Innovative skills and competences
for entrepreneurs in order
to promote a new sustainable tourism
in Adriatic and Ionian A...
Why this meeting
∗ to share entrepreneurs’ best practices
on new technologies as primary
marketing instrument
∗ to create ...
Activity 3: web community
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Web Community Goals
∗ to be informed on the project steps
and to deep project topics on
sustainable tourism
∗ to keep in c...
Activity 4:
tourism services marketplace
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Incoming marketplace Goals
∗ Becoming an international wholesaler
focused on sustainable tourism theme
∗ Developing new to...
marketplace
∗ The Space, actual or
virtual, in which a market
operates (wiki)
∗ Create competition
between suppliers and
h...
tourism marketplace
∗ Where potential clients can find travel
solutions
∗ OTA, selling platforms and user-
generated trave...
wholesaler
∗ Marketplace can be managed as a
virtual travel wholesaler
∗ The wholesaler will include financial and
insuran...
b2b
∗ All land services can be combined in
complete travel packages to be sold by
travel agencies
∗ Marketing activities t...
b2c
∗ The Adriatic-Ionian wholesaler will publish packages
on a website for final customers
∗ The website will involve cus...
Sustainable tourism: why
Thematic tourism help
to focus marketing
investments on high-
spending tourists which
travel foll...
Sustainable Tourism:
Private Stakeholders
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗ Tourism enterp...
Why an opportunity? #1
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
1. Very high levels of
concern for
...
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
AII - Technical Workshop - Activity 4 –
Tirana_April-21_04_2014
New horizons for tourists
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Why an opportunity? #2
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗ High and growing levels of
intere...
Culture
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Nature
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Travelling on foot
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Why an opportunity? #3
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗ Large numbers of
tourists express...
Local sustainable transport
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Carrying capacity
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Water Pollution
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Why an opportunity? #4
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗ Considerable
willingness to pay
m...
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Volunteer travel
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Volunteer travel
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
TOURISM IN NATURAL AREAS
AII - Technical Workshop - Activity 4 –
Tirana_April-21_04_2014
∗ Source: © Tourism Western Austr...
Nature Based Tourism
AII - Technical Workshop - Activity 4 –
Tirana_April-21_04_2014
∗ Tourism that features ‘nature’ is g...
Focus
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗Segmentation
∗Not resources but experience
∗Creativ...
Segmentation #1
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
birdwatching
Segmentation #2
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
photography
Segmentation #3
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
stargazing
Segmentation #4
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
camping
Segmentation #5
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
hiking
Segmentation #6
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
hunting
Segmentation #7
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
fishing
Segmentation #8
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
visiting parks
Segmentation #∞
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗Endless process
∗Segmentation and sub-
se...
And so?
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗Step 1) decide to project nature based
tourism pr...
Accessible Tourism
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗ What is "Accessible Tourism"?
∗ There...
Accessible Tourism:
different priorities
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗Public Stakehold...
Accessible Tourism:
Public Stakeholders
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗ Like for Sustain...
Sustainable Tourism:
Private Stakeholders
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗Like for Sustai...
Why an opportunity? #1
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Why an opportunity? #2
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Why an opportunity? #3
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Why an opportunity? #4
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
And so?
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗ For private enterprises it is not a metter of
ph...
Focus…again…
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
∗Segmentation
∗Not resources but experience
∗...
Segmentation
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Creativity
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Don’t set limit to your capacity of
creating in...
Sailing
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Fishing
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Golf and Biking
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Snowboard
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Surfing
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
project timeline
∗ Till 1st March 2014: join in the wholesaler
by all partecipants
∗ Till 1st May 2014: website ready to c...
Join in
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Front end #1
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Front end #2
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
From the web to the App
∗ All packages included on the
datababase can be selected and
uploaded on the mobile app
∗ You can...
app
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
app
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
app
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
app
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
app
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
app
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
app
AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
Adrion: the Adriatic and Ionian land
sustainable brand on tourism
∗ Widespread of sustainable tourism in Adriatic
and Ioni...
Adriatic and Ionian EU Macro Region
∗great opportunity
for all tourism
players!
∗Do Not Miss It!
AII - Technical Workshop ...
Grazie
Thank you for your
attention
Corrado Ceccarelli
Tel : +39 071 2284300
Mail : c.ceccarelli@amatori.com
Skype: corrad...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Nature accessible sustainable tourism "Adriatic and Ionian EU Macro Region" - workshop in tirana,Albania 3/2014

468 views

Published on

http://www.adrion.forumaic.org/
http://www.forumaic.org/

Forumi i Dhomave të Tregtisë të Adriatik dhe Jon është një rrjet transnacional , organizatë jo-fitimprurëse që kombinon odat ekonomike nga vendet që kufizohen me të dy palëve : Italia , Kroacia , Bosnja dhe Hercegovina , Mali i Zi , Sllovenia , Greqia dhe Shqipëria .

Shoqata , e themeluar në vitin 2001 në sajë të vullnetit dhe largpamësisë të institucioneve themelues Dhoma e Ankona dhe Split , ka për qëllim për të forcuar sinergjitë dhe mundësitë për zhvillim socio - ekonomik të Jonit e Adriatikut
Forumi , në mënyrë që të koordinojnë më mirë aktivitetet e saj , të identifikuar çështjet me interes të përbashkët e cila u pasua me krijimin e gjashtë grupeve punuese : Bujqësia, Mjedisi , grave sipërmarrëse , peshkimin dhe akuakulturën , transportit, turizmit . Ajo gjithashtu ka një Grup Punues për Dizajn Komunitetit dhe Gjykatës Ndërkombëtare Adriatik e Jon.

Forumi AIC është një nga nxitësit kryesorë të projektit ambicioz të Adriatik - Jon makro -rajonit . Kjo strategji paraqet një sistem të qeverisjes së përbashkët që përfshin aktorë të ndryshëm , politika të ndryshme dhe specifike në territorin e zonës , rritjen e trashëgimisë kulturore dhe pasurinë e realitetit të saj .

Makro - rajoni përkthehet në beton konceptin e kohezionit territorial , mbrojtjen e mjedisit , zhvillimin ekonomik dhe zhvillimin social , pa krijuar struktura të reja , por duke përdorur rrjetet ekzistuese . Midis tyre ,Forumi AIC është organi angazhuar në zhvillimin , në procesin e rritjes së qëndrueshme dhe përhapjen e përvojave dhe potencialet ekzistojnë në produktivitetin ekonomik të Jonit e Adriatikut.

Published in: Travel
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
468
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nature accessible sustainable tourism "Adriatic and Ionian EU Macro Region" - workshop in tirana,Albania 3/2014

 1. 1. Innovative skills and competences for entrepreneurs in order to promote a new sustainable tourism in Adriatic and Ionian Area Marco Cocciarini Corrado Ceccarelli AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 2. 2. Why this meeting ∗ to share entrepreneurs’ best practices on new technologies as primary marketing instrument ∗ to create a solid cooperation ready to support rising of a thematic tourism area in Adriatic and Ionian lands AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 3. 3. Activity 3: web community AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 4. 4. Web Community Goals ∗ to be informed on the project steps and to deep project topics on sustainable tourism ∗ to keep in contact entrepreneurs from all Countries involved in this project to start cooperation between them AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 5. 5. Activity 4: tourism services marketplace AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 6. 6. Incoming marketplace Goals ∗ Becoming an international wholesaler focused on sustainable tourism theme ∗ Developing new touristic services from all Countries involving local entrepreneurs ∗ Promoting and selling thematic packages to international travel market through innovative instruments on the web AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 7. 7. marketplace ∗ The Space, actual or virtual, in which a market operates (wiki) ∗ Create competition between suppliers and help customers to compare quality and prices of offered services AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 8. 8. tourism marketplace ∗ Where potential clients can find travel solutions ∗ OTA, selling platforms and user- generated travel experience ∗ Must be easy-to-use, integrated with social and mobile solutions to be useful for sellers and buyers AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 9. 9. wholesaler ∗ Marketplace can be managed as a virtual travel wholesaler ∗ The wholesaler will include financial and insurance services ∗ The wholesaler will promote and sell through travel agencies or final customers with common marketing instruments AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 10. 10. b2b ∗ All land services can be combined in complete travel packages to be sold by travel agencies ∗ Marketing activities through travel agencies networks will be done during 2014 as in the project AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 11. 11. b2c ∗ The Adriatic-Ionian wholesaler will publish packages on a website for final customers ∗ The website will involve customers in a better travel search experience focused on themes ∗ The website will create an interest-related customers community looking around customized travel offers AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 12. 12. Sustainable tourism: why Thematic tourism help to focus marketing investments on high- spending tourists which travel following their passions AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 13. 13. Sustainable Tourism: Private Stakeholders AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Tourism enterprises’ mission is to seek long term profitability ∗ The choice to invest in developing sustainable tourism products is neither necessary nor sufficient to be more competitive but it can be a big opportunity
 14. 14. Why an opportunity? #1 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 1. Very high levels of concern for environment and society in destinations, where the issue is likely to directly affect the tourist’s own wellbeing (e.g. cleanness of the water and levels of safety).
 15. 15. AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 16. 16. AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 17. 17. New horizons for tourists AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 18. 18. AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 19. 19. AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 20. 20. Why an opportunity? #2 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ High and growing levels of interest by tourists in visiting natural and cultural sites during their holidays, and the authenticity and educational value of such experiences. (general holidaymakers/tourist with specialist interest)
 21. 21. Culture AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 22. 22. Nature AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 23. 23. AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 24. 24. Travelling on foot AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 25. 25. Why an opportunity? #3 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Large numbers of tourists expressing concern about the impact of their travelling both through their own actions and in their choice of tour operator or service provider.
 26. 26. Local sustainable transport AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 27. 27. Carrying capacity AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 28. 28. Water Pollution AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 29. 29. Why an opportunity? #4 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Considerable willingness to pay more to support local environments and communities
 30. 30. AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 31. 31. Volunteer travel AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 32. 32. Volunteer travel AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 33. 33. TOURISM IN NATURAL AREAS AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Source: © Tourism Western Australia 2006
 34. 34. Nature Based Tourism AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Tourism that features ‘nature’ is generally termed environmental or ‘nature based tourism’; ∗ includes a range of tourism experiences including adventure tourism, ecotourism, and aspects of cultural and rural tourism, eg. farmstay. ∗ Nature based tourism is distinguished from other tourism forms by its natural area setting.
 35. 35. Focus AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Segmentation ∗Not resources but experience ∗Creativity
 36. 36. Segmentation #1 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 birdwatching
 37. 37. Segmentation #2 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 photography
 38. 38. Segmentation #3 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 stargazing
 39. 39. Segmentation #4 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 camping
 40. 40. Segmentation #5 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 hiking
 41. 41. Segmentation #6 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 hunting
 42. 42. Segmentation #7 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 fishing
 43. 43. Segmentation #8 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 visiting parks
 44. 44. Segmentation #∞ AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Endless process ∗Segmentation and sub- segmentation ∗Innovative segmentation criteria
 45. 45. And so? AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Step 1) decide to project nature based tourism product for a specific target ∗Step 2) decide to approach the business in a sustainable way ∗Step 3) Make the sustainable approach the added value of you offer
 46. 46. Accessible Tourism AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ What is "Accessible Tourism"? ∗ There is no single, universally accepted definition – ∗ “Accessible Tourism” is tourism and travel that is accessible to all people, with disabilities or not, including those with mobility, hearing, sight, cognitive, or intellectual and psychosocial disabilities, older persons and those with temporary disabilities" (Takayama Declaration - Appendix, UNESCAP, 2009).
 47. 47. Accessible Tourism: different priorities AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Public Stakeholders ∗Private Stakeholders
 48. 48. Accessible Tourism: Public Stakeholders AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Like for Sustainable Tourism also for Accessible Tourism Governments and Policy Makers play a leading role ∗ Their mission should be the promotion of a cultural change within the Tourism industry so that it becomes an “Inclusive” environment where people of all abilities are felt welcome and wanted as customers and guests.
 49. 49. Sustainable Tourism: Private Stakeholders AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Like for Sustainable Tourism Accessible Tourism can be a big opportunity
 50. 50. Why an opportunity? #1 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 51. 51. Why an opportunity? #2 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 52. 52. Why an opportunity? #3 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 53. 53. Why an opportunity? #4 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 54. 54. And so? AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ For private enterprises it is not a metter of philantrophy but must be a matter of business. ∗ Providing services for people with disabilities can be a business opportunity ∗ The correct approach is to consider people with disabilities as one of our target markets
 55. 55. Focus…again… AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Segmentation ∗Not resources but experience ∗Creativity
 56. 56. Segmentation AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 57. 57. Creativity AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 Don’t set limit to your capacity of creating innovative products for people with disabilities
 58. 58. Sailing AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 59. 59. Fishing AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 60. 60. Golf and Biking AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 61. 61. Snowboard AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 62. 62. Surfing AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 63. 63. project timeline ∗ Till 1st March 2014: join in the wholesaler by all partecipants ∗ Till 1st May 2014: website ready to catch potential travellers ∗ Till 1st June 2014: macro-marketing activities AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 64. 64. Join in AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 65. 65. Front end #1 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 66. 66. Front end #2 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 67. 67. From the web to the App ∗ All packages included on the datababase can be selected and uploaded on the mobile app ∗ You can choose a specific theme to create your own mobile app focused on a destination or a target market ∗ All following updates are automatically managed AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 68. 68. app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 69. 69. app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 70. 70. app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 71. 71. app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 72. 72. app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 73. 73. app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 74. 74. app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 75. 75. Adrion: the Adriatic and Ionian land sustainable brand on tourism ∗ Widespread of sustainable tourism in Adriatic and Ionian lands accepted by EU as the unique brand for tourism promotion in the area ∗ Supported by AIC Forum of Chamber of Commerce with promotional investments ∗ Subscribe Adrion rules and spread it to your customers! AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 76. 76. Adriatic and Ionian EU Macro Region ∗great opportunity for all tourism players! ∗Do Not Miss It! AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
 77. 77. Grazie Thank you for your attention Corrado Ceccarelli Tel : +39 071 2284300 Mail : c.ceccarelli@amatori.com Skype: corrado234 Cocciarini Marco Tel. +39 0521 1626391 Mail: admin@globeinside.com Skype: support.globe.inside AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014

×