Quickscan brancheorganisaties en verenigingen

1,576 views

Published on

HowardsHome heeft een scan uitgevoerd onder een aselecte groep van 30 brancheorganisaties uit verschillende sectoren.

Welke content gebruiken branche-organisaties op hun websites en social media om nieuwe leden te werven en binding te houden met hun bestaande leden?

Gaat men online de conversatie aan en op welke punten proberen ze hun publiek te verleiden tot lidmaatschap?

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,576
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
698
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Quickscan brancheorganisaties en verenigingen

 1. 1. Quickscan brancheorganisaties en verenigingen Content Marketing & Conversie
 2. 2. Waarom Content Marketing? • Positionering als belangenbehartiger, maar ook als ‘Thought-leader’, expert, gids • Informeren van leden en belangstellenden – Nieuws op de website, nieuwsbrief – Achtergrondinformatie, verdieping – Vragen beantwoorden, discussie aangaan • Werving en behoud van leden – Duidelijk maken wat je doet, welke diensten je levert, wat is jouw visie, etc.
 3. 3. HowardsHome heeft een scan uitgevoerd onder een aselecte groep van 30 brancheorganisaties uit verschillende sectoren
 4. 4. Scan: Quickscan van content marketing en conversie bij brancheorganisaties Welke content gebruiken branche-organisaties op hun websites en social media om nieuwe leden te werven en binding te houden met hun bestaande leden? Gaat men online de conversatie aan en op welke punten proberen ze hun publiek te verleiden tot lidmaatschap?
 5. 5. Twitter is ingeburgerd en wordt meest actief gebruikt, op LinkedIn de beste vertegenwoordiging maar wordt passiever gebruikt. • 93% heeft één of meer Twitteraccounts en veel organisaties delen hiermee actief nieuws. • 100% heeft een LinkedIn company page, maar weinigen gebruikt de company page om content te delen. Wel een grote verscheidenheid aan LinkedIngroepen. Van groot en actief zoals Bouwend Nederland en BNO met duizenden leden. Naar klein en vooral gevuld met medewerkers. • 33% heeft één Facebook pagina.
 6. 6. Samenvatting onderzoek: website conversie Wordt lid via website Inschrijven voor nieuwsbrief Geen aanmeldmogelijkheid voor lidmaatschap; 30% Wel aanmeldmogelijkheid; 37% Direct lid worden op website; 70% Extra informatie aanvragen Wel mogelijk; 20% Niet mogelijk; 80% Geen aanmeldmogelijkheid; 63% Emailadres in ruil voor downloads: whitepapers, e-books, brochures, etc. Wel mogelijk; 0% Niet mogelijk; 100%
 7. 7. Nieuws & weblog Bijna alle organisaties gebruiken nieuws op hun website voor binding met hun publiek. Dit is de eerste stap voor content marketing. 1. 2. 3. 4. Nieuws over jouw branche delen. Visie geven over nieuws in de branche Eigen visie voor de toekomst Inhoudelijk de dialoog aangaan op social media. Het aantal organisaties dat in weblog of column een eigen visie laten zien op belangrijk nieuws, zijn er een stuk minder. Maar een fractie van de organisaties heeft een weblog of column op hun website.
 8. 8. Conversie op websites Op welke manieren probeerden brancheorganisaties geïnteresseerden te binden? We hebben gekeken of de vier klassieke conversiemogelijkheden te vinden zijn op de onderzochte 30 websites. 1. Mogelijkheid om lid te worden. 70% van de organisaties biedt een mogelijkheid om direct op de website lid te worden. 2. Aanvragen van informatie over organisatie. Bij 20% (afgerond naar boven) kan er extra informatie aangevraagd worden. 3. Inschrijven voor de nieuwsbrief. 37% heeft een inschrijfmogelijkheid voor een nieuwsbrief. 4. Kennisdocumenten als whitepapers, brochures, handleidingen in ruil voor emailadres. Geen van de organisaties maakt hier gebruik van.
 9. 9. Conclusies & Aanbevelingen • Twitter is het meest gebruikte Sociale Netwerk voor binding met publiek en leden. • Organisaties delen veelvuldig branchenieuws op hun websites. Ze zouden vooral op social media meer afwisseling tussen nieuws, achtergrondartikelen, beeldmateriaal en vragen aan publiek kunnen toepassen. • De LinkedIn Company Page wordt nog vrijwel niet door brancheorganisaties gebruikt om content te delen. In sommige gevallen is er daarnaast wél een LinkedIn-groep, maar ook die worden niet altijd actief gevoed door de brancheorganisatie. • Brancheorganisaties maken nog niet optimaal gebruik van conversiemogelijkheden op hun websites om digitale voorbijgangers aan zich te binden. Met name het aanbieden van additionele informatie via nieuwsbrief of brochure in ruil voor emailadres zijn gemiste kansen.
 10. 10. Wij hebben de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) geselecteerd als bestpractice voorbeeld omdat deze organisatie al ver in het gebruik van eigen content en social media is.
 11. 11. ABU: website 1. promoten eigen magazine 3. eigen onderzoek 5. visie en persoonlijke content 4. actief zijn op Twitter en dit laten zien 6. duidelijke aanmeldmogelijkheid 2. actueel nieuws
 12. 12. ABU: Twitter 1. leden uitlichten 2. conversatie aangaan 4. promotie eigen content (magazine) met beeld 3. bijzondere gelegenheden promoten met beeld
 13. 13. ABU: LinkedIn 1. aantrekkelijke company page met veel beeld en regelmatige updates. 2. promotie gastblogs & oproepen tot reactie. 3. reageren op discussies.
 14. 14. Algemene Verbeterpunten • Eigen én branchecontent via nieuwsbrief verspreiden naar leden en toekomstige leden: – • Content op de website sociaal deelbaar maken: – • Het is zaak dit te promoten op website en social media. Want veel mensen vinden het handig om in één overzichtelijke nieuwsbrief al het belangrijke nieuws in hun inbox te krijgen. Maak de content deelbaar is op de meest gebruikte platformen Twitter, LinkedIn, Facebook en eventueel Google Plus. Hiermee maak je het voor leden gemakkelijk om nieuws en discussies voor jou te verspreiden. Daarnaast kunnen bezoekers van jouw website beter zien welke content echt interessant wordt gevonden door jouw doelgroep. (“social proof”) Probeer ook op LinkedIn interactie te genereren door actief vragen te stellen, enquêtes enz: – updates van ABU op LinkedIn worden redelijk goed geliked, ongeveer 1-2% van aantal volgers (1146). Maar er zou meer gestuurd kunnen worden op interactie.
 15. 15. Meer weten over het aantrekken van nieuwe leden en het verbeteren van de band met bestaande leden? • Verenigingsmanagementbureau Wissenraet Van Spaendonck: “We hebben gemerkt dat de nieuwsbrief een uitstekend acquisitiemiddel is om nieuwe leden te werven.” http://w3.howardshome.com/howardsnieuws/klanten/wissenraet-van-spaendonck/ • Leer in één middag hoe u content marketing en content curation succesvol inzet voor uw organisatie. Workshop Content Marketing & Curation. Schrijf je gratis in! http://www.magpipe.com/gratis-workshops-content-marketing-content-curation/ • Download de infographic “Content Marketing in 5 stappen” http://www.magpipe.com/wp-content/uploads/HowardsHome-Content-Marketing-en-ContentCuration-model.jpg

×