Po Vo, Brug Tussen Primair En Voortgezet Onderwijs

1,309 views

Published on

Verzorgd door: Leo Nabben

Doorlopende leerlijnen bestaan vaak alleen nog maar op papier. Met het PoVo-projekt wordt er daadwerkelijk een brug geslagen tussen PO en VO. Uitgangspunt: De groep 8 leerling die toe is aan extra uitdaging maakt al kennis met de stof voor de vakken Nederlands en wiskunde van de brugklas. Hoe? Op afstand. De leerlingen blijven gewoon in de eigen groep aan de opdrachten werken. De begeleiding door de VO-docenten vindt plaats middels een Elektronische Leeromgeving en Skype.

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,309
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Po Vo, Brug Tussen Primair En Voortgezet Onderwijs

  1. 1. POVO ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN! Extra uitdaging in groep 8 Een uitdagend perspectief Extra uitdaging: leerlingen blijven gewoon in de Uitgangspunt voor het project eigen groep aan de opdrachten voor de basisvakken taal is dat er op iedere basisschool wel werken. De begeleiding van de en rekenen voor leerlingen VO-docenten vindt op afstand leerlingen zijn die in groep 8 toe die meer aankunnen. zijn aan extra uitdaging. Wij plaats (middels een Elektronische hebben er voor gekozen om deze Leeromgeving) en op vooraf Doorlopende leerlijnen en kinderen al kennis te laten maken geplande (veelal “ digitale” ) met de stof voor de vakken contactmomenten. uitstellen van keuzes: We zijn al geruime tijd bezig Nederlands en wiskunde van de met doorlopende leerlijnen en het brugklas. uitstellen van keuzes. Eerst alleen binnen onze school, maar in 2006 Werkwijze: zijn we, samen met twee Deze stof wordt aangeboden basisscholen, gestart met het door docenten van het Voortgezet POVO- project. Dit project wil een Onderwijs, echter op een manier brug slaan tussen het PO en het die zowel aansluit bij de werkwijze VO. binnen het PO als het VO. De Scholengemeenschap SG Stevensbeek is een school die zorgdraagt voor een Stevensbeek nieuwe stimulerende leeromgeving waarin leerlingen meer individuele trajecten kunnen volgen met meer eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.
  2. 2. Werkwijze: De manier van werken Vroeger? is een symbiose van de werkvormen van PO en VO. 1. Intro De leerlingen krijgen een korte,opdracht waardoor voorkennis wordt geactiveerd en zij gemotiveerd raken voor het onderwerp. 2. Instaptoets POVO! De leerlingen zijn gewend om met een instaptoets te werken. Dit zetten we voort. Het resultaat van de instaptoets geeft aan welke wiskunde opdrachten zij moeten maken. 3. Takenkaart De opdrachten die gemaakt moeten worden staan op een individuele takenkaart. 4. Zelfstandig werken Wiskunde De leerlingen werken in hun eigen groep op vaste tijden aan POVO- wiskunde. Zij beschikken over alle noodzakelijke middelen zoals rekenmachine, passer, geo-driehoek, Bij POVO-wiskunde werken we met de methode “Moderne Wiskunde”. boek enz. Uit deze methode hebben we drie hoofdstukken gekozen die bij uitstek 5. Instructie geschikt zijn voor dit project. Een vakdocent van het VO geeft instructie aan de leerlingen en 1. Lijnen en cirkels: begeleidt hen vakinhoudelijk. De leerlingen kennen aan het eind van dit hoofdstuk de begrippen 6. Eindopdracht kijklijn, roosterpapier, roosterlijn, roosterzijde, zijde, vierhoek, vierkant, Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met diagonaal, evenwijdig, snijpunt, loodrecht, cirkel, straal, middelpunt, een theoretische toets. gelijkzijdige driehoek en construeren. 2. Verhoudingen: De leerlingen kennen aan het eind van dit hoofdstuk de begrippen verhouding, verhoudingstabel, schaal, procent en percentage. 3. Grafieken: De leerlingen kennen aan het eind van dit hoofdstuk de begrippen grafiek, verband, stijgen, dalen, constant, zaagtand en stapgrootte. 4. Regels ontdekken: De leerlingen kennen aan het eind van dit hoofdstuk de begrippen rekenpijl en pijlenketting. Zij kunnen zelf regels, in woorden, met rekenpijlen en vanuit een grafiek, opstellen.
  3. 3. Werkwijze: 1. Stappenplan Volgens een vaststaand stappenplan krijgen de leerlingen inzicht in de te maken stappen. 2. Projectkaarten Met deze kaarten doorlopen leerlingen een van de drie taalprojecten. Zij verwerven kennis, oefenen vaardigheden en voeren opdrachten uit. De aangeboden projectkaarten die zij hierbij gebruiken zijn: warming up, aftekenkaart, taalles, opdracht en eindverwerking. 3. Aanspreekpunt De groepsleerkracht blijft het aanspreekpunt voor de leerlingen. De VO-leerkracht geeft via Smartschool feedback aan de leerlingen. Nederlands Uitdaging is het sleutelwoord bij de POVO-opdrachten bij het vak Nederlands. Kinderen worden uitgedaagd om meerdere taalvaardigheden tegelijk toe te passen. Ze werken, gedurende 1,5 tot 2 uur per week, aan complexe opdrachten. Bij POVO Nederlands komen aan bod: kennismaking met brugklassers, terugkijken op je basisschooltijd en de kracht van de krant. Deze onderwerpen sluiten aan bij de persoonlijke ontwikkeling van de groep-8 leerling. Leerlingen doen ervaring op binnen alle vier domeinen van het vak Nederlands: lezen, schrijven, spreken en Taalprojecten belangrijkste media van onze tijd; veel verschillende rijmsoorten zijn de krant. Waarom heeft de krant en dat poëzie een mooi middel is invloed? Op welke mensen heeft om je herinneringen van de Kennismaking met een de krant invloed? Over welke basisschool vast te leggen. Dit brugklasser: Het taaldoel van onderwerpen schrijft de krant? laatste project eindigt met een dit project is te leren allerlei Aan het einde van dit project creatieve opdracht, waarbij verschillende soorten vragen te hebben de leerlingen ontdekt wat kinderen hun eigen herinneringen gebruiken tijdens een interview. enkele belangrijke verschillen als uitgangspunt nemen. Ze Leerlingen ontdekken tijdens dit tussen kranten zijn. Ze hebben verpakken hun zelfgeschreven project dat je verschillende wegen inzicht gekregen in hoe een gedicht in een door henzelf kunt bewandelen om een verhaal krantenbericht wordt opgesteld. bewerkt kistje met herinneringen. of een ervaring boven tafel te Zelf hebben ze ervaring krijgen. Bovendien krijgen ze opgedaan met het maken van een Verandering: Als je van handige tips aangereikt voor de krantenbericht dat ze in de groep 8 de stap maakt naar de praktische aanpak van een schoolkrant publiceren. brugklas verandert er van alles. interviewopdracht. Achterliggend Welke veranderingen maak je doel is kinderen voor te bereiden Mijn basisschool in door en waar denk je bij het op de grote stap naar het poëzie: Het doel van dit project woord “veranderen” allemaal voortgezet onderwijs. is kennis te maken met allerlei aan? De leerlingen lezen fragmenten uit jeugdliteratuur en dichtvormen en ervaring op te De krant: Het doel van dit schrijven uiteindelijk zelf een stuk doen met het schrijven van een project is inzicht te krijgen in de over “veranderen”. gedicht. Leerlingen leren dat er macht van een van de
  4. 4. Elektronische Voor de begeleiding ‘op afstand” maken we gebruik van de ELO “Smartschool”. en het Voice over IP-programma “Skype”. Elke POVO-leerling krijgt zijn eigen leeromgeving account waarmee hij op iedere pc met een internettoegang steeds contact kan hebben met zijn begeleider. Bovendien zal, daar waar mogelijk, al het materiaal (denk aan: opdrachten, documenten, toetsen) ook op Smartschool te vinden zijn. Uitspraken van leerlingen: “Leuk en leerzaam” “Handig dat je door kunt leren als je bijna klaar bent” “Ik vind het een goed en leuk project” Deelname: Deelname aan het POVO-project kost per school een vast bedrag van “Kei € 50,- per deelnemende leerling per vak. Dit bedrag is inclusief de voor gaaf!” het project noodzakelijke middelen zoals boeken, rekenmachines, werkboeken, toetsen, toegang tot Smartschool enzovoort. “Veel leuker leren” Informatie “Echte Meer informatie over dit project kunt u verkrijgen bij: voor- bereiding Annemarie Wammes 0485-571434 VO” “Je hebt je eigen account” Dit project is ontwikkeld door docenten van P.C. Jenaplanbasisschool de Peppels en de Canadas in samenwerking met docenten van het Jenaplan van de Sg. Stevensbeek V.O. Financiering d.m.v. subsidie PO platform Kwaliteit en Innovatie. “Smartschool is leuk”

×