatí ; i aquest, junt amb altres llengües antigues, forma part de la família indoeuropea, que es divideix en nombrosos grups de llengües.
 3. 3. 2. El català entre les llengües del món La llengua catalana forma part de la família romànica o neollatina, al costat de l´espanyol, el francès, el portuguès, el gallec, l’italià, l’occità, el romanès, el sard i el retoromànic, com també algunes llengües ja desaparegudes i altres parlars.
 4. 4. 3. Les llengües de l’Estat espanyol • A l’Estat espanyol, s’hi parlen actualment diverses llengües d’origen romànic: català, castellà, gallec i aranès (una modalitat de la lengua occitana), així com el basc o èuscar, de filiació lingüística no romànica.
 5. 5. 4. El català, llengua romànica • A partir de l’any 218 aC , quan l’exèrcit de Roma desembarca a Empúries, comença la romanització, procés d’implantació de la llengua, la cultura i les institucions romanes. Aquest procés no va tenir la mateixa intensitat en tot el territori. • Entre les llengües parlades abans de la romanització ( llengües de substrat ) que han deixat rastres en el català actual hem de citar el basc, una antiga llengua ibèrica i alguns mots d’origen d´altres llengues mediterrànies (grec, etc) • El català, com les altres llengües romàniques, deriven de l’anomenat llatí vulgar , variant parlada del llatí clàssic.
 6. 6. 5. El naixement del català • El català va existir com a llengua diferenciada del llatí des del segle VIII . Els fragments escrits més antics que es conserven són del segle XII: la traducció del Liber Iudiciorum o Forum Iudicum (finals XII) , codi de lleis visigòtic, i les Homilies d’Organyà , traducció d’un sermonari occità (S. XII - XIII) • Les invasions germàniques i dels   pobles àrabs van enriquir la llengua   naixent amb aportacions lingüístiques   que reben el nom de superstrat .
 7. 7. <ul><li>6. L’expansió: segles XII a XV </li></ul><ul><li>• A partir del segle XII , els primers comtats catalans van començar l’expansió territorial cap al sud i després cap a Orient. La llengua catalana arribarà a tenir un important relleu econòmic, polític i militar arreu de la Mediterrània i en àmbits europeus. </li></ul><ul><ul><li>La Cancelleria Reial  va contribuir decisivament a la creació d’una llengua escrita unificada : S. XIV gran modernització </li></ul></ul>
 8. 8. 7. Els segles XVI a XVIII • Per motius polítics, econòmics i demogràfics, el català pateix una davallada en aquests segles. Tot i que es mantindrà prou viu a nivell popular, acabarà perdent la uniformitat que va assolir a l’època medieval, fins al punt que sorgiran diversos noms per a la mateixa llengua. - Canvi de dinàstica : Trastàmara 1412 Compromís de Casp - Guerra de Successió (S. XVIII - 1714) • Diverses disposicions reials al llarg   del segle XVIII(els decrets de Nova   Planta , entre altres) instituiran el  castellà com a llengua oficial. de l’ensenyament, entre altres mesures.
 9. 9. 8. La Renaixença: segle XIX Renéixer el  català  com a llengua literària i de   cultura  després de segles de  diglòssia  respecte al castellà. • La recuperació econòmica, demogràfica i cultural de la societat catalana, encapçalada per la burgesia, permet recuperar la pròpia identitat i retornar a la llengua el lloc i el prestigi perduts . - Jocs florals - Revolució industrial - Prestigi de la llengua
 10. 10. 9. El segle XX • Al llarg del segle XIX , amb campanyes com la de la revista L’Avenc , s’havien dut a terme intents d’ unificació ortogràfica i gramatical . Durant el primer  terç del segle XX s’assolirà la codificacio moderna  del català. En aquest període cal remarcar  el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana  (1906), la creació de l’Institut d’Estudis Catalans  (1907) i l’extensa obra normalitzadora de Pompeu Fabra . • Després de la Guerra Civil (1936-1939) la situació pública del català va empitjorar , especialment durant els primers anys de la dictadura franquista,  però mai no va arribar a consolidar-se el procés de substitució lingüística. • L’arribada de la democràcia va permetre iniciar  de nou el procés de normalitzacio linguistica, ja fos en l’àmbit legal, ja fos en el de l’ensenyament, els mitjans de comunicació, etc.
 11. 11. 10. La llengua catalana avui. Els reptes pendents El repte més gran amb que s’enfronta el català en l’actualitat és la  manca d’ús i l’actitud diglòssica  de part dels parlants davant altres llengües.  Només amb un canvi d’actitud   s’aconseguirà superar  les dificultats   que té avui la llengua en un món   globalitzat: la integració de la població   immigrada, la baixa natalitat, la  presència de noves tecnologies que  vehiculen la informació en altres   llengües com l’anglès, ...
 12. 12. <ul><li>11. Marc legal de la llengua catalana </li></ul><ul><li>• A l’Estat espanyol , després de la instauració de la Constitució de 1978, els Estatuts d’Autonomia de diverses comunitats reconeixen la situació legal del català. </li></ul><ul><li>• A França , la Carta del Català (2007) i a l’ Alguer el  nou Estatut de Sardenya (2007) reconeixen també l’oficialitat de la llengua catalana. </li></ul><ul><ul><li>Andorra la llengua oficial és el català . </li></ul></ul>

×