Economia de l'empresa

767 views

Published on

Published in: Education, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
767
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
24
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Economia de l'empresa

 1. 1. Economia d’empresa<br />IMMA CANTACORPS<br />
 2. 2. 6.3 Drets i deures laborals<br />· Descripción<br />Conjunt de drets i obligacions que l’empresa i els treballadors han d’observar, fruit del compliment de la normativa laboral. <br />Taula de drets i deures laborals:<br />
 3. 3. · Facultats de l’empresari<br />L’empresa té l’obligació d’observar la normativa laboral i reconèixer els drets del treballador inherent a la relació laboral.<br />Poders:<br /><ul><li>Poder de direcció: Organitza la producció i pren decisions necessàries per al bon desenvolupament de l’activitat de l’empresa.
 4. 4. Poder disciplinari: L’empresari té la potestat de sancionar els treballadors per les faltes dins l’àmbit laboral, d’acord amb la normativa.</li></li></ul><li>6.4 La representació dels treballadors i dels empresaris<br />· Les organitzacions sindicals<br /><ul><li>Organitzacions on els treballadors s’associen lliurement per defensar els seus drets laborals i fan la funció d’interlocutors en les negociacions col·lectiva.
 5. 5. Serveixen per protegir, assessorar als treballadors i permetre discutir amb l’empresa com a representant vàlid.
 6. 6. Els treballadors son lliures de d’afiliar-se o fundar un sindicat (constitució: llei de llibertat sindical)
 7. 7. Sindicats d’àmbit nacional:
 8. 8. CCOO (Comissions Obreres)
 9. 9. UGT (Unión General de Treballadors)
 10. 10. CGT (Confederació General de Treballadors)
 11. 11. USO (Unió Sindical Obrera)</li></li></ul><li>· Sindicats d’àmbit nacional<br />Candidatura Autònoma de Treballadors de l'Administració de Catalunya (CATAC)<br />Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CC.OO)<br />Confederació de Treballadors de Catalunya (CTC)<br />Confederació Europea de Sindicats (ETUC) <br />. Confederació Internacional d'Organitzacions Sindicals<br />. Institut Sindical de Treball Ambient i Salut<br />. Intersindical (CSC)<br />. Metges de Catalunya (MC)<br />. Sindicat d'Estudiants del Països Catalans<br />. Sindicat d'Infermeria (SATSE)<br />. Sindicat de l'Administració de Catalunya (SAC)<br />. Sindicat de Periodistes de Catalunya<br />. Unió de Pagesos<br /> Unió General de Treballadors (UGT)<br />. Unió sindical de Treballadors d'Ensenyament de Catalunya (STEC)<br />. Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC)<br />
 12. 12. · Sindicats més importants<br />Comissions Obreres (CCOO) <br />- Confederació sindical que agrupa les organitzacions territorials de les diverses Comunitats Autònomes.<br />- S’estructura en Federacions I Unions.<br /><ul><li> Organització sindical democràtica.
 13. 13. Formada por treballadors que s’afilien de forma voluntària i solidaria.
 14. 14. Actua de manera independent i autònoma de l’Estat.</li></ul>Unió General de Treballadors (UGT)<br /><ul><li> Formada per unions territorials, federacions i unions estatals.
 15. 15. Institució eminentment de treballadors, organitzats per grups afins d’oficis i professions liberals.
 16. 16. La Unió General de Treballadors disposa de diversos òrgans confederals triats pel Congrés Confederal.</li></li></ul><li>· La representació dels treballadors a l’empresa<br /><ul><li>Els treballadors tenen dret a disposar de representants que facin d’interlocutors davant l’empresa.
 17. 17. Elegits de manera democràtica per la plantilla.
 18. 18. Exerceixen el seu càrrec per un període de 4 anys renovables.
 19. 19. Competències bàsiques dels representants:
 20. 20. Rebre informació sobre l’empresa i la seva plantilla.
 21. 21. Conèixer la situació econòmica i financera de l’empresa.
 22. 22. Vetllar pel compliment de la normativa laboral per part de l’empresa.
 23. 23. Representar-los davant les processos de negació col·lectiva i en la resolució de conflictes.
 24. 24. Representació depenent de la dimensió de la plantilla:
 25. 25. Delegats de personal: més de 10 i menys de 50 treballadors.
 26. 26. Comitè d’empresa: 50 o més.</li></li></ul><li><ul><li>Comitè d’empresa
 27. 27. Les funcions dels dos tipus de representació són idèntiques només es diferencien en la forma de la seva elecció.
 28. 28. Delegats de personal: s’elegeixen tants candidats com nombres de representants han de tenir.
 29. 29. Comitè d’empresa: els treballadors trien una llista tancada de candidats entre diverses llistes presentades.
 30. 30. Els representants poden o no formar part d’un sindicat.
 31. 31. Els sindicats assessoren i donen suport a les tasques dels representants.</li></li></ul><li>· Les organitzacions empresarials<br />Patronals: organitzacions empresarials que defensen els seus interessos i permeten participar en les negociacions col·lectives i solucions de conflictes.<br /><ul><li> Organitzacions empresarials més importants:
 32. 32. La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE)
 33. 33. Fundada en 1977, representa als empresaris espanyols.
 34. 34. Els interessos concrets de les petites i mitjanes empreses estan representats per CEPYME, organització de caràcter nacional, membre de la CEOE.
 35. 35. La Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME)
 36. 36. Organització Professional d’àmbit nacional.
 37. 37. Defensa i representa els interessos de la petita i mitjana empresa i de l’empresari autònom.
 38. 38. Funcions:
 39. 39. Atenció a les necessitats d’informació, assessorament, assistència tècnica, investigació i
 40. 40. Divulgar temes que poden afectar a la potenciació de la petita i mitjana empresa.</li></li></ul><li>· Organitzacions empresarials<br />CEPES (Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social)<br />Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL)<br />Confederació de Cooperatives de Catalunya<br />Confederació Empresarial de la Província de Tarragona<br />Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE)<br />Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME)<br />Consell Superior de Cambres<br />Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG)<br />Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)<br />Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya<br />Foment del Treball Nacional<br />Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI)<br />Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)<br />Pimec - Sefes, petita i mitjana empresa de Catalunya<br />Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM)<br />

×