Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
MANAGEMENTUL CONFLICTELOR
                ŞI
           TEHNICI DE NEGOCIERE

I CONFLICT SI MANA...
Structurile de putere sunt omniprezente, la fel ca şi conflictele- ele reprezintă, de foarte multe
ori, baza, sursa şi loc...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Managementul Conflictelor

6,439 views

Published on

 • Be the first to comment

Managementul Conflictelor

 1. 1. MANAGEMENTUL CONFLICTELOR ŞI TEHNICI DE NEGOCIERE I CONFLICT SI MANAGEMENTUL CONFLICTELOR Conflictul în organizaţii 1. Definiţia şi natura conflictului 2. Teorii privitoare la conflict Desfăşurarea şi rezolvarea conflictelor 1. Surse ale conflictului 2. Tipuri de conflicte 3. Ciclul şi fazele conflictului 4. Strategii, metode şi tehnici de abordare şi rezolvare a conflictului 5. Medierea conflictului II NEGOCIEREA SI TEHNICI DE NEGOCIERE I. Definiţia şi tehnicile de negociere 1. Cadrul general al negocierii 2. Tehnici şi strategii de negociere Conflictul este o stare de fapt omniprezentă, nu există zonă a realităţii sociale care să nu fie animată de o serie întreagă de conflicte, de magnitudini şi tipuri diferite. Restrângând sfera abordării, putem afirma că şi organizaţiile sunt permanent şi în orice ipostază frământate şi animate de conflicte. Pentru a reuşi în societate trebuie să faci faţă acestei situaţii, să câştigi cât mai multe „concursuri” şi să nu suferi înfrângeri semnificative. Această afirmaţie este valabilă atât la nivel individual cât şi la nivel de organizaţie. Pentru a supravieţui, sistemele sociale numite organizaţii trebuie să intre în luptă, să fie competitive. O organizaţie pasivă este o contradicţie în termeni, orice organizaţie are un scop, iar starea de pasivitate nu-i permite să-l atingă, este nevoie de acţiune, ceea ce înseamnă implicare în sistemul acţional al societăţii. În acest context este evident că interiorul sistemului organizaţional este alcătuit şi structurat în acelaşi mod ca şi societatea a cărei parte este. Bineînţeles, caracteristicile situaţiei competiţionale pot fi diferite) faţă de cele care acţionează la nivelul cadrului general social. Pentru a completa expunerea relaţiei conflict-competiţie trebuie să amintim că nu întotdeauna şi nu toate conflictele au un caracter negativ sau destructiv. Există, de fapt, conflicte benefice pentru organizaţie. Acestea sunt în folosul organizaţiei, deoarece pot avea mai multe roluri- cel mai important este stimularea creativităţii, dar, pe lângă acesta, se poate obţine o „energizare” a organizaţiei. ,prin urmare, operată o distincţie clară între conflictele benefice, „creative” şi cele destructive, patologice. Accentuăm faptul că o situaţie conflictuală nu este în sine pozitivă sau negativă, destructivă sau creativă, aceste atribute apărând la nivelul consecinţelor setului de acţiuni implicate în conflict şi al rezultatelor acestui set la nivel organizaţional. Înainte de a prezenta principalele elemente caracteristice conflictului ca acţiune socială, dorim să insistăm asupra locului şi rolului puterii în cazul acestei problematici.
 2. 2. Structurile de putere sunt omniprezente, la fel ca şi conflictele- ele reprezintă, de foarte multe ori, baza, sursa şi locul de desfăşurare al unui conflict. Rezolvarea unei situaţii de acest gen se traduce adesea printr-un câştig sau o pierdere de putere; poziţiile de putere ale părţilor aflate în conflict influenţează mult, uneori complet, derularea şi deznodământul conflictului.

×