Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
www.metamorphosis.org.mk
Совети за успешна презентација
PowerPoint
1
Ирина Шумадиева
Фондација Метаморфозис
www.metamorphosis.org.mk
Видови презентации
• Информативна
• Убедителна
• Забавна
2
www.metamorphosis.org.mk
Дефинирање на содржината
• Одредување на темата
• Истражување на одбраната тема
• Анализа на публ...
www.metamorphosis.org.mk
1. Одредување на темата
• Ситуација
• Цел
• Публика
• Метод
4
Темата треба да е интересна за
публ...
www.metamorphosis.org.mk
2. Истражување на темата
• Медиуми
• Локални библиотеки
• Локални или државни агенции
• Лични инт...
www.metamorphosis.org.mk
3. Анализа на публиката
• Кои аспекти од темата се најважни?
• Како да се придобие и задржи внима...
Структура на презентацијата
www.metamorphosis.org.mk 7
www.metamorphosis.org.mk
Започнување
• Две важни улоги:
а) да привлече внимание
б) да го намали адреналинот во крвта на из...
www.metamorphosis.org.mk
• Правило на тројка
– Луѓето тежнеат да паметат 3 нешта
– 3 точки во средината на презентацијата
...
www.metamorphosis.org.mk
• Луѓето ја паметат последната работа
– Смешна приказна
– Енергичен видео запис
– Ослободување на...
www.metamorphosis.org.mk
Зголемување на кредибилитетот
• Факти и слики
• Описна статистика
• Изјави од авторитети
• Раскаж...
www.metamorphosis.org.mk
Генеричка содржина
• 2 минути за слајд
• Просечно внимание на еден слушател – 6-8 мин.
• За 20 ми...
www.metamorphosis.org.mk
Дизајн на презентација (1)
• Видови визуелни помагала:
– луѓе
– скици
– мапи
– графикони
– карти
...
Дизајн на презентацијата (2)
• Не ги преоптоварувајте слајдовите
(до 40 збора на слајд)
• Помалку на број, но поефективни ...
Визуелни елементи
• Насловите на слајдовите 28-34
• Почетниот (главниот) наслов - 44
• Фонтот нека биде едноставен,
вообич...
Текстот на вашите слајдови
• Избегнувајте цели и големи реченици
• Клучни зборови
• Не користете различни фонтови
• Најчес...
Заднина на слајдовите
• Не треба да одвлекува внимание
• Обичната, бела заднина - уморува
• Боја на заднина, контрастна на...
www.metamorphosis.org.mk
Правила при дизајнирањето
• Оддржување на едноставноста
• Избегнување „.“ на крајот од
набројувач...
www.metamorphosis.org.mk
Употреба на фонтови
• Verdana за наслов
• Arial и Tahoma се јасни и читливи
• Comic Sans MS – вед...
www.metamorphosis.org.mk
Визуелна комуникација
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
15 17 19 15 22 10 ...
www.metamorphosis.org.mk
Визуелна комуникација
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
15 17 19 15 22 10 ...
www.metamorphosis.org.mk
Моќта на боите
• Бојата ја зголемува желбата за читање
• Со бојата се зголемува мотивацијата и
уч...
www.metamorphosis.org.mk
Хиерархија на бои
• Што најпрво треба да забележи публиката?
• Истакнување на насловот
• Рангирањ...
www.metamorphosis.org.mk
Јасна хиерархија
• Белиот простор е пријател
26
www.metamorphosis.org.mk
Јасна хиерархија
• Групирање на елементи
• Одвојување од другите елементи
• До 3 големини на букв...
www.metamorphosis.org.mk
Нагласување на еден елемент
• Голем црвен збор на црно-бел слајд –
извикување
• Опфаќање на израз...
Неочекуван потег – насловот не
мора да е при врвот на слајдот
www.metamorphosis.org.mk 29
Одбирање на вистинските бои (1)
• Боите треба да се во добар меѓусебен однос
• Палетата на бои од природата
• Одбирањето н...
www.metamorphosis.org.mk
Одбирање на вистинските бои (2)
• Одбирање на топла или студена нијанса
• Додавање на 2 живи нија...
www.metamorphosis.org.mk
Реакција на публиката на бои (1)
• Сина – фаворит – лојалност,
доверливост, авторитет, одговорнос...
www.metamorphosis.org.mk
Реакција на публиката на бои (2)
• Жолта – среќа, оптимизам, ведрина,
надеж, стимулација – поттик...
www.metamorphosis.org.mk
Реакција на публиката на бои (3)
• Кафена – боја на земјата – срдечна,
домашна, грижлива – стабил...
www.metamorphosis.org.mk
Мултимедија
• Употреба на аудио и видео
• Во комбинација со точките
35
При самото презентирање...
• Вежбајте!
• Подранете!
www.metamorphosis.org.mk 36
При самото презентирање...
• Внимавајте на:
– Почетокот на презентацијата
– Вашиот говор
– Говорот на вашето тело
– Побара...
Посамоуверено и посигурно
• Белешки со клучните зборови за секој
слајд
• Прочитајте ја листата
– Не трудете се да го мемор...
www.metamorphosis.org.mk
11 Совети за успешна презентација
• Чисти чевли
• Кратка презентација
• Контакт со публиката
• Уп...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Совети за успешна презентација во PowerPoint

2,510 views

Published on

Едукативна презентација која опфаќа тактики и совети за успешна подготовка за презентирање пред публика, изработена од Ирина Шумадиева

 • Be the first to comment

Совети за успешна презентација во PowerPoint

 1. 1. www.metamorphosis.org.mk Совети за успешна презентација PowerPoint 1 Ирина Шумадиева Фондација Метаморфозис
 2. 2. www.metamorphosis.org.mk Видови презентации • Информативна • Убедителна • Забавна 2
 3. 3. www.metamorphosis.org.mk Дефинирање на содржината • Одредување на темата • Истражување на одбраната тема • Анализа на публиката 3
 4. 4. www.metamorphosis.org.mk 1. Одредување на темата • Ситуација • Цел • Публика • Метод 4 Темата треба да е интересна за публиката, но и за самиот презентер.
 5. 5. www.metamorphosis.org.mk 2. Истражување на темата • Медиуми • Локални библиотеки • Локални или државни агенции • Лични интервјуа 5
 6. 6. www.metamorphosis.org.mk 3. Анализа на публиката • Кои аспекти од темата се најважни? • Како да се придобие и задржи вниманието? • Кои се клучните членови на публиката? • Дали публиката е веќе запознаена со темата? • Дали треба да се објаснуваат непознатите термини? • ... 6
 7. 7. Структура на презентацијата www.metamorphosis.org.mk 7
 8. 8. www.metamorphosis.org.mk Започнување • Две важни улоги: а) да привлече внимание б) да го намали адреналинот во крвта на излагачот – Привлекување на вниманието: • смешна приказна • видео запис • статистика • цртан филм • напната атмосфера • цитат 8
 9. 9. www.metamorphosis.org.mk • Правило на тројка – Луѓето тежнеат да паметат 3 нешта – 3 точки во средината на презентацијата • Кратки пораки (15-20 збора/реченица) • Кај наклонета публика – заклучоци и предлози • Кај скептична публика – логичките аргументи Средина 9
 10. 10. www.metamorphosis.org.mk • Луѓето ја паметат последната работа – Смешна приказна – Енергичен видео запис – Ослободување на напнатоста Крај 10
 11. 11. www.metamorphosis.org.mk Зголемување на кредибилитетот • Факти и слики • Описна статистика • Изјави од авторитети • Раскажување • Дефиниции • Хумор • Логика и сведоштва 11 Разјаснување на темата, зголемување на интересот, докажување на тврдењата и полесно памтење на целите
 12. 12. www.metamorphosis.org.mk Генеричка содржина • 2 минути за слајд • Просечно внимание на еден слушател – 6-8 мин. • За 20 минутна презентација – 12 слајда • Наслов/информации за авторот • Идеја • Содржина • Заднина: мотивација и изнесување на проблемот, други истражување на истата тематика, методи • Резултати • Заклучок • Идна работа • Помошни слајдови 13
 13. 13. www.metamorphosis.org.mk Дизајн на презентација (1) • Видови визуелни помагала: – луѓе – скици – мапи – графикони – карти – фотографии и слики – работен материјал – филмови 14 Употребата на визуелни помагала го зголемува времето на помнење на кажаното за дури 70%.
 14. 14. Дизајн на презентацијата (2) • Не ги преоптоварувајте слајдовите (до 40 збора на слајд) • Помалку на број, но поефективни слајдови • Избегнете го текстот – употребете слика • Внесувајте белешки • Нумерирајте ги слајдовите • Секој слајд со наслов • Сите реченици на слајдот со иста должина • Еден концепт – еден слајд www.metamorphosis.org.mk 15
 15. 15. Визуелни елементи • Насловите на слајдовите 28-34 • Почетниот (главниот) наслов - 44 • Фонтот нека биде едноставен, вообичаен и лесен за читање. • Користете контрасти: светли букви на темна заднина или пак обратно. www.metamorphosis.org.mk 16
 16. 16. Текстот на вашите слајдови • Избегнувајте цели и големи реченици • Клучни зборови • Не користете различни фонтови • Најчеста грешка - премногу текст • Цел на презентацијата тек на зборувањето • Вашата порака - со графикон или слика www.metamorphosis.org.mk 17
 17. 17. Заднина на слајдовите • Не треба да одвлекува внимание • Обичната, бела заднина - уморува • Боја на заднина, контрастна на текстот • Боите при проектирање се побледи • Побарајте на интернет интересен дизајн www.metamorphosis.org.mk 18
 18. 18. www.metamorphosis.org.mk Правила при дизајнирањето • Оддржување на едноставноста • Избегнување „.“ на крајот од набројувачките елементи • Графикони – фокусирање на пораката, а не на бројките • Користење на зборови со акција: расте, намалува, тренд 19
 19. 19. www.metamorphosis.org.mk Употреба на фонтови • Verdana за наслов • Arial и Tahoma се јасни и читливи • Comic Sans MS – ведар дух, но и несигурност • Times New Roman треба да се избегнува 21
 20. 20. www.metamorphosis.org.mk Визуелна комуникација Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday 15 17 19 15 22 10 15 15 10 11 15 20 12 18 14 23 12 15 18 12 17 13 11 21 10 29 12 17 29 12 22
 21. 21. www.metamorphosis.org.mk Визуелна комуникација Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday 15 17 19 15 22 10 15 15 10 11 15 20 12 18 14 23 12 15 18 12 17 13 11 21 10 29 12 17 29 12 22 20 29 29 21 23 23
 22. 22. www.metamorphosis.org.mk Моќта на боите • Бојата ја зголемува желбата за читање • Со бојата се зголемува мотивацијата и учеството • Бојата го подобрува учењето и го зголемува помнењето • Бојата е заслужна со 60% за прифаќање или одбивање на некој предмет 24
 23. 23. www.metamorphosis.org.mk Хиерархија на бои • Што најпрво треба да забележи публиката? • Истакнување на насловот • Рангирање на останатите елементи • Употреба на контраст: 25 – Групирање и одвојување на елементи – Големина – Стил – Боја
 24. 24. www.metamorphosis.org.mk Јасна хиерархија • Белиот простор е пријател 26
 25. 25. www.metamorphosis.org.mk Јасна хиерархија • Групирање на елементи • Одвојување од другите елементи • До 3 големини на буквите • Употреба на стилови • Тестирање на фонтовите на проектор 27
 26. 26. www.metamorphosis.org.mk Нагласување на еден елемент • Голем црвен збор на црно-бел слајд – извикување • Опфаќање на израз во рамка со боја – промена на интензитетот на фразата • Конзистентност на слајдовите 28
 27. 27. Неочекуван потег – насловот не мора да е при врвот на слајдот www.metamorphosis.org.mk 29
 28. 28. Одбирање на вистинските бои (1) • Боите треба да се во добар меѓусебен однос • Палетата на бои од природата • Одбирањето на боите не треба да биде субјективно • Чувството што го даваат боите: – Студени бои: зелена, сина, виолетова – визуелно одвојуваат – Топли бои: црвена, жолта, портокалова – се поврзуваат со публиката www.metamorphosis.org.mk 30
 29. 29. www.metamorphosis.org.mk Одбирање на вистинските бои (2) • Одбирање на топла или студена нијанса • Додавање на 2 живи нијанси • Проширување на спектарот на бои со затемнување и осветлување 31
 30. 30. www.metamorphosis.org.mk Реакција на публиката на бои (1) • Сина – фаворит – лојалност, доверливост, авторитет, одговорност, сигурност • Црвена – моќ – предизвикувачка, интензивна, драматична – храброст, моќни акции • Зелена – смирувачка, релаксирачка – баланс, хармонија, мир – се користи за природни продукти 32
 31. 31. www.metamorphosis.org.mk Реакција на публиката на бои (2) • Жолта – среќа, оптимизам, ведрина, надеж, стимулација – поттикнува внимание • Портокалова – забава – позитивна и бујна, забавна, смела, енергична • Виолетова – најстимулирачка – кралство, мистерија и софистицираност – нов тренд или уникатна идеја 33
 32. 32. www.metamorphosis.org.mk Реакција на публиката на бои (3) • Кафена – боја на земјата – срдечна, домашна, грижлива – стабилност и сигурност (чоколадно кафено – практичност, достапност) • Сива – суптилна, спокојна, во комбинација со сребрена се користи за технолошки продукти • Црна – софистицирана, драматична, моќна, мистериозна 34
 33. 33. www.metamorphosis.org.mk Мултимедија • Употреба на аудио и видео • Во комбинација со точките 35
 34. 34. При самото презентирање... • Вежбајте! • Подранете! www.metamorphosis.org.mk 36
 35. 35. При самото презентирање... • Внимавајте на: – Почетокот на презентацијата – Вашиот говор – Говорот на вашето тело – Побарајте прашања од публиката www.metamorphosis.org.mk 37
 36. 36. Посамоуверено и посигурно • Белешки со клучните зборови за секој слајд • Прочитајте ја листата – Не трудете се да го меморирате текстот – Вашето говорење - секогаш различно – Истражете www.metamorphosis.org.mk 38
 37. 37. www.metamorphosis.org.mk 11 Совети за успешна презентација • Чисти чевли • Кратка презентација • Контакт со публиката • Употреба на слики • Избегнување на жаргон • Вклучување на публиката • Држење до едноставноста • Избегнување на звучни ефекти • Работни материјали • Запаметен говор • Копија од презентацијата 39

×