Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Змістові лінії
“СОНЯШНИКА”
Ігор Помазан
зав. каф. українознавства ХГУ “НУА”
голова методичної комісії
гри “Соняшник”
Мета гри “Соняшник”
Створення широкого, дружнього й
креативного кола учнів і вчителів, щиро й
неформально зацікавлених укр...
Девіз “Соняшника”
Від зернятка до сонця
Завдання “Соняшника”
• Допомогти учасникам відкрити для себе мало
знані царини україністики, показати, що
надбання вітчизн...
Змістові лінії “Соняшника”
• Завдання на підвищення рівня
українознавчої ерудиції та поширення знань
про яскраві, захоплив...
Кореляція змістових ліній
“Соняшника” із провідними
положеннями
Концепції
національно-патріотичного
виховання дітей і моло...
Зі вступних положень
• Як ніколи, потрібні нові підходи і нові
шляхи до виховання патріотизму як
почуття і як базової якос...
З методичних рекомендацій
• формувати інформаційно й емоційно самобутній
україномовний простір, який забезпечуватиме
прилу...
2014 рік, 7-8 класи, завдання 3
При перекладі учень припустився помилки у
словосполученні. Знайдіть неправильну
сполуку.
а...
2014 рік, 7-8 класи, завдання 8
Що означає ім’я Тарас?
а) ‘бунтівник’; 69%
б) ‘надійний’; 5%
в) ‘витривалий’; 12%
г) ‘сміл...
2014 рік, 7-8 класи, завдання 26
Розгляньте зображення музичних інструментів. У
якому рядку назви інструментів розміщено в...
• Цимбали (1) –  струнний  музичний  інструмент.  Складається  з 
дерев’яного  корпусу,  прямокутної,  частіше  трапецієви...
2014 рік, 7-8 класи, завдання 28
а)2%
б)93%
в)1%
г)1%
д)1%
• За принципом набору SMS-повідомлень можемо 
скласти  шифри  для  кожної  назви.  Шифр  слова 
Прометей,  на  відміну  ві...
2014 рік, 9 клас, завдання 29
1972 р. на XVII сесії в Парижі ЮНЕСКО прийняла 
Конвенцію  про  охорону  Всесвітньої  культу...
2014 рік, 10-11 класи, завдання 4
Драма Т. Г. Шевченка «Назар Стодоля» настільки 
захопила цього митця, що він назвав свої...
2014 рік, 10-11 класи, завдання 5
У новелі «Подвійне коло» з роману Юрія Яновського 
«Вершники» читаємо: «На степу під Ком...
• Майстро  –  південний  вітер,  грего  – 
північний  слабкий  вітер,  протилежний 
майстро.  У  новелі  читаємо:  «Оверко...
2014 рік, 10-11 класи, завдання 7
Прочитайте ряд слів іншомовного походження: 
анархія, де-факто, брокер, коментар,
прерог...
2014 рік, 10-11 класи, завдання 11
Який із поданих нижче творів через автора 
мистецької інтерпретації пов’язаний із 
хімі...
2014 рік, 10-11 класи, завдання 12
Хто в цьому ряду є «зайвим»?
а) Евр; 21%
б) Нот; 9%
в) Борей; 7%
г) Еол; 32%
д) Зефір. ...
2014 рік, 10-11 класи, завдання 15
Корінь якої назви віршованого розміру є
складовою термінів криміналістики.
а) ямб; 6%
б...
2015 рік, 7-8 класи, завдання 27
Конституцією України передбачений Великий
Державний герб, центральною геральдичною
фігуро...
Відповідно до Конституції України, елементом
Великого Державного герба України має бути
герб Війська Запорозького, відомий...
2015 рік, 9 клас, завдання 28
Чотири із зображених предметів складають
одну групу. Один предмет до цієї групи не
входить. ...
Подано зображення чотирьох Державних
символів Президента України:
а – Знак Президента України; б –
Гербова печатка Президе...
2015 рік, 10-11 класи, завдання 30
Усі перелічені нижче козаки свого часу
посідали різні керівні посади в
Запорізькому вій...
Протягом 1577–78 рр. під ім’ям Іоан
ІV Молдавським господарем був
Іван Підкова. Відповідь: б.
2016 рік, 10-11 класи, завдання 1
Сьогодні це місто має почесне звання
«Культурна столиця України».
а) Львів;
б) Київ;
в) ...
Культурна столиця України – почесне звання, надане
28 квітня 2009 року місту Львів Державною службою
туризму і курортів Ук...
2016 рік, 10-11 класи, завдання 9
До жанру настінного живопису водяними
фарбами по сирій штукатурці у своїй поезії
звертає...
Жанр настінного живопису водяними
фарбами по сирій штукатурці – це альфреско.
Поезія Ліни Костенко має назву «Українське
а...
2016 рік, 10-11 класи, завдання 15
П’ятистоповий ямб, мов з міді литий,
Два з чотирьох, два з трьох рядків куплети,
Пов’яз...
• Вірш Івана Франка «Епілог», присвячений
«русько-українським сонетарям», що входить
до збірки «Тюремні сонети», починаєть...
2016 рік, 10-11 класи, завдання 30
На території сучасної України народилися всі
названі письменники, окрім одного. Виберіт...
Місце народження Ольги Кобилянської – м.
Ґура-Гумора, повіт Сучава, Герцогство
Буковина, Австро-Угорщина, нині м. Гура-
Гу...
2016 рік, 10-11 класи, завдання 18
Одним із перших у світовій літературі питання
копірайту (дотримання авторських прав) по...
У 1798 році в Санкт-Петербурзі , без відома та згоди самого
Івана Котляревського, було вперше надруковано I–III частини
«Е...
2016 рік, 10-11 класи, завдання 20
У наведеному нижче уривку один знаний
літературний твір «замасковано» під інший:
Карпо,...
Твір – «Енеїда» Івана Котляревського,
«маска» – «Кайдашева сім’я» Івана
Левицького. Карпо – Юпітер, Мотря – Венера
(в урив...
Соняшник-учитель 2014, завдання 14
Видана І. Франком у 1899 р. збірка «Поеми», яка містила низку
переспівів східних та зах...
Пріоритетні напрямки
Соняшник-2017:
• 100-річчя Української
революції 1917-1921
років. 150 років з дня
народження Михайла
...
Дякую за увагу!
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

І.О.Помазан. Всеукраїнська гра «Соняшник» як засіб активізації позакласної та позашкільної роботи та формування у школярів сталої зацікавленості українською мовою, літературою та українознавством

379 views

Published on

І.О.Помазан. Всеукраїнська гра «Соняшник» як засіб активізації позакласної та позашкільної роботи та формування у школярів сталої зацікавленості українською мовою, літературою та українознавством

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

І.О.Помазан. Всеукраїнська гра «Соняшник» як засіб активізації позакласної та позашкільної роботи та формування у школярів сталої зацікавленості українською мовою, літературою та українознавством

  1. 1. Змістові лінії “СОНЯШНИКА” Ігор Помазан зав. каф. українознавства ХГУ “НУА” голова методичної комісії гри “Соняшник”
  2. 2. Мета гри “Соняшник” Створення широкого, дружнього й креативного кола учнів і вчителів, щиро й неформально зацікавлених україністикою: українською мовою, літературою, історією та народознавством, кола свідомих патріотів.
  3. 3. Девіз “Соняшника” Від зернятка до сонця
  4. 4. Завдання “Соняшника” • Допомогти учасникам відкрити для себе мало знані царини україністики, показати, що надбання вітчизняної культури в усій її розмаїтості не закінчуються за палітурками шкільного підручника. • Зацікавити можливостями інтелектуальної гри. • Призвичаїти до роботи із завданнями тестової форми, що допоможе згодом успішно підготуватися до ЗНО.
  5. 5. Змістові лінії “Соняшника” • Завдання на підвищення рівня українознавчої ерудиції та поширення знань про яскраві, захопливі та гідні пошани сторінки вітчизняної культури. • Когнітивно складні завдання, що передбачають нетривіальне застосування вже набутих учасниками знань з україністики та суміжних дисциплін. • Завдання, за форматом співставні із тестовими завданнями ЗНО.
  6. 6. Кореляція змістових ліній “Соняшника” із провідними положеннями Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді
  7. 7. Зі вступних положень • Як ніколи, потрібні нові підходи і нові шляхи до виховання патріотизму як почуття і як базової якості особистості. • Важливу роль у просвітницькій діяльності посідає відновлення історичної пам'яті про тривалі державницькі традиції України. • Повага до національних символів (Герба, Прапора, Гімну України)
  8. 8. З методичних рекомендацій • формувати інформаційно й емоційно самобутній україномовний простір, який забезпечуватиме прилучення школярів до величезного мовного дивосвіту, до глобальних знань про рідну мову, її закони, систему її виражально-зображальних засобів; • виховувати відповідальне ставлення до рідної мови, свідомого нею користування; • через мовне посередництво долучати школярів до національної історії, до різних масивів національно культури, до глибинної сутності народного життя.
  9. 9. 2014 рік, 7-8 класи, завдання 3 При перекладі учень припустився помилки у словосполученні. Знайдіть неправильну сполуку. а) дякувати братові; 10% б) перекласти українською; 17% в) вибачити сестру; 37% г) зрадити інтереси; 30% д) заохочувати друга. 7%
  10. 10. 2014 рік, 7-8 класи, завдання 8 Що означає ім’я Тарас? а) ‘бунтівник’; 69% б) ‘надійний’; 5% в) ‘витривалий’; 12% г) ‘сміливець’; 6% д) ‘товариш’. 7% Ім’я Тарас давньогрецького походження, означає ‘неспокійний, бунтівник, баламут’
  11. 11. 2014 рік, 7-8 класи, завдання 26 Розгляньте зображення музичних інструментів. У якому рядку назви інструментів розміщено відповідно до порядку зображень? а) цимбали, окарина, кобза, ліра, бугай; 2% б) окарина, ліра, цимбали, бугай, кобза; 2% в) кобза, ліра, цимбали, окарина, бугай; 4% г) цимбали, кобза, ліра, бугай, окарина; 66% д) ліра, кобза, цимбали, окарина, бугай. 24%
  12. 12. • Цимбали (1) –  струнний  музичний  інструмент.  Складається  з  дерев’яного  корпусу,  прямокутної,  частіше  трапецієвидної  форми  з  натягнутими  над  ним  струнами.  Звук  видобувається  ударами паличок по струнах. • Кобза  (2)  –  український  лютнеподібний  струнний  музичний  інструмент. На кобзі грають, притискуючи пальцями струни на  грифі в поєднанні зі щипком відкритих струн на корпусі. • Ліра  (3)  –  струнний  смичковий  інструмент,  у  якому  роль  смичка  виконує  колесо.  Тембр  гугнявий,  що  обумовило  переважно сумний, церковно-моралізаторський репертуар. • Бугай (бербениця) (4) – музичний інструмент, який за тембром  нагадує ревіння бугая. Невеличка діжечка, в якій верхній отвір  обтягнуто  шкірою.  До  шкіри  в  центрі  прикріплено  пучок  конячого волосся. Музикант зволоженими у квасі руками сіпає  за волосся, й залежно від того, де зупиниться рука, змінюється  висота звучання. • Окарина, зозулька  (5)  –  керамічна  або  порцелянова  флейта  сферичної форми. Має казковий тембр, імітує завивання звірів,  спів птахів, особливо зозулі. Відповідь: г.
  13. 13. 2014 рік, 7-8 класи, завдання 28
  14. 14. а)2% б)93% в)1% г)1% д)1%
  15. 15. • За принципом набору SMS-повідомлень можемо  скласти  шифри  для  кожної  назви.  Шифр  слова  Прометей,  на  відміну  від  інших,  починатиметься цифрою 6, а слова Катерина –  4,  що  не  відповідає  нашому  завданню.  Другою  цифрою  в  коді  слова  нещасний має  бути  2,  а  слова  музикант  –  7.  Тепер  перевірмо  слово  наймичка: н – 5, а – 1, й – 4, м – 5, и – 4, ч – 9, к  –  4,  а  –  1.  Таким  чином,  маємо  код  слова  51454941.  • 1963 р. на Київській кіностудії імені О. Довженка  було  знято  музичний  фільм  за  мотивами  опери  М.  Вериківського,  в  основі  сюжету  якої  –  однойменна поема Т. Г. Шевченка «Наймичка».  Відповідь: б.
  16. 16. 2014 рік, 9 клас, завдання 29 1972 р. на XVII сесії в Парижі ЮНЕСКО прийняла  Конвенцію  про  охорону  Всесвітньої  культурної  і  природної  спадщини.  На  сьогодні  в  переліку  Світової  спадщини  962  об’єкти.  Список  об’єктів  Світової спадщини ЮНЕСКО в  Україні станом на  2013  рік  налічує  7  найменувань.  Ансамбль  історичного  центру  якого  українського  міста  включено до згадуваного Списку? а) Львова; 66% б) Чернігова; 8% в) Луцька; 5% г) Києва; 16% д) Вінниці 4%
  17. 17. 2014 рік, 10-11 класи, завдання 4 Драма Т. Г. Шевченка «Назар Стодоля» настільки  захопила цього митця, що він назвав своїх дітей  іменами її героїв – Назаром і Галею, собі також  узяв як творчий псевдонім прізвище одного з  героїв, поєднавши його з іменем батька. Ім’я цього  митця а) Іван Левицький; 10% б) Михайло Старицький; 9% в) Іван Тобілевич; 72% г) Володимир Винниченко; 4% д) Михайло Коцюбинський. 4%
  18. 18. 2014 рік, 10-11 класи, завдання 5 У новелі «Подвійне коло» з роману Юрія Яновського  «Вершники» читаємо: «На степу під Компаніївкою одного дня серпня року 1919 стояла спека, потім віяв рибальський майстро, ходили високі, гнучкі стовпи пилу, грего навіяв тривалого дощу, навіть зливи, а поміж цим точилися криваві бої...». Виділені слова є  назвами вітрів: а) східного й південного; 8% б) східного й західного; 16% в) південного й північного; 44% г) західного й північного; 17% д) південного й західного. 13%
  19. 19. • Майстро  –  південний  вітер,  грего  –  північний  слабкий  вітер,  протилежний  майстро.  У  новелі  читаємо:  «Оверко ще виплюнув жменю кровi, хмара на пiвденному заходi катастрофiчно росла, майстро поволi перелiг на грего – протилежний вiтер...» Відповідь: в.
  20. 20. 2014 рік, 10-11 класи, завдання 7 Прочитайте ряд слів іншомовного походження:  анархія, де-факто, брокер, коментар, прерогатива. У якому варіанті відповіді  правильно подано їх українські відповідники? а) першість, пояснення, насправді, безвладдя, посередник; 2% б) безвладдя, пояснення, першість, посередник, насправді; 4% в) насправді, посередник, пояснення, першість, безвладдя; 3% г) безвладдя, насправді, посередник, пояснення, першість; 89% д) посередник, першість, безвладдя, насправді, пояснення. 2%
  21. 21. 2014 рік, 10-11 класи, завдання 11 Який із поданих нижче творів через автора  мистецької інтерпретації пов’язаний із  хімічною наукою? а) «Слово о полку Ігоревім»; 5% б) «Послання до єпископів»; 4% в) «Всякому городу нрав і права»; 6% г) «Москаль-чарівник»; 72% д) «Шельменко-денщик». 12%
  22. 22. 2014 рік, 10-11 класи, завдання 12 Хто в цьому ряду є «зайвим»? а) Евр; 21% б) Нот; 9% в) Борей; 7% г) Еол; 32% д) Зефір. 30%
  23. 23. 2014 рік, 10-11 класи, завдання 15 Корінь якої назви віршованого розміру є складовою термінів криміналістики. а) ямб; 6% б) хорей; 6% в) дактиль; 70% г) амфібрахій; 7% д) анапест. 10%
  24. 24. 2015 рік, 7-8 класи, завдання 27 Конституцією України передбачений Великий Державний герб, центральною геральдичною фігурою якого є Тризуб Володимира Великого, (Малий Державний герб України). Окрім цього, згідно з Конституцією України, елементом Великого герба мусить бути а) герб Війська Запорозького; 59% б) герб Великого князівства Литовського; 4% в) герб Петра Сагайдачного; 8% г) герб Галицько-Волинського князівства; 10% д) герб Богдана Хмельницького. 18%
  25. 25. Відповідно до Конституції України, елементом Великого Державного герба України має бути герб Війська Запорозького, відомий як перший оригінальний український герб (ХVІ ст.). На ньому зображено вояка з мушкетом (самопалом). Сталих кольорів герб не мав. У ХVІІІ ст. на полкових і сотенних прапорах Гетьманщини лицаря зображували в червоному або позолоченому жупані на блакитному або золотому тлі. Відповідь: а.
  26. 26. 2015 рік, 9 клас, завдання 28 Чотири із зображених предметів складають одну групу. Один предмет до цієї групи не входить. Укажіть його. а 9% б 53% в 7% г 11% д 19%
  27. 27. Подано зображення чотирьох Державних символів Президента України: а – Знак Президента України; б – Гербова печатка Президента України; в – Булава Президента України; г – Прапор (штандарт) Президента України. На останньому зображенні – Малий Державний герб України, один із чотирьох офіційних символів держави (поряд із прапором, гімном і Конституцією). Відповідь:  д
  28. 28. 2015 рік, 10-11 класи, завдання 30 Усі перелічені нижче козаки свого часу посідали різні керівні посади в Запорізькому війську, і лише один з них має у своєму «резюме» ще й «посаду» монарха. а) Петро Сагайдачний; 31% б) Іван Підкова; 21% в) Северин Наливайко; 8% г) Петро Калнишевський; 18% д) Павло Полуботок. 22%
  29. 29. Протягом 1577–78 рр. під ім’ям Іоан ІV Молдавським господарем був Іван Підкова. Відповідь: б.
  30. 30. 2016 рік, 10-11 класи, завдання 1 Сьогодні це місто має почесне звання «Культурна столиця України». а) Львів; б) Київ; в) Харків; г) Одеса; д) Полтава.
  31. 31. Культурна столиця України – почесне звання, надане 28 квітня 2009 року місту Львів Державною службою туризму і курортів України та Громадською радою з питань туризму і курортів Міністерства культури і туризму України. Спочатку було оголошено, що звання «Культурна столиця України» буде присуджуватися щороку певному місту України за аналогом зі званням «Культурна столиця Європи». Також повідомлялося, що власник статусу не може отримати його ще раз протягом перших трьох років з часу нагородження. Однак після того, як у 2009 році статус було надано Львову, звання більше не надавалося, тобто його присудження не стало щорічним. Таким чином, Львів залишається єдиним містом, яке володіє цим статусом. Відповідь: а.
  32. 32. 2016 рік, 10-11 класи, завдання 9 До жанру настінного живопису водяними фарбами по сирій штукатурці у своїй поезії звертається а) Іван Франко; б) Леся Українка; в) Павло Тичина; г) Іван Драч; д) Ліна Костенко
  33. 33. Жанр настінного живопису водяними фарбами по сирій штукатурці – це альфреско. Поезія Ліни Костенко має назву «Українське альфреско». Відповідь: д.
  34. 34. 2016 рік, 10-11 класи, завдання 15 П’ятистоповий ямб, мов з міді литий, Два з чотирьох, два з трьох рядків куплети, Пов’язані в дзвінкі рифмові сплети... Перед вами уривок з твору Івана Франка, що містить «інструкцію», за якою слід писати а) оди; б) сонети; в) тріолети; г) елегії; д) епіграми.
  35. 35. • Вірш Івана Франка «Епілог», присвячений «русько-українським сонетарям», що входить до збірки «Тюремні сонети», починається рядками: Голубчики, українські поети, Невже вас досі нікому навчити, Що не досить сяких-таких зліпити Рядків штирнадцять, і вже й є сонети? Відповідь: б.
  36. 36. 2016 рік, 10-11 класи, завдання 30 На території сучасної України народилися всі названі письменники, окрім одного. Виберіть відповідне прізвище. а) Ольга Кобилянська; б) Михайло Булгаков; в) Анна Ахматова; г) Шолом Алейхем; д) Джозеф Конрад.
  37. 37. Місце народження Ольги Кобилянської – м. Ґура-Гумора, повіт Сучава, Герцогство Буковина, Австро-Угорщина, нині м. Гура- Гуморулуй, Румунія; Михайла Булгакова – Київ; Анни Ахматової (Ганни Горенко) – Одеса; Шолом-Алейхем (Шолом Рабинович) народився в Переяславі Полтавської губернії, нині м. Переяслав-Хмельницький Київської обл.; Джозеф Конрад (Джозеф Теодор Конрад Коженьовський) – у с. Терехове, нині Бердичівський район Житомирської області. Відповідь: а.
  38. 38. 2016 рік, 10-11 класи, завдання 18 Одним із перших у світовій літературі питання копірайту (дотримання авторських прав) порушив давньоримський поет Публій Вергілій Марон у вірші «Sic vos non vobis...» («Так ви не для себе гнізда звиваєте, птиці»). В українській літературі до цього питання першим звернувся а) Григорій Сковорода; б) Іван Вишенський; в) Іван Котляревський; г) Григорій Квітка; д) Тарас Шевченко.
  39. 39. У 1798 році в Санкт-Петербурзі , без відома та згоди самого Івана Котляревського, було вперше надруковано I–III частини «Енеїди» зусиллями багатого конотопського поміщика Максима Парпури та під редакторством Йосипа Каменецького. Парпура опублікував ці перші три частини поеми без коректорської правки, з помилками. Книга вийшла під заголовком «Енеида на малороссийский язык перелицованная И. Котляревским». Обурений Іван Котляревський у власному (третьому) виданні 1809 року помістив порушника копірайту в пекло, відобразивши в сатиричній постаті негідника-мацапури: Якусь особу мацапуру Там шкварили на шашлику, Гарячу мідь лили за шкуру І розпинали на бику. Натуру мав він дуже бридку, Кривив душею для прибитку, Чужеє оддавав в печать; Без сорома, без бога бувши І восьму заповідь забувши, Чужим пустився промишлять. Відповідь: в.
  40. 40. 2016 рік, 10-11 класи, завдання 20 У наведеному нижче уривку один знаний літературний твір «замасковано» під інший: Карпо, усе допивши з кубка, Рукою свій пригладив чуб: «Ох, Мотрю, ти моя голубко! Я в правді твердий так, як дуб». Правильно вказано автора «замаскованого» твору й автора «маски» в рядку а) Тарас Шевченко та Григорій Квітка; б) Іван Франко та Панас Рудченко; в) Іван Котляревський та Іван Левицький; г) Лариса Косач і Ольга Кобилянська; д) Євген Маланюк і Пантелеймон Куліш.
  41. 41. Твір – «Енеїда» Івана Котляревського, «маска» – «Кайдашева сім’я» Івана Левицького. Карпо – Юпітер, Мотря – Венера (в уривку «доця»): Юпітер, все допивши з кубка, Погладив свій рукою чуб: «Ох, доцю, ти моя голубка! Я в правді твердий так, як дуб». Відповідь: в.
  42. 42. Соняшник-учитель 2014, завдання 14 Видана І. Франком у 1899 р. збірка «Поеми», яка містила низку переспівів східних та західноєвропейських сюжетів («Істар», «Сатні і Табубу», «Бідний Генріх» та ін.), стала надзвичайною подією в літературному житті, оскільки культурологічні сюжети надто кволо адаптовувалися у вітчизняній літературі навіть наприкінці ХІХ ст. Своє звернення до світових тем поет пояснив епіграфом: а) «На часі»; 17% б) «Звичайно, крадене»; 20% в) «Повчає кожного»; 10% г) «Із днів забутих»; 30% д) «Золота скарбниця». 15%
  43. 43. Пріоритетні напрямки Соняшник-2017: • 100-річчя Української революції 1917-1921 років. 150 років з дня народження Михайла Грушевського • Козацтво. 500 років з дня народження Байди Вишневецького • Байкарство. 190 років з дня народження Леоніда Глібова
  44. 44. Дякую за увагу!

×