Kkp pengenalan kecergasan

233 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
233
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kkp pengenalan kecergasan

  1. 1. 1.0 PENGENALAN KECERGASAN1.1 Konsep Kecergasan atau Kesejahteraan Keseluruhan Kecergasan keseluruhan adalah bentuk penggabungan komponen-komponenmental, sosial, emosi, dan rohani yang membolehkan individu memberi sumbanganyang bermakna kepada masyarakat. Kecergasan keseluruhan juga mencerminkanperasaan seseorang individu tentang sesuatu kehidupan serta keupayaan dirimasing-masing untuk berfungsi dengan lebih cekap. Komponen-komponenkecergasan terdiri daripada kecergasan fizikal iaitu keupayaan seseorang individuuntuk berfungsi secara berkesan dalam menghadapi cabaran sewaktu kerja fizikalharian serta menggunakan masa lapang yang ada dengan lebih efektif di sampingmempunyai lebihan tenaga untuk tujuan kecemasan. Bagi kecergasan mental pula,adalah keupayaan individu untuk berfikir dan menggunakan maklumat bertujuanmeningkatkan kualiti hidup seharian dan berfungsi secara optimal. Kecergasan fizikaljuga adalah keupayaan individu tetapi keupayaan untuk berinteraksi dengan oranglain bagi mewujudkan kualiti hidup semua pihak yang terlibat dalam hubungan ini.Untuk komponen kecergasan emosi tertumpu kepada keupayaan individumenangani kehidupan seharian mereka serta perasaan kendiri secara membina,proaktif, dan optimistik. Seterusnya, komponen terakhir iaitu kecergasan rohanimembentuk satu sistem nilai dan bertindak berlandaskan kepercayaan sertamenetapkan dan melaksanakan matlamat kehidupan yang bermakna dan konstruktif. Untuk memenuhi konsep kecergasan keseluruhan, program latihankecergasan fizikal dilakukan yang memberi tumpuan kepada peningkatanpenambahan dari segi kecergasan keseluruhan tubuh badan seperti membinakelajuan (kepantasan), membina daya tahan (otot-otot dan kardiovaskular), membinaketangkasan, membina kekuatan otit dan kelembutan anggota (kelenturan sendi),membina koordinasi dan imbangan badan, serta memperbaiki dan mencergaskanorgan-organ dalam sistem kardiovaskular, sistem pernafasan dan sistem otot.
  2. 2. 1.2 Latihan Litar Latihan litar adalah satu kaedah latihan kecergasan yang bertujuan untukmenambahkan kekuatan dan daya tahan otot, serta daya tahan kardiovaskular.Latihan litar juga merupakan beberapa aktiviti senaman yang dipilih, diatur dandinomborkan di satu tempat tertentu. Setiap tempat yang dinomborkan itu dipanggilstesen, bagi memudahkan pelaku bergerak dari satu stesen ke satu stesen dalamlitar mengikut turutan yang telah ditetapkan. Peserta yang menjalani latihan litardikatakan telah melakukan satu set latihan ataupun satu litar setelah menghabiskansatu pusingan latihan. Bilangan satu set latian yang diperlukan adalah bergantungkepada keperluan dan kemampuan individu. Bilangan stesen dan jenis aktiviti di setiap stesen disusun berdasarkan tahapkecergasan atlet, umur, jenis permainan, atau sukan peserta dan komponenkecergasan yang hendak dibina. Faktor-faktor yang perlu diambil kira dalam latihanlitar ialah: i. Faktor masa ii. Faktor ulangan Kepentingan latihan litar adalah bertujuan untuk membina daya tahan otot dankardiovaskular. Selain itu, latihan ini juga menggunakan prinsip ‘progressiveoverload’. Sekiranya ramai peserta yang hendak melakukan secara serentak dalamlatihan litar, maka bilangan ulangan aktiviti ditetapkan dan mereka dapat menilaikemajuan dalam perubahan masa lakuan. Walau bagaimanapun terdapatrasionalnya dalam pemilihan latihan litar kerana latihan ini sesuai untukmeningkatkan kecergasan otot dan sistem kardiovaskular. Selain itu, konsepkeindividualan dalam latihan ini membolehkan atlit maju mengikut tahap kemampuanmaksimum individu.
  3. 3. Penilaian kesan latihan juga boleh dilakukan dari masa ke masa denganmerujuk kepada beberapa pembolehubah: a. Masa pencapaian. b. Denyutan nadi sejurus selepas latihan litar. c. Masa pemulihan selepas latihan litar. d. Intensiti atau beban kerja yang dilakukan.
  4. 4. 2.0 Kadar Denyutan Jantung atau Kadar Nadi. Kadar denyutan jantung merupakan satu proses atau kiraan berapa kalijantung kita berdegup dalam masa seminit. Anda boleh mengukur kadar denyutanjantung dengan merasa nadi arteri apabila darah dipaksa melaluinya denganpengucupan jantung. Tujuannya adalah untuk mengukur sekuat mana jantung kitaapabila sedang bekerja. Kadar nadi bagi setiap orang adalah berbeza-beza. Bagibayi, mereka mempunyai kadar nadi yang tinggi manakala bagi seorang atlet yangmempunyai tahap kecergasan yang tinggi pula mempunyai kadar nadi yang rendah.Nadi dapat dirasa pada pergelangan tangan, leher, pangkal peha atau bahagian ataskaki dan kawasan yang dekat dengan kulit. Kebiasaannya, manusia mengukurdenyutan nadi mereka pada pergelangan tangan yang dipanggil radial pulse.Namun, adalah lebih sesuai kadar bacaan nadi diambil di arteri karotid iaitu dibahagian leher. Rasa denyutan nadi menggunakan dua jari (jari telunjuk dan jarihantu) seperti gambarajah di bawah:

×