SlideShare a Scribd company logo
1 of 26
Download to read offline
Mr Eip Rufati USHT - Kumanove Ligjerata 1
Teknologjia??? ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
[object Object],[object Object],Teknologjia Informative (Informatike)
BAZAT E INFORMATIKËS ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
E dhëna dhe informata ,[object Object],[object Object]
Rrjedha e informacionit ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Informatika ,[object Object],[object Object],[object Object]
Disciplinat e Informatikës ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Përpunimi i të dhënave ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Llojet e të dhënave që përpunohen ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Teknika digjitale ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve ,[object Object],Edhe në ditët e sotme përdoret me sukses në shitoret tregtare të Kinës, Japonisë, Rusisë etj.
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object],[object Object],nuk ka dëshmi se kjo makinë atëherë është realizuar .
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object]
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object]
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object],[object Object],[object Object]
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object],Ky projekt kishte pajisjet për hyrje dhe dalje në të cilat janë përdorë kartelet e perforuara. Përpos kësaj, Bebixh parashikoi edhe vendin për vendosjen e shënimeve - kujtesën (memorien), si dhe procesorin. Me makinë dhe me kujtesë udhëheqnin kartelet në të cilat ishin të vendosura instruksione të koduara në mënyrë numerike dhe të ruajtura ashtu që të funksionojnë në momentin kur i nevojiten për punë procesorit.
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object],[object Object]
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object],[object Object]
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object],[object Object]
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object],[object Object]
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object],Ky kompjuter u krye më 1946 dhe çmimi i tij ishte afër 10 milion dollarë. Kishte 18000 llamba elektronike dhe ishte i rëndë 30 tonelata.
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object]
Fazat e zhvillimit të kompjuterëve (vazhd.) ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Gjeneratat e Kompjuterëve Gjenerata Periudha Zbulimi Gjenerata e parë 1946  -  1958  Gypat elektronikë Gjenerata e dytë 1959  -  1963 Tranzistorë t Gjenerata e tretë 1964 - 1970 Qarqe të integruara Gjenerata e katërt 1971  -  1989 VLSI
PYETJE???

More Related Content

Viewers also liked

teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5ilir 1122
 
teknologjia informative / Ligjerata 10
teknologjia informative / Ligjerata 10teknologjia informative / Ligjerata 10
teknologjia informative / Ligjerata 10ilir 1122
 
teknologjia informative / Ligjerata 9
teknologjia informative / Ligjerata 9teknologjia informative / Ligjerata 9
teknologjia informative / Ligjerata 9ilir 1122
 
Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteveTeknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteveTarget
 
Aferdita Berisha - Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
Aferdita Berisha - Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteveAferdita Berisha - Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
Aferdita Berisha - Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteveTarget
 
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikNjesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikDaniel Duro
 

Viewers also liked (12)

Ligjerata 2
Ligjerata 2Ligjerata 2
Ligjerata 2
 
teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5
 
teknologjia informative / Ligjerata 10
teknologjia informative / Ligjerata 10teknologjia informative / Ligjerata 10
teknologjia informative / Ligjerata 10
 
Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
 
teknologjia informative / Ligjerata 9
teknologjia informative / Ligjerata 9teknologjia informative / Ligjerata 9
teknologjia informative / Ligjerata 9
 
Ligjerata 4
Ligjerata 4Ligjerata 4
Ligjerata 4
 
Ligjerata 8
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8
 
Ligjerata 7
Ligjerata 7Ligjerata 7
Ligjerata 7
 
Ligjerata 6
Ligjerata 6Ligjerata 6
Ligjerata 6
 
Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteveTeknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
 
Aferdita Berisha - Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
Aferdita Berisha - Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteveAferdita Berisha - Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
Aferdita Berisha - Teknologjia informatike dhe planifikimi i projekteve
 
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikNjesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
 

Similar to Ligjerata 1

informatika
informatikainformatika
informatikakoralda
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritAlbi Muca
 
Leksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatikeschizoidal
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Klodjan Hoxha
 
Informatika 1
Informatika 1 Informatika 1
Informatika 1 sara7991
 
Nje nder kompjuteret e pare ne bote
Nje nder kompjuteret e pare ne boteNje nder kompjuteret e pare ne bote
Nje nder kompjuteret e pare ne botejulindjamaica
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Lirim Jahiu
 

Similar to Ligjerata 1 (12)

ligjerata-11.ppt
ligjerata-11.pptligjerata-11.ppt
ligjerata-11.ppt
 
informatika
informatikainformatika
informatika
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuterit
 
Leksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatike
 
Bekliprojekt1
Bekliprojekt1Bekliprojekt1
Bekliprojekt1
 
Projektkevi1
Projektkevi1Projektkevi1
Projektkevi1
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit
 
Informatika 1
Informatika 1 Informatika 1
Informatika 1
 
Teknologji kompjuteri
Teknologji kompjuteriTeknologji kompjuteri
Teknologji kompjuteri
 
Nje nder kompjuteret e pare ne bote
Nje nder kompjuteret e pare ne boteNje nder kompjuteret e pare ne bote
Nje nder kompjuteret e pare ne bote
 
Informatike
InformatikeInformatike
Informatike
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
 

Ligjerata 1

 • 1. Mr Eip Rufati USHT - Kumanove Ligjerata 1
 • 2.
 • 3.
 • 4.
 • 5.
 • 6.
 • 7.
 • 8.
 • 9.
 • 10.
 • 11.
 • 12.
 • 13.
 • 14.
 • 15.
 • 16.
 • 17.
 • 18.
 • 19.
 • 20.
 • 21.
 • 22.
 • 23.
 • 24.
 • 25. Gjeneratat e Kompjuterëve Gjenerata Periudha Zbulimi Gjenerata e parë 1946 - 1958 Gypat elektronikë Gjenerata e dytë 1959 - 1963 Tranzistorë t Gjenerata e tretë 1964 - 1970 Qarqe të integruara Gjenerata e katërt 1971 - 1989 VLSI