Peter Paul Rubens

1,735 views

Published on

barokno slikarstvo, holandija i flandrija, treći razder gimnazije

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,735
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
239
Actions
Shares
0
Downloads
36
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Peter Paul Rubens

 1. 1. Peter Paul Rubens
 2. 2. Peter Paul Rubens bio je značajna osoba baroknog slikarstva 17.st.i pokretač novog slikarstva pokreta,boja i senzualnosti.Rubens je rođen u Siegenu(Njemačka),od roditelja Jana Rubensa iMarije Pypelincks.Njegov otac i majka,kalvinisti,pobjegli su izAntwerpena u Koln 1568. godine nakon pojačanih vjerskihpreviranja i progona protestanata za vrijeme španjolske vladavineNizozemskom Fernanda Alvareza od Toleda,trećeg vojvode odAlbe.U Antwerpenu,Rubens je završio humanističko obrazovanje,učiolatinski i klasičnu literaturu.S 14 godina započeo je umjetničkunaobrazbu kod ponajboljih gradskih slikara toga doba.
 3. 3. Godine 1600. Rubens je putovao u Italiju,najprije Veneciju,gdje jevidio djela Tiziana,Veronesea i Tintoretta prije no što se smjestio uMantovi na dvoru vojvode Vincenza I. Gonzage.Odabir boje ikompozicije Veronesea i Tintoretta imale su direktan učinak naRubensovo slikarstvo,a na njegov kasniji,zreli stil utjecao je višeTizian.Rubens je putovao u Španjolsku u diplomatskoj misiji 1603. godinenoseći poklone obitelji Gonzaga na dvor Filipa III. Dok je bio ondjevidio je bogatu kolekciju Rafaelovih i Tizianovih djela koje je skupiokralj Filip II.Ovo je bilo njegovo prvo putovanje od mnogih ukarijeri ,na kojima je kombinirao umjetnost i diplomaciju.
 4. 4. DjelaRubens je bio plodan autor koji je stvarao uglavnom religijsketeme,povijesne motive i lovačke scene u koje je uključivao mitološkelikove.Naslikao je nekoliko portreta ,uglavnom prijatelja iautoportrete,kao i nekoliko pejsaža pred kraj svoga života.Dizajniraoje tapiserije i grafike,ali i svoju kuću.Njegovi crteži su iznimno snažni ali bez detalja;također je čestokoristio skice s uljenim bojama.Posljednji je umjetnik koji je poredslikanja na platnu još slikao i na drvenim pločama,te oltarne slike nakamenu škriljevcu kako bi izbjegao refleksije.
 5. 5. Kako je bilo uobičajeno u to vrijeme,Rubens je imao veliku radionicuu kojoj je slikao,ali ponekad dopuštajući drugim slikarima da slikajupojedine dijelove slike,a ponekad samo nadgledajući stvaranje slike.Njegova strast za slikanjem punašnih žena postala je pojmom za‘Rubensizam’ ili ‘Rubensovski’,dok se koristi izraz “Rubensovske”za punašne žene,naročito u Nizozemskoj.
 6. 6. Rad za Mariju de’ Medici i diplomatske misije(1621.-1630.)Godine 1621. ,kraljica Francuske,Marija de’ Medici naručila je odRubensa dvije velike alegorijske slike koje su trebale slaviti njezinživot i njezina muža Henrika IV. za “Luxemburšku palaču” uParizu.U Louvreu je postavljena 1625. ali nikada nije bila potpunodovršena .
 7. 7. OkovaniPrometej(1611.-1612.)ulje na platnu,Muzejumjetnosti,Philadelphia
 8. 8. Po Ovidiju,Prometej je od gline načinio čovjeka na sliku i prilikubogova.Prikazuju ga pred kipom u prirodnoj veličini ,koji,možda stojina postolju.Atena,koja mu je pomogla da ukrade vatru iz Sunčevihkola,može stajati uza nj pokazujući gore.Ili ,donijevšiplijen,upaljenom zubljom dodiruje kip da bi ga oživio.To spajanjedvaju nepovezanih mitova,stvaranje čovjeka i krađa vatre,omogućiloje da se sve protumači kao kršćanska alegorija o čovjeku kojega jeprožela duhovna milost.
 9. 9. Parisovsud(1638.-1639.)ulje naplatnu,Nacionalnagalerija,London
 10. 10. Paris je iskušavao Agelajeve bikove u borbi.Jedan je stalnopobjeđivao te je Paris održavao natjecanja s bikovima ostalih pastirai nudio svoje bikove kao nagradu.Njegov bi bik uvijekpobjedio.Naposljetku je Paris ponudio zlatnu krunu onome tkopobijedi njegova prvaka.Ares se odazvao i pretvorio se u bika telako pobjedio.Paris je dao krunu Aresu bez oklijevanja-bio je iskrenu svojoj prosudbi,a to je utjecalo na olimpske bogove koji su tražiliParisa da presudi u svađi Atene,Here i Afrodite.
 11. 11. Samson iDalila(1609.-1610.)uljena platnu,Nacionalnagalerija,London
 12. 12. Dalilin sindromime je dobio po filistejskoj ljepotici koja je savladalalegendarnog junaka Samsona.Naime,po legendi,Samson jeposjedovao nadljudsku snagu i uvelike je koristio protivFilistejaca.Nakon što se zaljubio u Dalilu,Filistejci su je natjerali dasazna u čemu je tajna njegove nadnaravne snage.Tako je onajedne noći otkrila da se njegova moć krije u njegovoj kosi.Filistejcisu iskoristili to novo saznanje,te na spavanju ošišali Samsona,apotom ga,kako je ostao bez snage,lako savladali,oslijepili i bacili utamnicu.Dalila je simbol opasne zavodnice,promuskuitetne ženekoja zavodi muškarce u namjeri da ih učini slabima ibespomoćnima.
 13. 13. Skidanje skriža(1602.)ulje nadasci,oltar Gospinekatedrale u Antwerpenu
 14. 14. Bitka s Amazonkama(1619.)ulje na platnu,Alte Pinakothek,München
 15. 15. Farmeri se vraćaju spolja(1636.-1638.)Galerija Pitti,Firenca
 16. 16. Trigracije(1636.-1638.)uljena platnu,Prado,Madrid
 17. 17. Posljednje godineRubens je posljednje desetljeće života proveo u Antwerpenu iokolici.Iako je bio zaokupljen slikanjem za svod Dvorane za banketearhitekta Inigo Jonesa u Palači Witehall u Londonu,našao jevremena za osobna umjetnička istraživanja.Godine 1630. ,četirigodine nakon smrti njegove supruge,53-godišnji slikar oženio je 16-godišnju Helene Fourment.Helena je inspirirala pozamašne figurena mnogo njegovih slika od 1630-ih,uključujući:Venerina gozba,Trigracije i Parisov sud.U kasnijim slikama koje je radio za španjolskidvor,umjetnikovu mladu ženu su prepoznali na slikama.Godine1635.Rubens je kupio imanje izvan Antwerpena,dvorac de Steengdje je proveo mnogo svog vremena slikajući pejsaže kojiodražavaju njegov kasni stil koji se oslanja na Nizozemsku tradicijuPietera Brueghela.Rubens je preminuo od gihta 30.svibnja,1640.Sahranjen je u crkvisv.Jakova u Antwerpenu.Ostavio je za sobom osmero djece,tri sIsabellom i petero s Helenom.

×