Bloedwraak in Albanië
         Anno 2009
   Fotografie Herman Zonderland - Tekst Gerda Mulder
Leerplichtige kinderen zitten thuis opgesloten,

In de Noordalbanese stad Shkodra zitten meer dan 120 kinderen de
hele dag...
De familie Ndrevataj

Vier zoons van de familie Ndrevataj in Shkodra zijn zulke bloedwraak
slachtoffers. Op een sombere re...
Luan, ze is 4 maanden na de dood van haar vader geboren. Luan’s moeder was zo wanhopig en verdrietig dat ze 1,5 jaar na de...
De veestapel, een koe en een varken.
Moeder Skurte (37), Preparimi (6) en Luan (3)
Pepe (l) en Pashko (r) lopen het meest gevaar, zijn resp. 17 en 15 jaar. Ze zitten op hun gezamenlijke bed.
De keuken waar elke dag gekookt moet worden voor negen personen.
Preparimi (6 )
Een rozenkrans hang altijd binnen handbereik
De complete familie Ndrevataj. Boven de deuropening hangt een treurige zwart wit portrettengalerij met foto’s van alle ver...
In Nederland zijn we de laatste jaren bekend geraakt met het
verschijnsel eerwraak dat voorkomt onder Turkse, Koerdische o...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Bloedwraak in Albanië

2,188 views

Published on

Recent heb ik Albanië bezocht voor een documentaire over Bloedwraak. Bijgaand de selectie die ik instuurde voor de Zilveren Camera, Categorie Documentaire Buitenland Series.
Helaas ben ik met deze serie niet genomineerd. Ook probeer ik deze serie, tekst en foto’s hardnekkig te verkopen, vooralsnog geen interesse bij de media die ik benaderd heb. Dus wie een uitgebreid verslag wil lezen, help mee voor een publicatie! Alvast dank.

Herman

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,188
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
253
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Bloedwraak in Albanië

  1. 1. Bloedwraak in Albanië Anno 2009 Fotografie Herman Zonderland - Tekst Gerda Mulder
  2. 2. Leerplichtige kinderen zitten thuis opgesloten, In de Noordalbanese stad Shkodra zitten meer dan 120 kinderen de hele dag thuis opgesloten. Ze kunnen de deur niet uit, spelen niet op straat, gaan niet naar school en doen niets anders dan de hele dag tv kijken. Als ze geluk hebben komt er af en toe een onderwijzeres langs met huiswerk en schoolboeken. Hun levens lopen gevaar als ze het tuinhek opendoen of de straat op gaan. Waarom? Ze hebben niets misdaan, ze hebben alleen de pech dat hun familie in een vete is verwikkeld met een andere familie waarbij een moord uit het verleden gewroken moet worden. Ze zijn slachtoffers van de bloedwraak, de “gjakmarrje” zoals dat in het Albanees heet.
  3. 3. De familie Ndrevataj Vier zoons van de familie Ndrevataj in Shkodra zijn zulke bloedwraak slachtoffers. Op een sombere regenachtige middag, in begin november 2009 bezoeken we de familie Ndrevataj in hun armoedige woning aan de rand van Shkodra. De familie is een van de tientallen families die is verwikkeld in een bloedwraakdrama.
  4. 4. Luan, ze is 4 maanden na de dood van haar vader geboren. Luan’s moeder was zo wanhopig en verdrietig dat ze 1,5 jaar na de geboorte van haar kind zelfmoord heeft gepleegd door ophanging. De baby is toen in huis gekomen bij Niko en Skurte.
  5. 5. De veestapel, een koe en een varken.
  6. 6. Moeder Skurte (37), Preparimi (6) en Luan (3)
  7. 7. Pepe (l) en Pashko (r) lopen het meest gevaar, zijn resp. 17 en 15 jaar. Ze zitten op hun gezamenlijke bed.
  8. 8. De keuken waar elke dag gekookt moet worden voor negen personen.
  9. 9. Preparimi (6 )
  10. 10. Een rozenkrans hang altijd binnen handbereik
  11. 11. De complete familie Ndrevataj. Boven de deuropening hangt een treurige zwart wit portrettengalerij met foto’s van alle vermoorde broers en een schoonzus die na de moord op haar man zelfmoord heeft gepleegd.
  12. 12. In Nederland zijn we de laatste jaren bekend geraakt met het verschijnsel eerwraak dat voorkomt onder Turkse, Koerdische of Irakese families. Bij eerwraak neemt een mannelijk familielid wraak voor de geschonden eer van een vrouwelijk familielid en doodt de vrouw die aanstoot heeft gegeven: zijn zuster of dochter. Bloedwraak gaat ook over eer en wraak, maar speelt zich af tussen verschillende families of stammen en niet binnen een familie. De Nederlandse literatuur kent een schrijver, A. den Doolaard, die in 1932 door Albanië reisde en in zijn destijds zeer populaire roman “ De Herberg met het Hoefijzer “ het verschijnsel van de eeuwenoude strenge wetten van de afgelegen bergen heel goed weergaf. Hij schetste beeldend het korte leven en de trieste dood van een 15- jarige jongen in de stad Shkodra die de geschonden eer van zijn familie redt en een moord pleegt volgens de wetten van de bloedwraak. De dictatuur van Enver Hoxha maakt na de tweede wereldoorlog een abrupt eind aan de jarenlange bloedwraakvetes die in de Noord Albanese bergen voorkomen. Onder het communisme zijn afrekeningen volgens de bergwetten streng verboden. De gewone rechtspraak heeft het voor het zeggen. De bloedwraak lijkt na 50 jaar communisme uitgeroeid. De literatuur daarover getuigt van een voorbij tijdperk; de Kanun, de in een boek opgetekende mondelinge rechtspraak uit de middeleeuwen, is alleen nog historisch interessant materiaal voor rechtenstudenten. Dit alles vindt plaats in in 2009, in Albanie, binnen afzienbare tijd officieel kandidaat-lid van de Europese Unie.

  ×