Schrijfdans boldingh

428 views

Published on

Schrijfdans bij de kleuters

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
428
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Schrijfdans boldingh

  1. 1. Wat is Schrijfdans? Schrijfdans is een schrijfmethodiek en schrijfmethode bestemd voor alle kinderen van het primair onderwijs. Schrijfdans wil kinderen leren schrijven vanuit hun eigen emoties en hun eigen natuurlijke bewegingen, met hun eigen ‘zwaai en draai’. Het bewegen vanuit de eigen emoties staat steeds voorop. Een goede vorm, een ‘mooie’ letter, kan immers pas tot stand komen als de basisbeweging volledig vlot en vloeiend verloopt en met voldoende zelfvertrouwen wordt uitgevoerd. Schrijfdans laat kinderen, voordat ze, om een voorbeeld te noemen, de letter “o”gaan schrijven, de “o” eerst goed voelen, horen en ervaren. De bewegingen worden daarom eerst geoefend in het groot en in de lucht. Pas daarna gaan we schrijbelen, schrijftekenen en schrijven, waarbij dezelfde (schrijf)bewegingen, die eerst in de lucht worden uitgevoerd, hun spoor kunnen achterlaten op bord of papier of op een ander schrijfoppervlak. Schrijfdansen is niet los te denken van muziek en liedjes, rijmpjes en spelletjes. De basisbewegingen worden op speelse wijze geautomatiseerd en ingeprogrammeerd en in het motorische centrum in de hersenen opgeslagen, waardoor het aanvankelijke schrijven met minder krampachtigheid en frustraties kan verlopen en een blijvend plezier geeft. Alles is erop gericht om te zorgen, dat de kinderen zich goed in hun lijf voelen. Bij Schrijfdans staat het kind in het centrum, zijn innerlijke beleving is steeds de grote leidraad.
  2. 2. Robot Hinki tinki tonki tot, wij zijn nu een ro-bot. Strek nu alle vingers uit, en maak daarbij een gek geluid. Weet je welk geluid ik dee, strek je vingers met ons mee. Hinki tinki tonki tot, ik ben nu een Robot. Strek nu beide armen uit, en maak daarbij een zacht geluid Hinki tinki tonki tot, jij bent nu een Robot. Strek nu beide benen uit, en maak daarbij een kraakgeluid.
  3. 3. Kringeli krangeli krongelidong We lopen recht we lopen krom Kringeli krangeli krongelidong We lopen recht we lopen krom Zand in mijn schoen wat moet ik doen Zand in mijn schoen wat moet ik doen Woele woele woele Weg zand Kringeli krangeli krongelidong In de verte is ons huis Kringeli krangeli krongelidong In de verte is ons huis Nog heel ver lopen lopen Nog heel ver lopen lopen En dan zijn wij weer thuis En dan zijn wij weer thuis En dan zijn wij weer thuis En dan zijn wij weer thuis
  4. 4. Tip! Klik op één van de filmpjes. Om het volgende filmpje te bekijken, klik dan eerst het vorige uit.
  5. 5. Tip! Klik op één van de twee filmpjes. Om het volgende filmpje te bekijken, klik dan eerst het vorige filmpje uit. © Made by: Nutsschool M. M. Boldingh, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze Powerpointpresentatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van bovengenoemde: Nutsschool M. M. Boldingh.

×