Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Apa itu Bitcoin - The Internet of Money

190 views

Published on

Menerangkan Bitcoin, sejarah, teknologi, kegunaan, undang-undang keburukan, kebaikan, cara beli, jual, trading, dan masa depannya.

Belanja la kopi, kalau awk suka kerja saya.. =)
Bitcoin : 1ChyUCv7Qqz5fqfb4QhUsYYGmeMfz99vr7
Litecoin: 32XW2vssbd2V2tY1MbsRdRoz4UAUw2G4j6

Terima kasih.

Published in: Economy & Finance
  • Be the first to comment

Apa itu Bitcoin - The Internet of Money

  1. 1. Juan Aziz prodaie87@gmail.com THE INTERNET OF MONEY
  2. 2.  Jenis Wang  Bitcoin  Sejarah, Harga dan Ramalan  Kenapa mesti guna Bitcoin?  Bitcoin VS Mastercard  Digital Wallet  Mana nak dapat Bitcoin?  Macamana nak guna Bitcoin?  Altcoins  Kesimpulan  Rujukan
  3. 3. Kos Logam Berharga Fiat (Wang kertas) Crypto (Bitcoin) Simpanan 0.1% - 1.5% setahun RM10 ke atas setahun Percuma & Mudah Pengangkutan Mahal Murah namun berisiko Mudah, cepat, selamat Keselamatan Fizikal Institusi Bank Cryptographic Penipuan Media Sukar Mudah Mustahil Perakaunan Manual Manual Automatic Penipuan/ Manipulasi Mustahil Amat tinggi, tidak dpt dielak Mustahil Penerbitan Perlombongan Politic/ Negara Algorithm Pembayaran Mahal Berpusat Kembali semula Bekalan Banyak Tiada limit Terhad (21 juta) Pengesahan Mahal Pengesahan orang ketiga Automatik dlm sistem
  4. 4.  Bitcoin adalah sistem wang digital yang dibangunkan pada tahun 2008 oleh seseorang dengan nama samaran Satoshi Nakamoto. Wang ini sama macam sistem nombor duit kertas USD/RM, namun hanya terdapat dalam dunia digital.
  5. 5.  Semasa krisis ekonomi global 2008, manusia hilang kepercayaan dengan wang fiat kerana kemelesetan yang tak sudah akibat inflasi.  Maka seseorang mengatasi masalah ini dengan mencipta wang yang kalis inflasi, tidak boleh dicetak serta dimanipulasi sesiapa dan boleh diguna meluas secara global … maka, muncullah Bitcoin!
  6. 6.  Teknologi Blockchain (rantai transaksi)  Blocksize (semasa 1MB)  Decentralized (Tiada sapa kawal, setiap perubahan memihak kepada pihak majoriti)  Terhad 21 juta (sekitar16.5 juta BTC berlegar)  Bitcoin – Simbol BTC or Ƀ  Boleh di”lombong”.  Kadar transaksi, 4 transaksi per saat (~15 minit transfer)  1 Bitcoin = 100,000,000 satoshi  1 Bitcoin = 1.00000000 BTC  10,000 satoshi = 0.0001 BTC  1 mBTC = 0.001 BTC
  7. 7. 1. Anda tidak perlu orang tengah untuk berurusan. Anda boleh berurusan dengan sesiapa sahaja yang mempunyai wallet cryptocurrency tanpa mengira sempadan dan waktu. 24/7. 2. Anda tidak perlu bayar yuran transfer duit. Walau 1 sen pon. (IOTA coin). Bitcoin sesuai untuk bayar nilai yang besar, ke luar negara (cas rendah) – tidak sesuai bayar nilai bawah RM10. 3. Tiada bunga dan cas tersembunyi. Tiada upah simpanan, dan tiada manipulasi pelaburan. (Boleh elak bayar cukai, Western Union, charge FPX, caj transfer 6% GST, dll) 4. Pembayaran sepantas 2 saat. (IOTA, ethereum) (Bitcoin – 15 minit hingga 1 jam) 5. Akaun tidak perlu ada bank, internet sudah cukup. Boleh simpan dalam pendrive, paper wallet, online wallet – apps, pc dan physical bitcoin (tidak digalakkan) .
  8. 8. 6. Tiada sapa tahu siapa bayar siapa. Hanya tahu jumlah pun cuma pemberi dan penerima. Perincian pembayaran boleh diletak atau pon tidak. Mudah. 7. Tiada siapa dapat halang pembayaran anda kecuali ketiadaan internet. 8. Nilai crypto-currency yang semakin meningkat. Kenapa, kerana jumlah coin adalah limited dan tidak boleh diubah. Serta sentiasa di upgrade oleh developer. 9. Anda boleh link-kan wallet dgn apps atau system kad kredit tertentu untuk pembayaran di kaunter yg menerima kad kredit. Anggap mcm debit kad. 10. Tiada sapa boleh hack, kecuali jika anda campak dalam exchange, tp xp exchange akan bayar semula. =) (Kes Bitfinex)
  9. 9. 11. Anda secara tidak langsung melawan sistem ribawi Dajjal sekarang. 12. Anda secara tidak langsung, mengurangkan kekuatan US dollar yang selama ini membunuh saudara-saudara anda di Timur Tengah dan lain- lain. 13. Anda mungkin bercita-cita ingin menjadikan emas sebagai mata wang standard dunia, namun gagal kerana emas sukar di bayar online. Inilah jawapannya. 14. Tiada mana-mana pihak yang mengawal mata wang Bitcoin kerana ia adalah "from people to people". 15. Anda mengatakan duit crypto tiada nilai, kerana tiada sandaran apa2, adakah duit kertas anda sekarang bersandar kepada apa2?
  10. 10. 16. Para ulamak sedunia banyak yang masih kabur dan gharar tentang isu ini, namun ia tidak bercanggah dengan sistem asas kewangan islam itu sendiri iaitu melawan sistem riba. Anti-inflation. 17. Dengan teknologi crypto (blockchain/tangle/DAG) anda boleh membuat smart contract, kepintaran buatan (A.I), Internet-of-Things (IoT), Decentralized Apps(Dapps), Machine-to- Machine transaction/learning (M2M) dan mcm2 lg. Decentralized bermakna tidak dapat dipantau oleh mana2 pihak – NSA, CIA, FBI, central gov dll) 18. Sekiranya berlaku krisis ekonomi, perang dunia, cryptocurrency semakin naik. (Kes pertelagahan Korea Utara – Amerika 2017 menaikkan nilai Bitcoin sebanyak 80% seminggu) 19. Ini ialah masa depan dunia digital, tanpa sempadan matawang/birokrasi. Semua orang bebas berurusan tanpa orang ketiga
  11. 11.  Simpan Bitcoin dalam Wallet Digital  Mesti ingat/simpan password dan buat 2FA key Authenticator (muncul sekali sahaja dan mesti ingat, tulis)  Apps – Google Authenticator / SMS  Pembayaran menggunakan QR Code handphone  Senarai wallet - https://www.cryptocompare.com/wallets/  Paling popular: Exodus, Blockchain.info, Coinbase
  12. 12.  Beli terus  Lombong / Mining  Kontrak Mining (Hati2 banyak SCAM!!!)  Faucet – tengok iklan dpt satoshi  Jual produk/servis dengan harga Bitcoin.. Marketplace (Amazon, Wordpress dll)
  13. 13.  Senarai Website Menjual Bitcoin/Ethereum  https://remitano.com/my?ref=juan786  www.localbitcoins.com .. mahal  www.coinbase.com … lg mahal (cas kredit kad/paypal)  Jika ingin coin lain seperti Litecoin, Dash, dll… anda harus beli di exchange kerana harga yang lebih rendah dan boleh dijual semula kepada Bitcoin/USD
  14. 14.  Selepas anda berjaya membeli Bitcoin, baki wallet dalam akaun remitano anda akan muncul  Untuk transfer ke hp, buka app Bitcoin dalam hp anda, salin alamat wallet app bitcoin ke ruang withdraw remitano.  Jika anda tidak mahu menggunakan Bitcoin, dan hanya ingin simpan sbg pelaburan, biarkan dalam wallet remitano sahaja. Jual jika anda terdesak sahaja =)
  15. 15.  Bitfinex  Binance  Kraken  Poloniex  Luno (support RM)  Lebih banyak list? layari https://coinmarketcap.com/exchanges
  16. 16.  Proses melombong Bitcoin dengan menggunakan GPU/ASIC/CPU komputer dengan network pool/scrypt.  Memerlukan software, hardware & kepakaran  Kos yang tinggi, banyak persaingan  Coin semakin sulit dilombong  Meningkatkan suhu bilik  Global warming
  17. 17.  Mengumpul fraction Bitcoin(satoshi) dengan (melawat website,iklan/bermain game/survey) tertentu  Mudah, cepat  Sedikit sahaja  Makan data  Buang masa  https://freebitco.in/?r=4564745  http://moonbit.co.in/?ref=357ee4016ec6  http://freedoge.co.in/?r=878380
  18. 18.  Bitcoin sesuai dibuat pelaburan kerana nilai yang semakin meningkat dan kalis inflasi  Bitcoin sesuai untuk pembayaran berskala besar (setakat ini) kerana cas transfer yang semakin meningkat kerana kadar transaksi yang semakin tinggi.  Bitcoin hendaklah disimpan dengan baik, dan haruslah ada pewaris tahu kerana wang ini tidak dapat recover jika berlaku apa2 yg tidak baik kepada pemilik.  Mungkin pada tahun 2100, Bitcoin amat sikit, dan akan bernilai berjuta2 dollar kerana ia adalah amat ekskulif, legacy dan banyak yg telah luput akibat kecuaian manusia.
  19. 19.  https://www.bitcoin.org  https://www.bitcoin.com  https://www.blockchain.info/wallet  https://www.cointelegraph.com  https://www.coindesk.com  http://www.coinmarketcap.com  https://remitano.com/my?ref=juan786  https://www.cryptocompare.com  https://bitcointalk.org/index.php (Forum)  https://www.slideshare.net/jonwaller0/what- isbitcoinen  https://www.slideshare.net/winklevosscap/the- internet-of-money

×