Successfully reported this slideshow.

More Related Content

Related Audiobooks

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Purot.net-wikin käyttöohje

 1. 1. Purot.net-wikin käyttöohje 3.11.2011
 2. 2. Wikiin liittyminen ja rekisteröityminen Jos sinulla on jo käyttäjätunnus, 1) mene haluamaasi wikiin ja 2) kirjaudu sisään, niin voit yläpalkin linkistä 3) liittyä wikin jäseneksi tai pyytää jäsenyyttä . Vaihtoehto riippuu wikin asetuksista. Jos kyseessä on täysin avoin wiki , voit muokata sisältöjä ja lähettää viestejä myös ilman jäsenyyttä. Jos sinulla ei ole käyttäjätunnusta, sinun täytyy ensin rekisteröityä palveluun. Klikkaa yläpalkista Rekisteröidy . Täytä lomakkeen kaikki kohdat ja hyväksy palvelun käyttöehdot, niin käyttäjätunnuksesi luodaan ja voit liittyä wikien jäseneksi. Rekisteröintilomakkeelle saavut myös, jos olet saanut sähköpostiisi kutsun johonkin wikiin, eikä sinulla ole ennestään käyttäjätunnusta. Tällöin saat rekisteröinnin yhteydessä jäsenyyden ko. wikiin.
 3. 3. Wikin käyttöliittymä Näkymä -linkeistä voit valita näkyville pelkän sisällön tai keskustelun. Vasemmalla on sivun SISÄLTÖ . Sisältö koostuu sisältöalueista , joita voit muokata ja luoda lisää tarpeen mukaan. Oikealla on sivun KESKUSTELU . Jokaisella sivulla on oma keskustelunsa. Tuorein viesti on ylimpänä. Voit muokata sisältöjä ja osallistua keskusteluun samaan aikaan! Jos käytät pientä näyttötarkkuutta (esim. miniläppäriä tai kännykkää), wiki avautuu ensin vain sisältö -näkymässä. Purot.net-wikiin voi upottaa sisältöjä helposti monista muista palveluista. Esimerkissä on upotettu miellekartta MindMeister.com-palvelusta
 4. 4. Hakutoiminto etsii sivujen tiedoista, sisällöistä ja keskusteluista. Etusivulta näet wikin tuoreimmat muutokset ja viestit keskusteluissa. Ikonit näyttävät, mihin olet itse osallistunut. Jos olet saanut kutsun johonkin wikiin, löydät sen Ilmoitukset-valikosta ollessasi kirjautuneena sisään. Klikkaa kutsua ja hyväksy se (tai hylkää). Sivukartasta löydät wikissä olevat sivut Jäsenet -sivulta näet, keitä muita wikissä on jäsenenä. Pidä hiirtä ” Muotoiluohje ”-linkin päällä, niin näet ohjeet viestien kirjoittamiseen.
 5. 5. Käyttäjätunnus-valikosta löydät: - profiilisivusi - käyttäjätunnuksen asetukset - uloskirjautumisen Jos samaa tietokonetta käyttää monta eri ihmistä, muista lopuksi kirjautua ulos palvelusta! Tästä valikosta näet, keitä muita on paikalla samaan aikaan ja voit katsoa heidän profiilisivujaan. Jos olet jäsenenä monessa wikissä, voit vaihtaa wikistä toiseen Vaihda wikiä -valikosta. Täältä löydät Wikin kaikki viimeiset muutokset . Voit myös tilata yksittäisen sivun tai koko wikin muutokset ja/tai keskustelujen viestit RSS-syötteenä . Alareunasta näet wikin tekijänoikeussäännön ja voit jakaa sivun linkin muihin sosiaalisen median palveluihin kuten Facebookiin ja Twitteriin. Täältä voit luoda oman wikisi!
 6. 6. Sisältöjen muokkaaminen Pidä hiirtä sisältöalueen päällä , niin näkyviin tulee joukko toimintoja. Näet toimintojen selitykset pitämällä hiirtä ikonien päällä: Piilota/Julkaise - voit piilottaa tai julkaista sisältöalueen tästä klikkaamalla (käytössä vain ylläpitäjille maksullisissa wikeissä). Siirrä - tartu tästä hiirellä, niin voit rahata sisältöaluetta ylös ja alaspäin sivulla. Muokkaa - tästä klikkaamalla voit muokata sisältöä. Poista - tästä voit poistaa sisältöalueen. Jokaisella sisältöalueella on oma otsikko . Voit jättää otsikon myös tyhjäksi. Tekstialueiden muokkaaminen tapahtuu WYSIWYG-editorissa , jossa voit muotoilla tekstiä sekä lisätä linkkejä, kuvia, taulukoita ja listoja samaan tapaan kuin tekstinkäsittelyohjelmissa. Koodi -napista voit tarvittaessa muokata sisällön lähdekoodia. Kun muokkaat sisältöaluetta, se lukitaan muokkauksen ajaksi sinulle. Näin muokkauksessa ei voi tulla ristiriitaa eri käyttäjien välille. Jokainen sivun aiempi versio jää talteen versiohistoriaan. Muista tallentaa muutoksesi!
 7. 7. Sisältöalueen lisääminen Pidä hiirtä sisältöalueen päällä, niin sen alapuolelle tulee näkyviin ”Lisää tähän” -linkki. Klikkaa siitä ja valitse, minkä tyyppisen sisällön haluat lisätä. Voit lisätä sisältöalueita myös vasemman palstan valikosta ”Lisää tälle sivulle...” -kohdasta.
 8. 8. Kuvat ja liitetiedostot Voit lisätä sivulle kuvia seuraavasti: 1. Lisää sivulle ”Kuva”-sisältöalue 2. Klikkaa ”Valitse tai siirrä kuva” -napista, niin esiin avautuu ikkuna, josta voit valita kuvan wikin tiedostohakemistosta ja siirtää uusia tiedostoja tietokoneeltasi. Tämän jälkeen näet valitsemasi kuvan. 3. Anna kuvalle otsikko, valitse koko ja syötä linkki. 4. Tallenna Huomaa, että kuvia voi liittää myös tekstialueisiin WYSIWYG-editorin ”Lisää kuva” –toiminnolla. Voit lisätä sivulle liitetiedostoja seuraavasti: 1. Lisää sivulle ”Liitetiedosto”-sisältöalue 2. Klikkaa ”Valitse tai siirrä tiedostoja” -napista, niin esiin avautuu ikkuna, josta voit valita haluamasi tiedostot wikin tiedostohakemistosta ja siirtää uusia tiedostoja tietokoneeltasi. Tämän jälkeen näet valitsemasi liitetiedostot ja voit myös poistaa niitä. 3. Anna tarvittessa otsikko sisältöalueelle 4. Tallenna Huomaa, että voit linkittää tiedostoja myös tekstialueisiin WYSIWYG-editorissa.
 9. 9. Muu sisältö: upotukset ja RSS-syötteet Purot.net-wikiin voi upottaa sisältöjä helposti lukuisista muista sosiaalisen median palveluista. 1. Lisää sivulle ”Muu sisältö” -sisältöalue 2. Valitse upotettavan sisällön tyyppi (kuvassa vasen valikko). Näet jokaisesta kohdasta, mitä nettipalveluita Purot.net tukee suoraan. 3. Kopioi ja liitä upotettavan sisällön www-sivun osoite sille varattuun kenttään (esim. videon tai esityksenosoite) ja anna haluamasi otsikko. (Jos haluat tehdä upotuksen XHTML-koodilla, valitse kohta ”Lähdekoodi”.) 4. Tallenna ja odota hetki, kun sisältö latautuu. Voit liittää wikisivuille myös RSS-syötteitä esimerkiksi blogista tai Facebook-sivulta. 1. Lisää sivulle ”Muuta sisältöä” -sisältöalue 2. Valitse kohta ”RSS-syöte” (kuvassa). 3. Liitä RSS-syötteen osoite sille varattuun kenttään, anna tulostusmäärä (1-999) ja haluamasi otsikko. 4. Tallenna ja odota hetki, kun sisältö latautuu. Huomaa, että RSS-syötteet päivittyvät automaattisesti, kun sivu on avoinna.
 10. 10. Nopeutunut tiedonkulku Toiminnan dokumentointi Wiki tukee avointa toimintakulttuuria Hiljainen tieto näkyväksi Osaamisen jakaminen ja tunnistaminen Avoin yhteistyö Uuden tiedon luominen yhdessä Sosiaaliset merkitykset Auttaminen ja yhteinen etu Tietolähteiden jakaminen Keskustele, ideoi ja osallistu!
 11. 11. <ul><li>http ://purot.net </li></ul><ul><li>Ota Purot-wiki seurantaan: </li></ul><ul><li>http://www.facebook.com/purotwiki </li></ul><ul><li>http://twitter.com/purotwiki </li></ul>Tervetuloa mukaan!

×