Likovni rena

1,795 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,795
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
272
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Likovni rena

  1. 1. Život van Delfta Johannes Vermeer van Delft se smatra jednim od najboljih nizozemskih slikara koji se specijalizirao za interijere domaćinske atmosfere običnog građanskog života. Cijela jedna epoha 17. st. u nizozemskoj ostala je vjerno prikazana u njegovim slikama. Tijekom nizozemske tzv. “Zlatne ere” slikarstvo nije bilo smatrano umjetnošću već tek pukim obrtom. Skoro cijeli život je proveo u gradu Delftu gdje je bio član slikarskog ceha Sv. Luke. Vermeer je bio umjereno uspješan provincijalni slikar u svoje vrijeme i izgleda da se nikada nije obogatio za života; vjerojatno zato što je slikao relativno malo djela ostavivši svoju ženu i djecu u dugovima nakon svoje smrti. Nekoliko je faktora pridonijelo njegovoj ograničenom opusa. Vermeer nikada nije imao nikakve učenike i stoga nije bilo škola Vermeera.Kada je 1866. kritičar umjetnosti Thore Burger objavio esej pripisavši mu 66 slika,Vermeerova slava raste i priznat je kao jedan od najvećih nizozemskih slikara Zlatne ere. Djelomice to priznanje slijedi iz njegovog majstorskog služenja svjetlom u svojim slikama ostvarujući izvanrednu prostornost.
  2. 2. Van Delftov stil Vermeer je slikao prozirnim bojama nanoseći boju na platno u mnogim slojevima, tehnika koja se naziva pointille. Neki čak pretpostavljaju da je u svom minucioznom prepisivanju stvarnosti koristio i cameru obscuru. Neki svjetlosni i perspektivni efekti su se mogli dobiti samo uporabom određenih leća. Nijedan umjetnik 17. st. nije, poput njega, tako lakomo i slobodno koristio najskuplji pigment tog vremena - lapis lazuli, prirodni ultramarin. Koristio ju je i u predmetima koji nisu nužno morali biti plavi, kao ženske suknje ili traka na glavi Djevojke s bisernom naušnicom, pa čak i podslikavanje sjena kao na njegovoj Glazbenoj lekciji i Čaša vina.Preko sjena tamnog ultramarina znao je slagati slojeve toplih boja crvene i okera koje su se reflektirale na zidovima stvarajući dojam da su ugrijani toplim svjetlom. To je vjerojatno inspirirano Leonardovim zapažanjima da je površina svakog predmeta obojena bojom predmeta koji se reflektira na njoj.Što bi značilo da predmet nije nikada obojen samo jednom, njegovom izvornom bojom.
  3. 3.  Vermeer je uglavnom slikao scene domaćinskih interijera, to su genre djela i portreti s iznimkom dvije veličanstvene panorame Delfta. Likovi njegovih slika pružaju presjek društvenih odnosa u Nizozemskoj tog doba. Od obične mljekarice, do luksuznih i taštih zvaničnika i trgovaca u svojim ugodnim kućama. Suptilne vjerske i znanstvene konotacije se mogu pronaći u mnogim njegovim djelima. Na njega su, direktno ili posredno, utjecala djela umjetnika kao što su: nizozemci Carel Fabritius,Leonaert Bramer, Dirck van Baburen i talijan Caravaggio. Kao i većina slikara njegovog doba,Vermmer je vjerovatno prvi prikazao u svojim tonalnost,koristeći bilo samo nijanse sive,ili ograničenu paletu smeđe i sive,preko kojih su neke zasićene boje kao crvena,žuta i plava bile primjenjene u obliku glazure.
  4. 4.  Slika Djevojka s bisernom naušnicom je bez sumnje najpoznatiji rad nizozemskog baroknog slikara Johannesa Vermeera. Izvorni Nizozemski naslov Het Meisje sastao de elemente nošnje, što znači u osnovi isti kao i engleski naslov, ali preskače naušnicu. Slika je izvedena kao ulje na kanvasu.Neki nazivi su dodijeljeni slici, kao i "Mona Lisa sjevera" ili "Nizozemska Mona Lisa." Djevojka s bisernom naušnicom stoji u mraku. Kontekst nije dan i boje koje se koriste za sobaricu daju joj maksimalnu izloženost.Meka svjetlost sja na licu, a turban na glavi je obojen u svijetlu i snažnu plavu i žutu. Usnice se održavaju u dubokoj crvenoj boji, što uravnotežuje fokus gledatelja.Inače, ona se čini malo izgubljena u svojim mislima,što je vrlo tipična atmosfera u Veermerovim slikama.Interakcija s gledateljem je međutim,manje tipična i sigurno je ključan element koji određuje očaravajuću atraktivnost ovog djela. Mi ne znamo tko je ova djevojka, ni je li djelo naručeno ili je djevojka model.Turban je usput popularni dodatak tijekom 17. stoljeća kao simbol orijentalne kontrole nakon rata s Osmanlijama.
  5. 5. Mljekarica,je slikanizozemskogslikara i umjetnikaJohannesVermeera. Slika jeizvedena kao uljena platnu.Boje susnažne i svjetle,štoje tipično zaVermeera.Pozornost gledateljaodmah privlačisluškinja,koja stojikraj prozora krozkoje ulazi jakosvjetlo.Njenakoncentracija iblagi smiješak dajuslici nekumističnost.
  6. 6. Jedna je od najmanjihVermeerovih slika.Ovaslika je dobra primjervelike količine detaljaVermeerovihslika.Tada ječipkarstvo bilo jakopopularno uNizozemskoj izahtijevalo je dostakoncentracije.Ova jejedna os slika na kojojmožemo uočitiVermeerovu primjenucamereobscuro.Proporcijejastuka su točne,što jevrlo neobično zaslikare togvremena,kao i mutanprvi plan slike,što jetipično zafotografirane slike.
  7. 7. Ovo je jedna odnajvećih slikaJohannesaVermeera.Slikagrada,nije realnazato jer Vermeerne pokušavanadoknadititipične elementeslikegrada,npr.ulicekoje davaju uvidu životgrađana.Lijevi dioslike i prvi planprekrivaju tamneboje u sjenivelikih kišnihoblaka.

×