Marko

3,792 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,792
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,755
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Marko

 1. 1. RIMSKAARHITEKTURA IGRADITELJSTVO
 2. 2. Rimska civilizacija osim zavidnih ostataka kulture,ostala je upamćena po uspješnim osvajačkimratovima, kojima je stalno proširivala granice države,kao i po vojnoj i zakonodavnoj organizaciji države.Pokazujući toleranciju prema tuđimtradicijama.Rimljani su koristili elemente kultura iiskustvo svih naroda sa kojima su dolazili u dodir .
 3. 3. ArhitekturaSve što je bilo stvoreno uStarom vijeku na Istoku i naZapadu, postalo je dostupno akasnije i poznato Rimljanima,pošto su se svi najvažniji centristarovjekovne arhitekture našliu sastavu Rimskog carstva.Grčka, Mezopotamija i Egipat supredali svoja iskustvapobjedničkom Rimu.
 4. 4. Rimljani su bili veliki urbanisti i građevine suuređivali po uzoru na grčki plan tzv. šahovsketable. U središtu grada se nalazio forum odnosnotrg.•Osim brojnih utilitarnih građevina posvećenihvojnim i osvajačkim ciljevima širom carstvapodizani su hramovi, palače,terme,akvadukti
 5. 5. Pod utjecajem Etruraca i Grka Rimljani su u ranijim epohamaprimili kamen kao glavni građevinski materijal. Gradeći ukamenu oni su savladali grčke stilske redove i osnovekonstruisanja lukova I svodova.Međutim, pravi zamah rimska arhitektura je dobilatek kad je odustala od konstrukcija u kamenu i usvojila sistem gradnjeu opeki i cementnom livu (emplektonu), koji su, čini se, upoznalipobijedivši Kartažane.
 6. 6. Tehnike GradnjeRimljani su uglavnom u gradnji primjenjivali tehniku čiji jetemelj bila pečena cigla koja se obrađivala suho i bezžbuke.Ako je kamenje imalo nepravilan oblik govorilo se o opussiliceum, a ako je bilo pravilno o opus quadratum.Kamenje se međusobno povezivalo klinovima i kukamaili ih je spajala sama težina. Taj je nacin vidljiv uSaturnovu hramu i Marcelovu teatru.
 7. 7. • Jedan od razloga za polet rimskog zidanja zidina treba potražiti u tehničkom pronalasku koji se razvio i upotrebljavao od 2.st. a zvao se opus caementicum ili lijevani zid. U tom postupku potrebna je daščana obloga u koju se stavlja žbuka. Na taj sloj žbuke slaže se naizmjence sloj kamena i lomljenog kamena dok se ne postigne željena visina zida.Iako su Rimljanima beton, a vjerovatno i cement, bili nepoznati u pravom smislu, dobili su tom tehnikom posebno efikasnu metodu za izradu solidne sirove građevine. Ta tehnika nije bila samo brza u izvedbi nego i nadasve ekonomična jer se moglo upotrebljavati otpadno kamenje. Zid se na kraju oblagao malim lomljenim kamenjem ili ciglama. Spomenuta tehnika omogućavala je da se podignu lukovi i svodovi velike nosivosti.:
 8. 8. Rimska arhitektura u Hrvatskoj Dioklecijanova palačaPočetak gradnje Dioklecijanove palače nije točno utvrđen.Pretpostavlja se da je to bilo oko 295. g., nakon uvođenja tetrarhije .Počijoj je arhitektonskoj ideji palača izgrađena i tko su bili njeni graditelji,ne zna se. Međutim, uklesana grčka imena Zotikos i Filotas, kao ibrojna uklesana grčka slova ukazuju na to da je određeni broj graditeljabio porijeklom iz istočnog dijela carstva tj. da je Dioklecijan doveo sasobom majstore s Istoka.Osnovna građa je dolazila iz neposredne blizine. Bijeli vapnenac jedopreman s Brača i ponešto iz Segeta kraj Trogira; sedra se vadila izkorita obližnjih rijeka, a opeka se izrađivala u salonitanskim i drugimradionicama smještenim u blizini. Građevina kao cjelina nije imalaneposredni uzor u dotadašnjem rimskom graditeljstvu. Njenaoriginalnost proizlazi iz osnovne funkcije i prilagodbe položaju.
 9. 9. Amfiteatar u Puli• Amfiteatar u Puli ili Pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Uspoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu, te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Pulski se amfiteatar stavlja uz bok Koloseju u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u Pompejima, Nimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu. Iznenađujuće je da Arena kao neosporno kulturološko blago Hrvatske, ali i svijeta još nije na Popisu svjetske baštine

×