Mentalni mapi

2,615 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,615
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,048
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mentalni mapi

  1. 1. Ментални/когнитивни мапи (mind mapping)• Како учењето да се направи интересно…
  2. 2. Што се ментални мапи?• Тоа е техника за учење која има за цел полесно организирање (помнење, разбирање) на учењето
  3. 3. Менталните мапи овозможуваат:• Да бидеме креативни• Да штедиме време• Да се сконцентрираме на она што е важно• Да учиме брзо и со подобри резултати
  4. 4. Пример заментална мапа
  5. 5. Програми за изработка на ментална мапа: – FreeMind – бесплатна програма (http://sourceforge.net/projects/freemind/files/freem ind/0.9.0/FreeMind-Windows-Installer-0.9.0- max.exe/download?use_mirror=ignum&r=http%3A %2F%2Ffreemind.sourceforge.net%2Fwiki %2Findex.php%2FDownload&use_mirror=ignum) – Mindmanager --www.mindmanager.com (http://www.infodom.hr/mindmanager/primjeri.html) – Inspiration -- www.inspiration.com (http://www.inspiration.com/freetrial/index.cfm)
  6. 6. Упатство за Freemind• Инсталирајте ја програмата и активирајте ја• На средината на прозорецот се појавува елипса – тоа е основниот поим во мапата• За да креирате гранка доволно е да притиснете ENTER• За да креирате гранка на нова група притиснете INSERT
  7. 7. Пример за ментална мапа за меморија
  8. 8. Mentalna mapa изработена со MindManagera.
  9. 9. Mentalna mapa изработена со Inspirations Softwarea

×