Romani cu care ne mandrim- Constantin Brancusi

4,055 views

Published on

Din categoria ROMANI CU CARE NE MANDRIM, elevul Alex M. a realizat aceasta prezentare

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,055
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
375
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Romani cu care ne mandrim- Constantin Brancusi

 1. 1. Operele lui Constantin Brancusi Realizat de Alex M Clasa a IV-a A Scoala Elena Doamna, Tecuci
 2. 2. Viata lui Brancusi Constantin Brâncusi (n. 19 februarie 1876, Hobita, Gorj — d.16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contributiicovârsiitoare la înnoirea limbajului si viziunii plastice în sculpturacontemporană. . Constantin Brâncusi a fost ales postum membrual Academiei Române. Francezii îl desemnează, cel maiadesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semnediacritice: Brancusi, pronuntându-l, după regulile de pronuntareale limbii franceze.
 3. 3. Anii de început Născut în data de 19 februarie 1876, Constantin este al saselea copil al lui Nicolae si Maria Brâncusi. Prima clasă primară o face la Pestisani, apoi continuă scoala la Brădiceni. Copilăria este marcată de dese plecări de acasă si ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii si birturi. În Craiova, în timp ce lucra ca ucenic, îsi face cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie. Găsind că ar fi de cuviintă ca să dezvolte aceste abilităti, el este înscris cu bursă la scoala de Arte si Meserii din Craiova.
 4. 4. Despre Brâncusi Din 1963 până azi au apărut în toate părtile lumii peste 50 de cărti si monografii si mii de studii si articole despre Brâncusi, stabilind în mod definitiv locul lui ca artist genial si chiar ca „unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor” (Jean Cassou). În 1937 cunoscutul sculptor Henry Moore scria: „Brâncusi a fost acela care a dat epocii noastre constiinta formei pure”. Mai aproape de noi, Frank Gehry indică cu precizie influenta pe care marele sculptor român a avut-o asupra sa.
 5. 5. Locul lui Brâncusi însculptură Brâncusi a eliberat sculptura de preponderenta imitatiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realitătii, a preconizat exprimarea esentei lucrurilor, a vitalitătii formei, a creat unitatea dintre sensibil si spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al tăranului român. Prin obârsia sa tărănească si-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în traditiile, miturile si functia magică a artei populare românesti. Brâncusi a revelat lumii occidentale dimensiunea sacră a realitătii.
 6. 6. 1897 - Craiova - Bustul luiGheorghe Chitu  Este prima sa sculptura. Gheorghe Chitu a fost fondatorul scolii de Arte si Meserii din Craiova.
 7. 7. 1903 - Bucuresti - bustulgeneralului doctor Carol Davila  Bustul Generalului Carol Davila, fondatorul scolii Medicale din Romania a fost prima lucrare executata la comanda si singurul monument public al lui Brancusi in Bucuresti. A fost turnat in bronz abia noua ani mai tarziu si instalat in curtea Spitalului Militar. Dar in 1912, cand s-a decis totusi ridicarea monumentului, s-a constatat ca, intre timp gipsul se degradase si s-a luat decizia repararii bustului prin suprimarea partilor avariate.
 8. 8. 1905 - Orgoliu  Cu schita in gips a acestei lucrari, Brancusi a debutat in 1906 la Salonul parizian prezidat de Rodin. Lucrarea reprezinta un cap de expresie - Studiu dupa natura. Portretul este conceput pe o structura linistita si simetrica. Calmul, exprimat de sculptura in ansamblu, este putin disturbat de privirea fetei care ascunde o umbra usoara. Brancusi realizeaza si o statueta de vitrina reprezentand acelasi personaj. A doua varianta a "Orgoliului" este expusa la Salonul de toamna si difera de versiunea anterioara in gips prin faptul ca partea de jos a fost micsorata si umerii trunchiati.
 9. 9. 1906 - Cap de copil - bronz  Este lucrarea pe care Brancusi o prezinta la expozitia organizata la Paris de Societe Nationale des Beaux- Arts in aprilie 1907,sub numele de "ebauche". Sculptura reda foarte bine expresia de inteligenta a modelului. Portretul acestui copil este o imbinare a invatamintelor lui Rodin si ale lui Medardo Rosso. Opera va fi turnata in bronz in trei exemplare. in 1912 Brancusi expune aceasta lucrare la Ateneul Roman, la Salonul Oficial. Este o lucrare care a aparut pentru prima oara cu prilejul Centenarului sculptorului, in 1976, facand parte dintr-o colectie particulara.
 10. 10. 1907 - Sarut  Este lucrarea prin care Brancusi isi afirma autonomia artistica. Ideea principala din Sarut este simpla: iubirea ca fuziune intre doua entitati separate reface unitatea originala a vietii. Sarutul lui Brancusi poate fi considerat o replica la Sarutul lui Rodin. Opera aduce o noua dimensiune conceptului de sculptura. Aceasta opera sculptata intr-o maniera aparent primitiva, este a doua lucrare la care Brancusi foloseste tehnica taierii directe.
 11. 11. 1907 - Cumintenia pamantului  Cumintenia Pamantului reflecta filozofia lui Brancusi care isi are radacinile intr-o cumintenie anterioara crestinismului. Sculptura reprezinta o femeie foarte concentrata asupra ei insasi, figura ei degajand un mister care o transforma intr-un portret universal. Din atitudinea statuii se degaja un sentiment de atasament fata de pamantul mama. Petru Comanescu considera ca Ganditorul de la Hamangia este o precumintenie a pamantului, criticii nepunandu-se inca de acord asupra sursei de inspiratie a acestei lucrari. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910 la Bucuresti si a starnit reactii contradictorii, dar in cele din urma a fost acceptata.
 12. 12. 1910 - Rugaciune  Aceasta lucrare marcheaza o cotitura in arta lui Brancusi, inceputul drumului care va duce la arta pe care o cunoastem. Mai elocvent decat in seria Capete de copil, aceasta statuie exprima prin formele sale curajos simplificate, primul semn al unei orientari artistice care va deveni o cotitura in sculptura Europeana moderna. De fapt este lucrarea care reda cel mai bine noua tendinta in conceptia artistica a lui Brancusi intre 1907 – 1910.
 13. 13. 1910 - Pasarea Maiastra  Sculptata in 1910 Maiastra releva aspiratia lui Brancusi catre perfectiune. Forma pe care artistul o da pasarii Maiastre ne trimite cu gandul la divinitatile pagane, la reprezentarile animalelor zeificate. Maiastra, nu este o pasare obisnuita ci una speciala, inzestrata in legendele populare romanesti cu puteri magice, fiind aceea care il ajuta pe Fat Frumos sa isi intalneasca marea dragoste.
 14. 14. 1912-1933 - DomnisoaraPogany  Una dintre cele mai cunoscute lucrari ale genialului Brancusi este o opera trasa in bronz dupa exemplarul aflat in colectia Stork, reprezinta un simbol naţional al artei moderne romanesti. Ochii sai mari, gura abia schitata, nasul fin, sprancenele puternic arcuite..., totul ne retine atentia la acest portret de "o vraja halucinanta".
 15. 15. 1915 - Fiul risipior  Este o sculptura in lemn de stejar. Lucrarea sugereaza un personaj ingenunchiat purtand o povara pe umeri si sprijinindu-se pe pamant. Artistul surprinde tocmai momentul in care materia amorfa prinde trup omenesc.
 16. 16. 1918 - Coloana fara sfarsit  Este prima versiune in lemn de stejar a Coloanei fara sfarsit, sculptate in amintirea celor cazuti in razboi, desi conform parerii unor cercetatori Brancusi a sculptat inca din 1909 unele variante de coloana . Coloana formata din 3 module e construita din trunchiuri de piramida suprapuse. Numele nu se refera la dimensiunea stalpului ci la structura ei geometrica: elementele constitutive se repeta aidoma si pot sa li se adauge oricat de multe fara sa li se tulbure echilibrul. Fiecare element al constructiei incepe de unde se incheie cel precedent.
 17. 17. 1923 - Pasarea in vazduh  Tot in 1923 sculpteaza o varianta in marmura galbena aflata acum la Muzeul de Arta din Philadelphia. Toate versiunile Pasarii in vazduh sunt atasate de soclu printr-o vergea metalica care patrunde atat in soclu cat si in pasare. La versiunile in marmura, cum este si cea de fata, tija metalica este introdusa in lucrare pana mai sus de mijlocul corpului, inainte de a sculpta Pasarea .
 18. 18. 1937 - Poarta sarutului  Poarta sarutului, care se afla amplasata pe aleea de la intrarea din parcul orasului, este daltuita din piatra poroasa, extrasa din carierele aflate in imprejurimi, fiind alcatuita din coloane groase, paralelipipedice, ce sprijina o arhitrava cu dimensiuni mai mari decat ale coloanelor, avand laţimea de 6,45m, inalţimea de 5,13m si grosimea de 1,69mPe feţele fiecarei coloane se regaseste simbolul sarutului, doua jumataţi ale unui cerc, atat de caracteristic operei lui
 19. 19. 1937 - Masa tacerii  Prima varianta a Mesei avea un diametru de 200 cm; dar Brancusi comanda o a doua, cu un diametru de 215 cm, pe care o aseza peste cea dintai, renuntand la socluri circulare ce formau baza. Masa sugereaza aparenta aspra a doua pietre de moara suprapuse. Sculptorul spunea: Linia Mesei Tacerii sugereaza curbura inchisa a cercului care aduna, apropie si uneste.
 20. 20. 1938 - Regele regilor  Monumentala sculptura din stejar Regele regilor a fost initial planificata sa stea in interiorul Templului de Meditatie din India,dar acesta nu a mai fost realizat . Regele regilor poate fi interpretata ca o incercare a lui Brancusi de a intruchipa in sculptura puterea religiei din est. Denumirea originala a sculpturii a fost Spritul lui Buddha, iar Brancusi era cunoscut ca fiind familiar Buddhismului prin scrierile filozofului tibetan Milarepa .
 21. 21. Linkuri folosite http://brancusi.1dez.c om/opere- brancusi.html http://ro.wikipedia.org /wiki/Constantin_Br% C3%A2ncu%C8%99i

×