Irina Cureraru

1,476 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,476
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
122
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Irina Cureraru

 1. 1. Irina CureraruAnul 3 CTI, gr.3.2
 2. 2.  Tehnologii utilizate Tehnologii similare Resurse online Descrierea proiectului Open source
 3. 3.  PHP - Hypertext Preprocessor HTML CSS MYSQL JAVASCRIPT
 4. 4.  PHP este una dintre cele mai interesante tehnologii PENTRU programare web. PHP a devenit un instrument de frunte pentru dezvoltarea aplicatiilor Web. Spre deosebire de alte instrumente pentru aplicatii Web, cum este Perl, PHP este un limbaj de programare comod pentru începatori, chiar si pentru cei care nu au mai desfasurat activitati de programare; Secventele de cod PHP pot fi incluse intr-un fisier HTML; ulterior serverul Web va identifica aceasta secventa de cod , va procesa acesta secventa de cod generand cod HTML iar la final va inlocui secventa de cod PHP cu codul HTML; Spre deosebire de limbajele de scripting, precum JavaScript, PHP ruleaza pe serverul Web, nu în navigatorulul Web.
 5. 5.  simplitate: limbajul este accesibil chiar si celor care nu au cunostinte de programare. Datorita acestui fapt el a devenit cel mai popular limbaj de script pentru generarea de pagini HTML dinamice. usor de folosit: limbajul are o sintaxa asemanatoare limbajului C, care este foarte popular in randul programatorilor. De aceea programatorii care au cunostine de C sau Perl vor face foarte rapid trecerea spre PHP. Mai mult, anumite aspecte cum ar fi: declararea si folosirea variabilelor este mult simplificata in PHP, spre deosebire de C++ sau alte limbaje de nivel inalt. eficienta: specificatiile limbajului includ folositea tehnicilor de POO (Programare orientata pe obiecte) iar acest lucru contribuie la marirea productivitatii: un programator PHP poate folosi module scrise de un alt programator fara sa fie nevoit sa cunoasca detalii specifice de implementare a codului. cross-platform: exista implementari ale limbajului pe mai multe sisteme de operare, cele mai populare fiind cele de pe sistemele Linux si Windows. In acest caz daca scriem cod PHP care ruleaza pe un sistem Linux, ulterior vom putea folosi acest cod pe un server care ruleaza Windows si viceversa. gratis: PHP reprezinta un program Open Source, oricine poate folosi acest limbaj fara a fi nevoit sa plateasca ceva. De asemenea utilizatorii au access la sursele PHP (scrise in limbajul C).
 6. 6.  este un limbaj de marcare utilizat pentru crearea paginilor web ce pot fi afișate într-un browser. Scopul HTML este mai degrabă prezentarea informațiilor – paragrafe, fonturi, tabele – decât descrierea semanticii documentului. Specificațiile HTML sunt dictate de World Wide Web Consortium (W3C); HTML se poate genera direct utilizând tehnologii de codare din partea serverului cum ar fi PHP, JSP sau ASP. Multe aplicații ca sistemele de gestionare a conținutului, wiki-uri și forumuri web generează pagini HTML; Paginile HTML sunt formate din etichete sau tag-uri și au extensia .html sau .htm .În marea lor majoritate aceste etichete sunt pereche, una de deschidere <eticheta> și alta de închidere </eticheta>, mai există și cazuri în care nu se închid, atunci se folosește <eticheta /> browserul interpretează aceste etichete afișând rezultatul pe ecran. HTML-ul nu este un limbaj case sensitiv (nu face deosebirea între litere mici și mari);
 7. 7.  In documentele W3C, CSS nu e definit ca un nou limbaj, ci ca un mecanism care permite formatarea documentului HTML; Nu se poate realiza o paginã web folosind numai CSS, care a fost proiectat astfel încât sã conlucreze cu HTML-ul; Proiectanţii CSS-ului au urmãrit îndeosebi separarea între: conţinutul paginii ( textul destinat vizitatorului şi imaginile din paginã); codul-sursã; Dezavantaj: Pagina conţinând cod CSS poate arăta diferit în navigatoare diferite, deoarece nu toate browserele interpretează codul CSS. Internet Explorer citeşte corect şi complet codul CSS, spre deosebire de Netscape Navigator.
 8. 8.  MySQL este un sistem de gestiune a bazelor de date relaţional, produs de compania suedeză MySQL AB şi distribuit sub Licenţa Publică Generală GNU. Este cel mai popular SGBD open-source la ora actuală, fiind o componentă cheie a stivei LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP); Deşi este folosit foarte des împreună cu limbajul de programare PHP, cu MySQL se pot construi aplicaţii în orice limbaj major; MySQL este un server multi-user (mai multi utilizatori) si multi-thread (mai multe fire de executie) ce utilizeaza SQL (Structured Query Language), limbajul standard de interogare a bazelor de date din intreaga lume; MySQL este disponibil in mod public din 1996, dar istoria dezvoltarii sale incepe in 1979. A castigat de mai multe ori Linux Journal Readers` Choice Award (Premiul cititorilor).
 9. 9.  JavaScript este un limbaj de programare orientat obiect bazat pe conceptul prototipurilor. Este folosit mai ales pentru introducerea unor funcţionalităţi în paginile web, codul Javascript din aceste pagini fiind rulat de către browser; Limbajul este cunoscut pentru construirea site-urilor web, dar este folosit şi pentru acesul la obiecte încastrate (embedded objects) în alte aplicaţii. A fost dezvoltat iniţial de către Brendan Eich de la Netscape Communications Corporation sub numele de Mocha, apoi LiveScript, şi denumit în final JavaScript; permite inserarea în paginile web a script-urilor care se executa în cadrul paginii web, mai exact în cadrul browser-ului utilizatorului, usurand astfel si traficul dintre server si client; JavaScript contine o lista destul de ampla de functii si comenzi menite sa ajute la operatii matematice, manipulari de siruri, sunete, imagini, obiecte si ferestre ale browser-ului, link-urile URL si verificari de introduceri ale datelor în formulare.
 10. 10.  PERLEste un limbaj de programare dinamic, procedural creat de Lary Wall în 1987. Perl împrumută caracteristicile limbajelor C, shell, AWK, sed, Lisp și ale multor alte limbaje într-o măsură mai mică;O caracteristică importantă care deosebește Perl de alte limbaje este faptul ca beneficiază de un repository numit CPAN ce conține module open-source bine documentate. Utilizarea CPAN pentru refolosirea codului deja scris este încurajată;Limbajul intenționează să fie practic, ușor de folosit, eficient, complet. Caracteristicile principale sunt ușurința de utilizare, suport pentru programare procedurală și obiectuală, are integrat un suport puternic pentru procesarea de text și o colecție mare de module provenite de la terți.În Perl se pot implementa elemente de programare functională(Higher Order Perl) și programare orientata pe obiect(Object oriented Perl).
 11. 11.  ASP (Active Server Pages)Tehnologia ASP a aparut in noiembrie 1996 cand Microsoft si-a anuntat proiectul pentru Active Platform. Active Platform reflecta ideile Microsoft despre modul in care ar trebui sa comunice un desktop computer si un server. Ea presupune doua parti: Active Desktop si Active Server;Avantajele tehnologiei ASP: - combina HTML si scripturi in acelasi fisier pentru a construi aplicatii al caror cod sa fie usor de inteles si de intretinut; - pentru ca o mare parte din scripturi sunt rulate pe server, nu vor aparea probleme legate de capacitatea browserelor de a rula aceste scripturi; - suporta atat VBScript cat si JavaScript; - lucreaza cu modele obiectuale bine definite; - ofera posibilitatea pastrarii de informatii intre paginile unei aplicatii sau chiar intre diverse accesari ale unei aplicatii Web; - permite programatorilor care cunosc limbajul Visual Basic sa adauge unei aplicatii Web si acele functionalitati care inainte cereau programarea folosind CGI sau ISAPI.
 12. 12.  JSP (Java Server Pages)este una dintre cele mai puternice tehnologii Web şi este uşor de utilizat. JSP combină HTML şi XML cu servleturile şi tehnologia JavaBeans pentru a crea un mediu productiv pentru dezvoltarea de site-uri Web independente de platformă şi de o înaltă performanţă;JSP extinde limbajul HTML oferind posibilitatea inserării de secvenţe de cod Java prin intermediul unor taguri speciale. Programatorul ar posibilitatea de a crea noi taguri şi componente JavaBeans cu semnificaţiile indicate de acesta;Un avantaj important al JSP-urilor faţă de servleti este faptul că se separă conţinutul HTML static de cel dinamic. În cazul servletilor, orice modificare minoră referitoare la designul paginii Web implică recompilarea respectivului servlet.
 13. 13.  www.phpromania.net http://php.net/ http://training.gbdirect.co.uk www.mysql.com/ http://www.w3schools.com
 14. 14.  Aplicație web ce reprezintă un ziar online; Interfața este prietenoasă și ușor de utilizat; Pentru a stoca informațiile afișate în paginile site-ului am utilizat o bază de date MySql cu 5 tabele: Utilizator, Newsletter, Mesaj, Categorie, Stire; Știrile sunt organizate pe categorii, iar utilizatorii le pot accesa doar dacă se autentifică; În acest sens, a fost realizată o pagină pentru înregistrare și una pentru autentificare; Mai mult, există o pagină de contact, prin intermediul căreia utilizatorii pot trimite mesaje administratorului site-ului.
 15. 15.  În tabela Utilizator avem stocate informatiile cu privire la utilizatorii înregistrați; Tabela Newsletter este utilizată pentru a reține emailul si numele celor care s-au înscris pentru a primi newsletter; Tabela Mesaj conține mesajele trimise de utilizatori prin intermediul paginii Contact; Tabela Categorie stochează categoriile din care fac parte articolele; Tabela Stire reține informațiile referitoare la articolele afișate în paginile ziarului online.
 16. 16.  Validarea datelor înscrise în formulare este realizată cu ajutorul JavaScript; Paginile au fost întocmite utilizându-se HTML și CSS; Conectarea la baza de date, actualizarea,precum și afișarea informațiilor se face utilizându-se PHP.
 17. 17.   www.freecsstemplates.org

×