Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Great Bulgarians by Natalia and Reni

6,370 views

Published on

Published in: Lifestyle, Spiritual
 • Login to see the comments

Great Bulgarians by Natalia and Reni

 1. 1. Велики българи
 2. 2. Хора - достойни за уважение и почит от целият български народ !
 3. 3. Хан Аспарух (680-700) Хан Аспарух е български владетел и създател на първото българско царство-681г. В годините на тежка криза и заплаха за българската държавност именно Аспарух е човекът, отстоял единството на българите, отблъснал всички външни заплахи, разширил територията на държавата, преутвърдил ролята ѝ на европейската политическа сцена.
 4. 4. Аспарух е владетелят, считан за основен фактор за стабилизирането и укрепването на и досега съществуващата държава България. По негово време България е значителна европейска сила, отстъпваща само на Византия и Хазария.
 5. 5. X ан Крум (803-814) X ан Крум е средновековен български монарх . По време на неговото управление България засилва позициите си на Балканския полуостров и в Европа, благодарение на множество победи на бойното поле. X ан Крум започва да приобщава славяните към властта и започва провеждането на административна реформа. Той създал първите писани закони. Според една легенда той разпитал аварски военопленници какво довело до разпадането и унищожението на тяхната държава и създал своите закони въз основа на техните отговори.
 6. 6. Трябва да се отбележи фактът, че за пръв път е направен опит да се въведе единен правов ред в страната. Тези закони трябвало да уеднаквят правата на славяните и българите в държавата и да премахнат обичайноправните норми по места.
 7. 7. Борис I Михаил (IX век - 2 май 907) Борис I Михаил е български "хан" от 852 г. и "княз" от 864 г. до 889 г. Българският владетел покръства българите.
 8. 8. Непосредствено след покръстването избухва бунт в средите на българските боляри. Техните основни опасения са от засилващото се византийско влияние. Борис I потушава бунта и заповядва да бъдат екзекутирани водачите на бунта заедно с всичките им синове - общо петдесет и двама души.Официалното покръстване на българския народ е през 866г.
 9. 9. Симеон I Велики Цар Симеон I Велики е монарх, управлявал България от 893 до 927г. по време на Първата българска държава. При управлението му България граничи с три морета - Бяло, Адриатическо и Черно.
 10. 10. Времето в което цар Симеон Велики управлява е наречено “Златен Век” на българската култура, тъй като тогава процъфтяват книжнината, архитектурата и изкуствата. По негово време освен до невиждано до тогава териториално могъщество страната става средище нa културен и духовен живот. Победите на бойното поле му позволили да укрепи международния авторитет на България, оставяйки след себе си една могъща държава.
 11. 11. Паисий Хилендарски (1722–1773) Често наричан още Отец Паисий , e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“ . Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположника на българското Възраждане. Канонизиран е за светец на Православната църква.
 12. 12. Подтикван от патриотизъм и от тревога за съдбата на българския род и език като възкресява славното минало на българите, Паисий се стреми да събуди народностното им съзнание, да им внуши, че имат основание за високо национално самочувствие и гордост.
 13. 13. Св. св. Кирил и Методий Св. св. Кирил и Методий (Солунските братя) са създатели и разпространители на първата славянска азбука. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език.
 14. 14. Създаването на славянската писменост е най-значителното дело на Кирил и Методий. Посредством нея станало възможно и създаването на славянската култура. Благодарение на активната дейност на учениците на Кирил и Методий в България тя се превърнала в първия славянски културен център през средните векове, откъдето славянската писменост и книжнина получили разпространение и в другите славянски народи. Кирил съставил нова азбука, предназначена специално за славяните, т. нар. глаголица. Тя била изготвена въз основа на гръцката и латинската азбука, като била съобразена с особеностите на славянския език. След това двамата братя пристъпили към превеждане на славянски език на най-необходимите за мисията им богослужебни книги.
 15. 15. Васил Иванов Кунчев ( 1837 - 1873 ) Васил Иванов Кунчев , известен като Васил Левски и Апостола на свободата , е идеолог и организатор на българската национална революция, най-тачения български национален герой. Левски взема участие в Първата българска легия на Раковски и там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения). Левски развива революционна пропаганда сред народа и организира патриотични комитети за бъдещото въстание.
 16. 16. На 27 декември 1872 г. Левски бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче.Поп Кръстю Никифоров става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски. Съдът осъжда Левски на смърт чрез обесване. На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Избран е през 2007 г. за „най-великия българин“ на всички времена !
 17. 17. Христо Ботев (1847 – 1876) Христо Ботев – гениален поет, публицист, революционер и национален герой. Изздава редица революционни вестници, а изумителната му поезия се побира едва в 22 стихотворения, превърнали се в класика. Ботев организира чета и става неин воевода. Целта на четата е освобождението на България. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.
 18. 18. Иван Вазов ( юни 27, 1850 – септември 22, 1921 ) Иван Вазов е български поет, романист и драматург. Той е роден в Сопот , град в розовата долина на България. През 1876 Вазов публикува своята първа стихосбирка “ Пряпорец и Гусла ” , последвани от “ Тъгите на България ” през 1877. Общо известни са над 2000 Вазови стихотворения.
 19. 19. Наречен патриарх на българската литература той твори успешно във всичките и жанрове. Романът му създаден през 1893 “ Под игото ” , който изобразява турското подтисничество над българския народ, е най-известното българско произведение, преведено на повече от 30 езика.
 20. 20. Пенчо Славейков (1866-1912) Пенчо Славейков велик български поет, новатор, въвежда модернизма в българската литература. Следва философия и литература в Лайпциг. От 1898 г е академик, бил е директор на Народната библиотека и Народния театър. Единственият българин, номиниран за Нобелова награда за литература.
 21. 21. Захарий Зограф (1810-1853) Захарий Зограф български възрожденски живописец, родоначалник на светската живопис в България. Създавал икони, многоцветни стенописи в църкви, като внасял в тях и нецърковни елементи. Рисувал е и портрети.
 22. 22. Владимир Димитров Майстора (1882-1960) Владимир Димитров Майстора– ненадминат майстор на четката, отричил се в художественото претворяване на народните обреди и селския бит. Рисувал с цветни петна и ярки бои, като съчетавал умело пейзажа с портретистиката. Много от художествените му проидведения красят чуждестранни картинни галерии.
 23. 23. Гена Димитрова Гена Димитрова е световно известна оперна певица, пяла на най-прочутите оперни сцени в Европа и света. Между многобройните и награди е и Златният Верди – 1987.
 24. 24. Николай Гяуров (1929-2004) Николай Гяуров – известен български оперен певец, пее в миланската опера Ла Скала и на редица международни сцени, считан е за „най-големия бас на планетата”.
 25. 25. Васко Василев Васко Василев е създател и лидер на своя собствена група - квартетът "Лауреат", в който участват само носители на престижни международни награди. Васко се премества в Лондон и само за една година печели няколко престижни европейски награди, вкл. и на името на Николо Паганини.Като солист и артистичен директор на британската кралска опера “Ковънт Гардън” , той става най-младият концерт-майстор в историята на оркестъра на лондонската опера.
 26. 26. Христо Стоичков Христо Стоичков е български футболист и треньор, един от най-известните българи по света. Играл е за отборите на ЦСКА, Барселона, Парма, Чикаго Файър, и много други. Стоичков е обявяван за футболист номер 1 на България 6 пъти; за Спортист номер 1 на България и на Балканите ; печелил е златната топка и златната обувка и притежава още много награди и медали.
 27. 27. Стефка Костадинова Стефка Костадинова е българска спортистка и състезателка по лека атлетика, световна рекордьорка в дисциплината скок на височина. Отличията и успехите на Костадинова са седем златни медала от световни първенства и европейски шампион в зала и на открито. На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд при скока на височина — 209 см, като той все още не е подобрен.
 28. 28. Петър Константинов Дънов Петър Константинов Дънов е българин, основател на философско учение, което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Учението му става популярно в някои европейски страни като Франция и Литва, Русия, Канада, САЩ, Великобритания, Германия, Австралия и Конго.
 29. 29. Благодарим за вниманието Ви :)

×