Bwa wine&health edit

1,468 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,468
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
849
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bwa wine&health edit

 1. 1. ВИНО И ЗДРАВЕ
 2. 2. ВИНО И ЗДРАВЕ
 3. 3. ВИНО И ЗДРАВЕ• За човечеството няма по-здравословна напитка от червеното вино!• Червеното вино има толкова полезни и всеобхватни свойства, че едва ли в нашата кратка лекция можем да изброим всички тях.
 4. 4. ВИНО И ЗДРАВЕОт векове е познато полезното действието на гроздето ина виното, произвеждано от него.Истинският бум настъпва, обаче, през 90-те години.Тогава френският лекар Серж Рено оповестява, че въвФранция има 40% по-малко инфаркти, отколкото в САЩ,точно поради причината, че французите консумиратзначително по-големи количества вино, и то качествено.Рено доказва тезата си и постепенно червеното винопридобива такава популярност, че става една от най-консумираните напитки в целия свят.
 5. 5. ВИНО И ЗДРАВЕТайната на червеното вино се криеосновно в съединениеторезвератрол,полифенол, един от най-силнитеприродни естествени антиоксиданти,който действа като антибиотик за лозатаи предпазва гроздето от различнигъбични заболявания.
 6. 6. резвератрол
 7. 7. ВИНО И ЗДРАВЕРезвератролът и други биофлавоноиди иполифеноли се намира в най-голямо количество всемките, листата, кората, дръжките и ципите нагроздето, откъдето се извлича в процеса наферментация на виното.Така, червеното вино, ферментирало с ципите,семките и част от дръжките обикновено съдържамного по-големи количества резвератрол от бялотовино, произведено само от ферментирал сок.
 8. 8. ВИНО И ЗДРАВЕКАК ДЕЙСТВА РЕЗВЕРАТРОЛЪТРезвератролът има чудодейната сила данеутрализира свободните радикали.Именно свободните радикали са отговорни напърво място за стареенето на клетките наорганизма и впоследствие за различните болести
 9. 9. ВИНО И ЗДРАВЕ ORAC И ЧЕРВЕНО ВИНОКакво e ORAC?Американският Департамент по Земеделието (USDA)е разработил скала за измерване съдържанието наантиоксиданти в различни природни продуктиТази скала се нарича Капацитет за Абсорбиране наКислородни Радикали (Oxygen Radical AbsorbentCapacity) или ORAC и се използва за сравняване наполезността на храните като антиоксиданти чрез ORACкоефициент.
 10. 10. ВИНО И ЗДРАВЕ Препръчителна дневна дозаПрепоръката на Американската Агенция по Лекарствата еза дневна доза от 3000 до 5000 ОRACСъвременен човек консумира средно само 1000 единици.Препоръчителната „5 на ден” плодово/зеленчукова диета,предвиждаща дневна консумация на мининум 5 различнивида плодове или зеленчуци дава ORAC от 1750 единици.
 11. 11. 5 на ден плодово/зеленчукова диета
 12. 12. ВИНО И ЗДРАВЕ Примерни ОРАК стойностиЯбълката и банана дават 218 и 221 ORAC.Боровинката се счита за една от най-полезните храни на света и дава 2400 ORAC.А червено вино съдържа внушителните 3000ORAC единици, като някой специални винадостигат и над 8000 ORAC.
 13. 13. ALFA VITA
 14. 14. ВИНО И ЗДРАВЕКакъв точно е механизмът на действие нахраните и напитките с висок антиоксидантенкапацитет върху човешкия механизъм?Как антиоксидантите неутрализиратсвободните радикали?Какво представлява оксидативният стрес?
 15. 15. ОКСИДАТИВЕН СТРЕС Vitamin. C, Vitamin A, Antioxidant enzymes (SOD, CAT, GPX) ._ O2 Antioxidant capacity H2 O2 .OH _ ONOO ROS synthesisКОГАТО ОРГАНИЗМЪТ НЕ МОЖЕ ДА НЕУТРАЛИЗИРА СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ ,ГОВОРИМ ЗА ОКСИДАТИВЕН СТРЕС - ОПАСНО СЪСТОЯНИЕ, КОЕТО СЕ СМЯТА ЗАОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ И КОЕТО СПОРЕД ПОВЕЧЕТОУЧЕНИ Е ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА СТАРЕЕНЕТО.
 16. 16. ВИНО И ЗДРАВЕМОДЕЛ НА КЛЕТЪЧНА МЕМБРАНАВСИЧКИ КЛЕТЪЧНИ МЕМБРАНИ ИМАТ ДВОЕНФОСФСЛИПИДЕН СЛОЙ.ОКИСЛЕНИЕТО НА ФОСФОЛИПИДИТЕ ВОДИ ДОУВРЕЖДАНЕ СТРУКТУРАТА И ФУНКЦИИТЕ НАКЛЕТКАТА.АНТИОКСИДАНТИТЕ ПРЕДОТВРАТЯВАТ ИМЕННОТОВА ОКИСЛЕНИЕ.
 17. 17. ВИНО И ЗДРАВЕ Free radicals Damaged phospholipids ResveratrolNeutralized freeradicals Neutralized free radicals
 18. 18. ВИНО И ЗДРАВЕ АНТИОКСИДАНТИТЕ В КРЪВТА• БЛАГОДАРЕНИЕ НА АНТИОКСИДАНТНИТЕ СИ КАЧЕСТВА, РЕЗВЕРАТРОЛЪТ ПОДОБРЯВА КРЪВНАТА МИКРОЦИРКУЛАЦИЯ• ДЕЙСТВА БЛАГОПРИЯТНО НА ЧЕРВЕНАТА КРЪВНА РЕДИЦА, КАТО НЕУТРАЛИЗИРА ОКИСЛЕНИТЕ ЛИПИДИ НА МЕМБРАНАТА И НОРМАЛИЗИРА Ph НА КРЪВТА.
 19. 19. НУЛЕВА МИНУТА – АГРЕГАЦИЯ, ЕРИТРОЦИТИ С НЕПРАВИЛНАФОРМА –ПОЙКИЛОЦИТИ И ЕХИНОЦИТИ, КОЕТО СЕ ДЪЛЖИ НАОКИСЛЕНИ ФОСФОЛИПИДИ НА МЕМБРАНИТЕ, КРИСТАЛИ НАПИКОЧНАТА КИСЕЛИНА.
 20. 20. 5-ТА МИНУТА – МОНЕТНИ СТЪЛБОВЕ, ЕРИТРОЦИТИ С НЕПРАВИЛНА ФОРМА, НО ЛИПСВА АГРЕГАЦИЯ.
 21. 21. 15-ТА МИН – КРЪВТА ВЪЗСТАНОВЯВА НОРМАЛНИТЕ СИРЕОЛОГИЧНИ ПАРАМЕТРИ – КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ЧЕРВЕНИКРЪВНИ КЛЕТКИ Е НОРМАЛНА, ЕРИТРОЦИТИТЕ ВЪЗВРЪЩАТФИЗИОЛОГИЧНАТА СИ ФОРМА. ПОЯВЯВАТ СЕ БЕЛИ КРЪВНИКЛЕТКИ,
 22. 22. 30-ТА МИНУТА – НОРМАЛНА КРЪВНА КАРТИНА. НАБЛЮДАВАТ СЕЕРИТРОЦИТИ С НЕПРАВИЛНА ФОРМА, НО ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО.
 23. 23. ВИНО И ЗДРАВЕВ резюме - ако все още не стесигурни за какво помага червенотовино?Ето част от магическите му свойства:
 24. 24. ВИНО И ЗДРАВЕТой намалява риска от сърдечно-съдовизаболявания, атеросклероза, високо кръвноналягане и предотвратява образуването накръвни съсиреци, като поддържакръвоносните съдове еластични иследователно е един от най-добритезащитници срещу инфаркт и инсулт.
 25. 25. ВИНО И ЗДРАВЕЗабавя стареенето на организма.Предпазва от старчески болести и има чудодеенефект върху външния вид, поради съдържащия сев него мелатонин. Намалява бръчките и изглаждакожата. Някои козметични салони на Запад сазапочнали да го прибавят към продуктите си и дорида го нанасят пряко върху кожата. Специалиститетвърдят, че има вълшебен ефект.
 26. 26. ВИНО И ЗДРАВЕУвеличава физическата издържливост,стимулира метаболизма и помага приотслабване.Важен ефект на полифенола е регулирането накалорийния обмен, като стимулира изгарянето накалории и активира отслабването. През 2006 г.екип учени от Харвард тестват този ефект върхумишки с наднормено тегло. Данните саокуражаващи и резултати от проучвания запотвърждаване на ефекта върху хора ще се появятскоро в пресата.
 27. 27. ВИНО И ЗДРАВЕ• Намалява холестерола• Пречиства кръвта и е чудесна профилактика срещу диабет и анемия.• Неутрализира инфекциите.• Предпазва от кариес и от инфекции на дихателние пътища.• Бори се срещу възпаления на стомашно-чревния тракт.• Изледвания през последните години сочи, че увеличава плодовитостта на жените и редовните консуматорки на вино забременяват много по-бързо.
 28. 28. ВИНО И ЗДРАВЕПомага на организма да ликвидира и вечеобразувани ракови клетки.На базата на развератрола вече са създадениняколко препарата за предпазване от рак. Имамножество публикации за активната роля наресвератрола при ограничаване на образуванетона ракови клетки с блокиране действието на COX-2ензим, за който се смята, че има роля в развитиетона рака на дебелото черво.
 29. 29. ВИНО И ЗДРАВЕПрепоръчително количество за ежедневнаупотреба на червено виноЕдна бутилка съдържа между 1 и 3 мг резвератол.Дневна препоръчителна доза не е определена, ноамериканската асоциация за сърдечнизаболявания счита, че за дамите е достатъчнаедна чаша червено вино на ден, а за господата –две.
 30. 30. ВИНО И ЗДРАВЕНикога не се чудете дали да изберете червеновино или друго питие.Винаги решавайте в полза на червенатасъблазън, която стопля сетивата и отварядушите ни!

×