Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Semejstvo

4,507 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Semejstvo

 1. 1. • ОУ ,,Ѓерѓ Кастриот – Скендер бег“ с. Арачиново одд. 7 – деветолетка Наставник : Искра Грашеска• Наставен предмет : македонски јазик• НАСТАВНА ЕДИНИЦА: Говорно и писмено изразување на тема• ,, Моето семејство “
 2. 2. Цели :• Да примени претходно стекнати знаења• да ги развива самостојноста и креативноста• да добива самодоверба за сопствените способности• потикнување на љубовта кон мајката• да се соглда пожртвуваноста на мајката и нејзината љубов кон детето.• треба да се има почит кон мајката и таткото• Семејството е основна клетка во секое општество, а среќно семејство е важен услов за правилен развој на личноста.
 3. 3. “...Семејството е основна клеткаод која е изградено општеството“ Владимир Илич Ленин
 4. 4. Семејство Раката ја дава најголемата топлина. Љубовта го дава најдолгиот живот. Семејството ги даванајубавите мигови. Без љубов во семејството и без подавање рака меѓусебно, тоа не може да опстои.
 5. 5. СЕМЕЈСТВОТО НЕМА ЉУБОВ!
 6. 6. • Децата учат од она што го доживуваат!• Детето кое доживува непријателско однесување, учи да се кара.• Детето кое доживува рамнодушност, ќе учи да биде осамено.• Детето кое доживува критика, ќе учи да ги осудува другите.• Детето на кое често му се приговара, не може да примети дека околината го сака.• Ако некој на детето му се подсмева, тоа ќе учи да биде повлечено.• Детето кое доживува срам, ќе учи да се срами од самото себе.
 7. 7. Љубовта претставува сè на светов. Ако немаш никојшто те сака, тогаш што ќе ти е животот? Не е добро да се живее без љубов. Тоа е како да седиш во мрачна соба без ниту еден зрак светлина, потполно сам. А семејството е најсвето нешто. Мајка, татко. Најдобрите луѓе. Оние од кои учиш, кои ти даваат совети, те образуваат, те караат и те сакаат .
 8. 8. ЧЛЕНОВИ НА НАЈБЛИСКОТО СЕМЕЈСТВО дедо сестра баба семејство брат татко мајка
 9. 9. Мајчината љубов не признава закони, нитуграници, ниту пак се поклонува пред каков и да е господар освен пред себеси!
 10. 10. • Детето кое доживува толеранција, ќе учи да биде стрпливо.• Доколку го охрабрувате детето, тоа ќе учи да има самодоверба и сигурност.• Доколку детето доживува пофалби, тоа ќе учи да ги приметува и цени добрите работи.• Доколку детето живее со чувство на сигурност, тоа ќе учи да има доверба.• Детето со кое се разговара, учи смо да размислува.• Детето кое доживува неговите родители да се сакаат, учи дека семејството е заедница на љубовта.• Ако детето живее со прифаќање и задоволство, тоа ќе учи да пронаоѓа љубов во целиот свет.
 11. 11. Сираче ја нацртало својата мајка со креда и легнало во нејзината прегратка
 12. 12. Малечко момче од еден дом занезгрижени деца сонува само заедно: да има мајка.Детенцето од домот за незгриженидеца во Ирак, на подот, со креда јанацртало својата мајка и потоалегнало во нејзината замисленапрегратка. Сите зборови на светот неби можеле да искажат колку мунедостига мајчинската љубов изаштита.
 13. 13. Работи кои не треба да ги заборавиме
 14. 14. • Навистина вреди да се живее за убавите работи за кои знаеме дека постојат и дека не окружуваат. Без оглед на тоа како ќе го потрошите денот и што ве очекува утре, имајте ги на ум овие неколку реченици. Животот е еден и уживајте во него!• Постојат луѓе на кои вие сте им целиот свет!• Секој од нас има повеќе од една причина за да се разбуди наутро!• Вашата насмевка секому може да му донесе радост.• Секој ден некој помислува на вас. И тоа не само еднаш
 15. 15. Грижата за домот – обврска на секое дете !!!
 16. 16. Докажано!!!… Мајчиниот глас прави чуда !!!
 17. 17. Мајчиниот глас прави чуда !!!Мајчиниот глас прави чуда, најбрзо госмирува детето, му ги намалуваевентуалните болки и го охрабрува. Вокомбинација со прегратка, мајчиниот гласе лековит, делотворно влијае наемоционалниот и психофизичкиот развојна детето.„ Мајките знаат како да го смират детето,дури и ако не се близу, за да го прегрнат.На децата им е доволно да го слушнатнивниот глас и веднаш се чувствуваатпосигурно“,
 18. 18. Научно докажано !!! Децатадаваат смисла на животот!!!

×