Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
JASA DAN SUMBANGAN 6 PERDANA MENTERI MALAYSIA
1.Tunku Abdul Rahman
Perdana Menteri Malaysia pertama Tunku Abdul Rahman Put...
Kebangsaan (1963/67).
Tetapi usaha itu tak bertahan lama. Waktu pilihanraya umum 1964,
Tunku mengambil keputusan menyingki...
Selepas itu, dapat di lihat tertubuhlah rancangan pembangunan.
Bermula dengan Rancangan Pembangunan Malaysia dalam tempoh ...
London pada 14 Januari 1976, Tun Hussein Onn mengambil alih
jawatan perdana menteri sehari berikutnya.
Tun Hussein Onn di ...
Sebagai ‘Bapa Pemodenan’, pelbagai pembangunan dapat di lihat
sehingga kini seperti pembinaan Litar Formula 1, Pelancaran ...
Antaranya, Dasar Pandang ke Timur, Dasar Penswastaan dan usaha
dalam memperbaiki mutu perkhidmatan kakitangan kerajaan den...
Dato’ Seri Najib memerintah Malaysia sehingga kini. Beliau boleh juga
di kenali dengan ‘Bapa Transformasi’. Kerana sistem ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

0

Share

Download to read offline

Jasadansumbangan6perdanamenterimalaysia

Download to read offline

kemerdekaan malaysia

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

Jasadansumbangan6perdanamenterimalaysia

  1. 1. JASA DAN SUMBANGAN 6 PERDANA MENTERI MALAYSIA 1.Tunku Abdul Rahman Perdana Menteri Malaysia pertama Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, lebih di kenali dengan ‘Bapa Kemerdekaan’ atau ‘Bapa Malaysia’. Kenapa Bapa Kemerdekaan? Kerana zaman nenek moyang kita dulu, beliaulah yang berusaha dan berunding dengan British dalam mencapai kemerdekaan Malaya pada tahun 1957. Tanpa pertumpahan darah dan berperang. Kemudian, barulah wujud negara Malaysia setelah Persekutuan Tanah Melayu bergabung dengan Borneo Utara (Sabah), Sarawak dan Singapura pada tahun 1963. Tunku terkenal dengan semangat mengutuhkan perpaduan sesama kaum dan mementingkan pendidikan anak bangsanya. Segala cara di lakukan untuk mencapai maklamat tersebut. Memandangkan Tunku sendiri seorang peguam, antara jasa besar yang di lakukannya seperti melaksanakan Dasar Pelajaran Kebangsaan (1956), Dasar Kebudayaan dan memperkenalkan Akta Bahasa
  2. 2. Kebangsaan (1963/67). Tetapi usaha itu tak bertahan lama. Waktu pilihanraya umum 1964, Tunku mengambil keputusan menyingkirkan Singapura dari Malaysia selepas penyertaan Parti Tindakan Rakyat (PAP). Setahun selepas itu, tersahlah Singapura keluar dari Malaysia. Kesan tindakan tersebut, berlakulah ketegangan antara kaum Melayu dan Cina. Akhirnya, tersurat lipatan sejarah rusuhan kaum yang berlaku pada 13 Mei 1969. 2. Tun Abdul Razak Datuk Hussein Berbeza dengan Tunku, Tun Abdul Razak lebih di kenali dengan gelaran ‘Bapa Pembangunan’. Beliau mengambil alih jawatan Perdana Menteri Malaysia pada 22 September 1970 waktu negara bermasalah dengan isu perpaduan kaum dan di landa kemiskinan. Setelah apa yang di tinggalkan Tunku, Tun Abdul Razak menyedari ketegangan kaum berpunca daripada masalah kemiskinan orang Melayu dan semangat perpaduan yang terpesong antara kaum. Dari situ, beliau telah memperkenalkan prinsip Rukun Negara dan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun pertama pemerintahannya. DEB waktu itu bertujuan menyeimbangkan semula ekonomi dan pembangunan sosial yang sedang tenat.
  3. 3. Selepas itu, dapat di lihat tertubuhlah rancangan pembangunan. Bermula dengan Rancangan Pembangunan Malaysia dalam tempoh 5 tahun iaitu Rancangan Malaysia Pertama dan Kedua sebagai back-up plan untuk DEB. Seterusnya, Tun Abdul Razak menubuhkan Maktab Rendah Sains Mara pada 1972 sebagai usaha meneruskan perjuangan Tunku Abdul Rahman. Di permulaannya MRSM turut memberi kuota 10 peratus kemasukan kepada pelajar kaum lain. Memandangkan waktu itu negara berada dalam konfrontasi berdarah 13 Mei, Tun Abdul Razak telah menubuhkan parti Barisan Nasional untuk mengurangkan keredaan. Parti Perikatan yang sedia ada juga di pisahkan kepada UMNO, MCA dan MIC. 3. Tun Hussein Onn Setelah Tun Abdul Razak meninggal dunia kerana sakit Leukemia di
  4. 4. London pada 14 Januari 1976, Tun Hussein Onn mengambil alih jawatan perdana menteri sehari berikutnya. Tun Hussein Onn di kenali sebagai ‘Bapa Perpaduan’ kerana jasanya dalam menegakkan keadilan. Selain dari pembangunan ekonomi yang di lakukan dengan menarik kedatangan pelabur-pelabur dari luar negara. Pemimpin yang kurang kontroversi ini hanya sempat memerintah selama 6 tahun. Beliau telah meletak jawatan pada 16 Julai 1981 kerana masalah kesihatan. 4. Tun Dr.Mahathir Mohamad Tun Dr.Mahathir terkenal dengan kelantangan dalam menyuarakan pendapat inovatifnya. Ada ketika ideanya bersifat mendahului zaman yang jarang dapat di fikirkan oleh orang lain. Banyak sumbangan yang telah di bangunkan. Antaranya seperti Dasar Pandang ke Timur, Penswastaan dan Dasar Perindustrian Negara.
  5. 5. Sebagai ‘Bapa Pemodenan’, pelbagai pembangunan dapat di lihat sehingga kini seperti pembinaan Litar Formula 1, Pelancaran Dasar Perindustrian Negara yang mana menyaksikan kewujudan Industri Automobil Negara (Proton dan Modenas), Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Transit Aliran Ringan (LRT), Putrajaya dan Cyberjaya. Semuanya adalah daripada ideanya untuk melihat Malaysia maju dan bersaing di peringkat dunia dalam misi yang di namakan ‘Wawasan 2020′. 5. Tun Abdullah Ahmad Badawi Setelah 22 tahun pemerintahan Tun Dr.Mahathir, akhirnya jawatan tersebut di lepaskan dan 31 Oktober 2003 menyaksikan Datuk Seri Abdullah yang lebih di kenali dengan gelaran ‘Pak Lah’ mengambil alih tampuk kemimpinan sebagai pemimpin kelima negara. Kebanyakkan pembangunan Datuk Seri Abdullah lebih di bayangi dengan program yang telah di lakukan oleh Tun Dr.Mahathir. Beliau hanya meneruskan apa yang sedia ada.
  6. 6. Antaranya, Dasar Pandang ke Timur, Dasar Penswastaan dan usaha dalam memperbaiki mutu perkhidmatan kakitangan kerajaan dengan memperkenalkan konsep pusat sehenti. Tujuannya, supaya memudahkan orang awam berurusan dengan kerajaan. Selain itu, memandangkan Datuk Seri Abdullah ‘expert’ dalam bidang Pengajian Islam, beliau telah memperkenalkan konsep Islam Hadhari. Dari situ lahirlah pelbagai prinsip dan kod etika dalam menyebarkan dakyah konsep Hadhari. Usaha tersebut boleh di anggap ‘gagal’ kerana sepanjang pemerintahan Datuk Seri Abdullah, masyarakat Malaysia tidak banyak berubah sama ada dari segi sosio-ekonomi mahupun peradabannya. Itu bertentangan sekali dengan konsep Hadhari yang di perkenalkan. Ini mungkin juga kerana orang ramai hanya mengetahui ajaran agama Islam yang asal itu sendiri yang mana lebih bersifat universal dan syumul (menyeluruh). Di samping itu, konsep Islam Hadhari ini kabur dan terus terkubur dengan sendirinya setelah Dato’ Seri Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada 3 April 2009. 6. Dato’ Seri Mohammad Najib Abdul Razak Setelah Datuk Seri Abdullah meletak jawatan, sudah hampir4 tahun
  7. 7. Dato’ Seri Najib memerintah Malaysia sehingga kini. Beliau boleh juga di kenali dengan ‘Bapa Transformasi’. Kerana sistem pentadbiran yang ada pasti tidak akan lari dari konsep transformasi. Antara idea beliau adalah memperkenalkan Pelan Transformasi Kerajaan (GTP) yang bertujuan meningkatkan mutu kecekapan sektor perkhidmatan awam dan kerajaan. Di situ juga lahirnya ‘Key Performance Indicator’ (KPI) sebagai kayu ukur tahap pencapaian kakitangan. Selain itu, yang sedang hangat di canang ialah konsep 1Malaysia. Jika mengikut KB1M (Kamus Blog), 1 Malaysia bertujuan meningkatkan perpaduan yang sedia wujud yang merupakan tunjang kekuatan terbaik untuk di kekalkan ke masa hadapan. Di sebabkan pengorbanan Dato’ Seri Najib, Konsep 1 Malaysia ini boleh di anggap berjaya kerana telah tersebar meluas dengan pelbagai variasi yang ada seperti BR1M (Bantuan Rakyat), KR1M (Kedai Rakyat), TR1M (Teksi Rakyat), K1M (Komuniti), G1M (Gagasan), 1MTV (Televisyen) dan i1M (iPad). Oleh itu, berbekalkan pengalaman bertahun-tahun menjadi Timbalan Menteri Kewangan, Timbalan Menteri Pelajaran, Timbalan Menteri Tenaga, Telekomunikasi dan Pos serta segala macam jawatan lagi, di harap Dato’ Seri Najib boleh mengekalkan kepimpinan berjiwa rakyat yang sedia ada untuk menerajui dan meneruskan agenda pembangunan yang di harapkan rakyat. Akhir kata, sebagai rakyat yang bertanggungjawab, aku berharap suatu hari nanti bantuan-bantuan 1Malaysia seperti DE1M (Duti Eksais), A1M (Raya Advance), S1M (Smartphone) dan lain-lain dapat di wujudkan.

kemerdekaan malaysia

Views

Total views

802

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

5

Actions

Downloads

11

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×