Advertisement

48913987 adolescentii-si-estimarea-timpului-personal-ppt-cls-9

KFC Romania
Jul. 18, 2012
Advertisement

More Related Content

Advertisement
Advertisement

48913987 adolescentii-si-estimarea-timpului-personal-ppt-cls-9

 1. ADOLESCENTII SI TIMPUL
 2. Managementul timpului este de multe ori abilitatea care diferentiaza succesul de esec. De aceea, este bine sa ii invatam pe adolescenti sa foloseasca timpul intr-un mod cat mai eficient.
 3. CE URMARIM PRIN UTILIZIREA METODELOR SI INSTRUMENTELOR DE PLANIFICARE EFICIENTA A TIMPULUI ?  Sa ii invatam sa nu amane, sa-si stabileasca prioritatile si sa planifice;  Sa ii ajutam sa foloseasca timpul in mod responsabil;  Sa ii orientam in stabilirea scopurilor si in alegerea modalitatilor de atingere a lor
 4. TIMPUL PENTRU ADOLESCENTI  Majoritatea adolescentilor incep sa isi dea seama de necesitatea de a-si organiza timpul atunci cand isi propun sa finalizeze tot ce au de facut.  In aceasta perioada a vietii lor, cei mai multi sunt pusi in situatia de a decide in ce scopuri isi folosesc timpul: pentru invatare sau pentru socializare.  Din dorinta de a realiza tot ce isi propun, adolescentii pot lua decizii nesanatoase legate de stilul de viata: somn insuficient sau invatat noaptea, mancatul pe fuga, lipsa unor activitati de relaxare.  Programul aglomerat de la scoala si “obligatiile” sociale tot mai numeroase fac necesara achizitia unor abilitati de gestionare eficienta a timpului .
 5. CE PROBLEME APAR LA ACEASTA VARSTA  Este vorba de caracteristica  Adolescentii se pot simti acestei varste : presati sau stresati pentru adolescentul traieste la ca sunt nevoiti sa faca extreme, isi pune la frecvent alegeri in privinta incercare propriile limite, se felului in care folosesc afla in procesul de timpul pentru scoala, separare, de cucerire a prieteni, hobby-uri, etc. autonomiei si a identitatii  Rezultatele la scoala pot proprii. avea de suferit deoarece multi adolescenti sunt mai tentati sa isi dedice timpul prietenilor decat sa-l petreaca invatand.
 6. Conflictele intre adolescenti si parinti pornesc de multe ori de la aceste lucruri, insa dincolo de ele se ascunde  De asemenea, exista si nevoia profunda a cazuri in care adolescentului de a se adolescentii prefera sa diferentia de parintii sai, de a- aloce timpul activitatilor si asuma propria existenta. liber nu invatatului sau  Poate aparea si situatia distractiei cu prietenii, ci inversa, cand adolescentul activitatilor extrascolare. alege sa petreaca prea mult Acest lucru se intampla timp invatand si nu aloca mai ales in cazul copiilor suficient timp odihnei sau talentati, care sunt relaxarii. In aceste cazuri, implicati in cursuri apare riscul oboselii cronice si extrascolare. al surmenajului.
 7. E POSIBIL CA UN ADOLESCENT SA INVETE SA-SI GESTIONEZE TIMPUL IN MOD EFICIENT?  Da,adolescentii pot invata si practica tehnici de managementul timpului asemenea adultilor.
 8. Managementul timpului ii ajuta sa:  isi atinga scopurile;  delege;  stabileasca prioritatile;  comunice mai bine;  creeze o imagine de  isi imbunatateasca ansamblu a sarcinilor; creativitatea;  isi aminteasca mai  isi tina viata in multe lucruri o data; echilibru;  profite mai mult de  faca fata schimba- timpul lor; rilor din viata lor;  isi asigure calitatea vietii.
 9. HOTII DE TIMP  telefonul care suna tot timpul  vizitatori care te tin prea mult din  intalniri prea lungi si dezorganizate  prioritati neclare  lipsa de delegare  amanarea sarcinlor mari si neplacute  televizorul  internetul  lipsa de structura si oganizare  probleme tehnice pe care nu le stapanesti  nu poti spune NU
 10. METODE DE EFICIENTIZARE A TIMPULUI  Organizarea;  Stabilirea prioritatilor;  Planificarea.
 11. ORGANIZAREA  Realizarea de cu seara, a unei liste cu ce este de facut in ziua urmatoare. In aceasta etapa nu se planifica tot. Nici macar nu se stabilesc prioritati – pur si simplu se scrie tot ce e de facut. Se pot scrie sarcinile pe 5-7 zile inainte. Vor exista zile in care nu poti sau nu vrei sa faci tot. Flexibilitatea e importanta (ofera mai mult spatiu pentru erori!).
 12. “CU CE SA INCEAPA?!” - CUM SA PRIORITIZEZE ACTIVITATILE ?  Isi pot stabili prioritatile realizand o lista cu activitatile pe care le au de facut si stabilind importanta fiecareia – acordandu-i o nota de exemplu, in functie de beneficiile si dezavantajele realizarii ei. Astfel, vor constientiza ce activitate este mai importanta si le vor putea alege pe cele care sunt cu adevarat necesare pentru ei.  Una din greselile de gestionare a timpului o reprezinta realizarea activitatilor pe masura ce se ivesc. De exemplu: adolescentul a inceput sa scrie temele; dupa 5 minute, primeste un email de la un prieten; se opreste din scris pentru a citi sau pentru a raspunde email-ului.  Concentrarea pentru realizarea temelor se diminueaza, sirul ideilor se intrerupe, iar reluarea temelor se poate amana indefinit.
 13. MATRICEA MANAGEMENTULUI TIMPULUI: Fiecare patrat va fi alocat De ce ai nevoie: unei categorii de Creion , Hartie activitati:  Activitati importante si urgente, care nu suporta amanare; Cum se procedeaza:  Activitati importante,  Cereti copiilor dvs. sa dar neurgente; imparta foaia de hartie in 4  Activitati urgente, dar parti. neimportante;  Activitati neurgente si neimportante.
 14. MAI EXPLICIT…. Urgent Putin urgent Important O criza, O planificare O problema O oportunitate presanta Un moment de Un proiect cu recreere termen Neimportant Cateva telefoane Un telefon O intalnire Timpii morti Activitati Activitatile cotidiene relaxante
 15. CE SFATURI LE PUTEM OFERI? Important FA ACUM PLANIFICA Neimportant DELEAGA UITA Urgent Putin urgent
 16. PLANIFICAREA  SCOPUL PLANIFICARII  stii de ce faci ce faci, si  PRINCIPIUL legi activitatile spre scopul PLANIFICARII final  Unde te afli?  spargi sarcinile elefant  Unde vrei sa (mari) in activitati mici ajungi?  stii ce ai de facut si te simti  ce trebuie sa responsabil facem sa  stii ce ai de terminat pana ajungem acolo? sa te apuci de altceva  hotarasti termenele limita!
 17. INSTUMENTE PENTRU PLANIFICARE EFICIENTA:  scopuri(posibil de atins, credibile, clare, dorite)  agenda/ jurnalul  calendar  termene:  lista cu prioritati  un cos de gunoi  sistem
 18. Logo School Name February 2011 Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday 1 2 3 4 7 8 9 10 11 14 15 16 17 18 21 22 23 24 25 Presidents' Day 28 Important Information: http://cl1.calendarlabs.netdna- cdn.com/calendars/school_template/201 0_monthly_sept_weekday_1.doc
 19.  TEHNICI DE PLANIFICARE  Organizarea activitatilor intr- un calendar/ pe coloane: pe domenii de acitivitate( scoala, timp liber, activitati extrascolare; pe obiective/ orar/ termene/ limite/ costuri.
 20. Harta mentala util de realizat pentru fiecare competenta verificabila la o teza/ un test/ examenul de bacalaureat. In final se pot alcatui seturi de astfel de harti pe discipline.
 21. CUM II INVATATI SA FOLOSEASCA TIMPUL IN MOD EFICIENT ?  Tehnica STING. Numele ei provine de la cele cinci principii care stau la baza ei:  S -stabileste sarcina pe care o ai de realizat;  T - fixeaza timpul de care ai nevoie pentru a o finaliza (de preferat, perioade scurte de timp: 30 min, 45 min maxim);  I -ignora orice factor care iti distrage atentia: telefon, mail, messenger, etc.;  N -nicio pauza - daca ti-ai fixat un interval de timp scurt in care sa finalizezi sarcina, este bine sa aplici acest principiu.  G -gratificare - ofera-ti un premiu pentru ca ai reusit sa duci la indeplinire ce aveai de facut.
 22. Jurnalul ”Unde se duce timpul meu?”  Timp de o saptamana, cereti-le sa completeze tabelul in fiecare zi. Ii va ajuta sa isi dea seama de cate ori se intrerupe din activitatile planificate, de cate ori amana si aleg sa faca altceva decat ce este nevoie si care sunt persoanele sau activitatile care le consuma cel mai mult timp.
 23. CATEVA RECOMANDARI PENTRU A-I INVATA SA NU AMANE  Fiti un exemplu pentru ei.  Ajutati-i sa identifice Pentru ca educatia pentru situatiile in care amana fara folosirea timpului in mod motiv sarcina pe care o au eficient sa aiba rezultate, de facut. este esential ca liceenii sa  Scuze precum: nu am chef vada ca se poate si altfel. acum, maine o sa fiu in Demonstrati-le, zi de zi, ca dispozitia potrivita ca sa ma va este mult mai usor daca ocup de…… nu amanati lucrurile pe care le aveti de facut.
 24. Daca sarcina pe care o au  Indemnati-i sa stabileasca de facut este prea termene limita pentru complexa, ajutati-i sa o fiecare activitate pe care o imparta in parti. au de facut.  In cazul in care sarcina  Este posibil sa se simta este complet neplacuta, mai responsabili daca si incurajati-i sa isi ofere o altcineva stie ce si cand mica recompensa pentru si-a propus sa realizeze. De asemenea, este bine finalizarea ei. sa stabileasca un termen limita “de siguranta”, cu doua sau trei zile mai devreme decat cel real
 25. TENDINTA CATRE PERFECTIONISM  Una dintre cauzele amanarii o reprezinta perfectionismul sau tendinta catre perfectionism.  Daca observati ca adolescentul tinde sa se critice excesiv, se teme sa nu greseasca, are asteptari foarte mari de la el insusi, dar si de la ceilalti, ii este greu sa ia decizii si amana finalizarea lor pentru ca “Mereu este loc pentru mai bine”, este posibil sa aiba o tendinta spre perfectionism. Ajutati-i sa inteleaga ca nimic nu este perfect, ca nimeni nu asteapta de la ei sa nu greseasca niciodata si ca oamenii ii apreciaza pentru cine sunt, nu pentru rezultatele pe care le obtin.  Aratati-le intelegere si disponibilitatea de a-i ajuta.
 26. CELE 7 DEPRINDERI ALE PERSOANELOR EFICIENTE SAU MODELUL EFICIENTEI  A fi eficient inseamna:  In sens restrans: Sa faci un  Performanta inalta lucru bine fara a irosi timp sau este atinsa de catre bani; a indeplini obiectivul in cele persoanele care mai bune conditii de timp si de traiesc in fiecare zi cost. pe baza principiilor  In sens larg: Sa introduci niste eficientei . principii de durata care sa-ti schimbe deprinderile de comportament nesatisfacatoare si, prin metode noi de realizare a activitatilor, sa obtii eficienta.
 27. PRINCIPIILE EFICIENTEI  Fii proactiv.  Pune prioritatile pe primul loc.  Incearca mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles.  Incepe cu gandul la final.  Gandeste castig-castig.  Actioneaza in sinergie.  Ascute ferastraul.
 28. GRESELI FRECVENTE PE CARE LE FAC ADULTII  Incurajeaza un program incarcat/ prea lejer al adolescentului.  Nu sunt suficient de perseverenti si de rabdatori in demersul de formare a acestor deprinderi.  Colaborarea intre parinti si profesori nu urmareste intotdeauna realizarea unui echilibru in timpul scolar al adolescentului.
Advertisement