Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tamadun india

46,423 views

Published on

Tamadun india

 1. 1. PRESANTATION 1 (GROUP) CTU 551 ( TITAS ) TITLE : TAMADUN INDIA PREPARED BY: FACULTY OF BUSINESS MANAGEMENT UiTM, KELANTAN
 2. 2. Sejarah tamadun india Berlangsung sejak zaman pra sejarah sehingga ke hari ini dgn pelbagai perubahan kesan dari perkembangan zaman. Tamadun india antara tamadun yang sangat berpengaruh dalam perkembangan sejarah masyarakat manusia, diikuti keagamaan, pemerintahan, sosial, budaya, seni bina, pendidikan. Tamadun tertua di dunia yg telah mencapai kegemilangan.
 3. 3. Sambungan Zaman Batu Awal kurang bukti kecuali kuarzit ditemui di: - Chingleput, Madras - Banda, Agra. Orang zaman ini dipangil Negrito. Berlangsung di sebuah ‘Benua Kecil India’ yg mengandungi negara seperti India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka & Bhuntan sebelum kedatangan kuasa Barat. Terbahagi kepada India Utara dan India Selatan.
 4. 4. Sambungan Beberapa komponen kecil pada Zaman Awal/Hindu iaitu:  Zaman Pra-Sejarah ( 100 00S.M – 1000S.M )  Zaman Paleolitik  Zaman Mesolitik  Zaman Neolitik  Tamadun Lembah Indus ( 3000S.M – 1500S.M )  Zaman Vedik ( 1500 – 1000S.M )  Empayar Maurya ( 326 – 185S.M )  Zaman Serangan Luar ( 185S.M – 320 MASIHI )  Empayar Gupta ( 320 520 MASIHI )  India Selatan ( 300 S.M – 300 MASIHI )
 5. 5. Sambungan Zaman Pertengahan juga dikenali Zaman Islam kesan daripada kedatngan orang Islam ke wilayah ini. Zaman ini mempunyai pecahan kecil yang saling berkaitan iaitu :  Kedatangan Islam Abad Ke-8 ( 1206 Masihi )  Kerajaan-kerajaan awal ( 1206 – 1526 Masihi )  Dinasti Mughal ( 1526 – 1857 Masihi )
 6. 6. Sambungan Zaman Penjajahan Barat Mulai 1750 Masihi. Kesimpulan sejarah kemunculan Tamadun India.  Terdapat 3 kesan yg mnjadi latar kajian.  Mempunyai signifikasi yg cukup besar dalam perkembangan tamadunnya.
 7. 7. KELUARGA & KOMUNITI STRUKTUR MASYARAKAT INDIA• -wujud kesan dari penggabungan individu-individu dalam kelompok DEFINISI MASYARAKAT• -menurut seorang sarjana Indonesia, Kuncaraningrat .• -menurut Ralph Linton.• -Drs.Sidi Gazalba membuat kesimpulan bahawa masyarakat merupakan pendokong kebudayaan.
 8. 8.  SISTEM KASTA/VARNA- tidak mempunyai kaitan dengan agama, tapi ada yang mengatakan bahawa ia adalah menentang ajaran Hindu.- 3 kelas masyararakat utama (Trivarna) • Prohita (Brahmin) – Menjalankan upacara keugamaan • Ksatriya – Pemerintah • Vaisya – Pedagang dan rakyat biasa • Dasa/dasyu – Hamba abdi • Pancama atau Chandala – Mereka dibuang dari sistem Varna kerana melanggar peraturan2 Varna
 9. 9.  4 PERINGKAT KEHIDUPAN Brahmacarya• Merupakan tahap pertama dan ia mengajar & mendapatkan ilmu serta mempelajari kemahiran dan keperluan berdasarkan varna. Ghastra• Tahap kedua di mana seseorang itu akan mendirikan rumahtangga setelah kembali dari belajar pelbagai ilmu pengetahuan. Vanaprahasta• Tahap seseorang itu memikirkan hal yang berkaitan dengan kerohanian & bebaskan diri dari hal-hal keduniaan ,dilakukan dengan bertapa & bermeditasi. Sannayasa• Tahap di mana seseorang itu menyebarkan idea & pengetahuan yang diperoleh sepanjang proses pertapaan.
 10. 10. KEDUDUKAN KAUM WANITA Sejak dari zaman tamadun Indus, wanita mmpunyai kedudukan yang istimewa dlm masyarakat Mother Goddes -Mempunyai keistimewaan serta ketinggian kedudukan yang dapat dilambangkan dari kewujudan. Sebagai kanak2 kaum wanita berada dalam ruang lingkup ayah dan ibunya dan sebagai isteri dalam ruang lingkup keluarga dan suaminya. Pandangan Arthasastra – sebahagian wanita telah dijadikan penghibur dalam antahputra (royal harem). Zaman Pertengahan – golongan wanita terbabit
 11. 11. KERAJAAN & PENTADBIRAN Kerajaan Kecil• Bersifat kepuakan• Tidak mempunyai raja Kerajaan Besar• Diketuai oleh raja seperti kerajaan Kashi, Kosala dan Magadha.• Raja – Berkuasa mutlak. – Upacara ritual yang berasaskan kepercayaan bahawa seseorang raja itu suci dan harus dihormati.• Golongan Brahmin yang bertindak sebagai penasihat• Golongan Ksyatria menjadi pemerintah tertinggi serta golongan dominan
 12. 12. AGAMA & FALSAFAH Terdapat 4 agama iaitu :- Agama Hindu Agama Buddha Agama Jaina Agama Sikhism
 13. 13.  Antara tokoh falsafah yang terdapat dalam tamadun india ialah :- Badaryana Patanjali Rabindranath Tagore Mohadas Karamchand Gandhi Sarvepalli Radhakrishnan
 14. 14. BAHASA & KESUSASTERAAN• Antara bahasa yang terdapat ialah :- Bahasa Sanskrit Bahasa Dravidia• Skrip & Tulisan• Kesusasteraan Kesusasteraan vedik Kesusasteraan epik Sajak Kesusasteraan tamil Kesusteraan zaman sangam
 15. 15. kesenian Menghasilkan karya yang indah. Aspek kesenian secara umum : Bunyi/audio seperti seni muzik, deklamasi, nyanyian dan sebagainya. Gambar seperti seni lukis, arca, bangunan, kaligrafi dan sebagainya. Tulisan seperti sajak, novel dan karya-karya kesusteraan yang lain.
 16. 16. Sambungan Bermula dari zaman Tamadun Lembah Indus. Dikesan melalui penemuan-penemuan di Mohenjadaro dan Harappa seperti The Great Bath, The Dancing Girl. Kejatuhan tamadun – kehadiran orang-orang Aryan. Tujuan keagamaan – kitab-kitab Veda. Zaman Pertengahan / Zaman Islam. Perkembangan mencapai kecemerlangan. Zaman Moden – pengaruh Barat (Pendidikan Inggeris)
 17. 17. Seni Bina Dipengaruhi persekitaran dan juga cuaca. (Panas dan lembap) Zaman Moghul – sumber binaan dari marmar putih yang terdapat di Rajasthan. Zaman Lembah Indus – batu bata. Zaman Maurya – kemahiran pertukangan batu. Zaman pertengahan – binaan batu > kayu. Bermula dari Tamadun Lembah Indus. Susun atur bandar Mohenjodaro dan Harappa. Dilengkapi kemudahan pemandian awam, saluran untuk membuang air kotor di bawah tanah dan sebagainya.
 18. 18. Seni Bina Buddha Zaman Maurya – seni kemahiran pertukangan batu yang tinggi. Menekankan elemen geometri iaitu segiempat dan bulat. Stupa Buddha.Zaman Asoka. Stambhas. Monumen berbentuk tiang. Seni bina gua. Kehidupan secara monastik Pemujaan Chaiya. Kumpulan pokok yang mempunyai busut kecil. Vedika Batu. Torana Buddha. Pintu gerbang.
 19. 19. Seni Bina Hindu Wujud dalam bentuk kuil. Berkembang pada Zaman Gupta. Konsep asas ditentukan oleh kalangan Brahmin. Agama Hindu menekan simbol empat segi. 3 jenis seni bina Hindu iaitu jenis Negara, jenis Dravita dan Vesara. Struktur penting. Shikhara – Bentuk kereta kuda orang Aryan. Vimana – Menara Piramid. Ratha – Batu tunggak. Gopuram – Pintu pagar lembu.
 20. 20. Seni Bina India Terikat pada pengaruh dari Timur Tengah iaitu Parsi. Bertambah unik dan pelbagai. Pembinaan masjid Quwat Al-Islam di Delhi.(Gabungan Hindu-Islam). Mencapai kecemerlangan semasa pemerintahan Babur, Humayun dan Shah Jehan.
 21. 21. Seni Halus (Tarian, Drama dan Muzik)o Tarian – Bukan sekadar hiburan malah dikatakan sangat hampir dengan keagamaan.o Tuhan Ganesa dan Srikrishna dihubungkan melalui tarian dan muzik.o Tarian memaparkan emosi seperti tarian Natya Sastra.o Jenis tarian utama ialah Manipuri, Bharata Nayam, Katakkali, Kuchipundi, Odiddi, kathakali dan Kathak.o Seni Muzik terdapat 2 bahagian iaitu tala dan raga.(Irama dan melodi)o Dewi Kebaikan dan Pendidikan.
 22. 22. Sukan dan Permainan Catur – Chaturanga (4 badan) Kad (Terup) – Dikenali sebagai Ganjita. Seni Mempertahankan Diri – Judo dan karate-do.
 23. 23. Nilai-Nilai dan Etika Utama Kepercayaan kepada Kuasa agung. 3 perkara kekal iaitu tuhan, roh atau jiwa dan kejahilan/berkaitan dengan hal-hal keduniaan. Tuhan – Elemen kekal punyai kuasa dan kebenaran mutlak. 3 Peranan utama iaitu mencipta, memelihara dan membinasakan. Tradisi Hindu – Brahman/aryan, Brahma, Vishnu, Thirumal, Utiran/Aran. (Tuhan Panca Kiruthiyam) Tuhan satu tetapi ia boleh disembah dalam pelbagai bentuk.
 24. 24. sambungan Doktrin Karma Karma – tindakan-tindakan dalam kehidupan dahulu akan menentukan kehidupan akan datang. Doktrin – Kepercayaan kepada roh merupakan elemen kekal abadi. Ada punya karma dan papa karma. Karma menekankan rasa bertanggungjawab dan melaksanakan nilai-nilai baik.
 25. 25. sambungan Kesempurnaan Rohani Perbuatan baik sangat mulia dan kedudukan tinggi. 3 jalan mencapai kesempurnaan iaitu Karma Yoga, Bhakti Yoga dan Jnana Yoga. Karma Yoga – Aktiviti mengasingkan diri atau membuat jasa kepada masyarakat. Bhakti Yoga – Memilih jalan bebrbuat kebajikan dan kebaikan sebanyak mungkin. Jnana Yoga – menggunakan ilmu pengetahuan dan kebijaksanaan. Mengamalkan tatatertib agama yang sangat ketat.
 26. 26. Ilmu Pengetahuan dan Pendidikan Pendidikan Ilmu Pengetahuan Astronomi – Sumber utama adalah Kitab Rig Veda yang menyatakan ilmu kaji bintang. Matematik – Angka sifar atau kosong. Segala aktiviti pengiraan berdasarkan aturan kiraan tali. Angka 10 diwakili dengan simbol alfa bukannya gabungan dengan sifar.(Sistem angka Brahmi) Fizik dan Kimia – dikaitkan dengan falsafah dan keagamaan. Kemajuan tertinggi adalah dalam bidang perubatan. (Shushrustra)

×