HWA Civic Fest

375 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
375
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Onorată asistenţă, stimaţi colegi şi parteneri, în calitate de Reprezentant al Asociaţiei Obşteşti „Hilfswerk Austria” în Moldova,
  ţin să mulţumesc organizatorii acestui eveniment important „Civic Fest” pentru oportunitatea oferită de a împărtăşi cu Dvs
  succesele obţinute şi bunile practici realizate de către organizaţia noastră în domeniul dezvoltării locale şi incluziunii sociale.
 • Reprezentanţa Asociaţiei Obşteşti „Hilfswerk Austria” în Republica Moldova este o organizaţie neguvernamentală, apolitica si non-profit, filiala organizaţiei de frunte din Austria ce promovează cooperarea pentru dezvoltare şi ajutorul umanitar la nivel mondial. Fiind infiinţată în anii 90, acum este prezentă în 29 ţări ale lumii având peste 80 proiecte implementate cu succes. În Republica Moldova este prezentă de 10 ani de zile şi proiectele implementate de către Hilfswerk-Moldova contribuie la ridicarea nivelului de trai prin acordarea asistenţei durabile în domeniul dezvoltării economice şi protecţiei sociale într-o manieră nebirocratică, profesionistă şi direct la destinaţie pentru categoriile social vulnerabile şi defavorizate din Republica Moldova.
 • La baza mottoului nostru stă idea de oferire a ajutorului astfel încit ceilalţi să fie capabil sa se ajute pe termen lung. Asistenţa noastră este menită să producă un impact durabil. În scopul de a garanta eficacitatea pe termen lung a programelor noastre de asistentă, ţinem să implicăm pe deplin organizaţiile locale partenere pe parcursul întregului ciclu al proiectelor.
 • Incluziunea sociala joacă un rol fundamental în viaţa omului. Deşi principalii beneficiari ai politicii de incluziune sunt persoane din grupurile social-vulnerabile, nivelul ridicat al sărăciei in Moldova ne confirmă ca politicile de incluziune ar tre sa fie ajustate la cerinţele fiecărui cetăţean, mai ales din mediu rural.
  Incluziunea socială reprezintă un proces îndelungat, puţin susţinut de către societate; şi înseamnă a personaliza activităţile în funcţie de nevoile fiecărui individ în parte, astfel încât oricine, indiferent de deficienţă, să poată fi tratat ca un membru al comunităţii din care face parte, iar diversele forme de sprijin de care are nevoie să fie furnizate în cadrul serviciilor sociale, educaţionale, medicale sau al altor servicii - puse la dispoziţia tuturor membrilor societăţii.
  În condiţiile actuale, societatea civilă trebuie să-şi extindă scopul şi rolul, pentru a putea răspunde unei mai mari diversităţi a beneficiarilor, pentru a promova o incluziune socială adevărată.
 • Din tot spectrul activitaţilor de promovare şi asigurare a incluziunii sociale, Hilfswerk s-a axat pe domenii, cum sunt:
  promovarea educaţiei incluzive;
  susţinerea actorilor comunitari ce prestează servicii copiilor şi tinerilor cu Cerinţe educative speciale;
  şi dezvoltarea locală prin contribuirea la conexiunea procesului de migraţie cu dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi utilizarea eficientă a efectelor / consecinţelor pozitive ale migraţiei in vederea dezvoltării comunităţilor rurale.
  Educaţia incluzivă: este o provocare pentru schimbarea atitudinilor, a mentalităţilor, a politicilor şi practicilor de excludere şi segregare.
  Începind cu 2004, Hilfswerk Moldova a contribuit la crearea bazei pentru stabilirea sistemului de educaţie incluzivă prin intermediul deschiderii centrelor comunitare pentru copii si tinerii cu Cerinţe educative speciale, care ulterior au servit ca puncte focale pentru formarea cadrelor de sprijin în procesul de incluziune.
 • Vedeţi in imagini cele 3 centre deschise cu susţinerea Hilfswerk Austria: centrul de plasament temporar Small Group Homes din Chisinau, Centrul de reabilitare din Dubasari, centrul Picaturi de suflet din Pripiceni, rl Rezina.
 • Sfera serviciilor sociale pentru copii cu dizabilităţi s-a dezvoltat neuniform în Republica Moldova şi regiunea transnistreană. În acest context, proiectul a avut drept scop consolidarea cooperării dintre instituţiile specializate în domeniu prin acordarea de sprijin educaţional principalilor furnizori de servicii sociale pentru copii cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a dezvolta şi susţine o reţea viabilă, bazată pe noi proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale.
  Reţeaua Centrelor de Reabilitare cuprinde 10 Instituţii specializate de pe ambele maluri ale Nistrului ce oferă servicii de reabilitare şi orientare vocaţională pentru copii şi tineri cu dizabilităţi, şi are menirea să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață a copiilor și tinerilor cu dizabilități, cât și a accesului acestora la asistență aliniată specializată și individuală în centrele de reabilitare profesională din Republica Moldova și regiunea transnistreană.
  În cadrul proiectului, au fost organizate traininguri pentru centrele reţelei, cu participarea experților naționali și internaționali, au fost introduse și promovate abordări inovatoare pentru prestarea serviciilor de reabilitare profesională. De asemenea, au fost iniţiate seminare de instruire şi ateliere de lucru pentru personalul centrelor de zi cu obiectivul de a garanta servicii de specialitate pentru beneficiari.
 • Cu sprijinul Fundaţiei ERSTE, pe lîngă instruirile care au fost organizate în cadrul proiectului, a fost procurat şi echipament VET (pentru educaţie vocaţională) pentru fiecare centru beneficiar. Echipamentul a inclus unelte pentru prelucrarea lemnului, aţă şi accesorii pentru ţesutul covoarelor, maşini de cusut etc. Acest echipament, oferă copiilor şi mai ales tinerilor cu dizabilităţi o şansă de dezvoltare profesională pe viitor.
 • Mijloacele de informare în masă joacă un rol decisiv în formarea percepţiei societăţii cu privire la toate aspectele vieţii, inclusiv formează opinia publică cu privire la persoanele cu dizabilităţi. Mass-media poate contribui semnificativ la promovarea valorizării şi a incluziunii sociale a persoanelor cu CES prin intermediul limbajului corect folosit, a imaginilor adecvat selectate şi a accentului pus pe abilitate şi aspectul pozitiv al vieţii acestora. În prezent, este nevoie de a îmbunătăţi abilităţile jurnaliştilor de a scrie subiecte despre persoanele dezavantajate respectând principiile eticii jurnalistice şi promovând valorile unui jurnalism de calitate.
 • Cu sprijinul Fundaţiei ERSTE şi in parteneriat cu centrul “Speranta” din Chişinău, in 2009 a fost inaugurat centrul de resurse pentru educaţia incluzivă în Chisinau.
  Scopul centrului, pe linga oferirea suportului informaţional a fost studierea condiţiilor obiective ale incluziunii precum: programe individualizate, curriculum adaptat, pregătirea cadrelor didactice şi a terenului colectivelor şcolare pentru includerea copiilor, etc.
  Pe lânga crearea bibliotecii centrului “Inclusive ME”, considerăm ca cea mai mare realizare a centrului de resurse a fost formarea şi instruirea echipei de profesionioşti care pe parcursul ultimilor 4 ani, îşi împărtăşesc cu succes experienţa acumulată cu cadre didactice pe întreg teritoriul ţării, astfel contribuind la promovarea educaţiei incluzive şi la oportunităţi egale de învăţare pentru toţi copiii deopotrivă.
 • Dezvoltarea locală cu implicarea comunităţii înseamnă o calitate mai bună a vieţii. Orice dezvoltare necesită un imbold si o sustinere. Toate proiectele noastre se bazeaza pe persoane cheie a comunitaţilor – aşa numiţi actoriii schimbarii. Deci cine sunt ei:
  -Persoane cu idei inovatoare
  -Persoane înzestrate cu cunoştinţe şi abilităţi distinctive
  -Persoane ce posedă calităţi precum nevoia de a realiza ceva, atitudinea pozitivă şi comportamentul etic
  -O persoană sau un grup care îşi asumă responsabilitatea de a schimba modelul existent de comportament al unei persoane sau al unei societăţi
  Actorul schimbării trebuie să faciliteze procesul de implementare a unei idei noi intr-o acţiune concretă.
 • Practica sustinerii businesului mic la nivel local contribuie la conexiunea procesului de migraţie cu dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi utilizarea eficientă a efectelelor/consecinţelor pozitive ale migraţiei în vederea dezvoltării comunităţilor rurale. “Remitenţele Dezvoltă Comunităţile din Moldova” este un proiect finanţat de Uniunea Europeana implementat in perioada anilor 2011-2013 şi are scopul de a corela fenomenul migraţiei peste hotarele ţării şi dezvoltarea Republicii Moldova, utilizînd efectele pozitive ale migraţiei pentru dezvoltarea comunităţilor rurale din Moldova şi de a mări impactul pozitiv al remitenţelor în Moldova prin îmbunătăţirea capacităţilor beneficiarilor de remitenţe de a iniţia activităţi generatoare de venituri, dezvoltare a afacerilor şi investire în comunităţile lor rurale.
  As vrea sa va prezint cele 7 practici pozitive care contribuie in mod direct la dezvoltarea comunitatilor din cele 4 raioane a Moldovei (Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti), care au fost realizate în cadrul Programului de Granturi Mici al proiectului sus-menţionat.
 • Stefan Sandic a lucrat 5 ani in Marea Britanie a revenit acasa şi împreuna cu familia dezvoltă o afacere în domeniul apiculturii având peste 1000 de stupi de albine.
  În cadrul proiectului a obţinut un laborator mobil de extragere a mierii în câmp. Un utilaj care nu are echivalent in Republica Moldova in momentul actual.
  Echipamentul performant promoveaza conceptul de cooperare și consolidare a apicultorilor in vederea procesarii produselor apicole si crearii intregului lant de produse.
 • Petru Gaina, un tanar de nici 20 de ani din Chitcanii Vechi dezvolta o afacere de succes in domeniul cresterii coacazei si a agrisului.
  Primii sai bani i-a castigat lucrannd ca salahor la Moscova. Din banii castigati a cumparati puieti de coacaza in Romania.
  Prin intermediul suportului proiectului pe cele 2 terenuri cumulative de aproximativ 0,5 ha de pamant a fost instalata plasa antigrindina, menirea careea este de a reduce substantial riscul pierderilor de culturi.
 • Efim Curchi este sofer de curse lungi. A facut drumuri de la Nahodka la Lisabona.
  A revenit in satul de bastina si a deschis un atelier de tehnica agricola. Presteaza servicii aproape de necesitatile fermierilor din regiunea sa. Spre exemplu, altadata, fermierii trebuiau sa mearga la Chisinau sau Balti pentru a repara o roata mare.
  Visul său este sa aduca Europa acasă la el și să dezvolte un complex la traseu care să cuprindă: parcare socială, piața agricolă, atelier de reparație a tehnicii etc.
 • Roman Juncu (35 ani) din Orhei
  Prin intermediu proiectului a obtinut un LABORATOR ELECTROTEHNIC MOBIL PE CABLURI - un   set de utilaje electrotehnice performante.
  Beneficiarul proiectului impreuna cu un alt tanar  din Orhei, Corneliu Vacarciuc (26 ani),  care este electrician cu studii superioare, se declara  gata de munca  si au de gand sa angajeze  inca vreo 3 persoane care sa lucreze acasa, dar nu  peste  hotarele republicii.
 • Nu toate afacerile de succes au în spate o istorie tocmai fericită.
  Este şi povestea lui Vasile Taban, un om de afaceri din Rezina, care la un moment dat lasă totul baltă şi pleacă la muncă peste hotare după ce se pomeneşte în imposibilitatea de a-şi onora obligaţiile faţă de bancă. Trecând peste condiţii economice vitrege, Vasile revine în ţară şi, împreună cu toată familia, îşi reporneşte afacerea cu banii câştigaţi în străinătate.
  Cu banii oferiţi din cadrul proiectului nostru tânărul procură din Ucraina o moară de măcinat porumb şi o linie de ambalare a produselor de morărit.
  Familia Taban doreste sa dezvolte o afacere in care sa proceseze produsele finite, deoarece aceasta inseamna dezvoltare durabila.
 • Odată plecaţi peste hotare, puţini moldoveni se întorc acasă, iar dacă se întorc îşi folosesc banii agonisiţi pentru a-şi cumpăra maşini scumpe şi pentru a-şi construi case cu care să se fălească. Roman Popa, un tânăr din raionul Teleneşti, este mai degrabă o excepţie de la regulă şi un exemplu numai bun de urmat pentru mulţi concetăţeni.
  Acesta, după doi ani petrecuţi în Portugalia, Spania, Maroc, timp în care a lucrat la construcția podurilor, revine acasă şi investeşte peste 50 mii de euro într-o fermă de iepuri.
 • Victor Zmuncila din Negureni (Telenesti) este profesor de artă plastică, dar dezvoltă o afacere în domeniul fierului forjat in fosta cladire a cazanderiei scolii locale. Recent a castigat tenderul anuntat de primarie pentru constructia pavilioanelor la gradinita de copii din localitate.
  În mai putin de jumatate de an a creat 4 locuri de muncă, iar agenda este una foarte incarcata - comenizile sunt asigurate pentru 2-3 luni inainte.
  Succesele beneficiarilor nostri ne dau dovada ca noi putem schimba societatea noastra.
 • Credem noi, ca rolul nostru, al organizatiilor neguvernamentale, al actorilor comunitari si donatorilor, reflectă pe deplin misiunea de a promova dezvoltarea unei societăţi incluzive şi participative în Europa. Așa cum Republica Moldova a devenit o țară vecină a UE, acțiunile noastre comune ar trebui să prevadă mai multe eforturi direcţionate spre alinierea societății moldovenești la valorile și programele UE și să promoveze procesele de schimbare socială în toate sferele de activitate, mai ales cind vine vorba despre grupurile social vulnerabile. ECHIPA HWA Moldova, consideră că acțiunile noastre se bazează pe angajamentul social al societății civile din Republica Moldova pentru un viitor mai bun cu şanse egale pentru toţi.
  Principala bogație a Moldovei sunt oamenii. Pentru a deveni cu adevărat o istorie de succes Moldova are nevoie de o schimbare de aditunine, de modele pozitive și oameni de succes.
 • HWA Civic Fest

  1. 1. 29-31 Octombrie 2013 Chişinău Natalia MIHAILOV Hilfswerk Austria in MOLDOVA
  2. 2. Cine suntem? Reprezentanţa Asociaţiei Obşteşti „Hilfswerk Austria” în Republica Moldova este o organizaţie neguvernamentală, apolitica si non-profit, filiala organizaţiei de frunte din Austria ce promovează cooperarea pentru dezvoltare şi ajutorul umanitar la nivel mondial. Proiectele implementate de către HWA-Moldova contribuie la ridicarea nivelului de trai prin acordarea asistenţei durabile în domeniul dezvoltării economice şi protecţiei sociale într-o manieră nebirocratică, profesionistă şi direct la destinaţie pentru categoriile social vulnerabile şi defavorizate din Republica Moldova.
  3. 3. Motto-ul nostru “Ajută oamenii să se ajute singuri”
  4. 4. Incluziunea socială în Moldova . • Incluziunea înseamnă a personaliza activităţile în funcţie de nevoile fiecărui individ în parte, iar diverse forme de sprijin ar trebui să fie puse la dispoziţia tuturor membrilor societăţii. •Incluziunea socială reprezintă un proces îndelungat, puţin susţinut de către societate; • În condiţiile actuale, societatea civilă trebuie să-şi extindă scopul şi rolul pentru a putea răspunde unei mai mari diversităţi a beneficiarilor pentru a promova o incluziunea socială adevărată.
  5. 5. Educaţia incluzivă ADAPTAREA ŞCOLII, OFERIND SERVICII EDUCAŢIONALE SPECIALE, PENTRU A VENI ÎN ÎNTÂMPINAREA NEVOILOR DE ÎNVĂŢARE ŞI DE PARTICIPARE A TUTUROR ELEVILOR, LA TOATE ACTIVITĂŢILE. Incluziunea se măsoară prin creşterea gradului de participare şi reducerea gradului de excluziune, sub orice formă în care s-ar putea manifesta.
  6. 6. Centre comunitare pentru copii si tinerii cu CES deschise cu suportul HWA
  7. 7. Crearea reţelei instituţiilor de reabilitare a copiilor si tinerilor cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului.
  8. 8. Consolidarea actorilor comunitari
  9. 9. Rolul Mass-Media în promovarea incluziunii sociale
  10. 10. Centrul de resurse pentru educaţia incluzivă “Inclusive ME” CHISINAU
  11. 11. ACTORII SCHIMBĂRII Cine sunt ei? ∗ Persoane cu idei inovatoare ∗ Persoane înzestrate cu cunoştinţe şi abilităţi distinctive ∗ Persoane ce posedă calităţi precum nevoia de a realiza ceva, atitudinea pozitivă şi comportamentul etic ∗ O persoană sau un grup care îşi asumă responsabilitatea de a schimba modelul existent de comportament al unei persoane sau al unei societăţi
  12. 12. REMITENȚELE DEZVOLTĂ COMUNITĂȚILE ÎN MOLDOVA BENEFICIARII PROGRAMULUI DE GRANTURI
  13. 13. „Apicultura. Procurarea laboratorului mobil de extragerea mierii de albini” („Făguraş de Aur” SRL , Sipca, raionul Şoldanesti)
  14. 14. „Creşterea şi comercializarea coacăzei şi agrişului “ (Gospodăria Ţărănească „Găină Petru Dinu” , Chiţcanii Vechi, raoinul Teleneşti),
  15. 15. „Construcţia, amenajarea şi utilarea unui atelier pentru reparaţia tehnicii agricole” (SC „MCN-Curchi” SRL, Mitoc, raionul Orhei)
  16. 16. „Laborator mobil electrotehnic pe cabluri ЭТЛ -10” („Erstelab” SRL Orhei)
  17. 17. „Dezvoltarea afacerii: producerea făinii de porumb, ambalarea şi comercializarea ei” (SC „Venera” SRL, Ţahnăuţi, raionul Rezina)
  18. 18. „Ferma de iepuri” („Casa Iepurilor” SRL , Mîndreşti, raionul Teleneşti),
  19. 19. „Instalaţii tehnice pentru prelucrarea fierului forjat” („Zmuvinadorvic-Metal” SRL , Negureni, raionul Teleneşti)
  20. 20. Str. Alexandru cel Bun, 85, MD-2012, mun. Chişinău, MOLDOVA Tel: + 373 22 21 25 41, Fax: + 373 22 21 25 54 E-mail: info@hwa.md Web-site: http://www.hilfswerk-austria.md/

  ×