Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Kemas kini 8 APRIL 2013-UBM&KM
RANCANGAN PELAJARAN HARIAN
BAHASA MALAYSIA
TEMA KEMASYARAKATAN
TAJUK Sahabat Karib
KELAS 4 ...
Kemas kini 8 APRIL 2013-UBM&KM
Kemas kini 8 APRIL 2013-UBM&KM
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI
BAHASA MALAYSIA TAHUN 4
NAMA : ____________________...
Kemas kini 8 APRIL 2013-UBM&KM
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Rph 5 tatabahasa BM TAHUN 4 KSSR

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Rph 5 tatabahasa BM TAHUN 4 KSSR

  1. 1. Kemas kini 8 APRIL 2013-UBM&KM RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA TEMA KEMASYARAKATAN TAJUK Sahabat Karib KELAS 4 TEKAD MASA 9.30 – 10.30 pagi STANDARD PEMBELAJARAN 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan akhiran –an, -kan, –i, imbuhan apitan pada kata kerja, kata nama dan kata adjektif serta imbuhan pinjaman dengan betul dalam pelbagai situasi. OBJEKTIF Pada akhir pengajaran, murid dapat: i. Memahami imbuhan apitan pada kata kerja dengan betul dalam pelbagai situasi. ii. Mengedit ayat yang mengandungi imbuhan apitan pada kata kerja dengan betul dalam pelbagai situasi AKTIVITI 1. Murid membaca petikan yang dipaparkan pada skrin dengan bimbingan guru atau secara kelas. 2. Murid menggarisi kata kerja yang mengandungi imbuhan apitan yang terdapat dalam petikan 3. Murid menyenaraikan kata kerja yang mengandungi imbuhan apitan terdapat dalam petikan 4. Murid menyusun huruf untuk menjadi perkataan imbuhan apitan dalam kumpulan secara didik hibur 5. Murid mengedit kata kerja yang mengandungi imbuhan apitan 6. Murid menyalin semula petikan yang telah diedit PENGISIAN KURIKULUM Ilmu : Sivik Nilai : Baik Hati, Prihatin BAHAN BANTU BELAJAR lembaran kerja dan permainan sahibba PENILAIAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Murid memahami dan mengedit imbuhan apitan pada kata kerja dengan betul PENTAKSIRAN B5DT2E2 REFLEKSI 30 orang daripada 36 orang murid telah mencapai objektif P&P.
  2. 2. Kemas kini 8 APRIL 2013-UBM&KM
  3. 3. Kemas kini 8 APRIL 2013-UBM&KM INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 4 NAMA : ______________________________ TARIKH : ____________ KELAS : ______________________________ RUJUKAN : B5 DT2 E2 (SK) Arahan: Edit dan murnikan karangan di bawah menggunakan imbuhan apitan pada kerja dengan betul. Pada malam tadi, Suhaila meminta izin daripada emaknya untuk pergi membeli buku di bandar dengan Aini selepas waktu persekolahan esok. Keesokan harinya, setelah menyiapkan kerja sekolah, dia menunggu Aini di perhentian bas di hadapan rumahnya. Aini tiba tepat pada masa masa yang dijanjikan. Sikap Aini inilah yang menyebabkan Suhaila suka berdampingan dengannya. Seorang perempuan tua turut menunggu bas di perhentian bas itu. Perempuan tua itu kelihatan lemah sekali.Tidak lama kemudian, bas yang ditunggu pun tiba. Suhaila membantu perempuan tua itu dengan membawakan beg pakaiannya. Sambil tersenyum, perempuan tua itu mengucapkan terima kasih kepada Suhaila kerana membantunya.
  4. 4. Kemas kini 8 APRIL 2013-UBM&KM

×