Successfully reported this slideshow.

shekspir

4,041 views

Published on

Published in: Education, Business
  • Be the first to comment

shekspir

  1. 1. William Shakespespear është dramaturgu me i njohur anglez dhe është bërë i njohurme "Hamletin" pastaj me veprën e "Makbeth-it" etj. Uiliam Shekspir lindi nëStratford mbi Avon më 23 prill të vitit 1564. Interesante është fakti se 23 prillipërkujtohet njëkohësisht edhe si dita e vdekjes së tij, 23 prill 1616. Uiliami ishte birii tretë i John dhe Mary Shakespeare. Nga tetë fëmijët e tyre mbijetuan katër, dy prejtë cilëve u bënë aktorë: Uiliami dhe vëllai i tij më i vogël Edmund, lindur më 1580, icili shkoi me të në Londër. Shekspiri konsiderohet si shkrimtari më i shkëlqyer igjuhës angleze dhe, në mënyrë absolute, një ndër shkrimtarët më të mëdhenj të tëgjitha kohërave. Ai ka qenë komediograf, dramaturg, por edhe aktor. Ai jo vetëm qëshkroi disa tragjedi të jashtëzakonshme të cilat hynë në historinë e letërsisëbotërore, por edhe shumë komedi dëfryese që nuk u shfaqen kurrë nëpër skenatangleze. Shekspiri ishte edhe autor i 154 sonatëve dhe i një numrit të madh tëpoemave, disa prej të cilave janë konsideruar si shembuj më të shkëlqyer të letërsisëangleze që është shkruar ndonjëhere. Aftësia e tij qëndronte në të hedhurit errëfimit-përtej, për të përshkruar kështu pamjet e brendshme dhe të thella tënatyrës njerëzore. Mendohet se pjesën më të madhe të veprave të tij t’i ketë shkruarmes viteve 1585 - 1611, edhe pse datat dhe kronologjia e veprave që i atribuohenatij nuk njihen me saktësi, duke shkaktuar kështu mangësi në lidhje me hartimin enjë biografie të thellë dhe të plotë për këtë figurë madhore të letërsisë. Disa ngatragjeditë më të famshme të Shekspirit janë: Hamleti, Romeo e Xhuljeta, Henriku IV,Makbeth, ndërsa nga komeditë përmendim: Shumë zhurmë për asgjë, Nata edymbëdhjetë, etj.( SHek 16. ) “Romeo dhe Zhulieta” (1595).Për herë të parë në një tekst dramatik paraqiten personazhe plotësisht tëindividualizuara dhe të gjalla,në zhvillim shpirtëror fizik. Kjo është një dramë me një përmbajtje të theksuarlirike.Subjekti i veprës është shumë i thjeshtë dhe në qendër të tij vendoset dashuria e dytë rinjve,të cilët iu takojnë familjeve Kapulet e Montag që janë në hasmëri me njëra tjetrën.Për shkak të këtij dashuria e tyre pengohet dhe ndalohet. Por është dashuria forcakryesore lëvizësee intrigës dhe pasioni kryesor që i ndërlidh ndjenjat. Skenat kur dialogojnë dy tëdashuruaritjanë shprehje të fuqishme dashurie, me pasazhe të mrekullueshme lirike, të cilat ebëjnëRomeon e Zhulietën të thuhet se është himni më i madh kushtuar dashurisë rinore.Vdekjen e tyre në fundtë tragjedisë është një kambanë e zishme kundër botës së mykur mesjetaredhe alarm për mbrojtjen e dashurisë, si forcë jetëdhënëse.
  2. 2. RomeoDjali dhe trashëgimtari i Montague dhe Montague Lady. Një djalë i ri rreth gjashtëmbëdhjetë,Romeo është i bukur, inteligjent, dhe të ndjeshme. Edhe pse impulsiv dhe i papjekur, idealizmi i tijdhe pasion ta bëjë atë një karakter jashtëzakonisht i pëlqyeshëm. Ai jeton në mes të një grindje tëdhunshme mes të familjes së tij dhe Capulets, por ai nuk është aspak e interesuar nëdhunë. Interesi i tij i vetëm është dashuri dhe ai shkon në ekstrem për të provuar seriozitetin endjenjat e tij. Ai martohet fshehurazi Juliet, e bija e armikut më të keq të atit, ai për fat të mirë merrabuzimit nga Tybalt, dhe ai vend do të vdes se sa të jetojnë pa të dashurit e tij. Romeo ështëgjithashtu një mik të dashur dhe të përkushtuar për të afërm të tij Lawrence Benvolio, Mercutio,dhe Friar.JulietBija e Capulet dhe Lady Capulet. Një bukur trembëdhjetë-vjeçar vajzë, Juliet fillon të luajë si njëfëmijë naiv i cili ka menduar pak rreth dashurisë dhe martesës, por ajo rritet shpejt pas rënies nëdashuri me Romeo, i biri i armikut të madh të familjes së saj.Sepse ajo është një vajzë në njëfamilje aristokratike, ajo ka asnjë nga Romeo liri ka për të bredh nëpër qytet, ngjiten mbi muret nëmes të natës, ose të merrni në swordfights.Megjithatë, ajo tregon guximin të mahnitshme nëbesuar jetën e saj të gjithë dhe të ardhmen për të Romeo, madje duke refuzuar të besojnë raportetkeq rreth tij, pasi ai merr përfshirë në një luftë me kushëririn e saj. Miku më i afërt Juliet dhe besuarështë infermiere e saj, edhe pse ajo është e gatshme për të mbyllur infermieren e nga jeta e saj nëmomentin Infermiere kthehet kundër Romeo.Friar LawrenceNjë françeskan, frat mik të dyja Romeo dhe Xhulieta. Kind, qytetare-mendje, një ithtar i moderimit,dhe gjithmonë i gatshëm me një plan, Friar Lawrence fshehurazi martohet dashuruar pasionant,me shpresën se bashkimi mund të sjellë përfundimisht paqen në Verona. Si dhe duke qenë njëkatolik njeri i shenjtë, Friar Lawrence është gjithashtu një ekspert në përdorimin e potions në dukjemistik dhe bimëve.MercutioNjë fis që të Princit, dhe mik i ngushtë Romeo-s. Një nga personazhet më të jashtëzakonshme nëtë gjitha dramat e Shekspirit, vërshohet nga Mercutio me zgjuarsi, e imagjinatës, dhe, në kohë, njëtë çuditshme, satirë ashpër dhe entuziazëm brooding.Mercutio dashuron lojë fjalësh, entenderssidomos seksuale dyfishtë. Ai mund të jetë mjaft zemërohet, dhe urren njerëzit që janë prekur,dukur, ose fiksuar me modelet e fundit. Ai gjen ide romantizuara Romeo-s rreth dashuri ilodhshëm, dhe përpiqet të bindë Romeo për të parë dashurinë si një çështje të thjeshtë të oreksitseksual.InfermiereInfermiere Juliet s, gruaja që gji-ushqyer Juliet kur ajo ishte një fëmijë dhe është kujdesur për Julietjetën e saj të tërë. Një karakter vulgar, me frymëmarrje të fuqishme, dhe sentimentale, infermieresiguron lehtësim komik me fjalën e saj shpesh të papërshtatshme dhe fjalime. Por, deri në njëmosmarrëveshje të afërt fund dramës së, infermiere është besuar besnik Juliet dhe ndërmjetës
  3. 3. besnikë në çështjen Xhulieta e Romeo me. Ajo ofron një kontrast me Juliet, duke pasur parasyshse pikëpamja e saj e dashurisë është e vrazhdë dhe seksual, ndërsa Juliet eshte idealiste dheintensive.Infermiere beson në dashuri dhe dëshiron Juliet të ketë një burrë i pashëm, por ideja seJuliet do të duan të sakrifikojnë veten për dashuri është e pakuptueshme për të.TybaltNjë Capulet, kushëriri Juliet-së nga ana e nënës së saj. Kot, në modë, supremely të vetëdijshëmpër mirësjellje dhe mungesa e tij, ai bëhet agresiv, i dhunshëm, dhe të shpejtë për të nxjerrëshpatën e tij kur ai ndihet krenaria e tij ka qenë i plagosur.Tërhequr një herë, shpatën e tij ështëdiçka që do të kishte frikë. Ai loathes Montagues.CapuletPatriarku i familjes Capulet, babai e Juliet, burri i Lady Capulet dhe armikut, për arsye tëpashpjegueshme, të Montague. Ai me të vërtetë e do vajzën e tij, edhe pse ai nuk është i njohurhollësisht me mendimet apo ndjenjat e Xhulieta, dhe duket të mendojnë se çfarë është e mirë përtë është një "i mirë" Ndeshja me Paris. Shpesh i matur, ai komandon respekt dhe drejtësinë, por aiështë i detyruar të nxehem ose kur mungon.Lady CapuletNëna e Juliet, gruaja Capulet së. Një grua që vetë i martuar i ri (me vlerësimin e saj ajo lindi Julietnë afër në moshën katërmbëdhjetë), ajo është e etur për të parë e bija martohet në Paris. Ajoështë një nënë i padobishëm, duke u mbështetur në infermiere për përkrahjen morale dhepragmatike.Babai MontagueRomeo së, patriarku i klanit Montague dhe armikut të hidhur të Capulet.Në fillim tëdramës, ai është i shqetësuar kryesisht për melankolik Romeo-s.Lady MontagueNëna e Romeo-s, gruaja Montague së. Ajo vdes nga hidhërimi pas Romeo është dëbuar ngaVerona.ParisNjë fis i Princit dhe kërkues nga Juliet më të preferuar nga Capulet. Pasi Capulet ka premtuar atijse ai mund të martohet me Juliet, ai sillet shume mendjemadhe drejt, duke vepruar si në qoftë seata janë të martuar tashmë.BenvolioNipi Montague së, kushëriri Romeo dhe mik i zhytur në mendime, ai bën një përpjekje të vërtetëpër të shpërndarë skenat e dhunshme në vende publike, edhe pse Mercutio akuzon atë për tëpasur një humor të keqe në jetën private. Ai shpenzon më të madhe të lojës duke u përpjekur përtë ndihmuar Romeo marrë mendjen e tij jashtë Rosaline, edhe pas Romeo ka rënë në dashuri meJuliet.
  4. 4. Prince EscalusPrinci i Verona. Një fis i Mercutio dhe Paris. Si selinë e pushtetit politik në Verona, ai është ishqetësuar për ruajtjen e paqes publike në të gjitha shpenzimet.Friar JohnNjë frat françeskan akuzuar nga Friar Lawrence me të marrë lajmin e vdekjes të rreme Xhulieta përRomeo në Mantua. Friar John është mbajtur deri në një shtëpi karantinuar, dhe mesazhi nuk arrinRomeo.Shërbëtor të përkushtuar BalthasarRomeo, i cili sjell Romeo lajmin e vdekjes së Xhulieta, dijeni sevdekja e saj është një dinakëri.Sampson dhe GregoryDy shërbëtorët e shtëpisë së Capulet, i cili, si zotit të tyre, urrejnë të Montagues. Në fillim të luajnë,ata me sukses të provokojë disa burra Montague në një luftë.AbrahamShërbëtori Montague, i cili lufton me Sampson dhe Gregori në skenën e parë të lojës.Farmaci ApothecaryAn në Mantua. Kishte qenë i pasur, ai mund të ketë qenë në gjendje tëpërballojë për të vlerësojnë moralin e tij më shumë se paratë, dhe refuzoi të shitur helm përRomeo.PeterNjë shërbëtor Capulet që fton mysafirët të festës Capulet dhe përcjellje infermieren e për tu takuarme Romeo. Ai është analfabet, dhe një këngëtare e keqe.RosalineGruaja me të cilin është rënë në dashuri Romeo në fillim të lojës. Rosaline nuk duket në skenë, porajo është thënë nga karaktere të tjera se ajo është shumë e bukur dhe është betuar për të jetuarnjë jetë e dëlirësisë.

×