On 14 December 2012, the Heads of State
or Government of the EU called on the
European Commission to bring forward
an EU S...
1. Marine and Maritime Growth/Blue Growth ;
2. Connecting the Region;
3. Environmental quality; and
4. Sustainable Tourism...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

The european union strategy for the adriatic and ionian region,Member States (Croatia, Greece, Italy and Slovenia) and four non-EU countries (Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro and Serbia)

507 views

Published on

http://www.forumaic.org/visinfo.php?s=0&i=265
http://www.linkedin.com/groups/to-promote-new-sustainable-tourism-4950221/about

http://www.adrion.forumaic.org/
http://www.forumaic.org/

Forumi i Dhomave të Tregtisë të Adriatik dhe Jon është një rrjet transnacional , organizatë jo-fitimprurëse që kombinon odat ekonomike nga vendet që kufizohen me të dy palëve : Italia , Kroacia , Bosnja dhe Hercegovina , Mali i Zi , Sllovenia , Greqia dhe Shqipëria .

Shoqata , e themeluar në vitin 2001 në sajë të vullnetit dhe largpamësisë të institucioneve themelues Dhoma e Ankona dhe Split , ka për qëllim për të forcuar sinergjitë dhe mundësitë për zhvillim socio - ekonomik të Jonit e Adriatikut
Forumi , në mënyrë që të koordinojnë më mirë aktivitetet e saj , të identifikuar çështjet me interes të përbashkët e cila u pasua me krijimin e gjashtë grupeve punuese : Bujqësia, Mjedisi , grave sipërmarrëse , peshkimin dhe akuakulturën , transportit, turizmit . Ajo gjithashtu ka një Grup Punues për Dizajn Komunitetit dhe Gjykatës Ndërkombëtare Adriatik e Jon.

Forumi AIC është një nga nxitësit kryesorë të projektit ambicioz të Adriatik - Jon makro -rajonit . Kjo strategji paraqet një sistem të qeverisjes së përbashkët që përfshin aktorë të ndryshëm , politika të ndryshme dhe specifike në territorin e zonës , rritjen e trashëgimisë kulturore dhe pasurinë e realitetit të saj .

Makro - rajoni përkthehet në beton konceptin e kohezionit territorial , mbrojtjen e mjedisit , zhvillimin ekonomik dhe zhvillimin social , pa krijuar struktura të reja , por duke përdorur rrjetet ekzistuese . Midis tyre ,Forumi AIC është organi angazhuar në zhvillimin , në procesin e rritjes së qëndrueshme dhe përhapjen e përvojave dhe potencialet ekzistojnë në produktivitetin ekonomik të Jonit e Adriatikut

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
507
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

The european union strategy for the adriatic and ionian region,Member States (Croatia, Greece, Italy and Slovenia) and four non-EU countries (Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro and Serbia)

  1. 1. On 14 December 2012, the Heads of State or Government of the EU called on the European Commission to bring forward an EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region before the end of 2014. The proposed Strategy will build on the experience gained in the existing ones for the Baltic Sea macro-region and the macro-region along the Danube River. It will also incorporate the Maritime Strategy for the Adriatic and Ionian Seas, which was adopted by the European Commission on 30 November 2012. The EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region aims to consolidate the already extensive cooperation among the 8 countries of the region, thanks to existing European cooperation programmes and other regional schemes, such as the Adriatic Ionian Initiative. A macro-regional strategy for the Adriatic and Ionian Region aims to give a new impetus to that cooperation, and to find joint solutions to common challenges. The 8 countries of the Region are not only diverse in terms of socio-eco- nomicdevelopmentandgeographicsize,butalso only 4 of the partner countries are EU members. The biggest issues which need to be tackled in cooperation are related to environment, transport and energy. The main opportunities for development are linked to maritime and marine innovation, blue growth and tourism. The main objective of the proposed Strategy is to promote sustainable economic and social prosperity in the Region, by improving its attractiveness, competitiveness and connectivity, while at the same time preserving the environment and ensuring healthy, balanced marine and coastal ecosystems. The Strategy is also expec- ted to contribute to the EU integration of the candidate and potential candidate countries in the region. The issues In line with the recommendations of the European Commission Evaluation of the macro regional approach (adopted in June 2013), the new Strategy will focus on a limited number of areas of mutual interest, with high relevance for the Adriatic and Ionian countries. In its initial phase, it is envisaged that the Strategy will be concentrated on the following four pillars: Regional and Urban Policy The European Union Strategy for the Adriatic and Ionian Region
  2. 2. 1. Marine and Maritime Growth/Blue Growth ; 2. Connecting the Region; 3. Environmental quality; and 4. Sustainable Tourism Moreover, there will be two cross-cutting issues: • Capacity building, including communication; • Research, innovation and SMEs The Countries Eight countries in the Adriatic and Ionian Region are covered by the Strategy. Four EU Member States (Croatia, Greece, Italy and Slovenia) and four non-EU countries (Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro and Serbia). The preparations From September to December 2013, a stakeholders’ consultation was held across the Region on the content of the future Action Plan of the Strategy. This had the aim of tapping into the ideas of the relevant stakeholders, to ensure a realistic starting point for the Strategy with appropriate objectives and responses to the real needs of the inhabitants of the area. The contributions gathered will be further discussed at a Stakeholder Conference of the EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region, co-organised in Athens on 6-7 February 2014 by the Greek Presidency of the Council of the European Union and the European Commission. All this work will contribute to the preparation of the Strategy. The next steps Following the results of the extensive consultations, the Strategy will be adopted in the form of a draft Communication accompanied by an Action Plan, with a view to adoption by the European Commission during the first semester of 2014. The Communication and the Action Plan will be submitted to the Council of the European Union for endorsement in the second half of the year. Once adopted, the implementation of the Strategy can start. Background: The macro-regional approach Since 2009 the Directorate-General for Regional and UrbanPolicyhasbeenengagedinanewapproachtotackle problems of a cross-regional nature. The EU’s Baltic and Danube macro-regional strategies, involving over 20 EU and non-EU countries, have pioneered a unique kind of cooperation. This is based on the idea that common challenges facing specific regions – whether environmental, economic, territorial or security- related, are best tackled collectively. Furthermore, it makes sense to plan together for the most effective deployment of the resources available. The approach provides an integrated framework bringing together Member States and non-EU countries in the same geographical area to address common challenges. The overriding aim of a macro-regional strategy is to mobilise new projects and initiatives. The approach offers many potential benefits in terms of strengthened cooperation for economic, social and territorial cohesion. FIND OUT MORE: EU Macro-Regional Strategies http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/macro_region_strategy/index_en.cfm EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region: http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/adriat_ionian/index_en.cfm EU Strategy for the Danube Region: http://www.danube-region.eu EU Strategy for the Baltic Sea Region: http://www.balticsea-region-strategy.eu

×