Kubizam1

4,575 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,575
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,904
Actions
Shares
0
Downloads
72
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kubizam1

 1. 1. KUBIZAM
 2. 2. Kubizam je slikarski pravac,nastao u Francuskoj 1908.godine.Prethodnik kubizma Paul Cezanne govorio je da se sve,što uprirodi postoji,može likovno prikazati osnovnim likovima(kocka,valjak,kugla,stožac).Osnivači kubizma su Georges Braquei Pablo Picasso.Kubizam je zaokupljen problemom objekta kojegtreba rekonstruirati,nasuprot rasplinutosti i nepostojanostiimpresionističke površine.Potrebno je eliminirati sve što seoslanja na subjektivnosti ili na određeno i čvrsto gledište,da bi sedošlo do cjelokupne,pojmovne,potpune varijante forme(“Ako čula deformiraju,samo duh formira”)Picassova izjava“Slikam predmete kako ih zamišljam,a ne kako ih vidim”podupire ovu tezu.U kubizmu je prisutan utjecaj crnačkeumjetnosti,a osnova je kocka.Kubisti na slici prikazuju istovremeno ono štou zbilji možemo vidjeti samo uzastopno.Kubizam je bio kritika klasičnogslikarstva,pojavio se kao reakcija na fovizam i potrebu za prostorom u slici,i njegova metoda je bila apstraktna perspektiva.
 3. 3. Kubizam je odigrao veoma važnu ulogu za kasniji razvoj apstraktne umjetnosti.Prvi je put predstavljen u djelima Picassa i Braquea,francuskog umjetnika kojije surađivao s Picassom u razvoju tog novog izraza.Dva umjetnika su radili nizgodina u istom ateljeu,istražujući i eksperimentirajući sa novim stilom,što se možesmatrati prvom svjesnom suradnjom na razvoju novog umjetničkog stila umodernoj i u povijesti umjetnosti uopće.Uobičajenom kubističkom prilazuobjektu,Georges Braque je dodao jedinstven ekspresivni kvalitet time što jepočeo ugrađivati različite tekstuirane materijale na površinu platna.Ta tehnikase zove kolaž.Opće gledano Braque je ostao vjeran francuskoj likovnoj tradicijisa smirenim izrazom,usprkos korištenju novih formi.Njegovo djelo itemperament su u direktnom kontrastu sa kvalitetama i temperamentom kojesusrećemo u djelima Pabla Picassa,a to su snaga i ekspresivnost.
 4. 4. Vrste kubizmaPostoje dvije vrste kubizma:A)Analitički kubizam-skučena tematika:mrtva priroda,kućni predmeti iliglazbeni instrumenti,poneka figura ili portretSvaka je forma analitički razlomljena u geometrijske dijelove,predmet slikanjanije odvojen od pozadine,slika “želi biti totalna” i u sebi sabrati sva mogućagledišta-nasuprot,s profila,odozdo,odozgo.B)Sintetički kubizam-nastao 1912.,blaža varijanta kubizmaJavljaju se cjelovite forme,uobičajene u mrtvoj prirodi(voće,gitare...)-od dijelovase nastoji stvoriti cjelina.U sliku se unose strani materijali(isječci iz novina,dijelovitkanine),umeću se tipografska slova(i ona imaju svoje likovno značenje)Kubisti su uveli u slikartsvo tehniku kolaža.
 5. 5. Georges BraqueRođen je 13.svibnja 1882. u Argenteuilu,u Francuskoj.Jedna je od dominantnihličnosti Pariške slikarske škole.Braqueove slike iz perioda 1908. do 1913. počelesu reflektirati njegov novi interes u geometriju i istodobne perspektive.Obavio jeintenzivnu studiju efekata svjetlosti i perspektive i tehničkih sredstava kojeslikari koriste da prikažu te efekte,time dovodeći u pitanje najstandardnijeumjetničke konvencije.U seoskim krajolicima,na primjer,Braque je redovitosmanjivao arhitektonsku strukturu do geometrijske forme slične kocki,nopredočio je njezinu sjenu tako da ona izgleda ravna i trodimenzionalna.Na taj način Braque je skrenuo pozornost na samu prirodu vizualne iluzijei umjetničke reprezentacije.Sa početkom 1909. Braque je počeo pobliže raditisa Pablom Picassom koji je također razvijao sličan pristup umjetnosti.Oba umjetnika stvarala su djela neutralizirane boje i kompleksnih nijansi,a ujednoi nejasnog oblika Taj umjetnički stil danas se naziva analitički kubizam.
 6. 6. ŽENA S GITAROM
 7. 7. BILJARSKI STOL
 8. 8. SUNCOKRETI
 9. 9. Pablo PicassoRođen je 25.listopada 1881. u Malagi.Španjolski slikar,jedan od najistaknutijihslikara 20.stoljeća.Njegova je darovitost bila izuzetna od najranijeg djetinjstvaNjegova prva riječ bila je “piz”,skraćeno od lapiz(što je španjolska riječ zaolovku). Nakon što je igrom slučaja,dovršio očevu sliku golubova,otac mu jepredao sve svoje kistove,boje i palete i nikada više nije slikao iz razloga što jeslika bila zadivljujuće lijepa.U povijesti slikarstva malo je “državnih udara”koji se smionošću i odjekom mogu mjeriti s onim što ga je Pablo Picassoostvario 1907.godine,kada je svojim zapanjenim prijateljima pokazao“Gospođice iz Avignona”,sliku na kojoj je svijet predočio kao u razbijenuzrcalu.Picasso je bio pokretač i inspirator slikarskih smjerova kao što su kubizam isugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni obrat umodernoj likovnoj umjetnosti.
 10. 10. Njegov golemi opus obuhvaća više stvaralačkih faza:”modru” ili “plavu”(1901.-1904.),”ružičastu”(1904.-1906.),”kubističku”,zatim “klasičnu”,“nadrealističku” i “ekspresionističku”.Gotovo da nema likovnog područja ukojem Picasso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij.Bavio se slikarstvomna platnu i na zidu,skulpturom,grafikom i keramikom,izrađivao kolaže i plakatei u svemu tome bio velik.Zakleo se da se neće vratiti u domovinu Španjolskusve dok je na vlasti Francov režim.Svoje se zakletve i pridržavao,tako da jesve do smrti, 8.travnja 1973. živio u Francuskoj.Picasso je znao izrađivati scenografiju za “Ruski balet” Sergeja Djagileva.Poznavao je i franc. skladatelja Erika Satieja za čije je balete (neke) napravioscenografije.“U suštini,sve što čovjek ima,to je njegovo ja.To ja je sunce s tisuću zrakova unjegovom trbuhu.Ostalo ne znači ništa.”rekao je Picasso 1932.
 11. 11. GOSPOĐICE IZAVIGNONA
 12. 12. Gospođice iz Avignona je revolucionarno ulje na platnu koje se smatra prvomkubističkom,avangardnom i općenito modernom slikom 20.st.S ovim prikazompet ženskih aktova s mrtvom prirodom Picasso je pokrenuo prostornurevoluciju u slikarstvu.Picasso je ovu sliku naslikao u duhu ranijih umjetničkihtežnji povijesti umjetnosti prikazavši tradicionalnu temu ženskog akta.Čak štoviše,položaj figure s lijeve strane podsjeća na standardnu pozuegipatskih faraona:lijeva noga je naprijed,a desna ruka je ispružena uz tijelosa stisnutom pesnicom.Iz egipatske umjetnosti je također posudio i načinprikazivanja lica u profilu,a oka gledano sprijeda.Druge dvije figure koje držeruke iznad glave su utemeljene prema tradicionalnim pozama Venera.Na ovoj slici, Picasso je napustio tradicionalni način slikanja s chiaro-scurromi zamijenio ga je odvažnim fovističkim potezima boje.
 13. 13. Od svih figura,lica žene koja sjedi i one krajnje desno u najočitije utemeljena naafričkim obrednim maskama.Drvene maske iz središnje Afrike imaju isteizdužene geometrijske kvalitete.Nosovi posebno podsjećaju na duge izakrivljene rubove nosova s maski.No,poput maski,Picassova lica su neprirodnai suprotstavljaju se klasičnim idealima ljepote.Nos je zakrivljen u jednu stranudok su usta pomjerena na drugu.Kod dvije središnje figure jedno oko je blagopomaknuto iznad drugoga,a nos nije odmah iznad usta,te su i uši asimetrične.Najradikalniji prikaz tijela je na figuri koja sjedi “čuči”.Ona odvažno gledaizvan okvira slike dok istovremeno pomjera tijelo u suprotnom pravcu tako dasu joj lice i leđa vidljiva u istom trenutku.Na ovoj figuri Picasso je dokinuotradiciju prikazivanja s jedne točke gledišta u korist više-perspektivnog pogledapoput Cezzaneovih slika.Ovaj tzv. simultani pogled je postao presudnimvizualnim efektom kubizma.
 14. 14. ŽENA KOJA PLAČE
 15. 15. U listopadu 1937. godine Picasso crta sliku “ Žena koja plače”.Patnja kaoaktualna tema umjetničkog djela sažeta je u prikazu jednog jedinog likapromatranog iz neposredne blizine.Na prvi pogled slikom dominiraju brojni,čisto slikarski elementi:šarena pozadina,žena na slici ima moderan ljetni šeširlice joj je prikazano istodobno en face i iz profila,metodom koja nam je većotprije poznata.Ali,kako god na nju gledali,središte slike zauzima rupčić koji jemetafora patnje.Žena ga u svojem očaju steže zubima i kao da ga grize,dok nanjega pada kiša nezaustavljivih suza iz njenih očiju.Čini se kao da će se i ženininokti pretvoriti u suze u trenutku kad se smoče.Rupčić joj kao veo skriva ustaistodobno otkrivajući jezu njezine boli.Odnos ženina lica i rupčića sažima cijelutragediju njezine patnje.
 16. 16. GUERNICASlika inspiriranadogađajem izŠpanjoslkoggrađanskog rata.Remek djelo kojeje izlagano širom svijeta,postajući poznatai široko prihvaćenakao vječitipodsjetnik ratnihtragedija,antiratnisimbol i oličenje mira.
 17. 17. TRI GLAZBENIKA
 18. 18. ŽENA SA PRUGASTIMŠEŠIROM
 19. 19. Citati-Pablo Picasso“Tragedija slave je u tome da moraš izgubiti previše vremena da bi ostao slavan.”“Umjetnost je eliminacija nepotrebnog.”“Slikarstvo je jače od mene,ono me tjera da radim što god poželi.”“Slikarstvo je samo drugi način da vodite dnevnik.”“Slikarstvo je zanat slijepca,koji ne slika ono što vidi nego ono što osjeća,onošto sam sebi kaže o onome što je vidio.”
 20. 20. Diego RiveraMeksički slikar,uveo je moderno slikarstvo u Meksiko.Poznat je po svojimizvrsnim slikama u ranom kubističkom stilu,te po svojim nezamjenjivimmuralima (zidnim slikama) s političkim motivima koje će u svojoj kasnijojfazi izrađivati uglavnom u Meksiku i SAD-u.Prepoznaje se kao jedan odosnivača “meksičkog muralizma”,škole slikarstva koja je kombinirala starumeksičku slikarsku tradiciju s modernim europskim stilovima.POZNATA DJELA:Murali u Državnoj palači,Detroitska industrija,Čovjek,upravitelj svemira.
 21. 21. ČOVJEK,UPRAVITELJSVEMIRA
 22. 22. Juan GrisŠpanjolski slikar i grafičar,značajan predstavnik kubizma koji je u toku svogcijelog života živio i stvarao u Francuskoj u Parizu.1911. je upoznao PablaPicassa Georgesa Braquea.Picasso i Gris postaju prijatelji i često slikaju zajednou Parizu.Utjecali su jedan na drugoga i koncentrirali se na analitički kubizam.Godine 1912. pojavila su se njihova prva kubistička djela.1912. Gris je naslikaočuvenu sliku –Portret Pabla Picassa.1914. susreo je Anrija Matissea koji jenjegovu tehniku učinio profinjenijom.Godine 1916. počeo je Gris svojuarhitektonsku fazu u kojoj je više pažnje poklanjao formama nego boji.U svom stilu je radio na djelima koja su u stilu analitičkog a zatim isintetičkog kubizma.Slikao je mrtvu prirodu prožetu lirizmom i reminiscencijamana arapsko-španjolski ornament u mirno toniranoj paleti boja,i bizarne figuresferičnih oblika.
 23. 23. PICASSOV PORTRET
 24. 24. KNJIGA
 25. 25. Fernand LegerRođen je u jednoj seljačkoj porodici.Poslije mnogo godina rada kao arhitektonskicrtač on je oko 1900. otišao u Pariz na Montmartre,četvrt gdje su obitavalislikari i tamo se nastanio.Poslije impresionističkih početaka zainteresirao sei opredjelio za okruženje kubizma pod utjecajem Picassa,Braquea i Cezannea.Svoje radove izlaže u Galeriji Kanvajler kod trgovca umjetninama tzv.Daniela-Henria Kanvajlera koji ga je osobno otkrio 1910.
 26. 26. Robert DelaunayFrancuski slikar i utemeljitelj orfizma.Od 1907. priklonjen je kubizmu.Godine 1910. počinje seriju slika Ajfelove kule koju je u nizu varijacijarazložio u prizmatične forme.Učestvovao je na prvoj izložbi-Plavog jahača.Bio je prijatelj Franza Marca i Paula Kleea.Naredne 1911.otpočeo je ciklusProzori na kojima je prikazivao otvorene prozore obasjane sunčevom svjetlošću.Nakon toga slikao je potpuno apstraktne serijske slike koje se zasnivaju nakontrastu boja.U posljednjim godinama života posvetio se monumentalnojdekorativnoj umjetnosti.

×