Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
IxD
interaksjonsdesign
Hei, jeg heter Jon
  Kreativ leder, Mediacircus
Hva er interaksjonsdesign?

      ๏ Wikipedia:
        Interaction Design (IxD) is the discipline of defining ...
Hva er interaksjonsdesign?


      ๏ Kort fortalt:

         kommunikasjon mellom
        IxD er

  ...
Et menneskelig ansikt på teknologiInteraksjonsdesign handler om hvordan vi bruker verktøy til å kommunisere med hveran...
God design presenter seg selv.God design er imøtekommende, og illustrerer sin funksjon gjennom en godt gjennomtenkt
fo...
Det er ikke du som ikke forstår teknologien.
        Det er teknologien som ikke forstår deg.
         ...
Et tegn på inkompetanse. Men ikke hos brukeren...
Dette var et vanlig syn på 80-tallet. Videospilleren var blitt overl...
Hva du vil, når du vil.
DVD-spilleren med sin skjermbaserte meny var en kraftig forbedring. men først nå er
brukeren f...
- Steve Jobs om design:

“When you start looking at a problem and it seems really
simple, you don’t really understand the ...
- Steve Jobs om design:

...en you get into the problem, and you see that it’s really
  complicated, and you come up wit...
- Steve Jobs om design:

…But the really great person will keep on going and find the
key, the underlying principle of the ...
Det handler om å eliminere læringskurven. Gjøre verktøyet intuitivt.
Kompleksitet krever spesialiseringFør var teknologi noe komplisert. Noe som krevde grundig opplæring og lang trening f...
Tidlig kalkulatorEn måtte lære seg teknologiens språk. Prosessorkraften økte gradvis, men ingen tenkte på at
det skal ...
Intuitiv + tilpasningsdyktigI dag har vi nok prosessorkraft til å kunne begynne å tenke på brukerens opplevelse. Hvord...
Hvorfor IxD?  1: Forhindre irritasjon
Så hvorfor trenger vi interaksjonsdesign? For det første for at ikke programme...
Hvorfor IxD?  2: Forbedre interaksjon mellom mennesker
God design kan forenkle og forbedre kommunikasjon mellom menne...
Hvorfor IxD?  3: Bringe frem nye muligheter
Noen ganger lar god interaksjonsdesign oss gjøre ting vi ikke kunne før....
Hva kjennetegner god interaksjonsdesign?


                   1: En tydelig mental modell
(les overs...
Hva kjennetegner god interaksjonsdesign?


                   2: Tilfredstillende feedback
(les over...
Hva kjennetegner god interaksjonsdesign?


                  3: Navigerbarhet
(les overskrift) For t...
Hva kjennetegner god interaksjonsdesign?


                   4: Konsistens
(les overskrift) En best...
Hva kjennetegner god interaksjonsdesign?


                   5: Intuitiv interaksjon
(les overskrif...
quot;Simplicity is the ultimate sophisticationquot;


           - Leonardo DaVinci
Folkene
              Designere om hva de gjør
Det neste vi skal se på er et utvalg interaksjonsdesigner...
Bill Verplank om interaksjonsdesign
Først kan vi høre Bill Verplank forklare hva interaksjonsdesign er. Verplank var s...
Will Wright om The Sims
Spill er også interaksjon. Will Wright er mannen bak klassikere som The Sims, Sim City,
Pirate...
Mark Podlaseck om Philip Glass website
Komponisten Philip Glass sin hjemmeside er en klassiker. Den var banebrytende i...
Paul Mercer om iPod + iTunes økosystem
Apple har designet et økosystem rundt sin iPod med iTunes og iTunes music store...
IxD
               interaksjonsdesign
Etter pausen: prosessen. Hvordan interaksjonsdesign foregår.
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Lecture on Interaction Design, Pt 1

817 views

Published on

Slides from my lecture on Interaction Design at BI Bergen, 14.04.09 Part 1

 • Be the first to comment

Lecture on Interaction Design, Pt 1

 1. 1. IxD interaksjonsdesign
 2. 2. Hei, jeg heter Jon Kreativ leder, Mediacircus
 3. 3. Hva er interaksjonsdesign? ๏ Wikipedia: Interaction Design (IxD) is the discipline of defining the behavior of products and systems that a user can interact with. The practice typically centers around complex technology systems such as software, mobile devices, and other electronic devices. However, it can also apply to other types of products and services, and even organizations themselves. I Følge Wikipedia er interaksjonsdesign “disiplinen å definere oppførselen til produkter og systemer som brukeren kan interagere med”
 4. 4. Hva er interaksjonsdesign? ๏ Kort fortalt: kommunikasjon mellom IxD er mennesker via produkter eller tjenester Kort fortalt er det å tilrettelegge kommunikasjon mellom mennesker, via produkter og tjenester. Interaksjonsesign finner du i alt fra webdesign til produktdesign, men idag skal vi konsenterere oss primært om design for skjerm.
 5. 5. Et menneskelig ansikt på teknologi Interaksjonsdesign handler om hvordan vi bruker verktøy til å kommunisere med hverandre.
 6. 6. God design presenter seg selv. God design er imøtekommende, og illustrerer sin funksjon gjennom en godt gjennomtenkt formspråk.
 7. 7. Det er ikke du som ikke forstår teknologien. Det er teknologien som ikke forstår deg. Dårlig design er utilgjengelig Dårlig design er uhåndgripelig og unvikende. Nokia hadde en kampanje engang med payoen “Det er ikke du som ikke forstår telefonen din. Det er telefonen din som ikke forstår deg”. Det er produktet sitt ansvar å presentere seg, forklare hva det skal brukes til, og hvordan.
 8. 8. Et tegn på inkompetanse. Men ikke hos brukeren... Dette var et vanlig syn på 80-tallet. Videospilleren var blitt overlesset med funksjoner, men ingen hadde skjenket brukervennlighet en tanke. Resultatet var at folk ikke klarte å stille klokken en gang. Det er et tegn på teknologisk inkompetanse, men ikke hos brukeren.
 9. 9. Hva du vil, når du vil. DVD-spilleren med sin skjermbaserte meny var en kraftig forbedring. men først nå er brukeren fri til å kunne bla, søke og surfe fritt gjennom alt tilgjengelig innhold på ett sted, og faktisk finne det en leter etter. Det handler om enkelhet. Og det er noe av det vanskeligste å oppnå.
 10. 10. - Steve Jobs om design: “When you start looking at a problem and it seems really simple, you don’t really understand the complexity of the problem... •••
 11. 11. - Steve Jobs om design: ...en you get into the problem, and you see that it’s really complicated, and you come up with all these convoluted solutions. at’s sort of the middle, and that’s where most people stop…” •••
 12. 12. - Steve Jobs om design: …But the really great person will keep on going and find the key, the underlying principle of the problem - and come up with an elegant, really beautiful solution that works.” •••
 13. 13. Det handler om å eliminere læringskurven. Gjøre verktøyet intuitivt.
 14. 14. Kompleksitet krever spesialisering Før var teknologi noe komplisert. Noe som krevde grundig opplæring og lang trening for å kunne mestres.
 15. 15. Tidlig kalkulator En måtte lære seg teknologiens språk. Prosessorkraften økte gradvis, men ingen tenkte på at det skal være noe annet enn kryptisk å bruke den. Hullkort og kommandolinjer regjerte i tiår etter tiår.
 16. 16. Intuitiv + tilpasningsdyktig I dag har vi nok prosessorkraft til å kunne begynne å tenke på brukerens opplevelse. Hvordan maskinen kan tilpasse seg mennesket istedet. Etterhvert som teknologi alminneliggjøres, må den kunne anvendes av alle, uten særlig opplærling. Det stiller store krav til interaksjonsdesignen.
 17. 17. Hvorfor IxD? 1: Forhindre irritasjon Så hvorfor trenger vi interaksjonsdesign? For det første for at ikke programmerere lager ting som irriterer vettet av brukeren. Dette er Clippy, Microsoft Word’s bidrag til det høye blodtrykket i Vesten.
 18. 18. Hvorfor IxD? 2: Forbedre interaksjon mellom mennesker God design kan forenkle og forbedre kommunikasjon mellom mennesker. Dårlig design har den motsatte eekten. Ofte blir løsninger klusset til ved at man prøver å presse all funksjonaliteten inn på et sted, istedet for å dele dem inn i logisk oppbygde oppgaver.
 19. 19. Hvorfor IxD? 3: Bringe frem nye muligheter Noen ganger lar god interaksjonsdesign oss gjøre ting vi ikke kunne før. Nike+ er et slikt eksempel. Det innovative møtet mellom en joggesko med skritteller og en musikkspiller ga oss en ny måte å trene på. En konkurranse mellom venner, og et globalt community av løpere.
 20. 20. Hva kjennetegner god interaksjonsdesign? 1: En tydelig mental modell (les overskrift) En tydelig mental modell gir brukeren en presis analogi for hva funskjonen gjør, og hvordan den virker. Søppelbøtten indikerer at vi kan kaste ting der vi vil bli kvitt, men at det ikke blir borte før vi tømmer den.
 21. 21. Hva kjennetegner god interaksjonsdesign? 2: Tilfredstillende feedback (les overskrift) Alle handlinger vi gjør må gis en tilfredstillende feedback, slik at vi får en bekreftelse på at den er utført. Når vi skriver ser vi ikke bare bokstavene dukke opp på skjermen, men vi hører lyden av hvert tre på tastene. Bilprodusenter har egne lyddesignere som passer på at for eksempel dører avgir en bekreftende lyd nå de lukkes riktig.
 22. 22. Hva kjennetegner god interaksjonsdesign? 3: Navigerbarhet (les overskrift) For ting som foregår primært på skjerm er det spesielt viktig å gi brukeren en oversikt over hvor de er i systemet, hva de kan gjøre der, og hvordan de kommer seg tilbake.
 23. 23. Hva kjennetegner god interaksjonsdesign? 4: Konsistens (les overskrift) En bestemt funksjon som gjør noe i en del av programmet, bør gjøre det samme i en annen del av programmet. Jo mer større og mer kompleks programmet er, desto vanskeligere er dette å overholde. Men det er viktig for at brukeren skal kunne forutsi utfallet av funksjonen.
 24. 24. Hva kjennetegner god interaksjonsdesign? 5: Intuitiv interaksjon (les overskrift) Når vi interagerer med noe, tenker vi mest på hvor vi skal og hva vi skal gjøre når vi kommer dit. Gode systemer er diskret og intuitiv, slik at vi at vi forholder oss minst mulig til den underliggende mekanikken, og kan konsentrere oss om hva vi skal.
 25. 25. quot;Simplicity is the ultimate sophisticationquot; - Leonardo DaVinci
 26. 26. Folkene Designere om hva de gjør Det neste vi skal se på er et utvalg interaksjonsdesignere, og hva de gjør
 27. 27. Bill Verplank om interaksjonsdesign Først kan vi høre Bill Verplank forklare hva interaksjonsdesign er. Verplank var sentral i utformingen av det grafiske grensesnittet med Xerox Star.
 28. 28. Will Wright om The Sims Spill er også interaksjon. Will Wright er mannen bak klassikere som The Sims, Sim City, Pirates, og Spore. Her forteller han om hvordan The Sims ble til.
 29. 29. Mark Podlaseck om Philip Glass website Komponisten Philip Glass sin hjemmeside er en klassiker. Den var banebrytende i hvordan den løste sin utfordring: Hvordan la brukeren enkelt og oversiktig navigere i en komponists samlede verker.
 30. 30. Paul Mercer om iPod + iTunes økosystem Apple har designet et økosystem rundt sin iPod med iTunes og iTunes music store. En veldesignet og brukervennlig forlengelse av produktet, som mange vil si er grunnen til suksessen den har hatt. Paul Mercer forklarer.
 31. 31. IxD interaksjonsdesign Etter pausen: prosessen. Hvordan interaksjonsdesign foregår.

×