Purot.net-wikin käyttöohje

Harto Pönkä
Harto PönkäCEO at Innowise
Purot.net-wikin käyttöohje 3.11.2011
Wikiin liittyminen ja rekisteröityminen Jos sinulla on jo käyttäjätunnus, 1) mene haluamaasi wikiin ja 2) kirjaudu sisään, niin voit yläpalkin linkistä 3) liittyä wikin jäseneksi tai pyytää jäsenyyttä . Vaihtoehto riippuu wikin asetuksista. Jos kyseessä on täysin avoin wiki , voit muokata sisältöjä ja lähettää viestejä myös ilman jäsenyyttä. Jos sinulla ei ole käyttäjätunnusta, sinun täytyy ensin rekisteröityä palveluun. Klikkaa yläpalkista Rekisteröidy . Täytä lomakkeen kaikki kohdat ja hyväksy palvelun käyttöehdot, niin käyttäjätunnuksesi luodaan ja voit liittyä wikien jäseneksi. Rekisteröintilomakkeelle saavut myös, jos olet saanut sähköpostiisi kutsun johonkin wikiin, eikä sinulla ole ennestään käyttäjätunnusta. Tällöin saat rekisteröinnin yhteydessä jäsenyyden ko. wikiin.
Wikin käyttöliittymä Näkymä -linkeistä voit valita näkyville pelkän sisällön tai keskustelun. Vasemmalla on sivun SISÄLTÖ . Sisältö koostuu sisältöalueista , joita voit muokata ja luoda lisää tarpeen mukaan. Oikealla on sivun KESKUSTELU . Jokaisella sivulla on oma keskustelunsa. Tuorein viesti on ylimpänä. Voit muokata sisältöjä ja osallistua keskusteluun samaan aikaan! Jos käytät pientä näyttötarkkuutta (esim. miniläppäriä tai kännykkää), wiki avautuu ensin vain sisältö -näkymässä. Purot.net-wikiin voi upottaa sisältöjä helposti monista muista palveluista. Esimerkissä on upotettu miellekartta MindMeister.com-palvelusta
Hakutoiminto etsii sivujen tiedoista, sisällöistä ja keskusteluista. Etusivulta näet wikin tuoreimmat muutokset ja viestit keskusteluissa. Ikonit näyttävät, mihin olet itse osallistunut. Jos olet saanut kutsun johonkin wikiin, löydät sen Ilmoitukset-valikosta ollessasi kirjautuneena sisään. Klikkaa kutsua ja hyväksy se (tai hylkää). Sivukartasta löydät wikissä olevat sivut Jäsenet -sivulta näet, keitä muita wikissä on jäsenenä. Pidä hiirtä ” Muotoiluohje ”-linkin päällä, niin näet ohjeet viestien kirjoittamiseen.
Käyttäjätunnus-valikosta löydät: - profiilisivusi - käyttäjätunnuksen asetukset - uloskirjautumisen Jos samaa tietokonetta käyttää monta eri ihmistä, muista lopuksi kirjautua ulos palvelusta! Tästä valikosta näet, keitä muita on paikalla samaan aikaan ja voit katsoa heidän profiilisivujaan. Jos olet jäsenenä monessa wikissä, voit vaihtaa wikistä toiseen Vaihda wikiä -valikosta. Täältä löydät Wikin kaikki viimeiset muutokset . Voit myös tilata yksittäisen sivun tai koko wikin muutokset ja/tai keskustelujen viestit RSS-syötteenä . Alareunasta näet wikin tekijänoikeussäännön ja voit jakaa sivun linkin muihin sosiaalisen median palveluihin kuten Facebookiin ja Twitteriin. Täältä voit luoda oman wikisi!
Sisältöjen muokkaaminen Pidä hiirtä sisältöalueen päällä , niin näkyviin tulee joukko toimintoja. Näet toimintojen selitykset pitämällä hiirtä ikonien päällä: Piilota/Julkaise - voit piilottaa tai julkaista sisältöalueen tästä klikkaamalla (käytössä vain ylläpitäjille maksullisissa wikeissä). Siirrä - tartu tästä hiirellä, niin voit rahata sisältöaluetta ylös ja alaspäin sivulla. Muokkaa - tästä klikkaamalla voit muokata sisältöä. Poista - tästä voit poistaa sisältöalueen. Jokaisella sisältöalueella on oma otsikko . Voit jättää otsikon myös tyhjäksi. Tekstialueiden muokkaaminen tapahtuu WYSIWYG-editorissa , jossa voit muotoilla tekstiä sekä lisätä linkkejä, kuvia, taulukoita ja listoja samaan tapaan kuin tekstinkäsittelyohjelmissa. Koodi -napista voit tarvittaessa muokata sisällön lähdekoodia. Kun muokkaat sisältöaluetta, se lukitaan muokkauksen ajaksi sinulle. Näin muokkauksessa ei voi tulla ristiriitaa eri käyttäjien välille. Jokainen sivun aiempi versio jää talteen versiohistoriaan. Muista tallentaa muutoksesi!
Sisältöalueen lisääminen Pidä hiirtä sisältöalueen päällä, niin sen alapuolelle tulee näkyviin ”Lisää tähän” -linkki. Klikkaa siitä ja valitse, minkä tyyppisen sisällön haluat lisätä. Voit lisätä sisältöalueita myös vasemman palstan valikosta ”Lisää tälle sivulle...” -kohdasta.
Kuvat ja liitetiedostot Voit lisätä sivulle kuvia seuraavasti: 1. Lisää sivulle ”Kuva”-sisältöalue 2. Klikkaa ”Valitse tai siirrä kuva” -napista, niin esiin avautuu ikkuna, josta voit valita kuvan wikin tiedostohakemistosta ja siirtää uusia tiedostoja tietokoneeltasi. Tämän jälkeen näet valitsemasi kuvan. 3. Anna kuvalle otsikko, valitse koko ja syötä linkki. 4. Tallenna Huomaa, että kuvia voi liittää myös tekstialueisiin WYSIWYG-editorin ”Lisää kuva” –toiminnolla. Voit lisätä sivulle liitetiedostoja seuraavasti: 1. Lisää sivulle ”Liitetiedosto”-sisältöalue 2. Klikkaa ”Valitse tai siirrä tiedostoja” -napista, niin esiin avautuu ikkuna, josta voit valita haluamasi tiedostot wikin tiedostohakemistosta ja siirtää uusia tiedostoja tietokoneeltasi. Tämän jälkeen näet valitsemasi liitetiedostot ja voit myös poistaa niitä. 3. Anna tarvittessa otsikko sisältöalueelle 4. Tallenna Huomaa, että voit linkittää tiedostoja myös tekstialueisiin WYSIWYG-editorissa.
Muu sisältö: upotukset ja RSS-syötteet Purot.net-wikiin voi upottaa sisältöjä helposti lukuisista muista sosiaalisen median palveluista. 1. Lisää sivulle ”Muu sisältö” -sisältöalue 2. Valitse upotettavan sisällön tyyppi (kuvassa vasen valikko). Näet jokaisesta kohdasta, mitä nettipalveluita Purot.net tukee suoraan. 3. Kopioi ja liitä upotettavan sisällön www-sivun osoite sille varattuun kenttään (esim. videon tai esityksenosoite) ja anna haluamasi otsikko. (Jos haluat tehdä upotuksen XHTML-koodilla, valitse kohta ”Lähdekoodi”.) 4. Tallenna ja odota hetki, kun sisältö latautuu. Voit liittää wikisivuille myös RSS-syötteitä esimerkiksi blogista tai Facebook-sivulta. 1. Lisää sivulle ”Muuta sisältöä” -sisältöalue 2. Valitse kohta ”RSS-syöte” (kuvassa). 3. Liitä RSS-syötteen osoite sille varattuun kenttään, anna tulostusmäärä (1-999) ja haluamasi otsikko. 4. Tallenna ja odota hetki, kun sisältö latautuu. Huomaa, että RSS-syötteet päivittyvät automaattisesti, kun sivu on avoinna.
Nopeutunut tiedonkulku Toiminnan dokumentointi Wiki tukee avointa toimintakulttuuria Hiljainen tieto näkyväksi Osaamisen jakaminen ja tunnistaminen Avoin yhteistyö Uuden tiedon luominen yhdessä Sosiaaliset merkitykset Auttaminen ja yhteinen etu Tietolähteiden jakaminen Keskustele, ideoi ja osallistu!
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],Tervetuloa mukaan!
1 of 11

Recommended

Wikispaces - wikin käyttöönotto by
Wikispaces - wikin käyttöönottoWikispaces - wikin käyttöönotto
Wikispaces - wikin käyttöönottoHarto Pönkä
1.3K views18 slides
Purot.net - yhteistyö- ja oppimisalusta by
Purot.net - yhteistyö- ja oppimisalustaPurot.net - yhteistyö- ja oppimisalusta
Purot.net - yhteistyö- ja oppimisalustaHarto Pönkä
4.6K views26 slides
Miten Purot.net-wiki tukee yhteistyötä ja oppimista? by
Miten Purot.net-wiki tukee yhteistyötä ja oppimista?Miten Purot.net-wiki tukee yhteistyötä ja oppimista?
Miten Purot.net-wiki tukee yhteistyötä ja oppimista?Harto Pönkä
2.4K views34 slides
Wikit hyötykäyttöön yrityksen sisällä ja sidosryhmissä by
Wikit hyötykäyttöön yrityksen sisällä ja sidosryhmissäWikit hyötykäyttöön yrityksen sisällä ja sidosryhmissä
Wikit hyötykäyttöön yrityksen sisällä ja sidosryhmissäHarto Pönkä
2.3K views26 slides
Wikien voittokulku - kohti avointa toimintakulttuuria by
Wikien voittokulku - kohti avointa toimintakulttuuriaWikien voittokulku - kohti avointa toimintakulttuuria
Wikien voittokulku - kohti avointa toimintakulttuuriaHarto Pönkä
1.7K views27 slides
Purot.net-wikin tuotekehitystä käyttäjien kanssa by
Purot.net-wikin tuotekehitystä käyttäjien kanssaPurot.net-wikin tuotekehitystä käyttäjien kanssa
Purot.net-wikin tuotekehitystä käyttäjien kanssaHarto Pönkä
1.5K views19 slides

More Related Content

Similar to Purot.net-wikin käyttöohje

Joomla 1.5 Admin Suomi by
Joomla 1.5 Admin SuomiJoomla 1.5 Admin Suomi
Joomla 1.5 Admin SuomiPete77
382 views14 slides
Wikit, blogit ja mikroblogit by
Wikit, blogit ja mikroblogitWikit, blogit ja mikroblogit
Wikit, blogit ja mikroblogitHarto Pönkä
683 views23 slides
Some wpopas by
Some wpopasSome wpopas
Some wpopasItä-Lapin ammattiopisto
311 views7 slides
Wordpress blogin luominen by
Wordpress blogin luominenWordpress blogin luominen
Wordpress blogin luominenKari Guru
3.4K views11 slides
Wordpress by
WordpressWordpress
WordpressMaikku Sarvas
43 views61 slides
Wordpress alkeet by
Wordpress alkeetWordpress alkeet
Wordpress alkeetMaikku Sarvas
229 views61 slides

Similar to Purot.net-wikin käyttöohje(10)

Joomla 1.5 Admin Suomi by Pete77
Joomla 1.5 Admin SuomiJoomla 1.5 Admin Suomi
Joomla 1.5 Admin Suomi
Pete77382 views
Wikit, blogit ja mikroblogit by Harto Pönkä
Wikit, blogit ja mikroblogitWikit, blogit ja mikroblogit
Wikit, blogit ja mikroblogit
Harto Pönkä683 views
Wordpress blogin luominen by Kari Guru
Wordpress blogin luominenWordpress blogin luominen
Wordpress blogin luominen
Kari Guru3.4K views
Wikipedia paja Seminaarinmäen rakennukset Jyväskylän yliopiston kirjastolla by Johanna Janhonen
Wikipedia paja Seminaarinmäen rakennukset Jyväskylän yliopiston kirjastollaWikipedia paja Seminaarinmäen rakennukset Jyväskylän yliopiston kirjastolla
Wikipedia paja Seminaarinmäen rakennukset Jyväskylän yliopiston kirjastolla
Johanna Janhonen629 views
Wikit opetuksessa ja yhteisöllisessä tuottamisessa by Matleena Laakso
Wikit opetuksessa ja yhteisöllisessä tuottamisessaWikit opetuksessa ja yhteisöllisessä tuottamisessa
Wikit opetuksessa ja yhteisöllisessä tuottamisessa
Matleena Laakso3.7K views
Näin käytät SlideShare-palvelua by Anne Rongas
Näin käytät SlideShare-palveluaNäin käytät SlideShare-palvelua
Näin käytät SlideShare-palvelua
Anne Rongas5.4K views
Sosiaalisen median lyhyt oppimäärä by Pentti Ojajärvi
Sosiaalisen median lyhyt oppimääräSosiaalisen median lyhyt oppimäärä
Sosiaalisen median lyhyt oppimäärä
Pentti Ojajärvi310 views

More from Harto Pönkä

Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen by
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminenHenkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminenHarto Pönkä
94 views25 slides
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin by
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiinTilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiinHarto Pönkä
150 views51 slides
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissa by
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissaToiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissaHarto Pönkä
44 views17 slides
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa by
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessaInformaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessaHarto Pönkä
50 views48 slides
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella by
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteellaTietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteellaHarto Pönkä
185 views86 slides
Twitter taitekohdassa by
Twitter taitekohdassaTwitter taitekohdassa
Twitter taitekohdassaHarto Pönkä
122 views34 slides

More from Harto Pönkä(20)

Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen by Harto Pönkä
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminenHenkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Harto Pönkä94 views
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin by Harto Pönkä
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiinTilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Harto Pönkä150 views
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissa by Harto Pönkä
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissaToiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Harto Pönkä44 views
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa by Harto Pönkä
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessaInformaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Harto Pönkä50 views
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella by Harto Pönkä
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteellaTietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Harto Pönkä185 views
Sosiaalinen media, koulu ja opetus by Harto Pönkä
Sosiaalinen media, koulu ja opetusSosiaalinen media, koulu ja opetus
Sosiaalinen media, koulu ja opetus
Harto Pönkä63 views
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja by Harto Pönkä
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuojaVerkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Harto Pönkä70 views
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuoja by Harto Pönkä
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuojaSome- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Harto Pönkä192 views
Mikä se some oikein on? by Harto Pönkä
Mikä se some oikein on?Mikä se some oikein on?
Mikä se some oikein on?
Harto Pönkä589 views
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta by Harto Pönkä
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmastaSosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Harto Pönkä426 views
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui? by Harto Pönkä
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Harto Pönkä76 views
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä by Harto Pönkä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässäTietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Harto Pönkä118 views
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa by Harto Pönkä
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissaTietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Harto Pönkä109 views
Digikompassi ja digisivistys by Harto Pönkä
Digikompassi ja digisivistysDigikompassi ja digisivistys
Digikompassi ja digisivistys
Harto Pönkä46 views
Case: jauhojengi-kohu Twitterissä kesällä 2022 by Harto Pönkä
Case: jauhojengi-kohu Twitterissä kesällä 2022Case: jauhojengi-kohu Twitterissä kesällä 2022
Case: jauhojengi-kohu Twitterissä kesällä 2022
Harto Pönkä1.7K views
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa by Harto Pönkä
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussaTietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Harto Pönkä177 views
Tietosuoja varhaiskasvatuksessa by Harto Pönkä
Tietosuoja varhaiskasvatuksessaTietosuoja varhaiskasvatuksessa
Tietosuoja varhaiskasvatuksessa
Harto Pönkä254 views
Evästystä evästeiden käyttöön + GA:n tämän hetken tulkinta by Harto Pönkä
Evästystä evästeiden käyttöön + GA:n tämän hetken tulkintaEvästystä evästeiden käyttöön + GA:n tämän hetken tulkinta
Evästystä evästeiden käyttöön + GA:n tämän hetken tulkinta
Harto Pönkä105 views

Purot.net-wikin käyttöohje

 • 2. Wikiin liittyminen ja rekisteröityminen Jos sinulla on jo käyttäjätunnus, 1) mene haluamaasi wikiin ja 2) kirjaudu sisään, niin voit yläpalkin linkistä 3) liittyä wikin jäseneksi tai pyytää jäsenyyttä . Vaihtoehto riippuu wikin asetuksista. Jos kyseessä on täysin avoin wiki , voit muokata sisältöjä ja lähettää viestejä myös ilman jäsenyyttä. Jos sinulla ei ole käyttäjätunnusta, sinun täytyy ensin rekisteröityä palveluun. Klikkaa yläpalkista Rekisteröidy . Täytä lomakkeen kaikki kohdat ja hyväksy palvelun käyttöehdot, niin käyttäjätunnuksesi luodaan ja voit liittyä wikien jäseneksi. Rekisteröintilomakkeelle saavut myös, jos olet saanut sähköpostiisi kutsun johonkin wikiin, eikä sinulla ole ennestään käyttäjätunnusta. Tällöin saat rekisteröinnin yhteydessä jäsenyyden ko. wikiin.
 • 3. Wikin käyttöliittymä Näkymä -linkeistä voit valita näkyville pelkän sisällön tai keskustelun. Vasemmalla on sivun SISÄLTÖ . Sisältö koostuu sisältöalueista , joita voit muokata ja luoda lisää tarpeen mukaan. Oikealla on sivun KESKUSTELU . Jokaisella sivulla on oma keskustelunsa. Tuorein viesti on ylimpänä. Voit muokata sisältöjä ja osallistua keskusteluun samaan aikaan! Jos käytät pientä näyttötarkkuutta (esim. miniläppäriä tai kännykkää), wiki avautuu ensin vain sisältö -näkymässä. Purot.net-wikiin voi upottaa sisältöjä helposti monista muista palveluista. Esimerkissä on upotettu miellekartta MindMeister.com-palvelusta
 • 4. Hakutoiminto etsii sivujen tiedoista, sisällöistä ja keskusteluista. Etusivulta näet wikin tuoreimmat muutokset ja viestit keskusteluissa. Ikonit näyttävät, mihin olet itse osallistunut. Jos olet saanut kutsun johonkin wikiin, löydät sen Ilmoitukset-valikosta ollessasi kirjautuneena sisään. Klikkaa kutsua ja hyväksy se (tai hylkää). Sivukartasta löydät wikissä olevat sivut Jäsenet -sivulta näet, keitä muita wikissä on jäsenenä. Pidä hiirtä ” Muotoiluohje ”-linkin päällä, niin näet ohjeet viestien kirjoittamiseen.
 • 5. Käyttäjätunnus-valikosta löydät: - profiilisivusi - käyttäjätunnuksen asetukset - uloskirjautumisen Jos samaa tietokonetta käyttää monta eri ihmistä, muista lopuksi kirjautua ulos palvelusta! Tästä valikosta näet, keitä muita on paikalla samaan aikaan ja voit katsoa heidän profiilisivujaan. Jos olet jäsenenä monessa wikissä, voit vaihtaa wikistä toiseen Vaihda wikiä -valikosta. Täältä löydät Wikin kaikki viimeiset muutokset . Voit myös tilata yksittäisen sivun tai koko wikin muutokset ja/tai keskustelujen viestit RSS-syötteenä . Alareunasta näet wikin tekijänoikeussäännön ja voit jakaa sivun linkin muihin sosiaalisen median palveluihin kuten Facebookiin ja Twitteriin. Täältä voit luoda oman wikisi!
 • 6. Sisältöjen muokkaaminen Pidä hiirtä sisältöalueen päällä , niin näkyviin tulee joukko toimintoja. Näet toimintojen selitykset pitämällä hiirtä ikonien päällä: Piilota/Julkaise - voit piilottaa tai julkaista sisältöalueen tästä klikkaamalla (käytössä vain ylläpitäjille maksullisissa wikeissä). Siirrä - tartu tästä hiirellä, niin voit rahata sisältöaluetta ylös ja alaspäin sivulla. Muokkaa - tästä klikkaamalla voit muokata sisältöä. Poista - tästä voit poistaa sisältöalueen. Jokaisella sisältöalueella on oma otsikko . Voit jättää otsikon myös tyhjäksi. Tekstialueiden muokkaaminen tapahtuu WYSIWYG-editorissa , jossa voit muotoilla tekstiä sekä lisätä linkkejä, kuvia, taulukoita ja listoja samaan tapaan kuin tekstinkäsittelyohjelmissa. Koodi -napista voit tarvittaessa muokata sisällön lähdekoodia. Kun muokkaat sisältöaluetta, se lukitaan muokkauksen ajaksi sinulle. Näin muokkauksessa ei voi tulla ristiriitaa eri käyttäjien välille. Jokainen sivun aiempi versio jää talteen versiohistoriaan. Muista tallentaa muutoksesi!
 • 7. Sisältöalueen lisääminen Pidä hiirtä sisältöalueen päällä, niin sen alapuolelle tulee näkyviin ”Lisää tähän” -linkki. Klikkaa siitä ja valitse, minkä tyyppisen sisällön haluat lisätä. Voit lisätä sisältöalueita myös vasemman palstan valikosta ”Lisää tälle sivulle...” -kohdasta.
 • 8. Kuvat ja liitetiedostot Voit lisätä sivulle kuvia seuraavasti: 1. Lisää sivulle ”Kuva”-sisältöalue 2. Klikkaa ”Valitse tai siirrä kuva” -napista, niin esiin avautuu ikkuna, josta voit valita kuvan wikin tiedostohakemistosta ja siirtää uusia tiedostoja tietokoneeltasi. Tämän jälkeen näet valitsemasi kuvan. 3. Anna kuvalle otsikko, valitse koko ja syötä linkki. 4. Tallenna Huomaa, että kuvia voi liittää myös tekstialueisiin WYSIWYG-editorin ”Lisää kuva” –toiminnolla. Voit lisätä sivulle liitetiedostoja seuraavasti: 1. Lisää sivulle ”Liitetiedosto”-sisältöalue 2. Klikkaa ”Valitse tai siirrä tiedostoja” -napista, niin esiin avautuu ikkuna, josta voit valita haluamasi tiedostot wikin tiedostohakemistosta ja siirtää uusia tiedostoja tietokoneeltasi. Tämän jälkeen näet valitsemasi liitetiedostot ja voit myös poistaa niitä. 3. Anna tarvittessa otsikko sisältöalueelle 4. Tallenna Huomaa, että voit linkittää tiedostoja myös tekstialueisiin WYSIWYG-editorissa.
 • 9. Muu sisältö: upotukset ja RSS-syötteet Purot.net-wikiin voi upottaa sisältöjä helposti lukuisista muista sosiaalisen median palveluista. 1. Lisää sivulle ”Muu sisältö” -sisältöalue 2. Valitse upotettavan sisällön tyyppi (kuvassa vasen valikko). Näet jokaisesta kohdasta, mitä nettipalveluita Purot.net tukee suoraan. 3. Kopioi ja liitä upotettavan sisällön www-sivun osoite sille varattuun kenttään (esim. videon tai esityksenosoite) ja anna haluamasi otsikko. (Jos haluat tehdä upotuksen XHTML-koodilla, valitse kohta ”Lähdekoodi”.) 4. Tallenna ja odota hetki, kun sisältö latautuu. Voit liittää wikisivuille myös RSS-syötteitä esimerkiksi blogista tai Facebook-sivulta. 1. Lisää sivulle ”Muuta sisältöä” -sisältöalue 2. Valitse kohta ”RSS-syöte” (kuvassa). 3. Liitä RSS-syötteen osoite sille varattuun kenttään, anna tulostusmäärä (1-999) ja haluamasi otsikko. 4. Tallenna ja odota hetki, kun sisältö latautuu. Huomaa, että RSS-syötteet päivittyvät automaattisesti, kun sivu on avoinna.
 • 10. Nopeutunut tiedonkulku Toiminnan dokumentointi Wiki tukee avointa toimintakulttuuria Hiljainen tieto näkyväksi Osaamisen jakaminen ja tunnistaminen Avoin yhteistyö Uuden tiedon luominen yhdessä Sosiaaliset merkitykset Auttaminen ja yhteinen etu Tietolähteiden jakaminen Keskustele, ideoi ja osallistu!
 • 11.