Sistemul IMI - Alexandru-Ionuţ Chiuţă

1,353 views

Published on

Prezentarea Sistemului de informare al pietei interne (IMI) - Alexandru Chiuta, help-desk IMI.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,353
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
186
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sistemul IMI - Alexandru-Ionuţ Chiuţă

 1. 1. Pr oiectul strategic Rețeaua Autorităților Competente pentru Calificările Profesionale din România (IMI PQ NET România) Prezentarea Sistemului de Informare al Pieţei Interne Bucureşti, 21 aprilie 2011 Alexandru-Ionuţ CHIUŢĂ, consilier, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
 2. 2. 1. Accesarea sistemului IMI 2. Administrarea datelor şi a utilizatorilor 3. Trimiterea unei cereri de informaţii prin sistemul IMI 4. Răspunsul la o cerere de informaţii 5. Protecţia datelor cu caracter personal 6. Statistica IMI (autoritati înregistrate, evoluţia numărului de cereri) 7. Probleme actuale şi potenţiale legate de utilizarea Sistemului IMI Sistemul de Informare al Pieţei Interne (IMI)
 3. 3. Piaţa Internă Piaţa Internă este definită prin Art.7 al Tratatului de la Roma ca o zonă fără frontiere interne, în care este asigurată libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalului. În cadrul Pieţei Unice Europene, persoanele, bunurile, serviciile şi capitalurile circulă la fel de liber ca şi pe teritoriul oricărui stat membru.
 4. 4. Sistemul de Informare al Pieţei Interne (Internal Market Information system - IMI) - o aplicație on-line securizată care permite autorităților naționale, regionale și locale să comunice repede și ușor cu omologii lor din alte state membre; - o reţea pentru schimbul de informaţii între organismele publice din Spaţiul Economic European (SEE – statele membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein); - un sistem flexibil, care poate fi utilizat pentru numeroase acte legislative privind piaţa unică; - dezvoltat de către Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene pentru a face cooperarea administrativă transfrontalieră uşo a ră şi mai rapidă. Ce este Sistemul IMI?
 5. 5. IMI este un sistem flexibil, poate fi utilizat pentru orice tip de legislație care reglementează piața internă. În prezent, sistemul IMI este utilizat pentru următoarele directive europene: - directiva privind recunoașterea calificărilor profesionale (Directiva 2005/36/EC); - directiva privind serviciile (Directiva 2006/123/EC), - directiva privind detașarea lucrătorilor (Directiva 96/71/CE). În prezent, IMI este utilizat pentru 35 de profesii, dintre care putem aminti: Arhitect, Asistent social, Cadru didactic din învăţământul secundar, Contabil, Ghid de turism, Asistent medical, Moaşă, Farmacist, Medic, Medic dentist, Medic veterinar chirurg, Medic radiolog, Fiziokinetoterapeut, Psiholog, Inginer, profesii meşteşugăreşti. Care sunt domeniile de activitate ale IMI?
 6. 6. Cu ajutorul sistemului IMI putem găsi o autoritate de contact într-un alt stat membru și putem intra în legătură cu aceasta prin intermediul unor întrebări și răspunsuri standard care sunt traduse în prealabil. IMI intermediază relaţia cu autoritatea competentă. Sistemul dispune de seturi predefinite de întrebări și răspunsuri deja traduse. Pentru unele limbi va exista posibilitatea de a obţine o traducere automată. IMI semnalează etapa în care se află cererea de informații. În IMI puteţi urmări toate stadiile prin care trece cererea. În faza pilot, 75 % din cererile introduse în IMI au fost rezolvate în termen de două săptămâni. Atunci când autoritatea care a trimis cererea nu este de acord cu omologul lor în ceea ce priveşte natura informaţiei de care au nevoie, se poate adresa coordonatorului IMI regional sau naţional care, dacă este necesar, va interveni. Cum funcţionează IMI?
 7. 7. „ Un medic român a prezentat un certificat de bună reputaţie profesională şi morală eliberat de Colegiul Medicilor din Bucureşti. Calificarea sa profesională fusese deja recunoscută automat. În baza informaţiilor pe care le deţinem, acest tip de certificat ar fi trebuit să fie eliberat de o autoritate naţională, respectiv Colegiul Medicilor din România. Cetăţeanul român a explicat însă că tocmai Colegiul Medicilor din România i-a recomandat să se adreseze Colegiului Medicilor din Bucureşti. Medicul trebuia să-şi înceapă activitatea profesională în Austria în scurt timp şi exista pericolul ca celelalte documente doveditoare să expire. Aşadar, am contactat Colegiul Medicilor din România prin intermediul IMI şi, în mai puţin de o săptămână, am primit toate informaţiile necesare. Datorită răspunsului rapid primit din partea autorităţilor române, medicul şi-a putut începe activitatea la data stabilită.” Colegiul Medicilor din Austria Cum funcţionează IMI?
 8. 8. Pentru folosirea sistemului IMI este necesară folosirea unui browser web. Se recomandă folosirea Firefox pentru că acesta suportă adăugarea de funcţii suplimentare care simplifică utilizarea sistemului IMI. Daca aveţi un cont de utilizator, accesaţi Sistemul IMI la adresa https://webgate.ec.europa.eu/imi-net/ . Pentru a testa Sistemul IMI şi pentru instruire se poate folosi adresa https://webgate.training.ec.europa.eu/imi-net/ . Numele de utilizator pentru un nou utilizator al sistemului IMI este primit de la un alt utilizator al sistemului care este responsabil cu înregistrarea utilizatorilor: - coordonator al autorităţii competente sau - administratorul local de date (LDA) al autorităţii competente. Autoritatea competentă nou înregistrată în sistemul IMI va primi o parolă temporară la adresa de e-mail a primului utilizator înregistrat de către coordonator pentru autoritatea respectivă. Parola temporară trebuie înlocuită cu o parolă nouă. Accesarea sistemului IMI
 9. 9. După parolă trebuie definit, tot la alegerea utilizatorului, un cod de securitate. Codul de securitate este necesar pentru asigurarea unui nivel ridicat de securitate atunci cand este folosit sistemul informatic IMI, care foloseşte şi protocolul securizat https pentru a transmite informaţia prin internet. Primul utilizator al autorităţii competente are rol de „administrator local de date” (LDA) şi poate înregistra alţi utilizatori, cu diverse drepturi de acces. Atunci când un utilizator uită codul de securitate, parola sau chiar numele de utilizator trebuie contactat administratorul local de date (de obicei este primul utilizator al autorităţii competente unde este înregistrat utilizatorul respectiv) sau coordonatorul care a înregistrat primul utilizator al acelei autorităţi. Informaţii suplimentare despre utilizarea sistemului IMI se găsesc la adresa internet http://ec.europa.eu/internal_market/imi-net/training_ro.html Accesarea sistemului IMI (2)
 10. 10. Primul utilizator înregistrat pentru o Autoritate Competentă are în mod implicit toate drepturile pentru administrarea datelor şi a utilizatorilor autorităţii respective. Acest utilizator al Autorităţii Competente este responsabil cu înregistrarea celorlalţi utilizatori şi cu desemnarea unui al doilea utilizator cu drepturi de administrare pentru situaţia în care primul utilizator trebuie suplinit într-o anumită perioadă de timp. Fiecare autoritate este responsabilă, prin utilizatorii desemnaţi, de înregistrarea noilor utilizatori şi de actualizarea permanentă a datelor autorităţii respective în sistemul informatic IMI. Actualizarea informaţiilor este importantă pentru ca Autoritatea Competentă să poată fi identificată mai uşor de către celelalte autorităţi din sistemul IMI care folosesc funcţia de căutare. Actualizarea titlului informal al autorităţii este de asemenea importantă, deoarece denumirea este tradusă în toate limbile folosite de utilizatorii sistemului informatic IMI. Administrarea datelor şi a utilizatorilor
 11. 11. Se mai recomandă să fie introduse, de către un utilizator cu drepturi pentru administrarea datelor autorităţii, toate cuvintele cheie referitoare la competenţele autorităţii. Acestea sunt folosite la indentificarea autorităţii care este competentă să răspundă atunci când se trimit cereri de informaţii. Utilizatorii suplimentari ai unei autorităţi pot fi înregistraţi numai de utilizatori cu drepturi de administrare a datelor locale (LDA) ai acelei autorităţi. Fiecare Autoritate Competentă trebuie să înregistreze cel puţin doi utilizatori cu drept de administrare, iar în rest se pot înregistra oricâte conturi de utilizator sunt necesare (pot fi şi câteva sute de conturi). Administrarea datelor şi a utilizatorilor (2)
 12. 12. Pentru a trimite o cerere de informaţii prin sistemul IMI în numele autorităţii competente pe care o reprezintă, este necesar ca utilizatorul respectiv să aibă drepturi (privilegii) de „gestionar de cereri” pentru a putea trimite cereri sau pentru a răspunde la cereri. Trebuie identificată autoritatea competentă din alt Stat Membru care este în măsură să răspundă la cererea (solicitarea) de informaţii. Dacă care această autoritate nu poate fi identificată se recomandă să fie contactat coordonatorul IMI din respectivul Stat Membru. Informaţiile dorite pot fi solicitate prin intermediul unui „set de întrebări” predefinite din care se poate alege un număr de întrebări relevante care aparţin unei categorii anume. Trimiterea unei cereri de informaţii
 13. 13. Atunci când există întrebări care nu se regăsesc în cele trei „seturi de întrebări” se poate folosi formularul din partea de jos a paginii cu întrebări. Se poate comunica coordonatorului naţional o listă cu întrebările care apar mai des şi nu sunt incluse în „setul de întrebări” predefinit. Pentru fiecare dintre întrebările predefinite este posibil să fie adăugat ca text un comentariu sau o întrebare suplimentară legată de întrebarea predefinită aleasă. În plus, se pot ataşa fişiere la fiecare cerere de informaţii. Atunci când sunt scrise comentarii sau întrebări este important să fie folosită o limbă care este înţeleasă de autoritatea competentă care va primi cererea. În acest scop se pot găsi informaţii despre limbile cunoscute de utilizatorii autorităţii respective prin accesarea paginii cu informaţii despre autoritatea respectivă. Trimiterea unei cereri de informaţii (2)
 14. 14. Atunci când este primită o solicitare de informaţii (cerere) de către o autoritate competentă prin sistemul IMI, se va primi pe adresa de e-mail a utilizatorilor înregistraţi (care au drepturi de gestionare a cererii) un mesaj care anunţă că există în sistem o cerere de informaţii care trebuie deschisă de un utilizator al autorităţii. Utilizatorul care verifică despre ce este vorba în cererea primită poate vedea numai întrebările si comentariile trimise, datele personale ale persoanei despre care se solicită informaţii fiind ascunse până în momentul acceptării cererii respective. În prezent, o cerere acceptată nu poate fi redirecţionată către o altă autoritate competentă şi trebuie găsite răspunsuri la fiecare dintre întrebările primite. Dacă autoritatea care a primit întrebările constată că nu are competenţa să răspundă la nici una dintre acestea, se poate folosi, numai inainte de acceptarea cererii, de opţiunea de redirecţionare a cererii către: - autoritatea care este competentă să răspundă (dacă aceasta este identificată), - coordonator, care trebuie sa decidă unde trebuie redirecţionată cererea respectivă. Răspunsul la o cerere de informaţii
 15. 15. Atunci când nu se poate răspunde decât la o parte din întrebarile primite, se va trimite răspunsul la acestea, iar la restul de întrebări se va indica că răspunsurile pot fi găsite în altă parte, la o altă autoritate competentă. Mai există şi opţiunea de a trimite un răspuns parţial, dar folosirea acestei opţiuni nu este recomandată în prezent deoarece cererea rămâne blocată până când sunt furnizate informaţii complete de către autoritatea care a trimis răspunsul parţial. După ce primeşte un răspuns complet, autoritatea care a trimis cererea de informaţii poate să închidă cererea sau să mai trimită o solicitare suplimentară de informaţii pentru care trebuie să fie formulat un nou răspuns complet. Răspunsul la o cerere de informaţii (2)
 16. 17. Prelucrarea datelor cu caracter personal se va realiza potrivit dispoziţiilor Directivei 95/46/CE şi ale Regulamentului 45/2001/CE . În principiu, două categorii de date urmează a fi procesate în cadrul sistemului IMI: - date personale ale personalului din autorităţile competente şi din autorităţile coordonatoare IMI (coordonator naţional/delegat IMI), - date personale ale cetăţenilor migranţi sau ale furnizorilor de servicii. Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date a transpus acquis-ul reprezentat de Directiva 95/46/EC , care reglementează cadrul juridic general al protecţiei datelor personale la nivelul Uniunii Europene. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (www.dataprotection.ro) are drept obiectiv apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Protecţia datelor cu caracter personal
 17. 18. 4 actori vor fi implicaţi în procesarea datelor în sistem, având fie calitate de controlor, fie de procesator: 1. Comisia Europeană; 2. Coordonatorul naţional IMI; 3. Coordonatorul delegat IMI (în situaţia în care a fost desemnat unul); 4. Autorităţile competente. Stocarea datelor personale se va face pe un server situat în Luxemburg prin grija Comisiei Europene (entitatea delegată să stocheze aceste date în numele responsabililor cu prelucrarea datelor din statele membre). Ştergerea acestor date se poate face de către Comisia Europeană, în baza instrucţiunilor primite de la autorităţile de coordonare IMI la nivel naţional. La rândul lor, autorităţile competente şi cele coordonatoare IMI sunt responsabile de stocarea şi ştergerea datelor în raport cu responsabilităţile ce le revin în sistem. Protecţia datelor cu caracter personal (2)
 18. 19. În data de 7 martie 2008 s-a înregistrat prima solicitare către o autoritate competentă din România, trimisă de o autoritate competentă din Marea Britanie. Până în prezent s-au înregistrat 660 de solicitări primite de autorităţile competente din România, dintre care 586 de cereri au fost închise şi 46 de cereri a fost retrase. Pentru celelalte 28 de cereri deschise au fost furnizate informaţii sau se va răspunde în perioada următoare. Au fost trimise 19 cereri de informaţii din partea a trei autorităţi competente din România către autorităţi competente din Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Italia şi Ungaria. Dintre acestea 16 cereri au fost închise şi 3 cereri au fost retrase. Pentru 420 din cele 602 de cereri închise şi pentru 18 cereri din cele 49 de cereri anulate au fost şterse datele personale, iar restul de 28 sunt cereri deschise . Statistica IMI PQ (evoluţia numărului de cereri)
 19. 20. Statistica detaliată este publicată la adresa www.cnred.edu.ro/#Statistica-IMI-NET Statistica IMI PQ pentru autorităţi (20.04.2011)
 20. 21. Pe măsură ce sistemul IMI PQ se va extinde prin adăugarea de noi profesii, ne aşteptăm ca structura instituţională ce se va reflecta în organizarea şi funcţionarea aplicaţiei din sistem, precum şi în relaţiile dintre autoritatile competente şi Coordonatorii Delegaţi IMI să devină mult mai complicată. Deşi este indiscutabilă utilitatea acestuia, sistemul se poate dovedi extrem de birocratic şi ineficient, dacă implementarea sa la nivel naţional nu va cuprinde un mecanism corespunzător de coordonare şi supraveghere a fluxului de informaţii. Astfel, este necesară alocarea de resurse umane şi material e/ logistic e corespunzătoare şi organizarea în format electronic a tuturor informaţiilor necesare pentru a răspunde cererilor de informaţii primite prin sistemul IMI. Se va urmări identificarea tuturor surselor potenţiale de date necesare pentru a răspunde la o cerere de informaţii prin IMI, colectarea datelor relevante într-un format standard, introducerea acestor date într-un sistem/aplicaţie , prin proceduri automatizate, administrarea datelor într-o Bază de date electronică, etc. Probleme actuale şi potenţiale legate de utilizarea Sistemului IMI
 21. 22. Intrebări? [email_address] Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - MECTS Str. Spiru Haret nr. 12, sector 1, 010176 Bucureşti Coordonator pentru domeniul legislativ Calificari Profesionale - LIMIC Sistemul de Informare al Pietei Interne - Sistemul IMI www.cnred.edu.ro/#Sistemul-IMI Punct de contact pentru recunoasterea calificarilor profesionale in România www.cnred.edu.ro/#Punct-de-contact <ul><ul><li>Vă mulţumesc pentru atenţie! </li></ul></ul>

×