SlideShare a Scribd company logo

Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR

Koulutus Suomen e-oppimiskeskukselle, 27.4.2018, Harto Pönkä, Innowise

1 of 43
Download to read offline
Oppimisanalytiikka
ja EU:n yleinen
tietosuoja-asetus
GDPR
Harto Pönkä
27.4.2018
Tietosuojasta huolehditaan, jotta jokainen tietäisi, mitä
tietoja hänestä kerätään ja miten niitä voidaan käyttää.
Yksityisyyden suoja on perusoikeus.
Kuva: Matthew Henry @ Unsplash
Tietosuojalla suojataan ihmisten
oikeutta yksityisyyteen (tunnistettavuus).
Tietoturvalla suojataan henkilö- ja
muitakin tietoja laittomalta käytöltä.
Suojaustoimenpiteet suhteutetaan
riskiarvioon tietoturvauhista.
Henkilötietojen käsittelyn perusteet
Kuva: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+-
koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73
Arkaluontoiset henkilötiedot
Erityisiä henkilötietoryhmiä koskeva käsittely on kielletty
ilman nimenomaista suostumusta.
• rotu tai etninen alkuperä
• poliittiset mielipiteet
• uskonnollinen tai filosofinen vakaumus
• ammattiliiton jäsenyys
• terveyttä koskevat tiedot
• seksuaalinen suuntautuminen tai käyttäytyminen
• geneettiset ja biometriset tiedot henkilön tunnistamista
varten
Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679,
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN
Ad

Recommended

EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaHarto Pönkä
 
EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen perusteet
EU:n  yleisen tietosuoja-asetuksen perusteetEU:n  yleisen tietosuoja-asetuksen perusteet
EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen perusteetHarto Pönkä
 
Henkilötiedot, tietosuoja ja GDPR opetuksessa
Henkilötiedot, tietosuoja ja GDPR opetuksessaHenkilötiedot, tietosuoja ja GDPR opetuksessa
Henkilötiedot, tietosuoja ja GDPR opetuksessaHarto Pönkä
 
Henkilötiedot, EU:n tietosuoja-asetus ja tietoturva opetuksessa
Henkilötiedot, EU:n tietosuoja-asetus ja tietoturva opetuksessaHenkilötiedot, EU:n tietosuoja-asetus ja tietoturva opetuksessa
Henkilötiedot, EU:n tietosuoja-asetus ja tietoturva opetuksessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussa
Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussaTietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussa
Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussaHarto Pönkä
 
Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)
Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)
Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)Harto Pönkä
 
Tietosuoja opetuksessa
Tietosuoja opetuksessaTietosuoja opetuksessa
Tietosuoja opetuksessaHarto Pönkä
 

More Related Content

What's hot

EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessaEU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessaHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmastaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessa
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessaTietosuoja ja tietoturva opetuksessa
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja varhaiskasvatuksessa
Tietosuoja varhaiskasvatuksessaTietosuoja varhaiskasvatuksessa
Tietosuoja varhaiskasvatuksessaHarto Pönkä
 
2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...
2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...
2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...Harto Pönkä
 
GDPR ja tietosuoja opetustoimessa
GDPR ja tietosuoja opetustoimessaGDPR ja tietosuoja opetustoimessa
GDPR ja tietosuoja opetustoimessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja opetustoimessa
Tietosuoja opetustoimessaTietosuoja opetustoimessa
Tietosuoja opetustoimessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaHarto Pönkä
 
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussaTietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussaHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessaEU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässäTietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässäHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdotEU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdotHarto Pönkä
 
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessaYksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja luvat arjen varhaiskasvatustyössä
Tietosuoja ja luvat arjen varhaiskasvatustyössäTietosuoja ja luvat arjen varhaiskasvatustyössä
Tietosuoja ja luvat arjen varhaiskasvatustyössäHarto Pönkä
 
Tietosuoja oppilaitoksen hallinnossa
Tietosuoja oppilaitoksen hallinnossaTietosuoja oppilaitoksen hallinnossa
Tietosuoja oppilaitoksen hallinnossaHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaHarto Pönkä
 
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessaHenkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessaHarto Pönkä
 
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­kiTyö­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­kiHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalleEU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalleHarto Pönkä
 

What's hot (20)

EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessaEU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessa
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
 
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessa
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessaTietosuoja ja tietoturva opetuksessa
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessa
 
Tietosuoja varhaiskasvatuksessa
Tietosuoja varhaiskasvatuksessaTietosuoja varhaiskasvatuksessa
Tietosuoja varhaiskasvatuksessa
 
2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...
2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...
2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...
 
GDPR ja tietosuoja opetustoimessa
GDPR ja tietosuoja opetustoimessaGDPR ja tietosuoja opetustoimessa
GDPR ja tietosuoja opetustoimessa
 
Tietosuoja opetustoimessa
Tietosuoja opetustoimessaTietosuoja opetustoimessa
Tietosuoja opetustoimessa
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen media
 
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussaTietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessaEU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
 
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässäTietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdotEU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
 
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessaYksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen media
 
Tietosuoja ja luvat arjen varhaiskasvatustyössä
Tietosuoja ja luvat arjen varhaiskasvatustyössäTietosuoja ja luvat arjen varhaiskasvatustyössä
Tietosuoja ja luvat arjen varhaiskasvatustyössä
 
Tietosuoja oppilaitoksen hallinnossa
Tietosuoja oppilaitoksen hallinnossaTietosuoja oppilaitoksen hallinnossa
Tietosuoja oppilaitoksen hallinnossa
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
 
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessaHenkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
 
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­kiTyö­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
 
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalleEU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
 

Similar to Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR

Tietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössäTietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössäHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessaTietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessaHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussaEU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussaHarto Pönkä
 
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölleTietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölleHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaHarto Pönkä
 
Julkisuus ja tietosuoja Nurmijärven sivistystoimessa
Julkisuus ja tietosuoja Nurmijärven sivistystoimessaJulkisuus ja tietosuoja Nurmijärven sivistystoimessa
Julkisuus ja tietosuoja Nurmijärven sivistystoimessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudetTietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudetHarto Pönkä
 
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPRGDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPRJyrki Kasvi
 
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussaTietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessaTietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessaHarto Pönkä
 
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...Eetu Uotinen
 
Tietietofoorumi 27.9.2018 - Tietosuoja eri tilanteissa
Tietietofoorumi 27.9.2018 - Tietosuoja eri tilanteissaTietietofoorumi 27.9.2018 - Tietosuoja eri tilanteissa
Tietietofoorumi 27.9.2018 - Tietosuoja eri tilanteissaSuomen metsäkeskus
 
Käsittelytoimien luettelo ja tietosuojainformaation vaatimukset
Käsittelytoimien luettelo ja tietosuojainformaation vaatimuksetKäsittelytoimien luettelo ja tietosuojainformaation vaatimukset
Käsittelytoimien luettelo ja tietosuojainformaation vaatimuksetHarto Pönkä
 
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPRGDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPRJyrki Kasvi
 

Similar to Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR (15)

Tietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössäTietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössä
 
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessaTietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussaEU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
 
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölleTietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen media
 
Julkisuus ja tietosuoja Nurmijärven sivistystoimessa
Julkisuus ja tietosuoja Nurmijärven sivistystoimessaJulkisuus ja tietosuoja Nurmijärven sivistystoimessa
Julkisuus ja tietosuoja Nurmijärven sivistystoimessa
 
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudetTietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
 
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPRGDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
 
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussaTietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
 
Tietosuojasta ym.
Tietosuojasta ym.Tietosuojasta ym.
Tietosuojasta ym.
 
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessaTietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
 
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
 
Tietietofoorumi 27.9.2018 - Tietosuoja eri tilanteissa
Tietietofoorumi 27.9.2018 - Tietosuoja eri tilanteissaTietietofoorumi 27.9.2018 - Tietosuoja eri tilanteissa
Tietietofoorumi 27.9.2018 - Tietosuoja eri tilanteissa
 
Käsittelytoimien luettelo ja tietosuojainformaation vaatimukset
Käsittelytoimien luettelo ja tietosuojainformaation vaatimuksetKäsittelytoimien luettelo ja tietosuojainformaation vaatimukset
Käsittelytoimien luettelo ja tietosuojainformaation vaatimukset
 
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPRGDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
GDPR, GDPR, vaan mikä se on se GDPR
 

More from Harto Pönkä

Sosiaalisen median katsaus 02/2024
Sosiaalisen median katsaus 02/2024Sosiaalisen median katsaus 02/2024
Sosiaalisen median katsaus 02/2024Harto Pönkä
 
Some, algoritmit ja tekoäly
Some, algoritmit ja tekoälySome, algoritmit ja tekoäly
Some, algoritmit ja tekoälyHarto Pönkä
 
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinotInformaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinotHarto Pönkä
 
Tietoturva ja luotettava tieto
Tietoturva ja luotettava tietoTietoturva ja luotettava tieto
Tietoturva ja luotettava tietoHarto Pönkä
 
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaikaSosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaikaHarto Pönkä
 
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmitJuuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmitHarto Pönkä
 
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminenHenkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminenHarto Pönkä
 
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiinTilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiinHarto Pönkä
 
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissaToiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissaHarto Pönkä
 
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessaInformaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteellaTietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteellaHarto Pönkä
 
Twitter taitekohdassa
Twitter taitekohdassaTwitter taitekohdassa
Twitter taitekohdassaHarto Pönkä
 
Sosiaalinen media, koulu ja opetus
Sosiaalinen media, koulu ja opetusSosiaalinen media, koulu ja opetus
Sosiaalinen media, koulu ja opetusHarto Pönkä
 
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuojaVerkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuojaHarto Pönkä
 
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuojaSome- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuojaHarto Pönkä
 
Mikä se some oikein on?
Mikä se some oikein on?Mikä se some oikein on?
Mikä se some oikein on?Harto Pönkä
 
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmastaSosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmastaHarto Pönkä
 
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?Harto Pönkä
 
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässäTietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässäHarto Pönkä
 
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissaTietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissaHarto Pönkä
 

More from Harto Pönkä (20)

Sosiaalisen median katsaus 02/2024
Sosiaalisen median katsaus 02/2024Sosiaalisen median katsaus 02/2024
Sosiaalisen median katsaus 02/2024
 
Some, algoritmit ja tekoäly
Some, algoritmit ja tekoälySome, algoritmit ja tekoäly
Some, algoritmit ja tekoäly
 
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinotInformaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
 
Tietoturva ja luotettava tieto
Tietoturva ja luotettava tietoTietoturva ja luotettava tieto
Tietoturva ja luotettava tieto
 
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaikaSosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
 
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmitJuuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
 
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminenHenkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
 
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiinTilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
 
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissaToiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
 
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessaInformaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
 
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteellaTietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
 
Twitter taitekohdassa
Twitter taitekohdassaTwitter taitekohdassa
Twitter taitekohdassa
 
Sosiaalinen media, koulu ja opetus
Sosiaalinen media, koulu ja opetusSosiaalinen media, koulu ja opetus
Sosiaalinen media, koulu ja opetus
 
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuojaVerkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
 
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuojaSome- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
 
Mikä se some oikein on?
Mikä se some oikein on?Mikä se some oikein on?
Mikä se some oikein on?
 
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmastaSosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
 
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
 
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässäTietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
 
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissaTietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
 

Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR

  • 2. Tietosuojasta huolehditaan, jotta jokainen tietäisi, mitä tietoja hänestä kerätään ja miten niitä voidaan käyttää. Yksityisyyden suoja on perusoikeus.
  • 3. Kuva: Matthew Henry @ Unsplash Tietosuojalla suojataan ihmisten oikeutta yksityisyyteen (tunnistettavuus). Tietoturvalla suojataan henkilö- ja muitakin tietoja laittomalta käytöltä. Suojaustoimenpiteet suhteutetaan riskiarvioon tietoturvauhista.
  • 5. Kuva: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+- koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73
  • 6. Arkaluontoiset henkilötiedot Erityisiä henkilötietoryhmiä koskeva käsittely on kielletty ilman nimenomaista suostumusta. • rotu tai etninen alkuperä • poliittiset mielipiteet • uskonnollinen tai filosofinen vakaumus • ammattiliiton jäsenyys • terveyttä koskevat tiedot • seksuaalinen suuntautuminen tai käyttäytyminen • geneettiset ja biometriset tiedot henkilön tunnistamista varten Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN
  • 7. • Tietosuoja-asetusta sovelletaan osittain tai kokonaan automaattiseen henkilötietojen käsittelyyn sekä henkilötietorekistereihin • Sovelletaan 25.5.2018 lähtien, jolloin henkilötietojen käsittelyn tulisi olla asetuksen mukaista. • Koskee pääsääntöisesti kaikkia yksityisiä ja julkisia organisaatioita, jotka ovat rekisterinpitäjiä tai henkilötietojen käsittelijöitä • Asetuksessa henkilötiedot on määritelty vastaavasti kuin henkilötietolaissa • Uutta nykyiseen henkilötietolakiin verrattuna: – Aiempaa yksityiskohtaisempi, mm. uusia oikeuksia rekisteröidyille – Läpinäkyvyys ja osoitusvelvollisuus mm. dokumentoimalla – Tietosuojavastaava, pakollinen julkisissa organisaatioissa – Pakollinen tietomurroista ilmoittaminen – Sakot (enintään 4 % liikevaihdosta tai 20 miljoonaa euroa) – Yhden luukun periaate monessa EU-maassa toimiville rekisterinpitäjille EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 8. 4 artikla 6) ’rekisterillä’ mitä tahansa jäsenneltyä henkilötietoja sisältävää tietojoukkoa, josta tiedot ovat saatavilla tietyin perustein, oli tietojoukko sitten keskitetty, hajautettu tai toiminnallisin tai maantieteellisin perustein jaettu, Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN Rekisteri ja rekisterinpitäjä 7) ’rekisterinpitäjällä’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, viranomaista, virastoa tai muuta elintä, joka yksin tai yhdessä toisten kanssa määrittelee henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja keinot; jos tällaisen käsittelyn tarkoitukset ja keinot määritellään unionin tai jäsenvaltioiden lainsäädännössä, rekisterinpitäjä tai tämän nimittämistä koskevat erityiset kriteerit voidaan vahvistaa unionin oikeuden tai jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti,
  • 10. • Henkilötietoja ei saa käyttää vastoin niiden alkuperäistä tarkoitusta tai tavoilla, joita rekisteröity ei voi odottaa. • Jokainen työntekijä saa käsitellä (ja nähdä) vain niitä henkilötietoja, jotka liittyvät hänen työtehtäviinsä. • Työnantaja huolehtii henkilötietojen käsittelyn ohjeistuksesta, koulutuksesta ja vaitiolovelvollisuudesta työntekijöille. • Henkilötietoja käsitellään niin, etteivät sivulliset näe niitä. • Henkilötietoja ei julkaista tai luovuteta ilman rekisteröidyn informointia (rekisteriseloste) tai suostumusta. • Tietojen säilytyksessä noudatetaan fyysistä tietoturvaa, esim. valvotaan tiloja ja laitteita sekä lukitaan ovet. • Tietojärjestelmissä käytetään henkilökohtaisia käyttäjätunnuksia sekä huolehditaan käyttöoikeuksista ja seurannasta (lokit). Henkilötietojen käsittelyn perusteita
  • 11. • Kun henkilörekisteri muodostuu, rekisterinpitäjän tulee tehdä rekisteriseloste ja se tulee olla jokaisen saatavilla. • Rekisteri voi olla myös usean yhteisrekisterinpitäjän yhteinen • Rekisteriselosteessa tulee kertoa seuraavat asiat (HetiL 10 §): – Rekisterinpitäjän ja tarvittaessa tämän edustajan nimi ja yhteystiedot – Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus – Kuvaus rekisteröityjen ryhmästä tai ryhmistä ja näihin liittyvistä tiedoista tai tietoryhmistä – Mihin tietoja säännönmukaisesti luovutetaan ja siirretäänkö tietoja EU:n tai ETA:n ulkopuolelle – Kuvaus rekisterin suojauksen periaatteista – Rekisterissä mainitaan yleensä laatimispäivä ja viimeisimmän muutoksen päivämäärä • Tietosuoja-asetuksen uusia vaatimuksia mm. – Mahdollinen tietosuojavastaava ja tämän yhteystiedot – Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste – Henkilötietojen säilytysaika – Henkilötietojen luovutuksen vastaanottajat – Rekisteröityjen uudet oikeudet • Rekisteriselosteeseen liitetään usein kuvaus rekisteröidyn oikeuksista, jolloin muodostuu tietosuojaseloste. Näin rekisterinpitäjä täyttää samalla informointivelvollisuuden kertoa rekisteröidyille heidän oikeuksistaan. Rekisteriseloste ja tietosuojaseloste Lähde: Henkilötietolaki, 22.4.1999/523, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523
  • 12. Mallit ja ohjeet selosteiden laadintaan: http://www.tietosuoja.fi/fi/index/materiaalia/lomakkeet/rekisteri-jatietosuojaselosteet.html Kerro tässä tarkoituksen lisäksi oikeusperuste: - Henkilön suostumus - Sopimus, jossa rekisteröity osapuolena - Laki - Julkisen tehtävän hoitaminen - Rekisterinpitäjän oikeutettu etu (esim. asiakassuhde, työsuhde, jäsenyys) - Kerro, jos tehdään profilointia tai automatisoituja päätöksiä
  • 13. • Henkilötietojen käsittelylle on aina oltava laissa säädetty oikeusperuste • Henkilötietojen käsittely voi perustua esimerkiksi: – Henkilön suostumukseen – Sopimukseen, jossa rekisteröity on osapuolena – Lakiin – Julkisen tehtävän hoitamiseen – Rekisterinpitäjän oikeutettuun etuun (esim. asiakassuhde tai työsuhde) • Erityisiin henkilötietoryhmiin (arkaluontoiset henkilötiedot) kuuluvien tietojen käsittely on lähtökohtaisesti kielletty. – Mahdollista kuitenkin nimenomaisella suostumuksella • Aiemmin kerättyjä henkilötietoja voidaan käsitellä myöhemmin – yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia, – tieteellisiä tai historiallisia tutkimustarkoituksia – tai tilastollisia tarkoituksia varten Henkilötietojen käsittelyn oikeusperusteet Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 14. • Suostumuksen tulee olla vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen • Suostumusta ei voi antaa: – Vaikenemalla – Valmiiksi rastitetulla ruudulla – Jättämättä jotakin tekemättä • Rekisterinpitäjän on voitava osoittaa suostumuksen olemassaolo • Tietosuoja-asetuksen mukaan alle 16-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus henkilötietojen käsittelylle. – Kansallisesti voidaan määrätä ikärajaksi vähintään 13 vuotta – Suomessa ei ole vielä päätöstä, hallituksen esitys 13 vuotta (Nykyisenä rajana on 15 vuotta.) Suostumuksen antaminen Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 15. Tasapainotesti: oikeutettu etu Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, Rekisterinpitäjän oikeutettu etu, http://tietosuoja.fi/fi/index/euntietosuojauudistus/ohjeitarekisterinpitajalle/rekisterinpitajanoikeutettuetu.html 1. Onko oikeutettu etu sopivin käsittelyperuste? 2. Täyttyvätkö perusvaatimukset? Laillinen, selkeästi ilmaistu ja todellinen tarkoitus ja tarve. 3. Onko henkilötietojen käsittely tarpeen edun saavuttamiseksi? 4. Syrjäyttääkö etu todella rekisteröidyn edut ja oikeudet? Rekisterinpitäjän edut ja oikeudet Rekisteröidyn edut ja oikeudet • Tietojen käsittelyn täytyy olla tarpeen, jonkin perusoikeuden toteuttamiseksi (esim. sananvapaus, taiteen ja tutkimuksen vapaus, elinkeinovapaus) • Myös yleinen tai yhteisön etu voi olla oikeutettu (esim. hyväntekeväisyys, voittoa tavoittelemattomat yhteisöt). • Oikeutettu etu voi liittyä myös henkilötietojen käsittelyyn, joka on lähellä jotain muuta tarkoitusta, johon on muu oikeusperuste (esim. sopimus). • Esimerkkejä: suoramarkkinointi, tieteellinen ja historiallinen tutkimus sekä tilastointi, henkilötietojen siirtäminen hallinnollisista syistä konsernin sisällä. • Arkaluontoisten tietojen ja salassa pidettävien henkilötietojen käsittelylle on korkeammat vaatimukset. • Huomioi sekä konkreettiset että mahdolliset seuraukset. Esim. mahdollisuus käyttää tietoja syrjivästi ja rekisteröidylle aiheutuva mielipaha. • Arvioi riskien todennäköisyys, epävarmuustekijät ja seurauksien mahdollinen vakavuus. • Käsittely ei saa olla rekisteröidylle odottamatonta. • Heikossa asemassa olevien rekisteröityjen kuten lasten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien oikeuksien toteutumisessa on oltava huolellisempi. 5. Varmista tietosuojan lisätakeet Tekniset ja toiminnalliset keinot, joilla vähennetään henkilötietoihin kohdistuvia riskejä. Esim. tietojen minimointi, anonymisointi ja korkea tietoturva. 6. Osoita toiminnan lainmukaisuus ja varmista avoimuus Dokumentoi tasapainotestin suoritus ja valmistaudu selittämään käsittelyn perusteet rekisteröidyille. vs.
  • 16. 4 artikla 4) ’profiloinnilla’ mitä tahansa henkilötietojen automaattista käsittelyä, jossa henkilötietoja käyttämällä arvioidaan luonnollisen henkilön tiettyjä henkilökohtaisia ominaisuuksia, erityisesti analysoidaan tai ennakoidaan piirteitä, jotka liittyvät kyseisen luonnollisen henkilön työsuoritukseen, taloudelliseen tilanteeseen, terveyteen, henkilökohtaisiin mieltymyksiin, kiinnostuksen kohteisiin, luotettavuuteen, käyttäytymiseen, sijaintiin tai liikkeisiin, Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN Profilointi
  • 17. • Oikeus saada läpinäkyvää tietoa henkilötietojen käsittelystä (informointivelvollisuus) – Ilmoittaminen henkilötietojen käsittelystä ja rekisterinpitäjästä (rekisteri-/tietosuojaseloste) – Helposti ymmärrettävässä ja saatavilla olevassa muodossa – Kuukauden määräaika rekisteröityä koskeviin toimenpiteisiin vastaamisessa. Tarvittaessa enintään kaksi kuukautta lisäaikaa, jos rekisteröidyn pyyntö on monimutkainen tai laaja. • Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin (tarkastusoikeus) – Oikeus tietää, käsitelläänkö henkilöä koskevia tietoja yhä – Oikeus saada jäljennös henkilötiedoista – Rekisterinpitäjä voi pyytää lisätietoja henkilöllisyyden varmistamiseksi • Oikeus tietojen oikaisemiseen – Rekisterinpitäjällä on velvollisuus korjata puutteelliset tai virheelliset tiedot viivytyksettä • Oikeus tietojen poistamiseen / oikeus tulla unohdetuksi – Rekisterinpitäjällä on myös velvollisuus kertoa tietojen poistamisesta muille rekisterinpitäjille, joille se on luovuttanut kyseisiä tietoja Rekisteröidyn oikeudet 1/2 Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 18. • Oikeus käsittelyn rajoittamiseen – Jos rekisteröity kiistää henkilötietojen paikkansapitävyyden, kunnes tiedot on varmistettu. – Jos käyttö on lainvastaista, mutta rekisteröity vastustaa niiden poistamisesta – Jos rekisterinpitäjä ei tarvitse tietoja, mutta rekisteröity tarvitsee niitä oikeusturvansa vuoksi – Jos rekisteröity on vastustanut henkilötietojen käsittelyä • Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen – Jäsennellyssä, yleisesti käytetyssä ja koneellisesti luettavassa muodossa – Tietojen siirto suoraan järjestelmästä toiseen, mikäli se on teknisesti mahdollista – Koskee vain rekisteröityjä, joiden tietojen käsittely perustuu suostumukseen tai sopimukseen, ja jos käsittely tapahtuu automaattisesti ja tiedot on saatu rekisteröidyltä itseltään. • Vastustamisoikeus (kielto-oikeus) – Rekisteröity voi vastustaa esimerkiksi tietojen käyttöä suoramarkkinointia varten • Automatisoidut yksittäispäätökset ja profilointi – Rekisteröidyllä oltava vähintään oikeus vaatia, että tiedot käsittelee ja päätöksen tekee luonnollinen henkilö, saada esittää kantansa ja riitauttaa tehty päätös Rekisteröidyn oikeudet 2/2 Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 19. Rekisteri- ja tietosuojaselosteen malli Katso GDPR:n mukainen rekisteri- ja tietosuojaselosteen malli: http://www.innowise.fi/fi/gdprn-mukainen- rekisteri-ja-tietosuojaselosteen-malli/
  • 20. Käyttötarkoitussidonnaisuus Alkuperäiseen yhteensopivat muut tarkoitukset, joita voi kohtuudella odottaa Yleisen edun mukaiset arkistointitarkoitukset, tieteelliset tai historialliset tutkimustarkoitukset tai tilastolliset tarkoitukset Muut tarkoitukset OK EI Muut tarkoitukset, joihin on saatu suostumus OK OK Rekisteriin kerätyt henkilötiedot Alkuperäiset tarkoitukset
  • 21. Organisaatioiden käyttöön tehdyissä pilvipalveluissa organisaatio on yleensä rekisterinpitäjä käyttäjilleen ja palvelun ylläpitäjä henkilötietojen käsittelijä. Kuva: Pixabay
  • 22. Henkilötietojen käsittely toisen lukuun Henkilötietojen käsittelijä käyttää luovutettuja tietoja sovittuun tarkoitukseen Rekisterinpitäjä luovuttaa henkilötietoja tiettyä tarkoitusta varten Rekisteri- ja tietosuojaseloste (13 ja 30 artiklat) Seloste rekisterinpitäjän lukuun suoritettavista käsittelytoimista (30 artikla) Sopimus ja ohjeet henkilötietojen käsittelystä (28 artikla) Rekisteröity Valvontaviranomainen
  • 24. Milloin oppimisanalytiikka on profilointia? • Yksittäiset tiedot, esim. pisteet ja edistyminen • Yhteenvedot ja tilastot, lokitiedot • Manuaaliset arvioinnit rekisteröidystä • Yhdistelmänäkymät tiedoista ja toiminnasta • Tiedonlouhinta big datasta • Muut analyysit, joita ei käytetä yksilöitä koskeviin toimenpiteisiin EI GDPR:N TARKOITTAMAA PROFILOINTIA GDPR:N TARKOITTAMAA PROFILOINTIA • Rekisteröidyn tietoihin perustuvat automaattiset luokittelut, jotka liittyvät tämän ominaisuuksiin, kiinnostuksen kohteisiin ja todennäköisyyksiin • Automaattiset arvioinnit, ehdotukset, valinnat, tulkinnat, johtopäätökset jne. • Tietojen yhdistelystä johdetut ennusteet
  • 25. Lähde: Parviainen, Tamminen, Kurvinen, & Enges-Pyykönen, 2017, ViLLE-oppimisympäristön ohje opettajille, Turun yliopisto, https://ville.cs.utu.fi/opintopolku/villeohje-opintopolku-%20opettajille.pdf Oppijoiden tuloksia kuvaavat pisteet, %-luvut ja kuvaajat kertovat edistymisestä, mutta niissä ei tehdä automaattisia päätelmiä, joten kyse ei ole profiloinnista. Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia ei
  • 26. Lähde: Parviainen, Tamminen, Kurvinen, & Enges-Pyykönen, 2017, ViLLE-oppimisympäristön ohje opettajille, Turun yliopisto, https://ville.cs.utu.fi/opintopolku/villeohje-opintopolku-%20opettajille.pdf Tehtävien pisterajoihin tai suorituksiin perustuvat merkit eivät ole profilointia, vaan tulosten esittämistä havainnollisesti suhteessa tavoitteisiin. Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia ei
  • 27. Lähde: Pönkä, 2013, Luovan ongelmanratkaisun ja innovaatioiden analyysia Innolukiosta, https://harto.wordpress.com/2013/04/16/luovan-ongelmanratkaisun-ja-innovaatioiden-analyysia-innolukiosta/ Oppilas 1 aktiivisuus Oppilas 2 aktiivisuus Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia ei
  • 28. Edistynytkään oppimisanalytiikka ei aina ole profilointia Oppimisanalytiikka, jossa ei tehdä yksittäisiin oppijoihin kohdistuvia päätelmiä, ei ole profilointia. Datasta voidaan tunnistaa esimerkiksi oppimiseen liittyviä yleisiä malleja, syy-seuraussuhteita, ongelmakohtia ja erilaisia oppijoiden ryhmiä. Samalla tulee huolehtia oppijoiden tietosuojasta. Henkilötiedot voidaan poistaa (anonymisoida) tai peittää (pseudonymisoida) ja tekijöillä tulee olla vaitiolovelvollisuus.
  • 29. Anonymisointi = tunnistetietojen poisto, ei henkilötietoa Pseudonymisointi = esim. numerot nimien sijasta, on henkilötietoa
  • 30. Korrelaatio r=0,67 (p<0,001) Lähde: Pönkä, 2013, Luovan ongelmanratkaisun ja innovaatioiden analyysia Innolukiosta, https://harto.wordpress.com/2013/04/16/luovan-ongelmanratkaisun-ja-innovaatioiden-analyysia-innolukiosta/ Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia ei Yhteenvedot, tilastot ja kuvaajat oppijoiden suorituksista eivät ole profilointia, vaikka kyse olisi tiedosta, jota voitaisiin käyttää ennustemallien tekemiseen.
  • 31. Oppimisanalytiikkaa ja tiedonlouhintaa kyllä, profilointia ei Oppimisesta kertyvän datan käyttö tiedonlouhintaan ei ole profilointia, kun sen tarkoituksena on kehittää yleisesti opetusta, eikä tehdä päätelmiä yksittäisistä oppijoista. Kuva: Äyrämö, 2006, Knowledge Mining Using Robust Clustering (väitösk.), Jyväskylän yliopisto, https://pdfs.semanticscholar.org/8374/0f3c02800468e939c3e887a8061eb336b729.pdf
  • 32. Kun analysoidaan tai ennakoidaan automaattisesti yksilön ominaisuuksia, kyse on profiloinnista Oppimisanalytiika, jonka tavoitteena on tuottaa yksilöä koskevia automaattisia päätelmiä tai ehdotuksia oppijalle tai ohjaajalle, on GDPR:n tarkoittamaa profilointia. Oleellista ei ole, voitaisiinko dataa käyttää näin, vaan tilanne, jossa näin tehdään. Tyypillisesti kyse on oppijan luokitteluun perustuvista ehdotuksista, oppijan toimintaan perustuvista ennusteista tai oppijaa koskevien todennäköisyyksien esittämisestä.
  • 33. Oppimisanalytiikkaa kyllä, profilointia kyllä Lähde: Parviainen, Tamminen, Kurvinen, & Enges-Pyykönen, 2017, ViLLE-oppimisympäristön ohje opettajille, Turun yliopisto, https://ville.cs.utu.fi/opintopolku/villeohje-opintopolku-%20opettajille.pdf ViLLE-oppimisympäristö pyrkii tunnistamaan oppijoiden tuen tarpeen käyttämällä avuksi tietoa, miten tulokset ennustavat menestymistä MAKEKO-testissä.
  • 34. Oikeusperusteet oppimisanalytiikassa Oppijoiden tiedot ja toiminta Kun ei analysoida automaattisesti oppijan ominaisuuksia Rekisteriin kerätyt henkilötiedot / tietojärjestelmät Tiedonlouhinta, tilastot ja analyysit Kun analyysin tulokset eivät kohdistu yksittäisiin oppijoihin Oppijan ominaisuuksien autom. profilointi Yksilön ominaisuuksien analysointi, luokittelu ja näihin perustuvat toiminnot Rekisterinpitäjän oikeutettu etu voi riittää Suostumus tai sopimus
  • 35. 1. Oppimisanalytiikka, joka liittyy rekisterinpitäjän henkilötietojen käsittelyn tarkoitukseen, esimerkiksi opetuksen järjestämiseen ja sen kehittämiseen (pattern-finding) – Tietosuoja-asetuksen lupa käyttää henkilötietoja tilastointiin tai tutkimukseen voi riittää – Oikeutetussa edussa voidaan huomioida se, että opetuksen järjestäjä voi analyysin avulla kehittää opetusta ja palveluitaan opiskelijoille (asiakkaille) sekä tuottaa yleistä hyötyä. – Analyysin tulee olla sellaista, mihin rekisteröidyt voivat kohtuudella odottaa tietoja käytettävän. – Tämän tyyppisellä analyysilla voidaan löytää esimerkiksi koulutukseen liittyviä yleisiä trendejä ja kehitystarpeita sekä oppijoihin ja oppimiseen liittyviä yleisiä malleja, mekanismeja ja luokittelua – Rekisterinpitäjän tulee huolehtia riittävistä suojakeinoista kuten rekisteröityjen anonymisoinnista tai pseudonymisoinnista sekä analyysejä tekevän henkilöstön vaitiolovelvollisuudesta. 2. Oppimisanalytiikka, jonka tarkoitus on profiloinnin avulla tarjota esimerkiksi yksilöllistä ohjausta, ehdotuksia ja tehtäviä (pattern-mathcing) – Profilointiin ja automaattisiin päätöksiin/valintoihin tarvitaan suostumus tai sopimus – Suostumus kannattaa pyytää vasta silloin, kun profilointiin perustuva oppimisanalytiikka halutaan ottaa käyttöön. – Oleellista rekisteröidyltä saatujen suostumusten (opt-in) ja kieltojen (opt-out) hallinta ja voimassaolo. – Suostumuksen antoon ei saa painostaa. Oppijalla tulee olla aito vaihtoehto esimerkiksi valita perinteinen opetus automaattisesti räätälöidyn ohjauksen sijasta. Oppimisanalytiikan tietosuojakehikko Lähde: Andrew Cormack, 2016, Data Protection Framework for Learning Analytics, http://epress.lib.uts.edu.au/journals/index.php/JLA/article/view/4554
  • 37. • Organisaation voitava osoittaa, että tietosuojaperiaatteita noudatetaan. • Osoitusvelvollisuus edellyttää tietosuojaperiaatteiden käytännön toteuttamisen dokumentointia. • Organisaation on ylläpidettävä selostetta sen vastuulla olevasta henkilötietojen käsittelystä. • Tietosuojaseloste ja muut dokumentit on pyydettäessä toimitettava valvontaviranomaiselle (nykyisin tietosuojavaltuutettu, jatkossa uusi tietosuojavirasto). • Rekisteröityjen antamien suostumusten ja kieltojen hallinta. Esimerkiksi sähköinen suoramarkkinointi on voitava kieltää – varminta on pyytää suostumus. • Tietojärjestelmissä henkilötietojen käsittely on dokumentoitava esim. ylläpitäjien lokitiedoilla. • Myös tietosuojaloukkaukset dokumentoidaan. • Osoitusvelvollisuus voidaan täyttää myös alakohtaisilla tietosuojasertifikaateilla tai käytännesäännöillä Osoitusvelvollisuus Lähteenä mm.: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 39. Tietoturvan osa-alue Vaatimus Vastaus Järjestelmän ylläpito Vastaako järjestelmän ylläpidosta organisaatio vai onko se ulkoistettu? Suostumusten hallinta Tukeeko tietokanta suostumusten ja kieltojen hallintaa? Käyttäjienhallinta Luottamuksellisuus Onko kaikilla käyttäjillä yksilölliset käyttäjätunnukset? Pääsynvalvonta Luottamuksellisuus Onko järjestelmä kertakirjautumisen piirissä? Pääsynvalvonta Luottamuksellisuus Onko salasanoilla laatuvaatimukset? Millaiset? Lokitus Luottamuksellisuus Lokitetaanko järjestelmään kirjautuminen? Lokitus Luottamuksellisuus Lokitetaanko henkilötietojen käyttö? Lokitus Luottamuksellisuus Lokitetaanko admin-käyttäjien toimet? Lokitus Luottamuksellisuus Onko järjestelmän tuottamien lokien muuttaminen tai poistaminen estetty? Varmuuskopiointi Eheys, saatavuus Onko järjestelmän ja sen tietojen varmuuskopioinnista suunnitelma, joka huomioi erilaiset tietojen palautustarpeet? Varmuuskopiointi Eheys, saatavuus Testataanko varmuuskopioiden palautuksia? Tietoturvapäivitykset Luottamuksellisuus, eheys, saatavuus Onko järjestelmässä automatisoitu (tietoturva)päivitysten jakelu? Toipumiskyky Saatavuus Onko järjestelmälle laadittu toipumissuunnitelma? Tiedon suojaus Luottamuksellisuus Onko tunnistettu tarvetta henkilötietojen salaamiselle tai pseudonymisoinnille? Tiedon suojaus Luottamuksellisuus Onko tiedonsiirrot organisaation ulkopuolelle salattu? Tietoturvatestaus Luottamuksellisuus, eheys, saatavuus Tehdäänkö säännöllisiä tietoturvatestauksia? Lähde: Valtiovarainministeriö, Tietojärjestelmien tietoturvavaatimuksia GDPR-näkökulmasta (Excel), saatavana: http://vm.fi/juhta-vahti-yhteishankkeiden-materiaalit (27.2.2018)
  • 40. • Rekisterinpitäjällä on velvollisuus ilmoittaa henkilötietojen tietoturvaloukkauksista tietosuojaviranomaiselle ja rekisteröidylle • Tietoturvaloukkauksella tarkoitetaan toimintaa, jonka seurauksena on henkilötietojen – vahingossa tapahtuva tai lainvastainen tuhoaminen – häviäminen – muuttaminen – luvaton luovuttaminen tai – pääsy tietoihin • Ilmoitus valvontaviranomaiselle on tehtävä mahdollisuuksien mukaan 72 tunnin kuluessa siitä, kun loukkaus on havaittu • Rekisterinpitäjä voi jättää ilmoitukset tekemättä, mikäli loukkauksesta ei todennäköisesti aiheudu henkilöiden oikeuksiin tai vapauksiin kohdistuvaa riskiä • Henkilötietojen käsittelijän on tehtävä ilmoitus tietoturvaloukkauksesta rekisterinpitäjälle ilman aiheetonta viivytystä • Rekisterinpitäjän on dokumentoitava kaikki henkilötietojen tietoturvaloukkaukset, niihin liittyvät seikat, vaikutukset ja korjaavat toimet Henkilötietojen tietoturvaloukkaukset Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 41. Kenellä on vastuu tietosuojasta? Lähde: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+- koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73 Rekisterinpitäjä - Vastuussa rekisterin henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta - Voi olla yksi tai useampi henkilö, yritys tai muu organisaatio Organisaation johto ja esimiehet - Kokonaisvastuu henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta - Esimerkin näyttäminen Tietosuojavastaava - Vastaa neuvonnasta, kehittämisestä ja seurannasta sekä yhteydenpidosta valvontaviranomaiseen Henkilöstö - Jokainen on vastuussa toiminnastaan - Ohjeiden noudattaminen - Ongelmista ilmoittaminen