Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR

2,953 views

Published on

Koulutus Suomen e-oppimiskeskukselle, 27.4.2018, Harto Pönkä, Innowise

Published in: Education
  • Hello! Get Your Professional Job-Winning Resume Here - Check our website! https://vk.cc/818RFv
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Hi there! Essay Help For Students | Discount 10% for your first order! - Check our website! https://vk.cc/80SakO
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here

Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR

  1. 1. Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR Harto Pönkä 27.4.2018
  2. 2. Tietosuojasta huolehditaan, jotta jokainen tietäisi, mitä tietoja hänestä kerätään ja miten niitä voidaan käyttää. Yksityisyyden suoja on perusoikeus.
  3. 3. Kuva: Matthew Henry @ Unsplash Tietosuojalla suojataan ihmisten oikeutta yksityisyyteen (tunnistettavuus). Tietoturvalla suojataan henkilö- ja muitakin tietoja laittomalta käytöltä. Suojaustoimenpiteet suhteutetaan riskiarvioon tietoturvauhista.
  4. 4. Henkilötietojen käsittelyn perusteet
  5. 5. Kuva: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+- koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73
  6. 6. Arkaluontoiset henkilötiedot Erityisiä henkilötietoryhmiä koskeva käsittely on kielletty ilman nimenomaista suostumusta. • rotu tai etninen alkuperä • poliittiset mielipiteet • uskonnollinen tai filosofinen vakaumus • ammattiliiton jäsenyys • terveyttä koskevat tiedot • seksuaalinen suuntautuminen tai käyttäytyminen • geneettiset ja biometriset tiedot henkilön tunnistamista varten Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN
  7. 7. • Tietosuoja-asetusta sovelletaan osittain tai kokonaan automaattiseen henkilötietojen käsittelyyn sekä henkilötietorekistereihin • Sovelletaan 25.5.2018 lähtien, jolloin henkilötietojen käsittelyn tulisi olla asetuksen mukaista. • Koskee pääsääntöisesti kaikkia yksityisiä ja julkisia organisaatioita, jotka ovat rekisterinpitäjiä tai henkilötietojen käsittelijöitä • Asetuksessa henkilötiedot on määritelty vastaavasti kuin henkilötietolaissa • Uutta nykyiseen henkilötietolakiin verrattuna: – Aiempaa yksityiskohtaisempi, mm. uusia oikeuksia rekisteröidyille – Läpinäkyvyys ja osoitusvelvollisuus mm. dokumentoimalla – Tietosuojavastaava, pakollinen julkisissa organisaatioissa – Pakollinen tietomurroista ilmoittaminen – Sakot (enintään 4 % liikevaihdosta tai 20 miljoonaa euroa) – Yhden luukun periaate monessa EU-maassa toimiville rekisterinpitäjille EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  8. 8. 4 artikla 6) ’rekisterillä’ mitä tahansa jäsenneltyä henkilötietoja sisältävää tietojoukkoa, josta tiedot ovat saatavilla tietyin perustein, oli tietojoukko sitten keskitetty, hajautettu tai toiminnallisin tai maantieteellisin perustein jaettu, Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN Rekisteri ja rekisterinpitäjä 7) ’rekisterinpitäjällä’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, viranomaista, virastoa tai muuta elintä, joka yksin tai yhdessä toisten kanssa määrittelee henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja keinot; jos tällaisen käsittelyn tarkoitukset ja keinot määritellään unionin tai jäsenvaltioiden lainsäädännössä, rekisterinpitäjä tai tämän nimittämistä koskevat erityiset kriteerit voidaan vahvistaa unionin oikeuden tai jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti,
  9. 9. • Henkilötietoja ei saa käyttää vastoin niiden alkuperäistä tarkoitusta tai tavoilla, joita rekisteröity ei voi odottaa. • Jokainen työntekijä saa käsitellä (ja nähdä) vain niitä henkilötietoja, jotka liittyvät hänen työtehtäviinsä. • Työnantaja huolehtii henkilötietojen käsittelyn ohjeistuksesta, koulutuksesta ja vaitiolovelvollisuudesta työntekijöille. • Henkilötietoja käsitellään niin, etteivät sivulliset näe niitä. • Henkilötietoja ei julkaista tai luovuteta ilman rekisteröidyn informointia (rekisteriseloste) tai suostumusta. • Tietojen säilytyksessä noudatetaan fyysistä tietoturvaa, esim. valvotaan tiloja ja laitteita sekä lukitaan ovet. • Tietojärjestelmissä käytetään henkilökohtaisia käyttäjätunnuksia sekä huolehditaan käyttöoikeuksista ja seurannasta (lokit). Henkilötietojen käsittelyn perusteita
  10. 10. • Kun henkilörekisteri muodostuu, rekisterinpitäjän tulee tehdä rekisteriseloste ja se tulee olla jokaisen saatavilla. • Rekisteri voi olla myös usean yhteisrekisterinpitäjän yhteinen • Rekisteriselosteessa tulee kertoa seuraavat asiat (HetiL 10 §): – Rekisterinpitäjän ja tarvittaessa tämän edustajan nimi ja yhteystiedot – Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus – Kuvaus rekisteröityjen ryhmästä tai ryhmistä ja näihin liittyvistä tiedoista tai tietoryhmistä – Mihin tietoja säännönmukaisesti luovutetaan ja siirretäänkö tietoja EU:n tai ETA:n ulkopuolelle – Kuvaus rekisterin suojauksen periaatteista – Rekisterissä mainitaan yleensä laatimispäivä ja viimeisimmän muutoksen päivämäärä • Tietosuoja-asetuksen uusia vaatimuksia mm. – Mahdollinen tietosuojavastaava ja tämän yhteystiedot – Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste – Henkilötietojen säilytysaika – Henkilötietojen luovutuksen vastaanottajat – Rekisteröityjen uudet oikeudet • Rekisteriselosteeseen liitetään usein kuvaus rekisteröidyn oikeuksista, jolloin muodostuu tietosuojaseloste. Näin rekisterinpitäjä täyttää samalla informointivelvollisuuden kertoa rekisteröidyille heidän oikeuksistaan. Rekisteriseloste ja tietosuojaseloste Lähde: Henkilötietolaki, 22.4.1999/523, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523
  11. 11. Mallit ja ohjeet selosteiden laadintaan: http://www.tietosuoja.fi/fi/index/materiaalia/lomakkeet/rekisteri-jatietosuojaselosteet.html Kerro tässä tarkoituksen lisäksi oikeusperuste: - Henkilön suostumus - Sopimus, jossa rekisteröity osapuolena - Laki - Julkisen tehtävän hoitaminen - Rekisterinpitäjän oikeutettu etu (esim. asiakassuhde, työsuhde, jäsenyys) - Kerro, jos tehdään profilointia tai automatisoituja päätöksiä
  12. 12. • Henkilötietojen käsittelylle on aina oltava laissa säädetty oikeusperuste • Henkilötietojen käsittely voi perustua esimerkiksi: – Henkilön suostumukseen – Sopimukseen, jossa rekisteröity on osapuolena – Lakiin – Julkisen tehtävän hoitamiseen – Rekisterinpitäjän oikeutettuun etuun (esim. asiakassuhde tai työsuhde) • Erityisiin henkilötietoryhmiin (arkaluontoiset henkilötiedot) kuuluvien tietojen käsittely on lähtökohtaisesti kielletty. – Mahdollista kuitenkin nimenomaisella suostumuksella • Aiemmin kerättyjä henkilötietoja voidaan käsitellä myöhemmin – yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia, – tieteellisiä tai historiallisia tutkimustarkoituksia – tai tilastollisia tarkoituksia varten Henkilötietojen käsittelyn oikeusperusteet Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  13. 13. • Suostumuksen tulee olla vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen • Suostumusta ei voi antaa: – Vaikenemalla – Valmiiksi rastitetulla ruudulla – Jättämättä jotakin tekemättä • Rekisterinpitäjän on voitava osoittaa suostumuksen olemassaolo • Tietosuoja-asetuksen mukaan alle 16-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus henkilötietojen käsittelylle. – Kansallisesti voidaan määrätä ikärajaksi vähintään 13 vuotta – Suomessa ei ole vielä päätöstä, hallituksen esitys 13 vuotta (Nykyisenä rajana on 15 vuotta.) Suostumuksen antaminen Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  14. 14. Tasapainotesti: oikeutettu etu Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, Rekisterinpitäjän oikeutettu etu, http://tietosuoja.fi/fi/index/euntietosuojauudistus/ohjeitarekisterinpitajalle/rekisterinpitajanoikeutettuetu.html 1. Onko oikeutettu etu sopivin käsittelyperuste? 2. Täyttyvätkö perusvaatimukset? Laillinen, selkeästi ilmaistu ja todellinen tarkoitus ja tarve. 3. Onko henkilötietojen käsittely tarpeen edun saavuttamiseksi? 4. Syrjäyttääkö etu todella rekisteröidyn edut ja oikeudet? Rekisterinpitäjän edut ja oikeudet Rekisteröidyn edut ja oikeudet • Tietojen käsittelyn täytyy olla tarpeen, jonkin perusoikeuden toteuttamiseksi (esim. sananvapaus, taiteen ja tutkimuksen vapaus, elinkeinovapaus) • Myös yleinen tai yhteisön etu voi olla oikeutettu (esim. hyväntekeväisyys, voittoa tavoittelemattomat yhteisöt). • Oikeutettu etu voi liittyä myös henkilötietojen käsittelyyn, joka on lähellä jotain muuta tarkoitusta, johon on muu oikeusperuste (esim. sopimus). • Esimerkkejä: suoramarkkinointi, tieteellinen ja historiallinen tutkimus sekä tilastointi, henkilötietojen siirtäminen hallinnollisista syistä konsernin sisällä. • Arkaluontoisten tietojen ja salassa pidettävien henkilötietojen käsittelylle on korkeammat vaatimukset. • Huomioi sekä konkreettiset että mahdolliset seuraukset. Esim. mahdollisuus käyttää tietoja syrjivästi ja rekisteröidylle aiheutuva mielipaha. • Arvioi riskien todennäköisyys, epävarmuustekijät ja seurauksien mahdollinen vakavuus. • Käsittely ei saa olla rekisteröidylle odottamatonta. • Heikossa asemassa olevien rekisteröityjen kuten lasten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien oikeuksien toteutumisessa on oltava huolellisempi. 5. Varmista tietosuojan lisätakeet Tekniset ja toiminnalliset keinot, joilla vähennetään henkilötietoihin kohdistuvia riskejä. Esim. tietojen minimointi, anonymisointi ja korkea tietoturva. 6. Osoita toiminnan lainmukaisuus ja varmista avoimuus Dokumentoi tasapainotestin suoritus ja valmistaudu selittämään käsittelyn perusteet rekisteröidyille. vs.
  15. 15. 4 artikla 4) ’profiloinnilla’ mitä tahansa henkilötietojen automaattista käsittelyä, jossa henkilötietoja käyttämällä arvioidaan luonnollisen henkilön tiettyjä henkilökohtaisia ominaisuuksia, erityisesti analysoidaan tai ennakoidaan piirteitä, jotka liittyvät kyseisen luonnollisen henkilön työsuoritukseen, taloudelliseen tilanteeseen, terveyteen, henkilökohtaisiin mieltymyksiin, kiinnostuksen kohteisiin, luotettavuuteen, käyttäytymiseen, sijaintiin tai liikkeisiin, Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN Profilointi
  16. 16. • Oikeus saada läpinäkyvää tietoa henkilötietojen käsittelystä (informointivelvollisuus) – Ilmoittaminen henkilötietojen käsittelystä ja rekisterinpitäjästä (rekisteri-/tietosuojaseloste) – Helposti ymmärrettävässä ja saatavilla olevassa muodossa – Kuukauden määräaika rekisteröityä koskeviin toimenpiteisiin vastaamisessa. Tarvittaessa enintään kaksi kuukautta lisäaikaa, jos rekisteröidyn pyyntö on monimutkainen tai laaja. • Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin (tarkastusoikeus) – Oikeus tietää, käsitelläänkö henkilöä koskevia tietoja yhä – Oikeus saada jäljennös henkilötiedoista – Rekisterinpitäjä voi pyytää lisätietoja henkilöllisyyden varmistamiseksi • Oikeus tietojen oikaisemiseen – Rekisterinpitäjällä on velvollisuus korjata puutteelliset tai virheelliset tiedot viivytyksettä • Oikeus tietojen poistamiseen / oikeus tulla unohdetuksi – Rekisterinpitäjällä on myös velvollisuus kertoa tietojen poistamisesta muille rekisterinpitäjille, joille se on luovuttanut kyseisiä tietoja Rekisteröidyn oikeudet 1/2 Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  17. 17. • Oikeus käsittelyn rajoittamiseen – Jos rekisteröity kiistää henkilötietojen paikkansapitävyyden, kunnes tiedot on varmistettu. – Jos käyttö on lainvastaista, mutta rekisteröity vastustaa niiden poistamisesta – Jos rekisterinpitäjä ei tarvitse tietoja, mutta rekisteröity tarvitsee niitä oikeusturvansa vuoksi – Jos rekisteröity on vastustanut henkilötietojen käsittelyä • Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen – Jäsennellyssä, yleisesti käytetyssä ja koneellisesti luettavassa muodossa – Tietojen siirto suoraan järjestelmästä toiseen, mikäli se on teknisesti mahdollista – Koskee vain rekisteröityjä, joiden tietojen käsittely perustuu suostumukseen tai sopimukseen, ja jos käsittely tapahtuu automaattisesti ja tiedot on saatu rekisteröidyltä itseltään. • Vastustamisoikeus (kielto-oikeus) – Rekisteröity voi vastustaa esimerkiksi tietojen käyttöä suoramarkkinointia varten • Automatisoidut yksittäispäätökset ja profilointi – Rekisteröidyllä oltava vähintään oikeus vaatia, että tiedot käsittelee ja päätöksen tekee luonnollinen henkilö, saada esittää kantansa ja riitauttaa tehty päätös Rekisteröidyn oikeudet 2/2 Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  18. 18. Rekisteri- ja tietosuojaselosteen malli Katso GDPR:n mukainen rekisteri- ja tietosuojaselosteen malli: http://www.innowise.fi/fi/gdprn-mukainen- rekisteri-ja-tietosuojaselosteen-malli/
  19. 19. Käyttötarkoitussidonnaisuus Alkuperäiseen yhteensopivat muut tarkoitukset, joita voi kohtuudella odottaa Yleisen edun mukaiset arkistointitarkoitukset, tieteelliset tai historialliset tutkimustarkoitukset tai tilastolliset tarkoitukset Muut tarkoitukset OK EI Muut tarkoitukset, joihin on saatu suostumus OK OK Rekisteriin kerätyt henkilötiedot Alkuperäiset tarkoitukset
  20. 20. Organisaatioiden käyttöön tehdyissä pilvipalveluissa organisaatio on yleensä rekisterinpitäjä käyttäjilleen ja palvelun ylläpitäjä henkilötietojen käsittelijä. Kuva: Pixabay
  21. 21. Henkilötietojen käsittely toisen lukuun Henkilötietojen käsittelijä käyttää luovutettuja tietoja sovittuun tarkoitukseen Rekisterinpitäjä luovuttaa henkilötietoja tiettyä tarkoitusta varten Rekisteri- ja tietosuojaseloste (13 ja 30 artiklat) Seloste rekisterinpitäjän lukuun suoritettavista käsittelytoimista (30 artikla) Sopimus ja ohjeet henkilötietojen käsittelystä (28 artikla) Rekisteröity Valvontaviranomainen
  22. 22. Oppimisanalytiikka GDPR:n kannalta
  23. 23. Milloin oppimisanalytiikka on profilointia? • Yksittäiset tiedot, esim. pisteet ja edistyminen • Yhteenvedot ja tilastot, lokitiedot • Manuaaliset arvioinnit rekisteröidystä • Yhdistelmänäkymät tiedoista ja toiminnasta • Tiedonlouhinta big datasta • Muut analyysit, joita ei käytetä yksilöitä koskeviin toimenpiteisiin EI GDPR:N TARKOITTAMAA PROFILOINTIA GDPR:N TARKOITTAMAA PROFILOINTIA • Rekisteröidyn tietoihin perustuvat automaattiset luokittelut, jotka liittyvät tämän ominaisuuksiin, kiinnostuksen kohteisiin ja todennäköisyyksiin • Automaattiset arvioinnit, ehdotukset, valinnat, tulkinnat, johtopäätökset jne. • Tietojen yhdistelystä johdetut ennusteet
  24. 24. Lähde: Parviainen, Tamminen, Kurvinen, & Enges-Pyykönen, 2017, ViLLE-oppimisympäristön ohje opettajille, Turun yliopisto, https://ville.cs.utu.fi/opintopolku/villeohje-opintopolku-%20opettajille.pdf Oppijoiden tuloksia kuvaavat pisteet, %-luvut ja kuvaajat kertovat edistymisestä, mutta niissä ei tehdä automaattisia päätelmiä, joten kyse ei ole profiloinnista. Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia ei
  25. 25. Lähde: Parviainen, Tamminen, Kurvinen, & Enges-Pyykönen, 2017, ViLLE-oppimisympäristön ohje opettajille, Turun yliopisto, https://ville.cs.utu.fi/opintopolku/villeohje-opintopolku-%20opettajille.pdf Tehtävien pisterajoihin tai suorituksiin perustuvat merkit eivät ole profilointia, vaan tulosten esittämistä havainnollisesti suhteessa tavoitteisiin. Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia ei
  26. 26. Lähde: Pönkä, 2013, Luovan ongelmanratkaisun ja innovaatioiden analyysia Innolukiosta, https://harto.wordpress.com/2013/04/16/luovan-ongelmanratkaisun-ja-innovaatioiden-analyysia-innolukiosta/ Oppilas 1 aktiivisuus Oppilas 2 aktiivisuus Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia ei
  27. 27. Edistynytkään oppimisanalytiikka ei aina ole profilointia Oppimisanalytiikka, jossa ei tehdä yksittäisiin oppijoihin kohdistuvia päätelmiä, ei ole profilointia. Datasta voidaan tunnistaa esimerkiksi oppimiseen liittyviä yleisiä malleja, syy-seuraussuhteita, ongelmakohtia ja erilaisia oppijoiden ryhmiä. Samalla tulee huolehtia oppijoiden tietosuojasta. Henkilötiedot voidaan poistaa (anonymisoida) tai peittää (pseudonymisoida) ja tekijöillä tulee olla vaitiolovelvollisuus.
  28. 28. Anonymisointi = tunnistetietojen poisto, ei henkilötietoa Pseudonymisointi = esim. numerot nimien sijasta, on henkilötietoa
  29. 29. Korrelaatio r=0,67 (p<0,001) Lähde: Pönkä, 2013, Luovan ongelmanratkaisun ja innovaatioiden analyysia Innolukiosta, https://harto.wordpress.com/2013/04/16/luovan-ongelmanratkaisun-ja-innovaatioiden-analyysia-innolukiosta/ Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia ei Yhteenvedot, tilastot ja kuvaajat oppijoiden suorituksista eivät ole profilointia, vaikka kyse olisi tiedosta, jota voitaisiin käyttää ennustemallien tekemiseen.
  30. 30. Oppimisanalytiikkaa ja tiedonlouhintaa kyllä, profilointia ei Oppimisesta kertyvän datan käyttö tiedonlouhintaan ei ole profilointia, kun sen tarkoituksena on kehittää yleisesti opetusta, eikä tehdä päätelmiä yksittäisistä oppijoista. Kuva: Äyrämö, 2006, Knowledge Mining Using Robust Clustering (väitösk.), Jyväskylän yliopisto, https://pdfs.semanticscholar.org/8374/0f3c02800468e939c3e887a8061eb336b729.pdf
  31. 31. Kun analysoidaan tai ennakoidaan automaattisesti yksilön ominaisuuksia, kyse on profiloinnista Oppimisanalytiika, jonka tavoitteena on tuottaa yksilöä koskevia automaattisia päätelmiä tai ehdotuksia oppijalle tai ohjaajalle, on GDPR:n tarkoittamaa profilointia. Oleellista ei ole, voitaisiinko dataa käyttää näin, vaan tilanne, jossa näin tehdään. Tyypillisesti kyse on oppijan luokitteluun perustuvista ehdotuksista, oppijan toimintaan perustuvista ennusteista tai oppijaa koskevien todennäköisyyksien esittämisestä.
  32. 32. Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia kyllä Lähde: Parviainen, Tamminen, Kurvinen, & Enges-Pyykönen, 2017, ViLLE-oppimisympäristön ohje opettajille, Turun yliopisto, https://ville.cs.utu.fi/opintopolku/villeohje-opintopolku-%20opettajille.pdf ViLLE-oppimisympäristö pyrkii tunnistamaan oppijoiden tuen tarpeen käyttämällä avuksi tietoa, miten tulokset ennustavat menestymistä MAKEKO-testissä.
  33. 33. Oikeusperusteet oppimisanalytiikassa Oppijoiden tiedot ja toiminta Kun ei analysoida automaattisesti oppijan ominaisuuksia Rekisteriin kerätyt henkilötiedot / tietojärjestelmät Tiedonlouhinta, tilastot ja analyysit Kun analyysin tulokset eivät kohdistu yksittäisiin oppijoihin Oppijan ominaisuuksien autom. profilointi Yksilön ominaisuuksien analysointi, luokittelu ja näihin perustuvat toiminnot Rekisterinpitäjän oikeutettu etu voi riittää Suostumus tai sopimus
  34. 34. 1. Oppimisanalytiikka, joka liittyy rekisterinpitäjän henkilötietojen käsittelyn tarkoitukseen, esimerkiksi opetuksen järjestämiseen ja sen kehittämiseen (pattern-finding) – Tietosuoja-asetuksen lupa käyttää henkilötietoja tilastointiin tai tutkimukseen voi riittää – Oikeutetussa edussa voidaan huomioida se, että opetuksen järjestäjä voi analyysin avulla kehittää opetusta ja palveluitaan opiskelijoille (asiakkaille) sekä tuottaa yleistä hyötyä. – Analyysin tulee olla sellaista, mihin rekisteröidyt voivat kohtuudella odottaa tietoja käytettävän. – Tämän tyyppisellä analyysilla voidaan löytää esimerkiksi koulutukseen liittyviä yleisiä trendejä ja kehitystarpeita sekä oppijoihin ja oppimiseen liittyviä yleisiä malleja, mekanismeja ja luokittelua – Rekisterinpitäjän tulee huolehtia riittävistä suojakeinoista kuten rekisteröityjen anonymisoinnista tai pseudonymisoinnista sekä analyysejä tekevän henkilöstön vaitiolovelvollisuudesta. 2. Oppimisanalytiikka, jonka tarkoitus on profiloinnin avulla tarjota esimerkiksi yksilöllistä ohjausta, ehdotuksia ja tehtäviä (pattern-mathcing) – Profilointiin ja automaattisiin päätöksiin/valintoihin tarvitaan suostumus tai sopimus – Suostumus kannattaa pyytää vasta silloin, kun profilointiin perustuva oppimisanalytiikka halutaan ottaa käyttöön. – Oleellista rekisteröidyltä saatujen suostumusten (opt-in) ja kieltojen (opt-out) hallinta ja voimassaolo. – Suostumuksen antoon ei saa painostaa. Oppijalla tulee olla aito vaihtoehto esimerkiksi valita perinteinen opetus automaattisesti räätälöidyn ohjauksen sijasta. Oppimisanalytiikan tietosuojakehikko Lähde: Andrew Cormack, 2016, Data Protection Framework for Learning Analytics, http://epress.lib.uts.edu.au/journals/index.php/JLA/article/view/4554
  35. 35. Osoitusvelvollisuus ja vastuu
  36. 36. • Organisaation voitava osoittaa, että tietosuojaperiaatteita noudatetaan. • Osoitusvelvollisuus edellyttää tietosuojaperiaatteiden käytännön toteuttamisen dokumentointia. • Organisaation on ylläpidettävä selostetta sen vastuulla olevasta henkilötietojen käsittelystä. • Tietosuojaseloste ja muut dokumentit on pyydettäessä toimitettava valvontaviranomaiselle (nykyisin tietosuojavaltuutettu, jatkossa uusi tietosuojavirasto). • Rekisteröityjen antamien suostumusten ja kieltojen hallinta. Esimerkiksi sähköinen suoramarkkinointi on voitava kieltää – varminta on pyytää suostumus. • Tietojärjestelmissä henkilötietojen käsittely on dokumentoitava esim. ylläpitäjien lokitiedoilla. • Myös tietosuojaloukkaukset dokumentoidaan. • Osoitusvelvollisuus voidaan täyttää myös alakohtaisilla tietosuojasertifikaateilla tai käytännesäännöillä Osoitusvelvollisuus Lähteenä mm.: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  37. 37. Tietojärjestelmien GDPR-valmius?
  38. 38. Tietoturvan osa-alue Vaatimus Vastaus Järjestelmän ylläpito Vastaako järjestelmän ylläpidosta organisaatio vai onko se ulkoistettu? Suostumusten hallinta Tukeeko tietokanta suostumusten ja kieltojen hallintaa? Käyttäjienhallinta Luottamuksellisuus Onko kaikilla käyttäjillä yksilölliset käyttäjätunnukset? Pääsynvalvonta Luottamuksellisuus Onko järjestelmä kertakirjautumisen piirissä? Pääsynvalvonta Luottamuksellisuus Onko salasanoilla laatuvaatimukset? Millaiset? Lokitus Luottamuksellisuus Lokitetaanko järjestelmään kirjautuminen? Lokitus Luottamuksellisuus Lokitetaanko henkilötietojen käyttö? Lokitus Luottamuksellisuus Lokitetaanko admin-käyttäjien toimet? Lokitus Luottamuksellisuus Onko järjestelmän tuottamien lokien muuttaminen tai poistaminen estetty? Varmuuskopiointi Eheys, saatavuus Onko järjestelmän ja sen tietojen varmuuskopioinnista suunnitelma, joka huomioi erilaiset tietojen palautustarpeet? Varmuuskopiointi Eheys, saatavuus Testataanko varmuuskopioiden palautuksia? Tietoturvapäivitykset Luottamuksellisuus, eheys, saatavuus Onko järjestelmässä automatisoitu (tietoturva)päivitysten jakelu? Toipumiskyky Saatavuus Onko järjestelmälle laadittu toipumissuunnitelma? Tiedon suojaus Luottamuksellisuus Onko tunnistettu tarvetta henkilötietojen salaamiselle tai pseudonymisoinnille? Tiedon suojaus Luottamuksellisuus Onko tiedonsiirrot organisaation ulkopuolelle salattu? Tietoturvatestaus Luottamuksellisuus, eheys, saatavuus Tehdäänkö säännöllisiä tietoturvatestauksia? Lähde: Valtiovarainministeriö, Tietojärjestelmien tietoturvavaatimuksia GDPR-näkökulmasta (Excel), saatavana: http://vm.fi/juhta-vahti-yhteishankkeiden-materiaalit (27.2.2018)
  39. 39. • Rekisterinpitäjällä on velvollisuus ilmoittaa henkilötietojen tietoturvaloukkauksista tietosuojaviranomaiselle ja rekisteröidylle • Tietoturvaloukkauksella tarkoitetaan toimintaa, jonka seurauksena on henkilötietojen – vahingossa tapahtuva tai lainvastainen tuhoaminen – häviäminen – muuttaminen – luvaton luovuttaminen tai – pääsy tietoihin • Ilmoitus valvontaviranomaiselle on tehtävä mahdollisuuksien mukaan 72 tunnin kuluessa siitä, kun loukkaus on havaittu • Rekisterinpitäjä voi jättää ilmoitukset tekemättä, mikäli loukkauksesta ei todennäköisesti aiheudu henkilöiden oikeuksiin tai vapauksiin kohdistuvaa riskiä • Henkilötietojen käsittelijän on tehtävä ilmoitus tietoturvaloukkauksesta rekisterinpitäjälle ilman aiheetonta viivytystä • Rekisterinpitäjän on dokumentoitava kaikki henkilötietojen tietoturvaloukkaukset, niihin liittyvät seikat, vaikutukset ja korjaavat toimet Henkilötietojen tietoturvaloukkaukset Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  40. 40. Kenellä on vastuu tietosuojasta? Lähde: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+- koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73 Rekisterinpitäjä - Vastuussa rekisterin henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta - Voi olla yksi tai useampi henkilö, yritys tai muu organisaatio Organisaation johto ja esimiehet - Kokonaisvastuu henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta - Esimerkin näyttäminen Tietosuojavastaava - Vastaa neuvonnasta, kehittämisestä ja seurannasta sekä yhteydenpidosta valvontaviranomaiseen Henkilöstö - Jokainen on vastuussa toiminnastaan - Ohjeiden noudattaminen - Ongelmista ilmoittaminen
  41. 41. Keskustelu & kysymykset
  42. 42. Harto Pönkä http://twitter.com/hponka/ http://slideshare.com/hponka http://harto.wordpress.com/ http://www.innowise.fi/ Kiitos!

×