Dioklecijanova palaca

2,746 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,746
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
639
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dioklecijanova palaca

  1. 1.  Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu. Ostaci palače danas su dio povijesne jezgre Splita. Gradnja : -pretpostavka je da je to bilo oko 295. godine, nakon uvođenja tetrarhije (vladavina četvorice) -ne zna se tko su bili arhitekti i graditelji (ali uklesana imena Zotikos i Filotas ukazuju da je car doveo majstore sa Istoka) -osnovna građa : vapnenac sa Brača i Trogira,sedra(lagani riječni kamen) i opeka -orginalnost građevine proizlazi iz osnovne funkcije i prilagodbe položaju
  2. 2. -palača svojim oblikom nalikuje kastrumu – vojničkom logoru-vanjski su zidovi govoto pravokutni, a kule na uglovima palače slijede tradiciju vojne arhitekture-bila je okružena bedemima-glavne okomite ulice palače odgovaraju glavnim logorskim ulicama-postojala su četiri ulaza u palaču (3 s kopnene i 1 s morske strane)-cijeli prostor palače bio je podijeljen na dva dijela,ali različite namjene-u sjevernom djelu bile su smještene zgrade za poslugu , vojsku, skladišta..-u južnom, raskošnijem djelu, koji je zbog izravnavanja sa sjevenim bio podignut nad zasvođenim supstrukcijama (podrumi palače), nalazili su se objekti namijenjeni carskoj obitelji
  3. 3. - Na sjevernoj fasadi bio je glavni ulaz u palaču s dvostrukim vratima s arhitravom (Zlatna vrata), na kojem je ležao luk s nišama u kojima u se nalazile statue Jupitera i četiri tetrarha- Carev mauzolej danas je katedrala sv. Dujma- Postojala su i tri hrama : Jupiterov, a druga dva se danas nazivaju Kibelin i Venerin- Razvoj : Smrću cara Dioklecijana život u palači se ne gasi, a preobražaji počinju već u prvim stoljećima života palače. Budući da je bila u posjedu rimskog dvora, pružala je utočište prognanim članovima carske obitelji, a najbitniji događaj bio je rušenje Salone početkom 6. st. kada je dio prognanog stanovništva našao utočište unutar zidina palače i kada počinje novi, organizirani gradski život. U razdoblju slobodne srednjovjekovne komune, između 12. i 14 st., dolazi do većeg arhitektonskog razvoja, kada su brojne srednjovijekovne kuće ispunile ne samo rimske zgrade nego i veći dio slobodnog prostora ulica i trijemova. U tom razdoblju započinje i izgradnja romaničkog zvonika Katedrale sv. Dujma. Dioklecijanova palača nije samo izvanredan antički spomenik, nego je i nacionalno i svjetsko dobro. Zajedno s kasnijom srednjovijekovnom dogradnjom ona čini vrijedan arheološki i povijesno- umjetnički kompleks i zato je 1979. g. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Dioklecijanova palača dobila je ime po svom tvorcu, rimskom caru Gaju Aureliju Valeriju Dioklecijanu. Nastala je kao rezultat careve težnje da, u svom rodnom kraju, na obali Jadranskog mora, u provinciji Dalmaciji, samome sebi sagradi ljetnikovac u kojem će provesti starost. Dodatni razlog vjerojatno je bilo izobilje kvalitetnog kamena za gradnju, blaga klima te izvori termalnih voda koje obiluju sumporom, a koje su caru trebale olakšavati staračke tegobe.
  4. 4.  Palača je ukrašena raznovrsnim uvoznim detaljima: granitnim stupovima i sfingama iz Egipta, mramorom iz Italije i klesanim dekoracijama s otoka Prokoneza u Mramornom moru.
  5. 5. Podrumske dvoraneDioklecijanovepalače, najznačajniji inajveći sačuvaniantički kompleksnadsvođenihprostorija.
  6. 6. Pročeljni zidovi palače usvojim su donjim dijelovimamasivni i jednostavni bezotvora, a u gornjim dijelovimarastvorni su velikim lučnimprozorima koji su jednostavniprema kopnu, tj. nazapadnom, sjevernom iistočnom pročelju, araščlanjeni vijencima,konzolama i polustupovima najužnom pročelju prema moru.Vanjski zidovi palače, osimzapadnog, do danas su uvećem dijelu dobro čuvani.Šesnaest kula na pročeljnimzidovima prema kopnu dajupalači obilježje utvrde.
  7. 7. Na nekoliko mjesta upalači pronađeni sudijelovi prvobitnogsistema kanalizacije.Pronađene su i terme.Vodoopskrba palačebila je znatna, iz rijekeJadro. Smatra se da jepalaču i njenu okolicunaseljavalo 10.000ljudi.
  8. 8. Jupiterovmauzolej
  9. 9. Kraj Marko Škorić 2.c

×