Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tvivla utan förtvivlan. Hestra 2019-02-03

37 views

Published on

Allt som kallas tvivel är inte äkta tvivel. Det är först när vi ger våra så kallade tvivel makten över oss som de blir äkta tvivel. Sann tro är lojalitet mot Gud, inte övertygelse.

Published in: Spiritual
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Tvivla utan förtvivlan. Hestra 2019-02-03

 1. 1. Tvivla utan förtvivlan Ge inte tvivlen någon makt
 2. 2. Tvivel som ett positivt värde När det anses fint att tvivla
 3. 3. Tvivel är inget positivt i Bibeln ▪ Jesus sträckte genast ut handen och grep tag i honom. ”Du trossvage”, sade han. ”Varför tvivlade du?” (Matt 14:31) ▪ Då sade han: ”Varför blir ni skrämda, varför fylls ni av tvivel?” (Luk 24:38) ▪ Därefter sade han tillTomas: ”Räck hit ditt finger, här är mina händer; räck ut din hand och stick den i min sida.Tvivla inte, utan tro!” (Joh 20:27) ▪ Men han skall be i tro, utan att tvivla. Den som tvivlar liknar en våg på havet som drivs och jagas av vinden. En sådan människa, tvehågsen och vacklande i allt hon gör, skall inte vänta sig något av Herren. (Jak 1:6f)
 4. 4. Närbesläktat: En ”svag” tro ▪ ”Varför kunde inte vi…?” Han svarade: ”Därför att er tro var svag.” (Matt 17:19b-20a)
 5. 5. Närbesläktat: En ”svag” tro ▪ ”Varför kunde inte vi…?” Han svarade: ”Därför att er tro var svag.” (Matt 17:19b-20a) ▪ ”Svag tro” – osäkert samvete: ’Den som är svag i tron skall ni godta utan att sätta er till doms över olika uppfattningar. Den enes tro tillåter honom att äta vad som helst, medan den som är svag i tron bara äter grönsaker.’ (Rom 14:1f)
 6. 6. Knäckande ideal 1. Tron som intellektuell övertygelse utan sprickor
 7. 7. Knäckande ideal 1. Tron som intellektuell övertygelse utan sprickor 2. Tron som emotionell intensitet utan svackor
 8. 8. Konsekvensen av sådana ideal
 9. 9. Heb 11:1 är inte en definition av tron ▪ Men tron är en fast tillförsikt om det som man hoppas, en övertygelse om ting som man icke ser. (1917) ▪ Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om ting som man inte ser. (SBF15)
 10. 10. Heb 11:1 är inte en definition av tron ▪ Men tron är en fast tillförsikt om det som man hoppas, en övertygelse om ting som man icke ser. (1917) ▪ Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om ting som man inte ser. (SBF15) ▪ Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se. (B2000)
 11. 11. Versen beskriver trons funktion ▪ Now faith is the substance of things hoped for, the evidence of things not seen. (KJV) ▪ Faith makes us sure of what we hope for and gives us proof of what we cannot see. (Contemporary EnglishVersion) ▪ Now faith is the reality of what is hoped for, the proof of what is not seen. (Holman Christian Standard Bible)
 12. 12. Argument 1: Kapitlets ärende ▪ Hur kan hoppet vi har bli en verklighet? 39Ingen av dessa som genom sin tro har fått Guds vittnesbörd fick se löftet uppfyllas. 40Gud har förutbestämt något bättre åt oss, och därför skall de uppnå fullkomligheten först tillsammans med oss. 12:1När vi nu är omgivna av en sådan sky av vittnen, låt oss då, även vi, befria oss från allt som tynger, all synd som ansätter oss, och hålla ut i det lopp vi har framför oss.
 13. 13. Argument 2: Hela bokens ärende ▪ Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se. (11:1) ▪ Ty vi har del i Kristus om vi ända till slutet orubbligt håller oss till samma grundval som i början. (3:14)
 14. 14. Argument 3: Vad är motsatsen? ▪ 35Ge inte upp er frimodighet, den skall rikligen belönas. 36Uthållighet är vad ni behöver för att kunna göra Guds vilja och få vad han har lovat, 37ty: Ännu en liten tid, sedan kommer han som skall komma, och han skall inte dröja. 38Min rättfärdige skall leva genom sin tro. Men: Om han drar sig undan är han inte längre till glädje för mig. 39Vi hör inte till dem som drar sig undan och går förlorade, utan till dem som tror och räddar sitt liv.
 15. 15. När Gud är å färde ▪ Andeingiven visshet är ett ett tecken på att Gud är på gång – Att bota – Att besvara bön – Att göra något
 16. 16. När Gud är å färde ▪ Andeingiven visshet är ett ett tecken på att Gud är på gång – Att bota – Att besvara bön – Att göra något ▪ Inte ett villkor för att Gud ska verka ▪ Utan första signalen om att Gud håller på att verka
 17. 17. Två olika sätt att tala om tro Tro som frälser ▪ Förbundstrohet ▪ Jesu död och uppståndelse är min livsgrund ▪ Jag ”tar emot” Jesus som vän ▪ Jesus är min kung Trosdynamik i bönen ▪ Ingjuten förvissning ▪ Inte ett konstant tillstånd ▪ Inte en prestation ▪ Kan komma genom en vers i Bibeln
 18. 18. Inte bibliskt tvivel ▪ Att ha en prövande attityd ▪ Att ställa frågor ▪ Att gräla på Gud
 19. 19. Inte bibliskt tvivel ▪ Att ha en prövande attityd – Så länge som du är villig att finna ▪ Att ställa frågor – Så länge som du accepterar svar ▪ Att gräla på Gud – Så länge som du inte förbittras
 20. 20. Jakob 1:6-8 då? ▪ Verserna handlar inte om bristande övertygelse – Notera sammanhanget: Prövningar, uthållighet (vers 2-5) ▪ Utan om bristande överlåtelse, en otydlig vilja ▪ ”En våg som jagas av vinden” ▪ ”Tvehågsen” ▪ ”Vacklande i allt hon gör”
 21. 21. Ge inte tvivlen makt ▪ Alla drabbas ibland av – En lägre intensitet i känslan – Sviktande överygelse ▪ Dåliga strategier – Stå emot med viljestyrka – Inte låtsas om
 22. 22. Ge inte tvivlen makt ▪ Alla drabbas ibland av – En lägre intensitet i känslan – Sviktande överygelse ▪ Goda strategier – Släpp fram dem i ljuset – Håll dig till Jesus
 23. 23. Gör inte ”tvivlen” till tvivel ▪ Låt inte det vi i dagligt tal kallar tvivel få dig att tvivla i biblisk mening! ▪ Det finns de som tror att de inte tror, fast de tror – Men som därför slutar att tro
 24. 24. Gör inte ”tvivlen” till tvivel ▪ Låt inte det vi i dagligt tal kallar tvivel få dig att tvivla i biblisk mening! ▪ Det finns de som tror att de inte tror, fast de tror – Men som därför slutar att tro ▪ Vi har del i Kristus om vi ända till slutet orubbligt håller oss till samma grundval som i början. (3:14)

×