PROS TEN HOVE                PORTFOLIO
Pros ten Hove   M    ijn naam is Pros ten Hove, senior architectarchitect BNA   bij Arcadis. Binnen de Markgroep Ontwerpen...
H   et baggerdepot Slufter (letterlijk: kreek in               DE SLUFTER                            de duinen) is in de j...
iperiode ontwerp                                  H   et uiterlijk van het Sluftergebouw is sterk door de locatie bepaald....
E en plek om te werken: flexxen            BEAULIEU                       Er is gekozen om het bestaande kantoorpand      ...
iperiode ontwerp2005-2007uitvoering ontwerp2005-2007opdrachtgeverOranje-NassauVastgoed BV                                 ...
S onsbeekpaviljoen 2008        SONSBEEK 2008                        Voor eerdere edities van Sonsbeek zijn in             ...
xiperiode ontwerp2008uitvoering ontwerp2008opdrachtgeverArnhemseArchitectengilde                     H    et paviljoen voo...
E en ruimtelijk vergezicht            CENTRALE AS                          Door de nieuwe weg dreigt Burgum te worden     ...
B             MOLUKSE WIJK                               ij het revitaliseringproces voor de Molukse                      ...
Portfolio Pros
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Portfolio Pros

556 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
556
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Portfolio Pros

  1. 1. PROS TEN HOVE PORTFOLIO
  2. 2. Pros ten Hove M ijn naam is Pros ten Hove, senior architectarchitect BNA bij Arcadis. Binnen de Markgroep Ontwerpen ben ik werkzaam op het Arcadis Atelier voor Stedenbouw. Voor mij is vormgeving geen doel op zich, maar een ruimtelijk antwoord op een bepaalde ontwerpvraag. De relatie tussen de vakgebieden architectuur, stedenbouw en landschap zijn daarbij van wezenlijk belang, want of het nu een interieurontwerp betreft of het inrichten van landschap, het gaat altijd om ruimte waarin mensen zich begeven. Wat mij vooral intrigeert in het ontwerpvak is dat een opgave nooit op zichzelf staat, maar altijd deel uitmaakt van een groter geheel. Met een centrale rol voor het begrip context. Daaronder versta ik niet uitsluitend de plek of locatie, maar het hele krachtenveld binnen de invloedssfeer van de opgave. Mijn projecten van de afgelopen vijf jaar spelen op alle schaalniveau’s, en variëren van visie tot ruimtelijk concept tot ontwerp op detailniveau. Natuurlijke inbedding en inspelen op locale omstandigheden zijn belangrijke thema’s, die duidelijk herkenbaar terugkomen in de projecten. Zowel in een visie als in de uitwerking van een detail. Daarbij hecht ik grote waarde aan de rol van externe factoren als tijd (4e dimensie) en proces. Die vaak bepalend zijn voor het eindresultaat en kunnen daarom beschouwd worden als een nuttig ontwerpinstrument.
  3. 3. H et baggerdepot Slufter (letterlijk: kreek in DE SLUFTER de duinen) is in de jaren 80 aangelegd voor de berging van rivier- en havenslib. Met een diepte van 50 meter en een omtrek van ruim 6 km is het ’s werelds grootste baggerdepot. Het nieuwe dienstgebouw voor dit depot is gelegen aan de slufterdijk op slechts enkele tientallen meters van zee. Een ARCADIS ontwerp van architect Pros ten Hove, in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam. De locatie ligt tussen haven- en industriegebied en prachtige natuur. Aan de zuidzijde is met extra zand een duinvallei en een natuurgebied met gevarieerde begroeiing aangelegd. Het fungeert als broed- en rustge- bied voor vogels en een zeehondenpopulatie. Het dienstgebouw Slufter staat in de smalle duinenrij tussen Slufterdepot en Noordzee, en bevat naast het kantoor voor de DirectieARCHITECTUUR Slufterbeheer tevens een infocentrum met bezoekersfaciliteiten.
  4. 4. iperiode ontwerp H et uiterlijk van het Sluftergebouw is sterk door de locatie bepaald.2001-2005 Het gebouw oogt als een grote kiezel in het zand, robuust, compact,uitvoering ontwerp maar ook organisch als door wind en water gevormd. De betonnen plooien2003-2005 en golven verwijzen naar de zee en de manier waarop de duinen gevormdopdrachtgever zijn. Bijzonder is dat het gehele exterieur is uitgevoerd in monoliet beton.Havenbedrijf Rotterdam Dit betreft niet alleen de gevels, maar ook het (hellende) dak en het publieksbalkon dat als een soort vleugel aan de gevel hangt. De binnenkant is licht en ruimtelijk, in tegenstelling tot de gesloten trap naar expo-ruimte ‘bunkerachtige’ buitenzijde. De inrichting is basaal: (sloop)hout, schoon beton, transparant gelakte betonvloeren. In contrast daarmee een balie en zitelementen die felgroen zijn gespoten. Het kantoordeel bevindt zich aan de zeezijde. Door een insnijding in het volume is aan deze zijde een loggia aan zee gecreëerd met het dakoverstek als natuurlijke zonneklep. Het publieks- toegankelijke deel is op het slufterbassin georiënteerd met afwisselend ingekaderd en panoramisch uitzicht. Hier is ook het publieksbalkon met de rollende golf. Omdat dit balkon het niveauverschil tussen verschillende lagen overbrugt heeft het tevens de functie van extra vluchtroute buitenom. Vlak voor de oplevering is het gebouw door het Havenbedrijf ‘SLUFTER’ schetsmaquette gedoopt vanwege zijn ikoonwaarde. gipsmodel
  5. 5. E en plek om te werken: flexxen BEAULIEU Er is gekozen om het bestaande kantoorpand niet te slopen maar te renoveren. Op een manier die meerwaarde oplevert voor de gebruikers en de buurt. Sleutelbegrippen zijn transparantie, uitstraling en een tuinkamergevoel. Met het ontwerp is ingespeeld op het mooie ‘groene’ karakter van de omgeving en de nabijheid van park Sonsbeek. Hiervoor is letterlijk het buitenkarakter naar binnen gehaald. Met de entreehal als verlengstuk van het voorterrein onder de luifel, met kantoorverdiepingen van waaruit je de monumentale bomen kunt aanraken en met een nieuwe dakverdieping, waar de atmosfeer gecreëerd is van een buitenkamer. Een prettige ambiance om in te werken, op een steenworp afstand van het Centraal Station.INTERIEUR
  6. 6. iperiode ontwerp2005-2007uitvoering ontwerp2005-2007opdrachtgeverOranje-NassauVastgoed BV 1 2 3 4 5 6 1 Beaulieu 1972 2 schets met nieuwe dakverdieping 3 schets keuken in kastenwand 4 interieur werkplek 5 dakterras gesitueerd aan achterzijde 6 kantine vierde verdieping 7 transparante overlegruimtes 8 signing op glaswand 9 kantine als werkplek buiten lunchtijd 7 8 9
  7. 7. S onsbeekpaviljoen 2008 SONSBEEK 2008 Voor eerdere edities van Sonsbeek zijn in het verleden paviljoens gemaakt, ondermeer door Rietveld en Aldo van Eyck. Reconstructies daarvan zijn in museum Kröller Müller te bewonderen. De huidige installatie door het Arnhemse Architectengilde is bedoeld als een retroperspectief op het fenomeen Sonsbeekpaviljoen. In de symboliek ligt de verbinding tussen verleden en toekomst.KUNST
  8. 8. xiperiode ontwerp2008uitvoering ontwerp2008opdrachtgeverArnhemseArchitectengilde H et paviljoen voor de 10e Sonsbeekeditie in de beeldentuin van het MMKA bestaat uit 2008 bamboestokken in de vorm van het Romeinse cijfer 10. Het kruis is een verwijzing naar het begin van alle architectuur, namelijk het aankruisen van de plek (locatieaanduiding: ‘hier komt het’). Waar de term ‘gilde’ verwijst naar middeleeuws vakmanschap is het huidige paviljoen absoluut detailloos, niet meer dan een digitaal puntraster omhooggetrokken. Een virtueel object zowel concreet als abstract dat op een klassieke manier ruimte schept voor de bestaande beelden in de museumtuin. Maar tegelijkertijd in beeld en taal een exponent is van deze tijd: the X-factor, of ‘kusje uit Arnhem’. Het paviljoen van het Arnhemse Architectengilde blijft tot 21 september 2008 staan in de tuin van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. In het najaar wordt door CASA een lezingenreeks georganiseerd rond het thema Sonsbeekpaviljoen.
  9. 9. E en ruimtelijk vergezicht CENTRALE AS Door de nieuwe weg dreigt Burgum te worden afgesneden van zijn toekomstige jachthaven. In het kader van de ruimtelijke inpassing van de Centrale As ter hoogte van Burgum is door ons een systeem van vlonderpaden bedacht. Het vlonderontwerp is zowel onderdeel van de Centrale As, als een nieuwe netwerkverbinding tussen haven en stad. Ter plaatse van de autoweg zijn de vlonders in feite een horizontaal omgezet stuk tunnelwand, als verlengstuk van de weg. Het vlonderplein transformeert in een (haven)gebouw, waardoor sprake is van de reeks ‘Weg-Wand- Watergebouw’. Hoewel de haven vanuit Burgum niet zichtbaar is roept het vlonder- systeem wel onmiddellijk havengevoel op. De vlonderroute maakt hier deel uit van de reeks ‘Pad-Plein-Port’. De snelwegcoupure wordt daarmee zowel breuk als verbinding.LANDSCHAP
  10. 10. B MOLUKSE WIJK ij het revitaliseringproces voor de Molukse wijk in Wierden is ARCADIS als adviseur al vanaf het begin nauw betrokken geweest. De opgave omvat zowel het bewonersproces, de architectuur en de inrichting van het openbare domein. Het ontwerp van de wijk wordt van binnenuit bepaald: uit een architectonische blokkendoos kiezen de bewoners zelf een optie. De individuele keuzevrijheid bepaalt de verschijningsvorm van de wijk, waarbij de leefgewoonten van deze doelgroep als een extra laag over de oorspronkelijke naoorlogse buurt komt te liggen. Dit gekoppeld aan de typisch Hollandse doorzonwijk is de basis voor een rijk en verrassend nieuw ensemble. Met de blokken uit de architectonische blokkendoos is een stedenbouwkundig raamwerk ontwikkeld dat als ‘kapstok’ zorgt voor de noodzakelijke samenhang.STEDENBOUW

×