Ili

204 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
204
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ili

  1. 1. Zaman kesultanan Melayu Melaka -Pedagang-pedangang dari Arab,Cina, India dan lain-lain kepulauan Melayu datang ke Melaka. -Melaka sejak itu menjadi Bandar cosmopolitan yang penduduknya terdiri daripada pelabagai etnik -Sejumlah kecil yang bermastautin tetap tinggal di situ. Tetapi tidak melahirkan masyarakat plural kerana mereka diasmilasikan ke dalam masyarakat Melayu yang dikenali sebagai ‘komuniti baba’. Masyarakat terdiri daripada pelbagai etnik tetapi tetap mengamalkan budaya tempatan. Sebab itulah ia tidak dikategorikn sebagai masyarakat plural (Fauziah Shaffie 2000;257)
  2. 2. KEPELBAGAIAN BUDAYA DI MELAKA 1.Keterbukaan pemerintah empayar Melaka menerima kehadiran para pedangang dari pelosok dunia tanpa syarat 2. Pluralisme budaya bukanlah suatu fenemona baharu dalam dalam alam melayu. 3.Berhubung dan berinteraksi dengan pedagang-pedagang luar seperti Arab pra-islam, Hinduisme,Buddhisme, Arab islam dan Eropah seperti Portugis, Sepanyol, Belanda dan British dengan budaya alam melayu telah berlaku sejak abad ke-5 Masihi (Shamsul Amri Baharuddin 2012) 4. Mempunyai sistem yang efektif didalam pembentukan perpaduan didalam berbilang bangsa dan kaum Perdagangan 1.Perdagangan di Melaka berjalan dengan lancar hasil dari sistem pemerintahan terbuka dan pentadbiran pelabuhan yang cekap. 2.Situasi ini menjadikan suasana selamat dan aman untuk para pedangang berdagang di pelabuhan Melaka, apatah lagi keadaan ini disokong kuat oleh Undang-undang Laut Melaka yang berteraskan ajaran islam.
  3. 3. Masyarakat Majmuk Dalam Kesultanan Melayu Melaka Menjadi Model Utama Kesepaduan Multietnik 1. Pemerintahan -Perlembagaan Melaka adalah salah satu sistem yang berlandaskan islam. Islam adalah satu agama yang suci dan membantu dalam sistem pemerintahan. Selalunya permasalahan akan timbul disebabkan oleh politik dan berbeza pendapat segelintir masyarakat yang tidak tahu apa itu politik apa itu agama islam mempersatukan agama dengan politik ( H.Zainal Abidin Ahmad, 1997)
  4. 4. Corak Kependudukan Melaka Zaman kesultanan melayu Melaka merupakan zaman penghijrahan yang berlaku secara semula jadi dan bukan tanpa paksaan dari mana-mana pihak. Para pedangang tidak memerlukan passport ataupun visa sebagai pengenalan diri untuk untuk memasuki sesuatu kawasan. Membolehkan para pedagang dari Arab, India, Cina dan Nusantara juga dilihat melalui proses asimilasi dan amalgamasi dengan penduduk tempatan dan akhirnya telah membawa kepada kewujudan masyarakt baharu iaitu masyarakat Baba Nyonya Melayu berketurunan Arab dan Melayu berketurunan India. Seterusnya, yang membuktikan Melaka menjadi model utama kesepaduan dalam multietnik adalah para pegawai istana budaya sahaja terdiri daripada kalangan orang melayu tempatan bahkan terdapat orang india yang dilantik menjawat jawatan dalam istana sultan Melaka Perkahwianan campur berlaku antara pemerintahan Melaka iaitu Sultan Mansur Shah dengan anak perempuan pemerintah Negara Cina puter Hang Li Po. Ringkasnya Melaka adalah sebuah negeri yang mementingkan kepelbagaian hidup dalam berbilang bangsa, budaya dan etnik.

×