SlideShare a Scribd company logo

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen perusteet

Koulutus Otavan opistolla, 2.5.2018, Harto Pönkä, Innowise

1 of 56
Download to read offline
EU:n yleisen
tietosuoja-
asetuksen
perusteet
Harto Pönkä
2.5.2018
Kuva: Pixabay
Aloitetaan uutiskatsauksella…
Kuva: Roman Kraft @ Unsplash
Lähteet: Yle uutiset, https://yle.fi/uutiset/3-9684480, https://yle.fi/uutiset/3-8002554 ja https://yle.fi/uutiset/3-9736915,
Iltalehti: http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801222200687694_u0.shtml,
Tivi: http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/jattimainen-tietovuoto-paljasti-monen-suuren-sivuston-kayttajatiedot-vaihda-salasanasi-naissa-palveluissa-6627758
Lähteet: HS: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005557900.html, Yle uutiset: https://yle.fi/uutiset/3-7100385
ja https://yle.fi/uutiset/3-8596990, HS: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005327088.html
Tietosuojasta huolehditaan, jotta jokainen tietäisi, mitä
tietoja hänestä kerätään ja miten niitä voidaan käyttää.
Yksityisyyden suoja on perusoikeus.
• Tietosuoja-asetusta sovelletaan osittain tai kokonaan automaattiseen
henkilötietojen käsittelyyn sekä henkilötietorekistereihin
• Sovelletaan 25.5.2018 lähtien, jolloin henkilötietojen käsittelyn tulisi
olla asetuksen mukaista.
• Koskee pääsääntöisesti kaikkia yksityisiä ja julkisia organisaatioita, jotka
ovat rekisterinpitäjiä tai henkilötietojen käsittelijöitä
• Asetuksessa henkilötiedot on määritelty vastaavasti kuin
henkilötietolaissa
• Uutta nykyiseen henkilötietolakiin verrattuna:
– Aiempaa yksityiskohtaisempi, mm. uusia oikeuksia rekisteröidyille
– Läpinäkyvyys ja osoitusvelvollisuus mm. dokumentoimalla
– Tietosuojavastaava, pakollinen julkisissa organisaatioissa
– Pakollinen tietomurroista ilmoittaminen
– Sakot (enintään 4 % liikevaihdosta tai 20 miljoonaa euroa)
– Yhden luukun periaate monessa EU-maassa toimiville rekisterinpitäjille
EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR)
Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen?
http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu
a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
Ad

Recommended

2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...
2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...
2. GDPR-päivä: profilointi, markkinointi, tietojärjestelmät ja somepalvelujen...Harto Pönkä
 
Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR
Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPROppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR
Oppimisanalytiikka ja EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPRHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaHarto Pönkä
 
Henkilötiedot, EU:n tietosuoja-asetus ja tietoturva opetuksessa
Henkilötiedot, EU:n tietosuoja-asetus ja tietoturva opetuksessaHenkilötiedot, EU:n tietosuoja-asetus ja tietoturva opetuksessa
Henkilötiedot, EU:n tietosuoja-asetus ja tietoturva opetuksessaHarto Pönkä
 
Henkilötiedot, tietosuoja ja GDPR opetuksessa
Henkilötiedot, tietosuoja ja GDPR opetuksessaHenkilötiedot, tietosuoja ja GDPR opetuksessa
Henkilötiedot, tietosuoja ja GDPR opetuksessaHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessaEU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessaHarto Pönkä
 

More Related Content

What's hot

Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussa
Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussaTietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussa
Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussaHarto Pönkä
 
Tietosuoja opetuksessa
Tietosuoja opetuksessaTietosuoja opetuksessa
Tietosuoja opetuksessaHarto Pönkä
 
Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)
Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)
Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)Harto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessaEU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessa
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessaTietosuoja ja tietoturva opetuksessa
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja opetustoimessa
Tietosuoja opetustoimessaTietosuoja opetustoimessa
Tietosuoja opetustoimessaHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdotEU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdotHarto Pönkä
 
Tietosuoja varhaiskasvatuksessa
Tietosuoja varhaiskasvatuksessaTietosuoja varhaiskasvatuksessa
Tietosuoja varhaiskasvatuksessaHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmastaHarto Pönkä
 
GDPR ja tietosuoja opetustoimessa
GDPR ja tietosuoja opetustoimessaGDPR ja tietosuoja opetustoimessa
GDPR ja tietosuoja opetustoimessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussaTietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussaHarto Pönkä
 
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­kiTyö­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­kiHarto Pönkä
 
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessaYksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässäTietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässäHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaHarto Pönkä
 
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessaHenkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessaHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalleEU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalleHarto Pönkä
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaHarto Pönkä
 
Tietosuoja verkko- ja etäopetuksessa
Tietosuoja verkko- ja etäopetuksessaTietosuoja verkko- ja etäopetuksessa
Tietosuoja verkko- ja etäopetuksessaHarto Pönkä
 

What's hot (20)

Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussa
Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussaTietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussa
Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussa
 
Tietosuoja opetuksessa
Tietosuoja opetuksessaTietosuoja opetuksessa
Tietosuoja opetuksessa
 
Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)
Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)
Henkilötiedot ja tietosuoja (GDPR)
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessaEU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot opetuksessa
 
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessa
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessaTietosuoja ja tietoturva opetuksessa
Tietosuoja ja tietoturva opetuksessa
 
Tietosuoja opetustoimessa
Tietosuoja opetustoimessaTietosuoja opetustoimessa
Tietosuoja opetustoimessa
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdotEU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja somepalvelujen käyttöehdot
 
Tietosuoja varhaiskasvatuksessa
Tietosuoja varhaiskasvatuksessaTietosuoja varhaiskasvatuksessa
Tietosuoja varhaiskasvatuksessa
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus nuorisotyön näkökulmasta
 
GDPR ja tietosuoja opetustoimessa
GDPR ja tietosuoja opetustoimessaGDPR ja tietosuoja opetustoimessa
GDPR ja tietosuoja opetustoimessa
 
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussaTietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
Tietosuoja kunnan viestinnässä ja asiakaspalvelussa
 
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­kiTyö­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
Työ­e­lä­män tie­to­suo­ja ja tie­to­suo­ja­vas­taa­van työ­kalu­pak­ki
 
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessaYksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
Yksityisyys, henkilötiedot ja verkkopalvelujen käyttöehdot opetuksessa
 
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässäTietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
Tietosuoja kunnan asiakaspalvelussa ja viestinnässä
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen media
 
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessaHenkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
Henkilötiedot ja tietosuoja opetuksessa
 
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalleEU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
EU:n yleinen tietoturva-asetus opetushenkilökunnalle
 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmastaEU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus oppilaitosten ja opettajien näkökulmasta
 
Tietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen mediaTietosuoja ja sosiaalinen media
Tietosuoja ja sosiaalinen media
 
Tietosuoja verkko- ja etäopetuksessa
Tietosuoja verkko- ja etäopetuksessaTietosuoja verkko- ja etäopetuksessa
Tietosuoja verkko- ja etäopetuksessa
 

Similar to EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen perusteet

EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussaEU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussaHarto Pönkä
 
Henkilötiedot, tietosuoja ja some-palveluiden käyttöehdot opetuksessa (GDPR)
Henkilötiedot, tietosuoja ja some-palveluiden käyttöehdot opetuksessa (GDPR)Henkilötiedot, tietosuoja ja some-palveluiden käyttöehdot opetuksessa (GDPR)
Henkilötiedot, tietosuoja ja some-palveluiden käyttöehdot opetuksessa (GDPR)Harto Pönkä
 
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessaTietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessaHarto Pönkä
 
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölleTietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölleHarto Pönkä
 
Tietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössäTietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössäHarto Pönkä
 
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...Eetu Uotinen
 
Tietosuojavastaavan tehtävä ja henkilötietojen käsittelyn perusteita
Tietosuojavastaavan tehtävä ja henkilötietojen käsittelyn perusteitaTietosuojavastaavan tehtävä ja henkilötietojen käsittelyn perusteita
Tietosuojavastaavan tehtävä ja henkilötietojen käsittelyn perusteitaHarto Pönkä
 
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudetTietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudetHarto Pönkä
 
Tietosuojavastaavan nimittäminen ja tehtävät
Tietosuojavastaavan nimittäminen ja tehtävätTietosuojavastaavan nimittäminen ja tehtävät
Tietosuojavastaavan nimittäminen ja tehtävätHarto Pönkä
 
Tietosuoja sosiaalisessa mediassa
Tietosuoja sosiaalisessa mediassaTietosuoja sosiaalisessa mediassa
Tietosuoja sosiaalisessa mediassaHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessaTietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössäTietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössäHarto Pönkä
 
Oppimisanalytiikka ja GDPR
Oppimisanalytiikka ja GDPROppimisanalytiikka ja GDPR
Oppimisanalytiikka ja GDPRHarto Pönkä
 
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussaTietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussaHarto Pönkä
 
Sosiaalisen median opetuskäyttö
Sosiaalisen median opetuskäyttöSosiaalisen median opetuskäyttö
Sosiaalisen median opetuskäyttöHarto Pönkä
 

Similar to EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen perusteet (15)

EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussaEU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa
 
Henkilötiedot, tietosuoja ja some-palveluiden käyttöehdot opetuksessa (GDPR)
Henkilötiedot, tietosuoja ja some-palveluiden käyttöehdot opetuksessa (GDPR)Henkilötiedot, tietosuoja ja some-palveluiden käyttöehdot opetuksessa (GDPR)
Henkilötiedot, tietosuoja ja some-palveluiden käyttöehdot opetuksessa (GDPR)
 
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessaTietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
Tietosuoja ja henkilötiedot etäopetuksessa
 
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölleTietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
Tietosuojaa opiskelijahallinnon henkilöstölle
 
Tietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössäTietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössä
 
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
Webinaari 30.8.2017 - EU:n tietosuoja-asetus tulee ja velvoittaa yrityksiä to...
 
Tietosuojavastaavan tehtävä ja henkilötietojen käsittelyn perusteita
Tietosuojavastaavan tehtävä ja henkilötietojen käsittelyn perusteitaTietosuojavastaavan tehtävä ja henkilötietojen käsittelyn perusteita
Tietosuojavastaavan tehtävä ja henkilötietojen käsittelyn perusteita
 
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudetTietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
Tietosuoja: rekisterinpitäjän vastuut ja velvollisuudet
 
Tietosuojavastaavan nimittäminen ja tehtävät
Tietosuojavastaavan nimittäminen ja tehtävätTietosuojavastaavan nimittäminen ja tehtävät
Tietosuojavastaavan nimittäminen ja tehtävät
 
Tietosuoja sosiaalisessa mediassa
Tietosuoja sosiaalisessa mediassaTietosuoja sosiaalisessa mediassa
Tietosuoja sosiaalisessa mediassa
 
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessaTietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
Tietosuoja ja tekijänoikeudet opetuksessa
 
Tietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössäTietosuoja etätyössä
Tietosuoja etätyössä
 
Oppimisanalytiikka ja GDPR
Oppimisanalytiikka ja GDPROppimisanalytiikka ja GDPR
Oppimisanalytiikka ja GDPR
 
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussaTietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
Tietosuoja ja digitaalinen turvallisuus koulussa
 
Sosiaalisen median opetuskäyttö
Sosiaalisen median opetuskäyttöSosiaalisen median opetuskäyttö
Sosiaalisen median opetuskäyttö
 

More from Harto Pönkä

Sosiaalisen median katsaus 02/2024
Sosiaalisen median katsaus 02/2024Sosiaalisen median katsaus 02/2024
Sosiaalisen median katsaus 02/2024Harto Pönkä
 
Some, algoritmit ja tekoäly
Some, algoritmit ja tekoälySome, algoritmit ja tekoäly
Some, algoritmit ja tekoälyHarto Pönkä
 
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinotInformaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinotHarto Pönkä
 
Tietoturva ja luotettava tieto
Tietoturva ja luotettava tietoTietoturva ja luotettava tieto
Tietoturva ja luotettava tietoHarto Pönkä
 
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaikaSosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaikaHarto Pönkä
 
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmitJuuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmitHarto Pönkä
 
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminenHenkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminenHarto Pönkä
 
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiinTilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiinHarto Pönkä
 
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissaToiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissaHarto Pönkä
 
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessaInformaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessaHarto Pönkä
 
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteellaTietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteellaHarto Pönkä
 
Twitter taitekohdassa
Twitter taitekohdassaTwitter taitekohdassa
Twitter taitekohdassaHarto Pönkä
 
Sosiaalinen media, koulu ja opetus
Sosiaalinen media, koulu ja opetusSosiaalinen media, koulu ja opetus
Sosiaalinen media, koulu ja opetusHarto Pönkä
 
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuojaVerkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuojaHarto Pönkä
 
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuojaSome- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuojaHarto Pönkä
 
Mikä se some oikein on?
Mikä se some oikein on?Mikä se some oikein on?
Mikä se some oikein on?Harto Pönkä
 
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmastaSosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmastaHarto Pönkä
 
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?Harto Pönkä
 
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässäTietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässäHarto Pönkä
 
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissaTietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissaHarto Pönkä
 

More from Harto Pönkä (20)

Sosiaalisen median katsaus 02/2024
Sosiaalisen median katsaus 02/2024Sosiaalisen median katsaus 02/2024
Sosiaalisen median katsaus 02/2024
 
Some, algoritmit ja tekoäly
Some, algoritmit ja tekoälySome, algoritmit ja tekoäly
Some, algoritmit ja tekoäly
 
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinotInformaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot
 
Tietoturva ja luotettava tieto
Tietoturva ja luotettava tietoTietoturva ja luotettava tieto
Tietoturva ja luotettava tieto
 
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaikaSosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
Sosiaalinen media, pelit ja ruutuaika
 
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmitJuuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
Juuri nyt: Somen trendit ja algoritmit
 
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminenHenkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen
 
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiinTilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
Tilannekatsaus sosiaaliseen mediaan ja some-journalismiin
 
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissaToiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
Toiminta tietoturvaloukkaustapauksissa
 
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessaInformaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen somessa
 
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteellaTietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
Tietosuoja perusopetuksessa ja toisella asteella
 
Twitter taitekohdassa
Twitter taitekohdassaTwitter taitekohdassa
Twitter taitekohdassa
 
Sosiaalinen media, koulu ja opetus
Sosiaalinen media, koulu ja opetusSosiaalinen media, koulu ja opetus
Sosiaalinen media, koulu ja opetus
 
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuojaVerkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
Verkkopalvelujen datankeruu ja opetuksen tietosuoja
 
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuojaSome- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
Some- ja pikaviestisovellusten tietosuoja
 
Mikä se some oikein on?
Mikä se some oikein on?Mikä se some oikein on?
Mikä se some oikein on?
 
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmastaSosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
Sosiaalinen media, analytiikka ja evästeet tietosuojan näkökulmasta
 
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
Opetuksen tietosuoja - mikä muuttui?
 
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässäTietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
Tietosuojavaatimukset markkinointiviestinnässä
 
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissaTietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
Tietoturva ja tietosuoja Office 365 -palveluissa
 

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen perusteet

  • 3. Lähteet: Yle uutiset, https://yle.fi/uutiset/3-9684480, https://yle.fi/uutiset/3-8002554 ja https://yle.fi/uutiset/3-9736915, Iltalehti: http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801222200687694_u0.shtml, Tivi: http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/jattimainen-tietovuoto-paljasti-monen-suuren-sivuston-kayttajatiedot-vaihda-salasanasi-naissa-palveluissa-6627758
  • 4. Lähteet: HS: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005557900.html, Yle uutiset: https://yle.fi/uutiset/3-7100385 ja https://yle.fi/uutiset/3-8596990, HS: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005327088.html
  • 5. Tietosuojasta huolehditaan, jotta jokainen tietäisi, mitä tietoja hänestä kerätään ja miten niitä voidaan käyttää. Yksityisyyden suoja on perusoikeus.
  • 6. • Tietosuoja-asetusta sovelletaan osittain tai kokonaan automaattiseen henkilötietojen käsittelyyn sekä henkilötietorekistereihin • Sovelletaan 25.5.2018 lähtien, jolloin henkilötietojen käsittelyn tulisi olla asetuksen mukaista. • Koskee pääsääntöisesti kaikkia yksityisiä ja julkisia organisaatioita, jotka ovat rekisterinpitäjiä tai henkilötietojen käsittelijöitä • Asetuksessa henkilötiedot on määritelty vastaavasti kuin henkilötietolaissa • Uutta nykyiseen henkilötietolakiin verrattuna: – Aiempaa yksityiskohtaisempi, mm. uusia oikeuksia rekisteröidyille – Läpinäkyvyys ja osoitusvelvollisuus mm. dokumentoimalla – Tietosuojavastaava, pakollinen julkisissa organisaatioissa – Pakollinen tietomurroista ilmoittaminen – Sakot (enintään 4 % liikevaihdosta tai 20 miljoonaa euroa) – Yhden luukun periaate monessa EU-maassa toimiville rekisterinpitäjille EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 7. Kuva: Matthew Henry @ Unsplash Tietosuojalla suojataan ihmisten oikeutta yksityisyyteen (tunnistettavuus). Tietoturvalla suojataan henkilö- ja muitakin tietoja laittomalta käytöltä. Suojaustoimenpiteet suhteutetaan riskiarvioon tietoturvauhista.
  • 8. 4 artikla Tässä asetuksessa tarkoitetaan 1) ’henkilötiedoilla’ kaikkia tunnistettuun tai tunnistettavissa olevaan luonnolliseen henkilöön, jäljempänä ’rekisteröity’, liittyviä tietoja; tunnistettavissa olevana pidetään luonnollista henkilöä, joka voidaan suoraan tai epäsuorasti tunnistaa erityisesti tunnistetietojen, kuten nimen, henkilötunnuksen, sijaintitiedon, verkkotunnistetietojen taikka yhden tai useamman hänelle tunnusomaisen fyysisen, fysiologisen, geneettisen, psyykkisen, taloudellisen, kulttuurillisen tai sosiaalisen tekijän perusteella, Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN Mitä henkilötiedot ovat?
  • 9. Kuva: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+- koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73
  • 10. Arkaluontoiset henkilötiedot Erityisiä henkilötietoryhmiä koskeva käsittely on kielletty ilman nimenomaista suostumusta. • rotu tai etninen alkuperä • poliittiset mielipiteet • uskonnollinen tai filosofinen vakaumus • ammattiliiton jäsenyys • terveyttä koskevat tiedot • seksuaalinen suuntautuminen tai käyttäytyminen • geneettiset ja biometriset tiedot henkilön tunnistamista varten Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN
  • 11. Kuva: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+- koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73
  • 12. • Henkilötiedoilla tulee olla laillinen lähde ja oikeusperuste käsittelylle – tietojen saantitavasta riippumatta. • Varminta on pyytää henkilötiedot suoraan rekisteröidyiltä. – Lomakkeilla, sopimuksilla, suullisesti, puhelimessa… • Yritysten yhteyshenkilöiden tietoja voi kerätä esimerkiksi verkkosivustoilta (B2B-markkinointi on hyväksyttävä rekisterinpitäjän oikeutettu etu). • Monet tahot tarjoavat tietoja mm. hakupalvelujen ja ohjelmistorajapintojen kautta (esim. Facebook ja Twitter). – Tarkista, millä ehdoin tietoja saa käyttää ja säilyttää. • Henkilötietoja voi myös ostaa. Väestörekisterikeskus, Trafi ja monet yritykset myyvät niitä. Henkilötietojen kerääminen
  • 13. Kerää vain käyttötarkoitukseen liittyviä tietoja siihen sopivassa laajuudessa. Kerää vain tietoja, joita rekisteröity voi rekisteriselosteen perusteella kohtuudella odottaa. Jokaista tietoa ei tarvitse mainita selosteessa erikseen – sopiva tarkkuus riittää. Kerro selosteessa, kuinka kauaa tietoja säilytetään.
  • 15. 4 artikla 6) ’rekisterillä’ mitä tahansa jäsenneltyä henkilötietoja sisältävää tietojoukkoa, josta tiedot ovat saatavilla tietyin perustein, oli tietojoukko sitten keskitetty, hajautettu tai toiminnallisin tai maantieteellisin perustein jaettu, Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN Rekisteri ja rekisterinpitäjä 7) ’rekisterinpitäjällä’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, viranomaista, virastoa tai muuta elintä, joka yksin tai yhdessä toisten kanssa määrittelee henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja keinot; jos tällaisen käsittelyn tarkoitukset ja keinot määritellään unionin tai jäsenvaltioiden lainsäädännössä, rekisterinpitäjä tai tämän nimittämistä koskevat erityiset kriteerit voidaan vahvistaa unionin oikeuden tai jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti,
  • 17. • Käsittelyn lainmukaisuus, kohtuullisuus ja läpinäkyvyys • Käyttötarkoitussidonnaisuus – Kuitenkin myös arkistointi-, tutkimus- ja tilastointikäyttö on yleensä sallittua • Tietojen minimointi – Vain tarkoitukseen olennaiset tiedot. • Tietojen täsmällisyys – Tietojen päivittäminen, tarkistaminen, virheiden korjaus • Tietojen säilytyksen rajoittaminen – Tietoja säilytetään vain tarvittavan ajan • Tietojen eheys ja luottamuksellisuus – Suojaus, käytön valvonta, varmuuskopiointi • Rekisterinpitäjän osoitusvelvollisuus Tietosuojaperiaatteet Lisätietoa: Tietosuoja-asetuksen 5 artikla, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN&toc=OJ:L:2016:119:FULL#d1e1793-1-1
  • 19. 4 artikla 2) ’käsittelyllä’ toimintoa tai toimintoja, joita kohdistetaan henkilötietoihin tai henkilötietoja sisältäviin tietojoukkoihin joko automaattista tietojenkäsittelyä käyttäen tai manuaalisesti, kuten tietojen keräämistä, tallentamista, järjestämistä, jäsentämistä, säilyttämistä, muokkaamista tai muuttamista, hakua, kyselyä, käyttöä, tietojen luovuttamista siirtämällä, levittämällä tai asettamalla ne muutoin saataville, tietojen yhteensovittamista tai yhdistämistä, rajoittamista, poistamista tai tuhoamista, Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN Henkilötietojen käsittely
  • 20. • Rekisterinpitäjän tulee oletusarvoisesti käsitellä vain kunkin tarkoituksen kannalta tarpeellisia henkilötietoja • Velvollisuus koskee kerättyjen henkilötietojen määrää, käsittelyn laajuutta, säilytysaikaa ja saatavilla oloa. • Rekisterinpitäjän on huolehdittava erityisesti siitä, että henkilötietoja ei julkaisesti saatavilla, vaan niitä käsitellään suojatusti. • Rekisterinpitäjän vastuulla on arvioida ja toteuttaa tarpeelliset tekniset suojatoimet ja toimenpiteet organisaatiossaan. Esimerkiksi: – Henkilöstön koulutus – Ohjeistukset ja määräykset – Salassapitositoumukset – Tilojen ja tietojärjestelmien valvonta – Tietojärjestelmien tietoturva – Tietojen salaus, anonymisointi tai pseudonymisointi, tekniset rajoitukset – Auditoinnit, tietotilinpäätökset jne. • Rekisterinpitäjä määrittelee pääsääntöisesti itse tarvittavat toimenpiteet. Tietosuoja lähtee jo toiminnan ja tietojärjestelmien suunnittelusta. Oletusarvoinen tietosuoja Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 21. • Henkilötietoja ei saa käyttää vastoin niiden alkuperäistä tarkoitusta tai tavoilla, joita rekisteröity ei voi odottaa. • Jokainen työntekijä saa käsitellä (ja nähdä) vain niitä henkilötietoja, jotka liittyvät hänen työtehtäviinsä. • Työnantaja huolehtii henkilötietojen käsittelyn ohjeistuksesta, koulutuksesta ja vaitiolovelvollisuudesta työntekijöille. • Henkilötietoja käsitellään niin, etteivät sivulliset näe niitä. • Henkilötietoja ei julkaista tai luovuteta ilman rekisteröidyn informointia (rekisteriseloste) tai suostumusta. • Tietojen säilytyksessä noudatetaan fyysistä tietoturvaa, esim. valvotaan tiloja ja laitteita sekä lukitaan ovet. • Tietojärjestelmissä käytetään henkilökohtaisia käyttäjätunnuksia sekä huolehditaan käyttöoikeuksista ja seurannasta (lokit). Henkilötietojen käsittelyn perusteita
  • 23. • Kun henkilörekisteri muodostuu, rekisterinpitäjän tulee tehdä rekisteriseloste ja se tulee olla jokaisen saatavilla. • Rekisteri voi olla myös usean yhteisrekisterinpitäjän yhteinen • Rekisteriselosteessa tulee kertoa seuraavat asiat (HetiL 10 §): – Rekisterinpitäjän ja tarvittaessa tämän edustajan nimi ja yhteystiedot – Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus – Kuvaus rekisteröityjen ryhmästä tai ryhmistä ja näihin liittyvistä tiedoista tai tietoryhmistä – Mihin tietoja säännönmukaisesti luovutetaan ja siirretäänkö tietoja EU:n tai ETA:n ulkopuolelle – Kuvaus rekisterin suojauksen periaatteista – Rekisterissä mainitaan yleensä laatimispäivä ja viimeisimmän muutoksen päivämäärä • Tietosuoja-asetuksen uusia vaatimuksia mm. – Mahdollinen tietosuojavastaava ja tämän yhteystiedot – Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste – Henkilötietojen säilytysaika – Henkilötietojen luovutuksen vastaanottajat – Rekisteröityjen uudet oikeudet • Rekisteriselosteeseen liitetään usein kuvaus rekisteröidyn oikeuksista, jolloin muodostuu tietosuojaseloste. Näin rekisterinpitäjä täyttää samalla informointivelvollisuuden kertoa rekisteröidyille heidän oikeuksistaan. Rekisteriseloste ja tietosuojaseloste Lähde: Henkilötietolaki, 22.4.1999/523, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523
  • 24. Alle 250 työntekijän yritykset ja järjestöt Kuva: Tietosuoja - Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta, http://ec.europa.eu/justice/smedataprotect/index_fi.htm (27.2.2018)
  • 25. • Yksityisen henkilön yksityiseen tarkoitukseen tekemä rekisteri kuten kännykän tai sähköpostin kontaktilista ei vaadi rekisteriselostetta – Henkilötietolakia ei sovelleta lainkaan • Henkilötietojen käsittelyä toimituksellisia sekä taiteellisen tai kirjallisen ilmaisun tarkoituksia varten ei tarvitse tehdä rekisteriselostetta – Voimassa vain muutamat henkilötietolain kohdat • Kunnan toimielinten esityslistojen ja pöytäkirjojen ei ole katsottu yksinään muodostavan henkilörekisteriä – Arvioitava tapauskohtaisesti, milloin henkilötietoja on syytä julkaista – Liitteenä ei voida julkaista varsinaisten henkilötietorekisterien tietoja Poikkeuksia Lähteet: Henkilötietolaki, 22.4.1999/523, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523 ja Kuntaliiton yleiskirje 15/2017: https://www.kuntaliitto.fi/yleiskirjeet/2017/kunnan-verkkotiedottaminen-seka-henkilotietojen-kasittely-ja- julkisuus-kuntalain#henkilotiedot-ja-verkkotiedottaminen
  • 26. Mallit ja ohjeet selosteiden laadintaan: http://www.tietosuoja.fi/fi/index/materiaalia/lomakkeet/rekisteri-jatietosuojaselosteet.html Kerro tässä tarkoituksen lisäksi oikeusperuste: - Henkilön suostumus - Sopimus, jossa rekisteröity osapuolena - Laki - Julkisen tehtävän hoitaminen - Rekisterinpitäjän oikeutettu etu (esim. asiakassuhde, työsuhde, jäsenyys)
  • 27. Kuvakaappaus Oulun kaupungin opetustoimen rekisteriselosteesta: https://www.ouka.fi/c/document_library/get_file?uuid=d04cc48d- 822c-4118-b11d-10b63dbbd1ea&groupId=64277 (29.11.2017)
  • 28. • Henkilötietojen käsittelylle on aina oltava laissa säädetty oikeusperuste • Henkilötietojen käsittely voi perustua: – Henkilön suostumukseen – Sopimukseen, jossa rekisteröity on osapuolena – Rekisterinpitäjän lakisääteiseen velvoitteeseen – Elintärkeiden etujen suojaamiseen (esim. hätätilanne) – Julkisen tehtävän hoitamiseen tai yleiseen etuun – Rekisterinpitäjän tai kolmannen osapuolen oikeutettuun etuun (esim. asiakassuhde tai työsuhde) • Erityisiin henkilötietoryhmiin (arkaluontoiset henkilötiedot) kuuluvien tietojen käsittely on lähtökohtaisesti kielletty. – Mahdollista kuitenkin nimenomaisella suostumuksella • Aiemmin kerättyjä henkilötietoja voidaan käsitellä myöhemmin – yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia, – tieteellisiä tai historiallisia tutkimustarkoituksia – tai tilastollisia tarkoituksia varten Henkilötietojen käsittelyn oikeusperusteet Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, Henkilötietojen käsittelyn oikeusperusteet, http://tietosuoja.fi/fi/index/euntietosuojauudistus/ohjeitarekisterinpitajalle/kasittelyperusteet.html#rekisterinpitajanoikeutettuetu
  • 29. • Suostumuksen tulee olla vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen • Suostumusta ei voi antaa: – Vaikenemalla – Valmiiksi rastitetulla ruudulla – Jättämättä jotakin tekemättä • Rekisterinpitäjän on voitava osoittaa suostumuksen olemassaolo • Tietosuoja-asetuksen mukaan alle 16-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus henkilötietojen käsittelylle. – Kansallisesti voidaan määrätä ikärajaksi vähintään 13 vuotta – Suomessa ei ole vielä päätöstä ikärajasta, ehdotus 13 tai 15 v. (Nykyisenä rajana on 15 vuotta.) Suostumuksen antaminen Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 30. Mallit ja ohjeet selosteiden laadintaan: http://www.tietosuoja.fi/fi/index/materiaalia/lomakkeet/rekisteri-jatietosuojaselosteet.html Huomaa, että Tietosuojavaltuutetun toimiston tietosuojaselosteen pohjassa ei ole vielä huomioitu EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimuksia!
  • 31. Kuvakaappaus Espoon kaupungin Google G Suite for Education –palvelun tietosuojaselosteesta: http://www.espoo.fi/download/noname/%7BD288C16C-71F6-40EE-9A16-34F6864CC620%7D/86398 (29.11.2017)
  • 32. Koulutoimessa muodostuvia rekistereitä Lähde: OPH, 2013, Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa, http://www.oph.fi/download/152370_julkisuus_ja _tietosuoja_opetustoimessa.pdf
  • 33. • Opiskelijat / asiakkaat • Hakijat • Huoltajat • Opettajat ja muu henkilökunta • Vierailijat, kulunvalvonta, kameravalvonta • Kyselyaineistot • Tapahtumien osallistujat • Kilpailujen ja arvontojen osallistujat • Yhteystyökumppaneiden edustajat • Markkinointirekisterissä olevat – Aiemmat opiskelijat / asiakkaat – Yhteyttä ottaneet ja muut liidit esim. messuilla yhteystietonsa antaneet Rekistereitä ja rekisteröityjen ryhmiä
  • 34. • Oikeus saada läpinäkyvää tietoa henkilötietojen käsittelystä (informointivelvollisuus) – Ilmoittaminen henkilötietojen käsittelystä ja rekisterinpitäjästä (rekisteri-/tietosuojaseloste) – Helposti ymmärrettävässä ja saatavilla olevassa muodossa – Kuukauden määräaika rekisteröityä koskeviin toimenpiteisiin vastaamisessa. Tarvittaessa enintään kaksi kuukautta lisäaikaa, jos rekisteröidyn pyyntö on monimutkainen tai laaja. • Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin (tarkastusoikeus) – Oikeus tietää, käsitelläänkö henkilöä koskevia tietoja yhä – Oikeus saada jäljennös henkilötiedoista – Rekisterinpitäjä voi pyytää lisätietoja henkilöllisyyden varmistamiseksi • Oikeus tietojen oikaisemiseen – Rekisterinpitäjällä on velvollisuus korjata puutteelliset tai virheelliset tiedot viivytyksettä • Oikeus tietojen poistamiseen / oikeus tulla unohdetuksi – Rekisterinpitäjällä on myös velvollisuus kertoa tietojen poistamisesta muille rekisterinpitäjille, joille se on luovuttanut kyseisiä tietoja Rekisteröidyn oikeudet 1/2 Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 35. • Oikeus käsittelyn rajoittamiseen – Jos rekisteröity kiistää henkilötietojen paikkansapitävyyden, kunnes tiedot on varmistettu. – Jos käyttö on lainvastaista, mutta rekisteröity vastustaa niiden poistamisesta – Jos rekisterinpitäjä ei tarvitse tietoja, mutta rekisteröity tarvitsee niitä oikeusturvansa vuoksi – Jos rekisteröity on vastustanut henkilötietojen käsittelyä • Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen – Jäsennellyssä, yleisesti käytetyssä ja koneellisesti luettavassa muodossa – Tietojen siirto suoraan järjestelmästä toiseen, mikäli se on teknisesti mahdollista – Koskee vain rekisteröityjä, joiden tietojen käsittely perustuu suostumukseen tai sopimukseen, ja jos käsittely tapahtuu automaattisesti. • Vastustamisoikeus (kielto-oikeus) – Rekisteröity voi vastustaa esimerkiksi tietojen käyttöä suoramarkkinointia varten • Automatisoidut yksittäispäätökset ja profilointi – Rekisteröidyllä oltava vähintään oikeus vaatia, että tiedot käsittelee ja päätöksen tekee luonnollinen henkilö, saada esittää kantansa ja riitauttaa tehty päätös Rekisteröidyn oikeudet 2/2 Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  • 36. Rekisteri- ja tietosuojaselosteen malli Katso GDPR:n mukainen rekisteri- ja tietosuojaselosteen malli: http://www.innowise.fi/fi/gdprn-mukainen- rekisteri-ja-tietosuojaselosteen-malli/
  • 37. Mihin ja miten tietoja saa käyttää?
  • 38. Käyttötarkoitussidonnaisuus Alkuperäiseen yhteensopivat muut tarkoitukset, joita voi kohtuudella odottaa Yleisen edun mukaiset arkistointitarkoitukset, tieteelliset tai historialliset tutkimustarkoitukset tai tilastolliset tarkoitukset Muut tarkoitukset OK EI Muut tarkoitukset, joihin on saatu suostumus OK OK Rekisteriin kerätyt henkilötiedot Alkuperäiset tarkoitukset
  • 39. - Voiko yhteistä Excel-taulukkoa pitää missään verkkopalvelussa, esim. oppilaitoksen omassa 0ffice 365:n OneDrivessa? - Voiko Excel-tiedostoja lähettää toisille sähköpostilla? - Myös Googlen lomakekyselyt luovat helposti vastaavan Excelin. Kysymys: henkilötiedot pilvipalveluissa • Lähtökohtaisesti on pidettävä huolta, että henkilötietorekisterin tietoihin on pääsy vain niillä työntekijöillä, joiden työtehtäviin se kuuluu. • Periaatteessa estettä Microsoftin ja Googlen pilvipalvelujen käytölle henkilötietojen käsittelyssä ei ole estettä. Tämä kannattaa ohjeistaa organisaatiossa tarkemmin. • Organisaation kannattaa ohjeistaa, saako esim. yksityistä Google-tunnusta ja sen alaista Google Drive -palvelua käyttää työhön liittyvien henkilötietojen käsittelyssä. • Jos esim. Google-lomakkeella kerätään henkilötietoja, on sitä varten oltava rekisteri- ja tietosuojaseloste ja se tulee linkittää lomakkeelle. Tietojaan antavien henkilöiden tulee voida tietää etukäteen, miten heidän tietojaan käytetään.
  • 40. Samat tiedot ja tarkoitus = sama rekisteri Rekisteriin kerätyt henkilötiedot Alkuperäiset tarkoitukset Rekisteri ei tarkoita vain yhtä tietojärjestelmää tai tietojen säilytyspaikkaa. Rekisteri voi olla hajautettu ja siitä voidaan ottaa osia käyttöön.
  • 41. • Kun kerätään henkilötietoja, jotka eivät sovi sisällöltään ja käyttötarkoitukseltaan johonkin rekisterinpitäjän aiempaan rekisteriin, on kyse uudesta rekisteristä. • Jos tietoja käytetään muuhun tarkoitukseen, joka on yhteensopiva alkuperäisen tarkoituksen kanssa, voi tiedoista muodostua uusi rekisteri. • Jos rekisteröidyiltä pyydetään uusia tietoja ja/tai suostumus uutta käyttötarkoitusta varten, voi tiedoista muodostua uusi rekisteri. – Vaihtoehtoisesti suostumukset eri käyttötarkoituksia varten voidaan sisällyttää yhteen rekisteriin • Jos rekisteristä luovutetaan henkilötietoja toiselle taholle tai jos tietoja vastaanotetaan toiselta, syntyy vastaanottajalle uusi rekisteri. – Tietojen luovutuksesta ja vastaanottajista tulee olla informoitu rekisteröityjä • Jos osaa tiedoista käytetään arkistointitarkoituksiin, historialliseen tai tieteelliseen tutkimukseen tai tilastollisiin tarkoituksiin, voi kyseisistä tiedoista muodostua uusi rekisteri. – Näitä tarkoituksia varten tietoja voidaan luovuttaa myös muille tahoille. – Tarpeettomia tietoja ei tule käsitellä. Tiedot voi myös pseudonymisoida tai anonymisoida. Milloin voi muodostua uusi rekisteri?
  • 42. • Vastaanottajalla tarkoitetaan tahoa, jolle henkilötietoja luovutetaan. – Luonnollinen henkilö, yritys, yhdistys, viranomainen, virasto tms. – Yhteisrekisterinpitäjät ja henkilötietojen käsittelijät – Kuvaa rekisteriselosteessa esim. vastaanottajien tyyppi (esim. mitä käsittelytoimia tekee), toimiala, sektori sekä sijainti. • Vastaanottajalla tulee olla oikeusperuste henkilötietojen käsittelylle. • Lakeihin perustuvaa tietojen luovutusta viranomaisille (esim. tilastot ja selvitykset) ei tarvitse kuvata rekisteriselosteessa. • Kerro selosteessa, jos tietoja siirretään EU:n ulkopuolelle tai kansainväliselle järjestölle. Selosteessa tulee kertoa, mihin tietosuoja- asetuksen kohtaan siirto perustuu: – EU-komission hyväksymät maat (artikla 45) – Tietosuojaa koskevat vakiolausekkeet, käytännesäännöt ja sertifikaatit (artikla 46) – Yritystä koskevat sitovat säännöt (artikla 47) – Erityistilanteet, kuten rekisteröidyn suostumus tai sopimus (artikla 49) Henkilötietojen luovuttaminen Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, http://tietosuoja.fi/fi/index/euntietosuojauudistus/ohjeitarekisterinpitajalle/selostekasittelytoimista.html
  • 43. • Koskee tilannetta, jossa: – henkilötietoja käsitellään automaattisesti – kyse on henkilötiedoista, jotka rekisteröity on itse toimittanut – käsittelyperusteena on suostumus tai sopimus – tietojen siirto ei vaikuta haitallisesti kolmansiin osapuoliin. • Oikeus saada tiedot yleisesti käytetyssä tiedostomuodossa tiedoista ja toimialasta riippuen (esim. CSV). • Oikeus siirtää tiedot suoraan rekisterinpitäjältä toiselle, jos se on teknisesti mahdollista. • Ei koske tietoja, jotka rekisterinpitäjä on itse luonut tai koostanut. • Rekisterinpitäjän tulee varmistaa henkilöllisyys tarvittaessa. • Vastaus pyyntöön kuukauden sisällä, tarvittaessa 2 kk lisäaikaa. • Tietoja vastaanottavaa rekisterinpitäjää koskee normaalit GDPR:n vaatimukset (oikeusperuste, tietojen minimointi jne.). Tietojen siirto järjestelmästä toiseen Lisätietoa: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, http://tietosuoja.fi/fi/index/euntietosuojauudistus/ohjeitarekisterinpitajalle/tietojensiirto.html
  • 45. • Henkilötietorekisterin tietojen julkaisu netissä tai somepalveluissa tarkoittaa henkilötietojen sähköistä luovuttamista – älä tee ilman suostumusta! • Henkilötietoja (nimi, arvosanat jne.) ja oppilasta koskevia päätöksiä voidaan julkaista netissä vain oppilaan tai alaikäisen oppilaan huoltajan suostumuksella – Oppilaitoksessa henkilötietojen käsittelyn tarkoitus on opetuksen järjestäminen. Siten henkilötietojen julkaisun netissä tulee liittyä opetuksen järjestämiseen. • Tunnistamisen mahdollistava valokuva on henkilötieto, jonka julkaisuun tarvitaan myös asianomaisen lupa • Henkilötietolain mukaan opiskelijavalinnan tuloksista voidaan ilmoittaa netissä. – Hakijoilta ja alaikäisten huoltajilta tarvitaan suostumus – Valitut hakijat aakkosjärjestyksessä, ei valitsematta jätettyjä – Henkilötunnusta ei pidä julkaista netissä – Samannimisistä hakijoista voidaan ilmoittaa syntymäaika Oppilaiden tietojen julkaisu netissä Lähde: OPH, 2013, Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa, http://www.oph.fi/download/152370_julkisuus_ja_tietosuoja_opetustoimessa.pdf
  • 46. Lähetä suojatussa sähköpostissa: • Arkaluontoisia henkilötietoja • Lain mukaan salassapidettäviä tietoja ja asiakirjoja – Terveyteen ja sosiaalihuoltoon liittyvät tiedot – Oppilashuoltoon ja erityiseen tukeen liittyvät tiedot – Henkilökohtaisten ominaisuuksien sanalliset arvioinnit – Tiedot psykologisesta testistä ja soveltuvuuskokeesta sekä niiden tuloksista – Tiedot oppilaiden, henkilöstön ja näiden perheenjäsenten elinoloista ja taloudellisesta asemasta Voi lähettää normaalissa sähköpostissa: • Tavanomaiset henkilötiedot (nimi, yhteystiedot jne.) • Valintatulokset, koearvosanat • Henkilötunnus, jos rekisteröity on hyväksynyt tämän • Edellytys: henkilökohtaiset sähköpostilaatikot ja tietoturva kunnossa Henkilötietojen lähetys sähköpostilla Lähteet: Tietosuojavaltuutetun päätös, 2008, http://www.tietosuoja.fi/fi/index/ratkaisut/saakohenkilotietojalahettaasahkopostilla.html OPH, 2013, Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa, http://www.oph.fi/download/152370_julkisuus_ja_tietosuoja_opetustoimessa.pdf
  • 47. Huoltajien toimesta: • Huoltajat voivat laatia ja jakaa yhteystietolistan itsenäisesti esimerkiksi vanhempainillassa, jolloin kyse on yksityishenkilöiden rekisteristä, josta koulu ei ole vastuussa. Koulun toimesta: • Huoltajille kerrotaan luettelon laatimisesta ja jakamisesta ja samalla vanhempia pyydetään ilmoittamaan ne yhteystiedot, joiden antamiseen he suostuvat • Jos yksittäinen huoltaja pyytää toisen huoltajan yhteystietoja, tiedot voi antaa, jos ne ovat julkisia. Suositeltavaa on kuitenkin pyytää kysyjää hankkimaan yhteystiedot julkisesta lähteestä. • Salassa pidettäviä yhteystietoja ei voi luovuttaa ilman huoltajan suostumusta. Salassapito tulee merkitä oppilasrekisteriin. Yhteystietojen jakaminen koteihin Lähde: OPH, 2013, Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa, http://www.oph.fi/download/152370_julkisuus_ja_tietosuoja_opetustoimessa.pdf
  • 49. Lisätietoa: Tietosuojavaltuutetun päätös 1222/41/2013, http://www.tietosuoja.fi/fi/index/ratkaisut/virkamiestenkuvaaminenjahenkilotietojenjulkaiseminenvideotallenteenmuodossasosiaalisess amediassa.html ja Marko Forss, 17.10.2016, http://markofobbaforss.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224559-saako-opettajaa-kuvata Opetuksen videokuvaaminen
  • 50. - Harjoittelusopimuksen allekirjoittaa opiskelija, korkeakoulun edustaja ja harjoittelupaikan ohjaaja. - Miten harjoittelusopimuksia tulisi säilyttää/käsitellä? - Jos korkeakoulu kerää sopimuksista listan harjoittelupaikoista, jota hyödynnetään harjoittelupaikkojen markkinoinnissa opiskelijoille, onko kyseessä erillinen rekisteri? Kysymys: harjoittelusopimukset • Harjoittelusopimuksia tietoineen tulee käyttää lähtökohtaisesti vain alkuperäiseen tarkoitukseen (harjoitteluun liittyviin asioihin). • Harjoittelusopimuksia ja niiden tietoja tulee säilyttää vain tarvittavan ajan. • Harjoittelusopimuksissa mainitut harjoittelupaikat eivät yksinään ole henkilötietoja. Rekisteri syntyy, jos samaan yhteyteen tallennetaan esimerkiksi harjoittelupaikkojen yhteyshenkilöiden tietoja. • Sopimuksessa olisi hyvä olla erillinen kohta, jossa harjoittelupaikan edustaja voi hyväksyä tietojen käytön markkinoinnissa. Samassa yhteydessä voisi antaa erikseen markkinoinnissa käytettävät yhteystiedot.
  • 52. • Tietosuojavastaavan tehtävänä on neuvoa, kehittää ja seurata henkilötietojen käsittelyä organisaatiossa • Tietosuojavastaava on nimitettävä, kun – rekisterinpitäjä on julkishallinnon toimija (pois lukien tuomioistuimet) – ydintehtävät edellyttävät laajamittaista rekisteröityjen säännöllistä ja järjestelmällistä seurantaa, tai – henkilötietojen käsittely on laajamittaista, kohdistuu erityisiin henkilötietoryhmiin kuten terveystietoihin, etniseen alkuperään, poliittisiin mielipiteisiin, uskonnolliseen vakaumukseen tai seksuaaliseen suuntautumiseen tai rikoksia koskeviin tietoihin. • Konsernilla sekä usealla viranomaisella tai julkishallinnon toimijalla voi olla yhteinen tietosuojavastaava. • Tietosuojavastaava voi olla ulkoistettu palveluntarjoaja. • Tietosuojavastaavan yhteystiedot julkistetaan ja ilmoitetaan valvontaviranomaiselle. • Tietosuojavastaavalla on vahva asema: riippumaton tehtävässään, raportoi suoraan johdolle, ei saa irtisanoa tehtäviensä hoidon takia. Tarvitsetko tietosuojavastaavan? Lisätietoa: Tietosuoja-asetuksen 4 jakso, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN&toc=OJ:L:2016:119:FULL#d1e3702-1-1
  • 53. Kenellä on vastuu tietosuojasta? Lähde: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+- koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73 Rekisterinpitäjä - Vastuussa rekisterin henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta - Voi olla yksi tai useampi henkilö, yritys tai muu organisaatio Organisaation johto ja esimiehet - Kokonaisvastuu henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta - Esimerkin näyttäminen Tietosuojavastaava - Vastaa neuvonnasta, kehittämisestä ja seurannasta sekä yhteydenpidosta valvontaviranomaiseen Henkilöstö - Jokainen on vastuussa toiminnastaan - Ohjeiden noudattaminen - Ongelmista ilmoittaminen
  • 54. Kuva: Tietosuoja - Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta, http://ec.europa.eu/justice/smedataprotect/index_fi.htm (27.2.2018)
  • 55. • Organisaatiossa olevat rekisterit ja niiden rekisteri- ja tietosuojaselosteet • Rekisteröityjen tärkeimmät oikeudet • Henkilötietojen turvallinen säilytys, tietoturva • Eri työtehtäviin sisältyvä henkilötietojen käsittely • Henkilötietojen käsittelyn yleiset tietosuojaperiaatteet • Henkilötietojen käsittelyn seuranta ja valvonta (merkinnät käsittelytoimista, tietojärjestelmin lokit) • Uusien rekistereiden teossa huomioitavat asiat ja niihin liittyvä yhteinen toimintamalli • Sopimukset henkilötietojen käsittelystä silloin, kun tietoja käsittelee ulkopuolinen taho • Salassapito • Ongelmista ja tietovuodoista ilmoittaminen • Mistä saa lisätietoa, keneltä voi kysyä, mahdollinen tietosuojavastaava Mitä asioita kannattaa ohjeistaa?