Buletin April 12

253 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
253
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Buletin April 12

  1. 1. IMAXX SERVICES PLUS For Internal Circulation Only April ‘12 BULETIN ISU 39 MARKET VISIT KE IPOH PENANG KOTA KINABALU KUCHINGSudah menjadi kebiasaan dalam iMAXX bahawa pihak pengurusan melakukan lawatan ke field.Ianya adalah bertujuan untuk : “Ahlahmak!!! Bos-bos iMAXX, cepat tundukkk, kantoi pula lepak kat sini”1. Fokus kepada ANDA. Ya, ANDA yangsedang membaca ni. Kami keluar untukmenjalinkan silaturrahim dengan anda. Maka,apabila anda ternampak pihak pengurusan dikawasan anda, sila jangan lari sepertiternampak hantu, ok ☺.2. Fokus kepada produk klien. Kami keluaruntuk memahami tentang keadaan outletyang berbeza antara satu sama lain,contohnya sebuah outlet IKA tidak samadengan LKA, minimarket ataupun kedai Penetilian drpd Janetteruncit. Kami keluar sana untuk menemuiManager, Eksekutif, DM dan tow-kay. “Senget pula tanda harga ni”3. Fokus kepada kumpulan Regional/LocalSales klien. Kami di luar untuk mendengar &memahami isu-isu daripada RSM/ASM/ASEand juga DM. Semua ini dilakukan sebagaisalah satu usaha untuk meningkatkan tahapprestasi perajurit iMAXX kita. Juga, sebagai “Kesiannyasalah satu cara untuk menilai keberkesanan SM saya, mariSOP iMAXX. saya tolong”4. Fokus kepada iMAXXians untuk berkumpul. Makanan pun sedap.....oishiiInilah masanya untuk kita berjumpa, ber’yumcha’, mengenal hati budi masing-masing...(eh..terlebih sudah..). HooRah kepada Encik/Cik/Puan SPV yang menjadikan aktiviti inisatu kenyataan… TERIMA KASIH! Pemandangan lawa... “Ingat janji kita, iMAXX forever” “Korang happykan..ni makanan saya tak Makan time...hoyeahh!!! sampai lagi ni” :(
  2. 2. Saingan semakin sengit dalam pasaran, dan kadangkala menyebabkan peraturan-peraturan yang telah dipersetujui sebelum ini, tidak lagi diikuti. Shelfspace untuk Cola Cola, O’life atau Dutch Lady yang telah direservedkan sebelum ini boleh senang-senang dirampas dihadapan mata kita. Semua perajurit iMAXX diluar sana harus senantiasa peka apabila ternampak shelfspace kita telah dicerobohi oleh pihak yang mementingkan diri dan tidak bertanggungjawab ini. Sila jangan berasa malu,segan atau teragak-agak untuk berjumpa dengan Person-in-charge (Outlet Manager/Buyer/Tow- kay) untuk membetulkan keadaan ini. Mengapa??? Kerana shelfspace ini telah dibayar oleh klien-klien kita. Sila lihat gambar dibawah sebagai contoh :Barangan kita yang telah dihumban Tempat yang kita berjaya perolehi Bergotong-royong meletakkan SKU ke Teresa : Oh, ni la si culprit hampeh kedalam troli oleh competitor kembali tempat asal ni..HUH! Maka, PEKA dan berWASPADA. PERTAHAKANKAN kawasan kita walau dengan cara apa pun. HooRah!!! Usaha yang bagus daripada merchandiser dibawah SPV Central 4, Mohd Rafie yang telah menggunakan shelftalker & wobbler dengan sebanyak dan semenarik mungkin. Juga kepada merchandiser yang melakukan Friso Stickering project, hasil kerja yang SANGAT BAGUS. Produk DL amat terpampang diluar sana! HooRah! Terima kasih juga kepada team Sime Darby dibawah pimpinan Mohd Syahid, yang turut melakukan usaha yang bagus dalam kerja mereka. Produk GO FRESH ini telah dimerchandised dengan baik sekali! HooRah!
  3. 3. BULAN CUKAI PENDAPATAN! HAISH! HAISH! HAISH! April sering menuntut kita untuk menjalankan tanggungjawab sivik terhadap Malaysia yang tercinta ini. Inilah masanya untuk kita mengeluarkan sedikit peruntukan bagi membayar cukai pendapatan. Hakikinya, cukai yang kita bayar ialah untuk untuk manfaat rakyat Malaysia. HooRah! TETAPI, jika ianya digunakan untuk membeli sebuah jek kereta dengan harga RM5,000 , atau sebuah laptop biasa dengan harga RM40,000 , ini ialah sangat tidak boleh dimaafkan. Jika anda berdepan dengan masalah atau keadaan yang menyebabkan anda tidak selesa, sila cuba aplikasikan kata kunci dibawah : ACCEPT ADAPT IMPROVISE (MENERIMA) (MENYESUAI) (UBAH SUAI) ACCEPT ADAPT IMPROVISE (MENERIMA) (MENYESUAI) (UBAH SUAI) Menerima keadaan dimana Gunakan logik dan kreativiti. kita berada sekarang.Menyesuaikan diri dengan (Tempat atau situasi). Gunakan kurniaan Tuhankeadaan persekitaran. yang berada disekeliling Jangan nafikan. Jika kita kita, tambah dengan logikJika kita tidak boleh nafikan pun, masalah tidak dan kreativiti anda untukmengubah keadaan, kita akan hilang secara magik. mencari jalan keluaryang harus mengambil daripada situasi yanginisiatif untuk berubah. menyesakkan. Jika kurang berjaya, sila ambil telefon anda dan minta bantuan orang-orang yang boleh dipercayai ya :) HooRah!
  4. 4. HENTIKAN GOSIP-GOSIP ! (LIAR MAHUPUN TIDAK) TAK ELOK ! ——————————————— Perbuatan gosip-menggosip ini memang sukar untuk dibendung. Kenapa? Kerana kita semua terdiri daripada 330 orang, ada yang tinggi, rendang, kurus, kecil molek, bmi yang lebih sikit daripada normal, kacak bergaya, ayu, solo, yang tak solo, yang tak solo tapi pura-pura solo.Karakter kita semua berbeza, apa yang kita suka, tak berapa nak suka, segala ini, tidak sama antarasatu sama lain, dengan ini, peluang untuk bergosip memang wujud.Tetapi, jika gosip kecil-kecilan sudah bertukar menjadi tidak terkawal, maka ianya sudah menjadiseperti fitnah.Ini akan melukakan jiwa-jiwa insan yang digosipkan. Perkara seperti ini tidak akan menyatukankita, malah MEMECAH BELAHkan kita !Perkara paling mudah untuk menyelesaikan perkara ini ialah, sila sahkan perkhabaran yang andadengar dengan bertanya kepada empunya diri. Paling tidak pun, jawaban daripada mereka ialah,menceritakan keadaan sebenar, sahkan pertanyaan anda, buat-buat tak faham apa yang andacakap, atau jawaban artis, iaitu, no komen.Tapi yang paling penting ialah, dapatkan kebenaran, JANGAN buat andaian sendiri. Sila janganterjebak dengan gosip atau penyebarannya ya :), HooRah! 2 SENTIASA BELAJAR Ambil tahu lebih lanjut tentang komputer, SOPs, skill merchandising, teknik jualan, atau apa sahaja. BERFIKIR. Otak akan menjadi tumpul jika tidak berfikir. 3 Belajar & alami benda baru. HooRah! JERIT KUAT-KUAT!!! 1 Cuba ni, ambil nafas & jerit BERGEMBIRALAH!!! HooRah! HooRah! HooRah! Kerja dalam company Ia bakal melegakan paru- yang happy seperti paru anda, memberi lebih iMAXX! BAGAIMANA oksigen dan anda akan HooRaH! berasa alive. MENJADI (Sila jerit di dalam bilik air ya, GEMBIRA nanti orang ingat anda sewel pula) ( 5 HooRah!) 5 4 KESIHATAN SAYANG Hargai dan jaga kesihatan Lingkarkan diri anda dengan anda. apa yang anda sayang : Sakit, sila pergi berjumpa doktor! Keluarga, binatang peliharaan, Dapatkan MC jika perlu! muzik, kereta, motor, pokok, iMAXX mahu anda menjadi dan hobi, apa sahaja yang anda berasa sihat! sayang. HooRah! HooRah!
  5. 5. Jutaan tahniah diucapkan kepada beberapa iMAXXians kerana baharu sahaja menerima kelahiran putera & puteri sulung dalam hidup mereka :) iMAXXian : Nor Ain (iMAXX Admin) Baby’s name : Nur Aina Safiya Bt Mohd Syahril DOB : 08 March 2012 iMAXXian : Ramizi (SPV South 2) Baby’s name : Aleesya Bt Ramizi DOB : 17 March 2012 iMAXXian : Mohd Hisyam (SPV Central 6) Baby’s name : Arissa Hannah Bt Mohd Hisyam DOB : 29 March 2012 iMAXXian : Ronald Ray (Kuching SM) Baby’s name : Michael anak Ronald Ray DOB : 16 April 2012Editor: Fadilah IsninNOTE: We welcome any contributions, suggestions, or ideas to further improve Buletin iMAXX. Please submit via email(fadilah@imaxxmerchandising.com) or to your Supervisor.Address: No. 165, Jalan SS19/6, 47500 Subang Jaya, Selangor.Tel: 012-7222 469 Fax: 603-5633 1364 More pictures of all the events in iMAXX Merchandising Facebook!
  6. 6. ENGLISH VERSION FOR YOUR READING PLEASUREField Trip Market Visit Ipoh, Penang, KK, KCHIt has always been iMAXX policy that the senior management team goes out to the field every so often. The objectives are mainly to1. Focus on you. We are there to listen to you. So please whenever you see the management Team out there, share your experiencewith us.2. Focus on Clients’ products. We are there to understand the outlet’s characteristic which might be different from one another. AnIKA outlet is different from a LKA, minimart, and a big sundry shop. We are there to meet the Managers, Executives, DM and Tow-Kays.3. Focus on the Client’s Regional/Local Sales team. We are there to listen and learn from the RSM/ASM/ASE as well as DistributorManager. This is to help us to further improve our team’s performance level. And also to assist us to further tighten (or loosen) certain SOPfor efficiency. HooRah4. Focus on Team get-together. This is also a time for all of us to meet up. To share a meal and a drink. HooRah to all the localSupervisors for arranging such occasion. Thank you!What is ours is ours! Protect or be conquered!Competition is getting tougher. Rules agreed upon can many a time be blatantly broken. Shelf space reserved for our clients like CocaCola, Olif or Dutch Lady can be snatched right under your nose. All iMAXXians out there must always Stay Vigilant and when you seethat our rightful allocated space has been reduced/compromised, it time to approach the Outlet Manager/Buyer/Tow-Kay to correct thewrong doing. Don’t be shy. It’s the space where mostly paid for by our clients. See pix below to understand the situation better.So, stay alert, stay vigilant. Defend our space at all cost! HooRah!HEBAT POSM display! ♪♪♫Great effort by the merchandisers under Central 4 Supervisor Mohd Rafie. The team made full use of the shelf talkers and the wobblers.Same good work message goes out to the team doing the Friso stickering. Great job and impactful too. Dutch Lady products really standout here! HooRah to the Team.Same Thank you goes to the Sime Darby team, under Supervisor Mohd Syahid The GOFRESH is well merchandised too! HooRah!Income Tax month! Aish! Aish! Aish!April is always the time where we have to do our duty as a citizen of this great country. This is the time for us to pay our personal incometax. The tax we pay are put to good and greater use for the benefit of the Rakyak. HooRah! But if those responsible for spending our hardearned money, put them to waste like white elephant projects, low yield imported cattle ranch, expensive decorated street lightings,cronies’ half baked projects…then we shall curse them all! *GERAM*Accept. Adapt. Improvise (AAI)A – Accept the situation we are in. Be that situation a personal one or be it the outlet’s. It does not matter at this time.A – Adapt to the situation of that moment. Do not fight what you cannot change. Once you accept it, you can see things clearer.I - Improvise for a solution. Use your logic, use your creativity. Use all your God-given resources and find a way or many ways out of thesituation. Failing which, increase your chances of overcoming the difficult situation by calling for help. Use your mobile lah!  HooRah!STOP the gossiping! Fitnah and all! Xbaik! (Yes, it almost impossible to stop people from gossiping. We are after a some 330 tall, short,slim, not so slim, handsome, beautiful, single,married men& women company.iMAXX is made up of 300+ different characters, different manners, likes, dislike, taste, etcetcetc…Gossips about who, what , when, whyare bound to happen. But when such gossips get out of hands, they can be rather damaging to the affected party/parties, almost like fitnah.It doesn’t bring us together. Heck! It separates us!The best remedy to this for us and also the country at large is this : When in doubt, go ahead! ask the right and relevant person. Don’t beshy. The most that person can do is NOT to answer or confirm or deny or ‘no comment’…the best most productive result is to get thetruth. No more gossiping please!  HooRah!HOW TO BE HAPPY! The 5 HooRahs!1. Be happy! Work in a happy company like iMAXX! Hoorah!2. Keep learning. Learn more about the computer, SOPs, merchandising skill, Sales techniques, whatever. Never let the brain idle. An idle mind is the devils workshop & dull living. Experience new things...learn and grow! HooRah!3. Shout and Shout out loud. Do our Famous HooRah! HooRah! HooRah! It clears the lungs, gives your body more oxygen and make youfeel alibe!~ Do in bathroom lah. Else, people might think you are gila! Hoorah!4. Surround yourself with what you love: family, pets, music, motorcycles, plants, hobbies, whatever. Hoorah!5. Cherish your health: If it is good, preserve it. If it is weak, improve it. If it is beyond what you can improve, go see a doctor! Get an MC!iMAXX needs you to be healthy! HooRah!

×