Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tietosuoja ja tietoturva etätyössä

Webinaari Kuuma-kunnille, 5.3.2021, Harto Pönkä, Innowise

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Tietosuoja ja tietoturva etätyössä

  1. 1. Tietosuoja ja tietoturva etätyössä 5.3.2021 Harto Pönkä Innowise Kuva: Marvin Meyer @Unsplash, 2018
  2. 2. Kuva: Matthew Henry @ Unsplash Tietosuojalla suojataan ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Siitä on kyse, jos ihminen voidaan tunnistaa tiedoista. Tietoturvalla suojataan kaikenlaisia tietoja ja järjestelmiä ulkopuolisten urkinnalta ja muulta vahingonteolta.
  3. 3. Suomessa etätöihin siirtyi koronaviruksen takia useampi kuin muissa EU-maissa Lähde: Eurofound, 2020, Work, teleworking and COVID-19, https://www.eurofound.europa.eu/data/covid-19/working-teleworking 3
  4. 4. Etätyön aiheuttamia haasteita Lähde: IF, 24.4.2020, YouGovin kysely 8.4.-12.4.2020 (N=1036 aikuista), https://www.sttinfo.fi/tiedote/suomalaisten-etatyokokemukset-korona-aikana-ovat-paaosin-myonteisia-tyo-ja- vapaa-aika-kietoutuvat-tiiviisti-yhteen?publisherId=69817318&releaseId=69879664 4 ”Etätöitä hoidetaan tälläkin hetkellä esimerkiksi keittiönpöydän äärestä, sohvan nurkasta, parvekkeelta tai vaikkapa pyykkivuorien keskeltä kodinhoitohuoneesta.” Haaste Vastaajista Työn ja vapaa-ajan erottaminen 37 % Puutteellinen työergonomia 32 % Työyhteisön tapaaminen ja tuen puute 32 % Ahtaaksi käyvä koti - käytössä erillinen tila etätyöhön - etätyötilassa myös muuta käyttöä 22 % 37 % 63 % Tekniset haasteet 20 % Uudet viestintätavat 19 %
  5. 5. Etätyö tuo käyttöön uusia sovelluksia Lähde: Lakimiesliitto, 20.04.2020, kysely 2.–13.4.2020, (N=797 liiton jäsentä), https://www.lakimiesliitto.fi/uutiset/lakimiesliiton-kysely-koronaepidemia-on-muuttanut-juristien-tyota-ja-lisannyt-tyomarkkina-asemaan-liittyvaa-epavarmuutta/ 5
  6. 6. Tietoturva vaarantuu etätöissä 6 Lähde: Tessian, 2020, https://www.tessian.com/research/the-state-of-data-loss-prevention-2020/ (2000 vastaajaa Yhdysvalloissa ja Englannissa) ”Kyberturvayhtiö Tessianin tutkimuksen mukaan 52 prosenttia kotona työskentelevistä sanoo syystä tai toisesta kiertävänsä yrityksen tietoturvan käytäntöjä.” Syitä: ▪ Etätyössä käytetään eri laitteita kuin työpaikalla (50 %) ▪ Etätyössä ei koeta olevan IT-osaston valvonnassa (48 %) ▪ Työhön tulee häiriöitä mm. perheenjäsenten vuoksi (47 %) ▪ Työhön liittyvä aikataulupaine (39 %)
  7. 7. Onko tietokoneesi turvallinen? Kuva: Alkuperäinen IBM PC 5150, Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IBM_PC_5150.jpg (CC-BY-SA) Pakollinen kirjautuminen Virusten ja haitta- ohjelmien torjunta Ajanmukainen nettiselain Verkkoyhteys ja palomuuri Varmuuskopiot Käyttäjä 7 Ohjelmat
  8. 8. 1. Hyökkääjä etsii verkkopalveluita ja -sivustoja, joissa on tietoturva-aukkoja. 2. Hyökkääjä saastuttaa haavoittuvan palvelun tai sivuston. 3. Haittaohjelma etsii saastuneen palvelun käyttäjiltä tietoturva-aukkoja: a) nettiselaimesta b) selaimen laajennuksista/lisätoiminnoista c) käyttöjärjestelmästä 4. Jos tietoturva-aukko löytyy, käyttäjän laitteelle voidaan asentaa viruksia ja haittaohjelmia. Miksi päivitykset ovat tärkeitä? Lähde: Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen vuosiraportti 2015, https://www.viestintavirasto.fi/attachments/tietoturva/Viestintaviraston_Kyberturvallisuuskeskuksen_vuosiraportti_2015.pdf 8
  9. 9. Kännyköiden tietoturva • Päivittämätön laite tai sovellus on aina riski. • Käytä PIN-koodia, salasanaa, sormenjälkeä tms. • Asenna vain turvallisiksi tietämiäsi sovelluksia. • App Storen sovellustarjontaa valvotaan tarkemmin kuin Google Playn. • Käytä vain turvallisiksi tietämiäsi WLAN-verkkoja. • Käytä laitteen paikantamista häviämisen varalta. • Käytä sovelluksissa kaksivaiheista kirjautumista, jos sellainen on tarjolla. • Jos säilytät työhön liittyviä tiedostoja kännykässä, salaa tallennustila/muistikortti. • Jos laitteeseen tai sovelluksen ei saa enää päivityksiä, lopeta sen käyttö. • Tyhjennä vanha kännykkä.
  10. 10. 1. Asenna sovelluksia vain luotetuista sovelluskaupoista. 2. Tarkista sovelluksen tekijä ja sovelluksen saama palaute. – Sovelluskaupoissa voi olla myös tunnettujen sovellusten väärennöksiä. – Jos sovellukselle ei tule päivityksiä, se voi sisältää haavoittuvuuksia, joita hyökkääjät voivat hyväksikäyttää. 3. Arvioi sovelluksen pyytämät oikeudet verrattuna sovelluksen käyttäjää palvelevaan toiminnallisuuteen. – Hyväksy mahdollisimman vähän oikeuksia laitteen tietoihin. – Tarkista sovellusten oikeudet kännykän asetuksista. 4. Tutustu sovelluksen käyttöehtoihin. – Mitä tietojen keräämisestä ja käsittelystä kerrotaan? – Missä maassa tietoja käsitellään? 5. Työnantajalla voi olla tarkempia ohjeita kännyköiden käytöstä työssä. – Noudata työnantajan ohjeita, jos asennat sovelluksia työssä käytettäviin laitteisiin. 5 neuvoa mobiilisovellusten arviointiin Lähde: Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, 2018, https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/tietoturvanyt/2018/11/ttn201811141100.html 10
  11. 11. Milloin on syytä epäillä haittaohjelmaa?  Laite hidastuu ilman selvää syytä.  Laitteelle ilmestyy yllättäen uusia ohjelmia.  Laite alkaa näyttää mainoksia, nettiselaimen aloitussivu vaihtuu tai muuta yllättävää.  Tuttavasi saavat sinulta roskapostia.  Verkkoyhteys siirtää dataa, vaikka et käytä nettiä ja päivityksiä ei ole latautumassa.  Windows 10: Asetukset  Verkko & internet  Datan käyttö  Applen tietokoneissa: Ohjelmat  Lisäohjelmat  Järjestelmän valvonta ja  Iphone ja iPad: Asetukset  Mobiiliverkko  Muut kännykät: Asetukset  Datan käyttö 11 Lisätietoa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/06/02/digitreenit-kirotut-haittaohjelmat-kuinka-tunnistaa-onko-kone-saastunut
  12. 12. Mitä tehdä, jos epäilet haittaohjelmaa tai virusta? 1. Etukäteen: varmuuskopioi tärkeät tiedostot esim. ulkoiselle kovalevylle tai luotettavaan pilvipalveluun. 2. Kun tilanne on päällä: ota laite pois netistä. 3. Tarvittaessa kysy apua ammattilaiselta/tekniseltä tuelta 4. Aja virustorjuntaohjelman tarkistus 5. Poista nettiselaimen väliaikaistiedostot ja evästeet 6. Tarkista selaimen aloitussivu ja asennetut laajennukset (plugins) 7. Tarkista viimeksi asennetut ohjelmat ja poista epämääräiset 8. Tarvittaessa palauta laite aiempaan palautuspisteeseen tai asenna käyttöjärjestelmä / alusta laite uudestaan. 12
  13. 13. Tietoturva verkossa ja etäyhteyssovelluksissa 13
  14. 14. Selaimen yksityinen tila ei tee netin käytöstä ”turvallista” Microsoft Edge Google Chrome Yksityisessä tilassa nettiselain ei tallenna laitteen muistiin: • Sivuhistoriaa • Lomaketietoja ja kirjautumisia • Evästeitä (cookies) • Www-sivustojen tiedostoja välimuistiin Verkkopalvelut ja verkkoyhteyden tarjoaja näkevät kuitenkin toimintasi normaalisti. Mozilla Firefox 14
  15. 15. Langattoman verkon turvallisuus Kuva: Viestintävirasto, 2011, lisätietoa: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/sites/default/files/media/file/Langattomasti_mutta_turvallisesti._Langattomien_lahiverkkojen_tietoturvallisuudesta.pdf 15 WPA2 WPA2 SSL SSL
  16. 16. WLAN-tukiasemien turvallisuus 1. Käytä WPA2-salausta ja pitkää salasanaa.  Päivitä tarvittaessa verkkokorttisi ajuri WPA2-yhteensopivaksi.  Älä käytä vanhaa WEP- tai WPS-suojausta.  Tukiaseman nimen piilottaminen ei paranna sen tietoturvaa. 2. Muuta WLAN-tukiasemasi hallintapaneelin asetuksia vain kaapeliyhteyden kautta. Voit estää sen käytön langattoman verkon kautta. 3. Vaihda WLAN-tukiaseman hallintapaneelin käyttäjätunnus ja salasana. Hyökkääjä voi saada tietoonsa tehdasasetuksena olevan tunnuksen ja siihen liitetyn salasanan. 4. Tee tukiaseman ohjelmiston päivitykset viipymättä. 5. Seuraa verkon käyttöä tuntemattomien käyttäjien (laitteiden) varalta. 16
  17. 17. VPN-yhteys salaa nettiliikenteen  VPN-yhteydellä nettiliikenne kulkee salattuna palveluntarjoajan palvelimen kautta.  VPN estää oikean IP-osoitteen ja sijainnin näkymisen verkkopalveluille.  Käytä työasioissa vain työnantajan VPN-yhteyttä ja hyväksyttyjä sovelluksia.  Kuluttajille sopivia VPN-palveluita:  ProtonVPN, https://protonvpn.com/  Opera-nettiselain sisältää VPN:n, http://www.opera.com/fi  F-Secure Freedome, https://www.f- secure.com/en/web/home_global/freedome Lisätietoa ja kuva: https://www.cloudflare.com/learning/access-management/what-is-a-vpn/ 17
  18. 18. ”Nämä haavoittuvuudet antavat hakkereiden katkaista helposti viestinnän vpn-palveluntarjoajan sekä käyttäjän välillä, jolloin hakkerit näkevät kaiken, mitä käyttäjä tekee. -- 85 prosenttia ilmaisista vpn-ohjelmistoista halusi käyttäjältä tarpeettoman paljon tietoa, kuten pääsyn lukea, muokata tai poistaa puhelimessa olevaa dataa, urkkia käyttäjän tai tämän ystävien puhelinnumerot sekä saada selville kännykän sijainnin” Suositut ilmaiset VPN-sovellukset sisälsivät haavoittuvuuksia Lähde: Tivi, 27.2.2020, https://www.tivi.fi/uutiset/nama-10-vaarallista-android-sovellusta-tulisi-poistaa-heti/d730cffb-50bd-4753-897b-0bf77236822a 18
  19. 19. Nettiyhteyden jakaminen Android-kännykästä  Tarkista, että Wi-Fi-hotspotin asetuksissa on WPA2- suojaus päällä  Käytä vahvaa salasanaa  Nimeä hotspot niin, ettei siitä voi päätellä sen omistajaa  Jos käytät kännykässä VPN-yhteyttä ja jaat nettiyhteyden tietokoneeseen, ei tietokone ole kuitenkaan VPN:n piirissä.  Ratkaisu: kytke VPN-sovellus päälle aina siinä laitteessa, jolla käytät nettiä. 19
  20. 20. Etäyhteyssovellukset ▪ Etäyhteyssovelluksella voi käyttää esimerkiksi työpaikan tietokonetta muualta. ▪ Etäyhteyssovellusten tietoturva on yleensä hyvä: salattu yhteys ja vahva salasana. ▪ Jos mahdollista, käytä kaksivaiheista kirjautumista ja VPN-yhteyttä. ▪ Älä jätä etäyhteyttä valvomatta ja pidä kirjautumistunnukset suojassa. ▪ Käytä työasioissa vain organisaation hyväksymiä etäyhteyssovelluksia. ▪ VPN vai etäyhteyssovellus? https://proprivacy.com/vpn/guides/vpn- vs-remote-desktop-comparison 20 Esimerkki: LogMeIn-sovelluksen toimintaperiaate
  21. 21. Hyvä salasana ▪ Mieluummin salalause kuin -sana! ▪ Vähintään 8, mielellään 15 merkkiä ▪ Sisältää kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä ▪ Ei ole nimi, sana tai päivämäärä ▪ Ei ole arvattavissa ▪ Ei ole käytössä muualla ▪ Käytä kaksivaiheista todennusta aina, kun mahdollista! 21
  22. 22. Henkilötietojen käsittely etätyössä 22
  23. 23. Ohjeita henkilötietojen käsittelyyn 23 ▪ Tietoja ei saa käyttää mihin tahansa. ▪ Työntekijä saa käsitellä vain hänen työtehtäviinsä liittyviä henkilötietoja. ▪ Henkilötietoja ei näytetä tai kerrota sivullisille. ▪ Henkilötietoja ei julkaista tai luovuteta ilman suostumusta tai laista tulevaa perustetta. ▪ Tietojen säilytyksessä noudatetaan fyysistä tietoturvaa: valvotaan tiloja ja laitteita. ▪ Tietojärjestelmissä käytetään henkilökohtaisia tunnuksia sekä huolehditaan käyttöoikeuksista ja seurannasta (lokit). ▪ Työnantaja huolehtii henkilötietojen käsittelyn ohjeistuksesta, koulutuksesta ja vaitiolovelvollisuudesta työntekijöille.
  24. 24. Työnantajan laitteet ja ohjelmat 24 ▪ Työnantajan laitteita ja ohjelmia käytetään vain työhön liittyvin tarkoituksiin. ▪ Sivulliset kuten perheenjäsenet eivät saa käyttää työnantajan laitteita tai järjestelmiä. ▪ Omia tunnuksia, salasanoja tai muita tunnisteita ei saa luovuttaa ulkopuolisille tai säilyttää niin, että muut saavat ne tietoonsa. ▪ Työpuhelimessa tai -tietokoneessa olevia tietoja ei tule tallentaa henkilökohtaisille tallennusvälineille. ▪ Työpuhelimeen ei tulisi tallentaa henkilökohtaisen elämän tietoja. ▪ Työpuhelut hoidetaan niin, että sivulliset eivät kuule niitä.
  25. 25. Kysymys: työntekijöiden paikannus 25  Työntekijöiden paikantaminen on teknistä valvontaa. Se on mahdollista, jos työnantajalla on siihen asiallinen peruste ja tarve, ja se käsitellään YT-menettelyssä.  Perusteita voivat olla esim. työntekijöiden turvallisuuden varmistaminen sekä resurssien (kuten ajoneuvojen) kohdentaminen oikeaan paikkaan.  Tarve tulee arvioida työntekijäkohtaisesti ja siihen tulee saada suostumus.  Työntekijän tulee voida kytkeä paikannus pois päältä varsinkin silloin, jos laitetta voi käyttää työajan ulkopuolella (esim. työsuhdepuhelin).  Paikannustietoja ei lähtökohtaisesti pidä käyttää työajan seurannassa.  Paikannuksen käyttö työajan valvontaan ja seurantaan voi olla mahdollista, jos työtä tehdään enimmäkseen muualla kuin työnantajan tiloissa eikä valvontaan ole muita keinoja.  Työnantajan tulee tällöin etukäteen määritellä työajan seuranta paikantamisen käyttötarkoitukseksi. Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, Työelämän tietosuojan käsikirja, 21.6.2018 (oppaasta on tulossa uusi versio) • Saako työnantaja paikantaa työntekijöitään? • Saako paikannuksen tietoja käyttää työajan valvonnassa?
  26. 26. Salassa pidettävät asiakirjat etätyössä ▪ Vie salassa pidettävää paperiaineistoa kotiin vain, kun välttämätöntä. ▪ Säilytä salassa pidettäviä papereita/tietoja lukitussa tilassa, kaapissa tai muussa tilassa. ▪ Älä jätä salassa pidettävää paperiaineistoa tai henkilötietoja muiden nähtäville tai saataville. ▪ Palauta salassa pidettävät paperit työpaikalle heti, kun niiden säilyttäminen etätyöpisteessä ei ole enää välttämätöntä. ▪ Vältä salassa pidettävien tai luottamuksellisten tietojen tulostamista tai tallentamista työpaikan ulkopuolella säilytettäville tietovälineille. ▪ Huolehdi tulosteiden ja tietojen asianmukaisesta käsittelystä sekä tarvittaessa hävittämisestä. Lähteen mm. OpiTietosuojaa.fi, 2020, https://opitietosuojaa.fi/images/tiedostot/pikakuvakkeet/TIETOTURVA_JA_TIETOSUOJA_ET%C3%84TY%C3%96SS%C3%84.pdf 26
  27. 27. 27 Kun henkilötietoja ei enää tarvita, ne tulee poistaa
  28. 28. Tietosuoja viestinnässä 28 ▪ Normaalissa sähköpostissa: ▪ Tavalliset henkilötiedot (nimi, osoite jne.) ▪ Edellytys: henkilökohtaiset sähköpostilaatikot ja tietoturva kunnossa ▪ Suojatussa sähköpostissa, turvapostissa tai muussa turvallisessa viestintäkanavassa: ▪ Arkaluontoiset henkilötiedot ▪ Salassa pidettävät tiedot ja asiakirjat ▪ Omat laitteet ja somepalvelujen käyttö työnantajan ohjeistuksen mukaan.
  29. 29. “ Perustuslain 10 §: Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla. Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. 29 Lähde: Suomen perustuslaki, https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
  30. 30. Esimerkki viestinnän ohjeistuksesta Lähde: Jyväskylän yliopisto, 16.3.2020, https://www.jyu.fi/digipalvelut/fi/ohjeet/tietoturva/tietoturva-ja-tietosuoja-etatyossa 30
  31. 31. Viestinnän luottamuksellisuus 31  Viestintä on perustuslain 10 §:n perusteella luottamuksellista.  Työntekijän sähköpostit ja muut sähköiset viestit kuuluvat luottamuksellisen viestinnän piiriin.  Työsuhteen päättyessä työntekijän sähköpostitili tulee sulkea.  Automaattivastauksen tai edelleenvälityksen asettaminen työntekijän sähköpostiosoitteeseen edellyttää tämän suostumusta.  Viestin ja välitystietojen luottamuksellisuus (laki sähköisen viestinnän palveluista, 136 §):  Viestinnän osapuoli voi käsitellä omia viestejään ja niiden välitystietoja. Hän voi esim. kertoa tai julkaista viestin sisällön, mikäli se ei loukkaa jonkun muun yksityisyyttä.  Muita sähköisiä viestejä ja välitystietoja saa käsitellä viestinnän osapuolen suostumuksella tai jos laissa niin säädetään.  Se, joka on ottanut vastaan tai muutoin saanut tiedon sähköisestä viestistä -- jota ei ole hänelle tarkoitettu, ei saa ilman viestinnän osapuolen suostumusta ilmaista tai käyttää hyväksi viestin sisältöä, välitystietoa tai tietoa viestin olemassaolosta  Rikoslain 38 luku 3 §, viestintäsalaisuuden loukkaus: joka oikeudettomasti 1) avaa toiselle osoitetun … taikka 2) hankkii tiedon.. Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, Työelämän tietosuojan käsikirja, 18.6.2020, https://tietosuoja.fi/documents/6927448/8214540/Ty%C3%B6el%C3%A4m%C3%A4n+tietosuojan+k%C3%A4sikirja+2020-+Tietosuojavaltuutetun+toimisto.pdf
  32. 32. Tietosuoja etäkokouksissa 32  Käytä vain organisaation sallimia sovelluksia  Toimita kutsu henkilökohtaisesti osallistujille  Informoi osallistujia henkilötietojen käsittelystä  Käsiteltävät henkilötiedot ja asiat riippuvat osallistujien työtehtävistä  Varmista huoneessa olijoiden henkilöllisyys  Varmista esittäjien osaaminen etukäteen  Kerro etukäteen, jos kokous tallennetaan, ja näkyvätkö tallenteessa osallistujien nimet  Kotoa osallistuvat: ei sivullisia kuulolla, videon ja mikrofonin käyttö kotirauhan alueella perustuu vapaaehtoisuuteen  Lopuksi: päätä kokous, tyhjennä tai sulje huone  Suojaa tallenne ja huolehdi sen tietosuojasta
  33. 33. Etäkokoussovellusten vertailua Microsoft Teams Google Meet Zoom Adobe Connect Osallistujia enintään 300 (tulossa 1000) Ilmaisversiossa 100 Maksullisessa 100-250 Ilmaisversiossa 100 Maksullisessa 100-500 25-1500 riippuen lisenssistä Yhtäaikaisia osallistujien videokuvia Enintään 9 Tulossa: enintään 49 Together-tilassa 49 Enintään 16 Enintään 49 Ei rajaa, mutta käytännössä 15-20 Ryhmähuoneet (breakout rooms) Ei (tulossa) Tiimit-toiminnolla voi luoda rinnakkaisia kokouksia Ei normaaliversiossa Kyllä G Suite Enterprise for Educationissa, enintään 100 huonetta Kyllä Enintään 50 huonetta Kyllä Enintään 20 huonetta ja 200 osallistujaa/huone Lisätietoa https://docs.microsoft.com/en- us/microsoftteams/limits- specifications-teams https://www.onmsft.com/news/micros oft-teams-breakout-rooms-feature- rolling-out-in-preview https://nerdschalk.com/microsoft- teams-together-mode/ https://nerdschalk.com/google-meet- limit/ https://gsuiteupdates.googleblog.com/ 2020/10/create-breakout-rooms-for- more-engaged.html https://support.google.com/meet/ans wer/10099500 https://zoom.us/pricing https://support.zoom.us/hc/en- us/articles/206476313-Managing- Breakout-Rooms https://helpx.adobe.com/fi/adobe- connect/using/breakout-rooms.html https://community.adobe.com/t5/conn ect/participant-video-limits/td- p/3396713?page=1 33
  34. 34. Henkilötietojen luovuttaminen ulkopuolisille, esim. julkaisu netissä ▪ Työntekijät ▪ Työnantaja saa julkaista työntekijöiden nimet, tehtävänimikkeet ja työyhteystiedot. ▪ Työntekijän suostumusta ei tarvita, jos julkaisu on asiallisesti perusteltua ja tarpeellista työtehtävien kannalta, esim. tarve olla tavoitettavissa. ▪ Kuvan julkaisussa on syytä harkita, kuuluuko työtehtävään olla tunnistettavissa. ▪ Tietoa työntekijän lomasta ja sairaslomasta ei saa kertoa ilman henkilön suostumusta. Voidaan sanoa, että henkilö ei ole paikalla. ▪ Työnantaja ei saa kertoa muille työsuhteen päättämisestä, irtisanomisen perusteista tai irtisanomisilmoituksen sisällöstä. Voi sanoa, että henkilö ei ole enää ko. työssä. ▪ Asiakkaat ▪ Pyydä suostumus, jos julkaiset tai luovutat ulkopuolisille asiakkaiden henkilötietoja. ▪ Poikkeus: jos tiedot on kerätty nimenomaan julkaisua varten ja siitä on informoitu. Lähteet: Tietosuojavaltuutetun toimisto, Usein kysyttyä työelämästä, https://tietosuoja.fi/usein-kysyttya-tyoelama, Työelämän tietosuojan käsikirja, 21.6.2018 (oppaasta on tulossa päivitetty versio) 34
  35. 35. Sovellukset kysyvät usein kontaktitietoja… Kuvakaappaukset: Somepalvelut 2019-2020 35 Jos puhelimessasi on esimerkiksi asiakkaiden henkilötietoja, älä luovuta niitä sovelluksille ilman suostumusta!
  36. 36. Oppilaiden henkilötiedot verkkopalveluissa 36 Huom. taulukko on esimerkinomainen, tarkista aina opetuksen järjestäjän tekemät linjaukset! Opetuksen järjestäjän hallinnoimat asiointikanavat (esim. Wilma) Opetuksen järjestäjän hallinnoimat viestintä- ja oppimisalustat (esim. 0365, Teams, G Suite, Moodle) Ulkopuolinen sovellus tai verkkopalvelu, jossa tiedot eivät näy julkisesti (esim. Quizlet) Ulkopuolinen sovellus tai verkkopalvelu, jossa tiedot näkyvät julkisesti (esim. Padlet) Opetuksen järjestäjän hallinnoimat käyttäjätunnukset Ylläpitäjien luomat tunnukset, kertakirj. tai vahva tunnistautuminen Ylläpitäjien luomat tunnukset, kertakirj. tai vahva tunnistautuminen Opettajien luomat tunnukset esim. nimimerkki tai etunimi Opettajan luomat anonyymit tunnukset tai ei tunnuksia Saavatko oppijat rekisteröityä palveluun itse koulussa? Ok Ok Ok, alle 13-vuotiaat tarvitsevat huoltajan suostumuksen Ok, alle 13-vuotiaat tarvitsevat huoltajan suostumuksen Käyttö opetuksen aktivointiin, materiaalien jakoon ym. Ok Ok Ok Ok Oppijoiden tekemät tehtävien palautukset ja esim. kuvat Ok Ok Ok Ei ilman suostumusta Tavall. henkilötietojen tallennus (esim. spostiosoite tai puh.nro) Ok Ok Ei ilman suostumusta Ei Koetulokset ja arvosanat Ok Ok Ei ilman suostumusta Ei Sanalliset arvioinnit, soveltuvuustestit ym. Ok Ei Ei Ei Muut salassa pidettävät tiedot (esim. terveys ja erityinen tuki) Ok Ei Ei Ei
  37. 37. Kysymys: kuvat, videot ja etätilanteiden tallenteet 37  Opetustarkoituksissa voidaan ottaa valo- ja videokuvia opiskelijoista ja heidän tuotoksistaan sekä näyttää niitä pedagogisessa tarkoituksessa saman opetusryhmän kesken.  Kuvia ja videoita voidaan tallentaa esimerkiksi henkilökohtaiseen portfolioon tai oppimisalustoille.  Mikäli opiskelijasta otettuja kuvia ja videoita tai hänen tuotoksiaan aiotaan esittää julkisesti, tulee siihen pyytää suostumus.  Etäopetustilanteita voidaan tallentaa ja esittää saman opetusryhmän kesken. Alkuperäistä opetustilannetta ei saa laajentaa tallenteen jaossa ilman, että siihen on saatu suostumukset.  Kuvien, videoiden ja tallenteiden tietoturvasta/-suojasta tulee huolehtia asianmukaisesti.  Tallenteiden jakamisessa on huomioitava myös opiskelijoiden ja opettajan tekijänoikeudet.  Kuvaamisesta, tallenteista sekä tallenteiden ja tuotosten julkaisusta on hyvä tehdä ohjeistus henkilöstölle sekä tiedottaa opiskelijoille. • Saako opetustilanteissa ottaa valokuvia ja videoita opiskelijoista sekä esittää niitä opetusryhmän kesken? • Saako opetuksessa esittää opiskelijoiden tuotoksia? Saako niitä julkaista? • Saako etäopetustilanteesta tehdä tallenteen ja jakaa sen luokan kesken?
  38. 38. Tunnista tietoturvariskit ja loukkaukset
  39. 39. Huijaus- ja tietojenkalasteluviestit 39 1. Älä luota sähköpostin tai tekstiviestin lähettäjän nimeen tai osoitteeseen/numeroon. 2. Älä koskaan avaa yllätyksenä tullutta liitetiedostoa. 3. Tarkista linkki esim. viemällä hiiri sen päälle. 4. Anna tietojasi vain varmasti luotettaville tahoille. 5. Jos epäilet huijausta, tarkista aitous muuta kautta
  40. 40. Varo: Office 365 -huijaukset ovat nyt yleisiä!  Rikolliset pyrkivät tietojenkalastelusivun avulla saamaan haltuunsa käyttäjätunnuksia, joilla he voivat päästä käsiksi luottamuksellisiin tietoihin kuten lähetettyihin laskuihin.  Murretuilla tunnuksilla voidaan lähettää esim. ”korjattuja” huijauslaskuja. Lähde: Viestintävirasto, 2019, https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/uusin-microsoft-office-365-huijaus-ohjaa-uhrin-murretulle-sharepoint-tilille 40
  41. 41. Onko tämä aito Googlen kirjautumissivu? Kuva: Google Chromen tietosuojailmoitus, 2020, https://www.google.fi/chrome/privacy/whitepaper.html 41
  42. 42. Nettiselaimet pyrkivät tunnistamaan huijaussivustot  Yleisimmät nettiselaimet pyrkivät tunnistamaan huijaussivustot ja varoittamaan epäilyttävistä tiedostoista  Virustorjuntaohjelmat parantavat yleensä nettiselailun turvallisuutta Kuvat: Google Chromen tietosuojailmoitus, 2017, https://www.google.fi/chrome/privacy/whitepaper.html 42
  43. 43. Huijauspuhelut  Käyttäjätunnusten urkintaa, esim. huijari esiintyy IT-tukihenkilönä  Nigerilaishuijaus: saat rahaa, mutta ensin joudut maksamaan siitä aiheutuvia kuluja  Pankkitunnusten ja luottokorttitietojen urkintaa pankkien ja viranomaisten nimissä  Maksulliset numerot takaisin soitettaessa  Harhaanjohtavat yritykset ja yhdistykset  Hakemistopalvelut: ”jatketaanko aiemmalla näkyvyydellä?”  Yrityksille suunnatut ylihintaiset verkkomainonta- ja domain-huijauspalvelut  Muut tilausansat 43 Lisätietoa esim. Mikrobitti, 23.5.2020, https://www.mikrobitti.fi/uutiset/mb/455d0762-783c-4f14-8cdc-3d1b1eb96346
  44. 44. Tietosuojarikkomuksiin reagointi 1. Vahingon sattuessa tai tullessa esiin: rauhoitu. Onko jotain, mitä voit tehdä välittömästi vähentääksesi seurauksia? 2. Kerro lähimmälle esimiehelle ja/tai tietosuojavastaavalle. 3. Aloita tiedonkeruu tapauksesta. Kirjaa ylös, mitä tapahtui. Ensikäden havainnoista on hyötyä jatkotutkinnalle. 4. Pyri rajaamaan, keistä henkilöistä ja mistä tiedoista on kyse: nimet, tunnisteet, yhteystiedot, arkaluontoiset ja salassa pidettävät jne. 5. Ilmoita tietosuojavaltuutetun toimistolle: https://tietosuoja.fi/ilmoitus-tietoturvaloukkauksesta 6. Ilmoita rekisteröidyille, jos heihin kohdistuu todennäköisesti korkea riski. Anna ohjeita, miten välttää ikäviä seurauksia. 44
  45. 45. Vinkit 1. Etätyö on uusi normaali, joten sitä varten kannattaa kehittää tietosuojakäytäntöjä ja tehdä ohjeet. 2. Varmista, että etätyöhön on käytettävissä turvalliset työhön tarkoitetut välineet ja verkkoyhteys. 3. Minimointiperiaate suojaa: kerätään, tallennetaan ja käytetään vain työtehtävissä tarvittavia tietoja. 45
  46. 46. 46 Kysymyksiä tai kommentteja? Yhteystiedot Harto Pönkä 0400500315 @hponka harto.ponka@innowise.fi https://www.innowise.fi/ Kiitos!

×