Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Llibre d'estil: Ús de les principals Xarxes Socials per Empreses (II)
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

3

Share

Download to read offline

Open Data Day 2017

Download to read offline

Jornada Open Data Day 2017. Ideograma & Iniciativa Open Data
http://opendataday.cat (4.03.2017. Fàbrica Lehmann)

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Open Data Day 2017

 1. 1. Open Data Day 2017 ideograma & Iniciativa Barcelona Open Data http://opendataday.cat [04/03/2017]
 2. 2. L’objectiu
 3. 3. L'objectiu de l'Open Data Day és la de promoure l'ús de dades obertes. L'objectiu d'aquesta jornada és la de posar l'accent en la qualitat dels portals de dades obertes a Catalunya.
 4. 4. Quins portals hem avaluat?
 5. 5. 1.090 portals http://opendataday.cat 97,16% AOC 899 Ajuntaments 41 Consells Comarcals 44 Consorcis 43 Entitats Municipals 4 Instituts 18 Mancomunitats 8 Patronats 33 Altres
 6. 6. Entitat URL SALOU http://transparencia.salou.cat/dades-obert es GAVÀ https://gavaobert.gavaciutat.cat/ GRANOLLERS https://opendata.granollers.cat/ RUBÍ https://opendata.rubi.cat/ VILANOVA I LA GELTRÚ http://opendata.vilanova.cat/ TERGAR http://www.tegar.cat/transparencia/dades- obertes/ MANRESA http://opendata.manresa.cat/ SABADELL http://opendata.sabadell.cat/ca/ SANT FELIU http://opendata.santfeliu.cat/santfeliu/ca SARRIÀ DE TER http://sarriadeter.cat/Govern-Obert/Dades -Obertes VILADECANS http://opendata.viladecans.cat/viladecans/ ca TARADELL http://taradell.cat/ajuntament/transparenci a/dades-obertes-idescat.html GRUP SAGESSA https://dadesobertes.grupsagessa.com/ TERRASSA https://opendata.terrassa.cat/ PORTALS AOC https://www.seu-e.cat/web/copons/dades- obertes Entitat URL ÀREA METROPOLITANA BCN http://amb.cat/es/web/area-metropolitana/dade s-obertes GIRONA http://girona.cat/governobert/cat/dades_obertes .php PORT DE BARCELONA http://www.portdebarcelona.cat/web/autoritat-p ortuaria/open-data CAMBRILS http://dadesobertes.cambrils.cat/ DIBA http://dadesobertes.diba.cat/ GENCAT http://dadesobertes.gencat.cat/ca MANLLEU http://dadesobertes.situam.opendata.arcgis.co m/ BADALONA http://opendata.badalona.cat/badalona/ca BARCELONA http://opendata.bcn.cat/opendata/es MULTI AYUNTAMIENTO CAT http://opendata.cloudbcn.cat/MULTI/es CORNELLÀ http://opendata.cornella.cat/cornella/ca EL PRAT http://opendata.elprat.cat/elprat/ca SAN CUGAT http://opendata.santcugat.cat/santcugat/ca TARRAGONA http://opendata.tarragona.cat/tarragona/ca LLEIDA http://paeria.cat/opendata/ca/index.asp PORT DE TARRAGONA http://www.porttarragona.cat/es/gestio-portuaria /dades-obertes.html SOLSONA http://transparencia.ajsolsona.cat/dades-oberte s
 7. 7. Com hem fet l’avaluació?
 8. 8. Com hem valorat els portals? El qüestionari que hem fet servir ha volgut ser una guia per avaluar la qualitat de portals de dades obertes a Catalunya, tenint en compte aspectes com l'accessibilitat, la utilitat o el suport que des del portal es pugui proporcionar a l'usuari. No volem entrar en debats sobre si un portal compleix amb la legislació. Això ho donem per descomptat. I sobre tot, Ho hem volgut fer des de la humilitat, sense pretendre ser cap estàndard. La nostra preocupació és per la qualitat d'aquests portals i que realment estiguin aportant valor al posar a disposició de la ciutadania dades en obert.
 9. 9. Hem tingut en compte per fer el qüestionari "The 8 principles of Open Data" https://opengovdata.org/ i MELODA (METRIC FOR DATA REUSABILITY). També hem consultat amb reutilitzadors de dades quins aspectes són per ells importants. Sabem que hi ha més principis i aspectes que es podrien avaluar. Sabem que es pot millorar, però per començar hem considerat que és un bon inici. ;) Les preguntes del qüestionari es basen en els sis aspectes següents: ● Marc legal ● Estàndards tècnics ● Accessibilitat a la informació ● Models de dades ● Informació geolocalitzada ● Informació en temps real
 10. 10. Metodologia Els avaluadors: Hem procurat que tinguessin perfils diferents. Reutilitzadors habituals, usuaris que treballen amb dades de manera ocasional i d'altres que aquesta ha sigut la seva primera aproximació a un portal de dades obertes. L'objectiu ha sigut poder disposar de diferents perspectives i poder pensar en el grup més ampli de ciutadania.
 11. 11. Les avaluacions: Un cop fetes les avaluacions amb el formulari, s'han valorat de la següent manera: ● A les preguntes de Si / No, per resposta afirmativa 1 punt. ● Si els conjunts de dades són accessibles en tres o menys clics 1 punt. ● Per cadascuna de les temàtiques de dades cobertes 0,1 punt. ● Si s'ofereixen els conjunts de dades en format lliure (no propietari) 1 punt. El màxim de puntuació és de 12.
 12. 12. Contres d'aquesta metodologia: S'hauria d'incorporar un sistema de validació de les avaluacions. Pot ser, una doble avaluació. Tot i que hem fet una repassada al treball fet. I no per desconfiança dels voluntaris que ho han fet, sinó per possibles diferències en com s'han interpretat diferents qüestions. Segurament, hi ha aspectes que no s’han tingut en compte.
 13. 13. Els avaluadors
 14. 14. Què hem trobat?
 15. 15. Troballes ● No hi ha un directori que reculli tots els portals (ara si ) ○ http://opendataday.cat ● Molts portals fan servir certificats de seguretat propis no reconeguts pels navegadors, això pot generar incertesa en alguns usuaris. ● L’indexació varia, hi ha municipis que segur que tenen disponible un portal de dades obertes, però no estan indexats, es a dir, no són visibles via cercador com Google. Potser tenen activat el robots.txt perquè no faci l'indexació. ● Hi ha portals que no funcionen si els hi poses les www a la url i l’inrevés.
 16. 16. Certificat de seguretat no reconegut pels cercadors a moltes seus electròniques
 17. 17. Els portals de l’AOC: ● Tots són exactament iguals, ofereixen els mateixos catàlegs de dades, tot i què un cop s'accedeix al dataset es pot filtrar pel municipi/institució pública. ● Alguns d’aquests portals automàtics poden portar a la confusió en alguns municipis que ja compten amb un portal propi, com al Prat de Llobregat, Lleida o Viladecans ● Al incloure la informació de tots els municipis al mateix arxiu, alguns, com el de pressupost poden arribar a pesar més de 420mb. Això pot dificultar treballar amb aquestes dades. ● Existeix una API però no al mateix portal, sinó quan s’accedeix a l’explorador de dades a http://dadesobertes.seu-e.cat/
 18. 18. Catàlegs de dades obertes portals AOC
 19. 19. Amb què s’han trobat els avaluadors ● Deficiències a la informació sobre les dades, com la data d'actualització ● Desactualització de les dades ● Poca varietat de dades ● Errades de navegació al portal, com menús o enllaços que ja no funcionen ● Deficiències de navegació com que només hi hagi disponible un únic idioma ● Errades d'usabilitat com que el cercador no funcioni, a més de cerques limitades, per exemple no poder fer cerques per tipus de format d'arxiu o que el cercador no hi sigui present a tota la web. ● Dificultats per trobar l'API, que no hi hagi documentació per fer-la servir i denegació d'accés.
 20. 20. ● Eines de visualització inexistents o molt pobres. ● Canals de comunicació inexistents o restrictius com formularis que demanen molta informació de l'usuari i limiten la mateixa comunicació. ● No fer servir un portal propi. ● No fer servir dades pròpies, dependència d'un tercer.
 21. 21. Recomanacions
 22. 22. ● No és només el contingut, també importa el continent: ○ Cuidar aspectes com el SEO i la usabilitat, millorarà l’experiència d’usuari. ○ Fer servir certificats digitals reconeguts pels navegadors. Evitarà que més d’un usuari es tiri enrere. ● Treure barreres per accedir a les dades és important. Amb petits canvis com un correu electrònic es pot millorar molt. ● Des de l'AOC, animar a les institucions que fan servir els seus portals a què pugin dades pròpies.
 23. 23. ● No és qüestió de quantitat, és de qualitat. No és quants datasets s’han publicat. El veritable valor de les dades són aspectes com: ○ Mantenir actualitzades les dades. ○ Que els formats siguin els correctes. ○ Que les metadades siguin completes. ● Reforçar els recursos de suport a l’usuari (documentació, tutorials, recomanacions, eines d’anàlisi i visualització...). ● Fer servir sempre formats d’arxiu lliures (no propietaris).
 24. 24. El rànquing
 25. 25. Agraïments
 26. 26. ● En primer lloc, i de nou, als avaluadors. ● A ideograma i Iniciativa Barcelona Open Data per fer aquesta jornada possible. ● A l'AOC per la seva col·laboració en l'obtenció de les url dels portals de dades obertes. ● A la Generalitat per donar difusió a la jornada. ● A l'Ajuntament de Barcelona per ajudar a millorar la qualitat del directori. ● A tothom que avui ha vingut, ha col·laborat i/o ha mostrat interès en la jornada. Font Imatges: https://pixabay.com i elaboració pròpia.
 • acfolca

  Mar. 22, 2017
 • MCNoguer

  Mar. 8, 2017
 • xaviariassegui

  Mar. 8, 2017

Jornada Open Data Day 2017. Ideograma & Iniciativa Open Data http://opendataday.cat (4.03.2017. Fàbrica Lehmann)

Views

Total views

1,723

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1,045

Actions

Downloads

11

Shares

0

Comments

0

Likes

3

×