Starohrvatska umjetnost

3,032 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,032
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,071
Actions
Shares
0
Downloads
48
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Starohrvatska umjetnost

 1. 1. STAROHRVATSKA UMJETNOST Starohrvatska umjetnost je predromanička umjetnička produkcija Hrvata od njihovog dolaska na Balkan dokraja 11. stoljeća kada je romanika postala vladajućim stilom; tj. za vrijeme vladavine hrvatskih narodnih vladara
 2. 2. STAROHRVATSKO SLIKARSTVOPleteri su izvorno bili živo obojeni akako se slike (koje se spominju upisanim izvorima, npr. Portreti petportreta pripadnika hrvatskedinastije Trpimirovića u crkvi sv.Jurja u Putalju na obronku Kozjakaiznad Kaštel Sućurca) nisu očuvale,oni su i jedini ostaci starohrvatskogslikarstva.
 3. 3. NEKE POVIJESNE SLIKE…PortretMihajla Vojisavljevića izcrkve sv. Mihajla kod Stona (oko 1080.)
 4. 4. Pleter s natpisom kraljaDržislava, 10. stoljeće.
 5. 5. Skulpturna ornamentikaBašćanska ploča,glagoljični spomenikpisan prijelaznimtipom glagoljice, 11.st.U njoj se spominjekralj zvonimir nahrvatskom jeziku,na njoj je uklesanspomen nakraljevskudarovnicu iz oko1100 g.
 6. 6. Dvostruka pismenost i dvojezičnost u Hrvata zabilježena je na Plominskom natpisu i Valunskoj ploči s Cresa (11. st.) gdje je isti sadržaj izrečen hrvatskim i latinskim jezikom i uklesan usporedno glagoljicom i karolinom.Valunska ploča
 7. 7. Plominski natpisPlominski natpis je hrvatski glagoljski natpis uzidan na vanjskom zidu crkve sv. Jurja u Plominu. Iz 11. je stoljeća.
 8. 8. Krstionica slikomhrvatskogkralja, 11. st.,sada ukrstionicikatedrale sv.Dujma uSplitu
 9. 9. Starohrvatska arhitekturaU 7. i 8. stoljeću, kada trajenapuštanje velikih gradova i prelazakstanovništva u manje, događa se iredukcija velikih antičkih građevinana skromnije formate i namjene ali iuporaba njihovih arhitektonskihfragmenata kao građevnogmaterijala u rustikalnoj gradnji i zaplošne reljefe.
 10. 10. Crkva Sv. Donata iz 9. st. u Zadru sagrađena je na ostacima rimskog foruma
 11. 11. Crkva sv. Trojice u Splitu (9.-11. st.)
 12. 12. Crkva sv. Dunata na Krku, 11.-12. st.
 13. 13. Sveti Vid Dobrinjski na Krku.
 14. 14. Višeslavova krstionicaKrstionica je isklesana iz blokamramora te ima šesterostraničnioblik visine 90 cm i promjera otvora120 cm. Uz bridove stranica reljefnoje isklesan po jedan torodirani stupićsa stiliziranim kapitelom, dok je nasredini prednje stranice prikazanprocesionalni križ ispunjen hrvatskimtropletom za zavojnicom na krajutriju krakova.
 15. 15. Crkva sv. Križa u NinuCrkva sv. Križa najpoznatiji je ninski građevni spomenik, poznata je i kao"najmanja katedrala na svijetu", nalazi sepokraj župne crkve u Ninu. Datira iz9. stoljeća, a oblikom podsjeća na grčki jednokraki križ. Krakovi su presvođenikubastimsvodom, vanjski dio je ukrašennizom slijepih niša, dok je kupola nepravilnog elipsoidnog oblika koji seprema vrhu suzuje a s vanjske straneukrašena slijepim nišama.
 16. 16. KRAJ

×