ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012               Manual AplikimiPartnerë:Ministria e Turizmit, Kulturës, Rinisë...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20121. Hyrje  1.1      Pse Çmimi Shqiptar i Turizmit ?Mjedisi në të cilin zhvillohet Ind...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012Fituesit e Çmimit të Turizmit Shqiptar 2010Destination Albania (DA) për Kategorinë e Shërbim...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012janë objektivat kryesore të këtij projekti shumëvjeçar. Të bindur në këto vlera të pazëvendë...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20122. Koncepti i Çmimit të Turizmit Shqiptar 2012Suksesi i sektorit të Turizmit varet gjerësish...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 Rezultatet    A ka inovacioni juaj një vlerë të shtuar në plotësimin e dëshirave të kl...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20122.3.1  Kush mund të aplikojë?Në këtë çmim mund të aplikojnë subjekte të cilat kanë zbatuar ...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20122.4.1 Kush mund të aplikojë?Në këtë çmim mund të aplikojnë rajonet, bashkitë, komunitete, ag...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012  2.5.2 Kriteret e Vleresimit:  Rezultatet klientit    Ka rezultuar ne shtimin e klien...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012   3.2.2 Përshkrimi i ProjektitNjë përshkrim i shkurtër prej një deri në dy faqe duhet të ...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 3.5 Juria Ndërkombëtare Anëtarë të Jurisë Ndërkombëtare jane perfaqesues te Ministrise se T...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012Konkluzione:Ne inkurajojmë të gjithë individët, grupet, organizatat, kompanitë dhe komunitet...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012                    ANEX              Formular Aplikimi  ...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012   2. Përshkrimi i Projektit   Ju lutemi përgjigjuni pyetjeve të mëposhtme1     Ci...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012       në ekonominë lokale       nuk ndikon në rritjen e mbipopullimit apo zhv...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012                Formular Aplikimi            Çmimi i Turizmit Shqi...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012   4   Cilat janë rezultatet sipas kritereve te meposhtme   4.1 Rezultatet e klientit ...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012  4. Dokumentat e kërkuaraJu lutem plotësoni tabelën e dokumenteve që mund të siguroni   ...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012              Formular Aplikimi        Ekologjinë (Turizëm miqësor me am...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012   2. Përshkrimi i Projektit   Ju lutemi përgjigjuni pyetjeve të mëposhtëme1     C...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20124.5   Eficensa Ekonomike        Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmen5  ...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012              Formular Aplikimi         Cmimi per Zhvillimin e Produk...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20124   Cilat janë rezultatet e pritshme?4.1  Rezultatet klientit   Performanca e tregut: ...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012  2. Dokumentat e kërkuaraJu lutem plotësoni tabelën e dokumenteve që mund të siguroni1  ...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012              Formular Aplikimi        Cmimi per Sherbimin ne TurizemN...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012   6. Përshkrimi i Projektit   Ju lutemi përgjigjuni pyetjeve të mëposhtëme1     C...
ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20125    A ka projekti karakterin e një modeli të transferueshëm?6    A ka projekti shtrir...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012

1,977 views

Published on

Pse Çmimi Shqiptar i Turizmit ? , Historia e Çmimit të Turizmit Shqiptar, Koncepti i Çmimit të Turizmit Shqiptar 2012, Kriteret e Vlerësimit për Çmimin e Inovacionit, Çmimi i Turizmit Shqiptar në Marketing, Çmimi i Turizmit Shqiptar për Ekologjinë, Çmimi për Zhvillimin e Produktit, Çmimi për Shërbimin në Turizëm,

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,977
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
421
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012

 1. 1. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 Manual AplikimiPartnerë:Ministria e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Shoqata Shqiptare e TurizmitSporteve Rruga “Komuna Parisit”Rr. e Kavajës, Tiranë Selia: P. 1/3, Shk.1, Apt.5Tel: +355 (4) 222 25 08 Tirana, AlbaniaTel: +355 (4) 223 24 88 Tel: +355 (4) 2400433Tel: +355 (4) 227 12 59 Fax: +355 (4) 2400433E-mail: informacion@mtkrs.gov.al Mobile: 0355694035153www.mtkrs.gov. E-mail:ata@ata.org.al www.ata.org.alPartnerë: 1
 2. 2. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20121. Hyrje 1.1 Pse Çmimi Shqiptar i Turizmit ?Mjedisi në të cilin zhvillohet Industria e Turizmit në Shqipëri përballet me ndryshime të theksuara ekonomiko-sociale të cilat ndikojnë ndjeshëm në të gjithë sektorët e tij. Pavarësisht nga sfidat që duhet të kapërcejë kjoindustri në rrugën e saj të zhvillimit, të njohësh e të vlerësosh arritjet në një fushë të tillë është gjithmonë njëmotiv që na bën të reflektojmë për mënyra dhe risi të cilat sjellin sukses në punën tonë. Në këtë kontekst sidhe bazuar në një eksperiencë të pasur ndërkombëtare të vlerësimit të produktit dhe ofertës turistike ukonceptua nga ATA me asistencën e programit EDEP të GIZ, dhe u mbështet plotësisht nga MTKRS ÇmimiShqiptar i Turizmit. Tashmë i kthyer në një traditë Çmimi Shqiptar i Turizmit është arena ku, cilësia, vlerat,autenticiteti inovacioni dhe unikaliteti i produktit dhe ofertës së turizmit shiptar konkuron dhe vlerësohetprofesionalisht. Ne jemi të sigurt që çmimi i turizmit do të përmirësojnë vetëdijen për një zhvillim tëqëndrueshëm në sektorin e turizmit dhe do të kontribuojë për një imazh pozitiv të sektorit të turizmit nëShqipëri dhe jashtë vendit. Për më tepër mund të zbulojë kandidatët potencialë, të cilët janë të kualifikuar përtë marrë pjesë në çmime ndërkombëtare të turizmit të tillë si "Ecotrophea" e Shoqates Gjermane teUdhëtimeve DRV. 1.2 Historia e Çmimit të Turizmit ShqiptarÇmimet e para për arritjet në Turizmin Shqiptar janë ndarë në vitin 2009. Gjatë vitit 2010, Çmimi i TurizmitShqiptar u konceptua si një format më i plotë, me pjesëmarrje më të gjerë dhe një sistem vlerësimi bazuar nëkritere shumë profesionale. Ne vitin 2011 skemes se cmimit iu shtuan edhe 4 kategori te reja. Për arritjet nëturizëm për vitet 2009, 2010 dhe 2011 janë dhënë 9 Çmime, 4 prej te cilave jane organizata/kompani tedrejtuara nga femra. Ceremonia e ndarjes së këtyre çmimeve zhvillohet në Konferencën Vjetore të ATA-s.Fituesit e Çmimit të Turizmit 2009 janë:Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës për zgjidhjen e tij kreative aeroportualekrijimin e kushteve për një rritje dinamike të trafikut ajror dhe përfshirjen egjerë sociale, dhe së fundmi për kontributin e tij në imazhin pozitiv tëShqipërisë si një portë ndërkombëtare për të arritur Shqipërinë.Lugina e Thethit për zhvillimin e një ofertë autentike të turizmit shqiptar,që nëpërmjet rehabilitimit të shtëpive tradicionale të gurit për miqtë, kamundësuar të ardhura për familjet e kësaj zone, duke zbatuar një ofertëturistike unike e cila është një kontribut në diversitetin e ofertës turistikeshqiptare dhe në ndërtimin e një imazhi të tillë.Partnerë: 2
 3. 3. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012Fituesit e Çmimit të Turizmit Shqiptar 2010Destination Albania (DA) për Kategorinë e Shërbimit me projektin“Meet Balkan” (13 ture rajonale-7 ditore). Me eksperiencë disavjeçare në incoming DA ofron shërbime për tour operatorët e huajduke kombinuar paketa atraktive turistike hard & soft të cilatpërmbushin pritshmëritë e konsumatorit. Gjatë 2009 -2010 DAkulmoi me një ofertë unike për tregun izraelit tashmë të identifikuarpër interesat e veçanta në turizmin aventuror. Në një periudhë 13 javore, 13 grupe, 675 gra izraeliterealizuan ture offroad të shtrira në Alpet Shqiptare (Theth, Bajram Curr & Vermosh), Mal të Zi dhe Maqedoni,të kombinuara me vizita në qendra të trashëgimisë kulturore. Meet Balkan pati një jehonë mediatike në Izraelduke krijuar interes konkret për të vizituar Shqipërinë.Bashkia Korçë për Kategorinë e Produktit me projektin Festa eBirrës. Në vitin 2010 festa ka tërhequr mbi 20.000 vizitorë në 5 ditë.Në vetëm kaq pak kohë aktiviteti u be një nga burimet më të mëdhatë të ardhurave nga turizmi në Juglindje të Shqipërisë. Atmosfera eFestes se Birrës ne Korçë, u pasurua me një seri eventeshkombëtare e ndërkombëtare si: Java e Kulturës, Festa e Lakrorit,Karnavalet, Nata e Poezisë Korçare, Grupimi i Skulptorëve &Piktorëve, Panairi i Vitit, si dhe Konkursi Ndërkombëtar i Fotografisë, duke e bërëFesten e Birrës një datë fikse në kalendarin vjetor te ketij destinacioni.Çelësi sh.p.k. për Kategorinë e Promocionit me kolanën prej 10 guidash përqytetet e Shqipërisë. Çelësi ofron një kontribut të madh për të minimizuarmungesën e informacionit turistik për Shqipërinë. Ky informacion i bën shqiptarëttë kuptojnë për çfarë duhet të jenë krenarë, si dhe rrit interesin për udhëtimebrenda Shqipërisë duke krijuar kështu një balancë me turizmin dinamik outgoinggjithnjë në rritje. Guida e qytetit shihet si një pjesë e rëndësishme e Ofertës sëTurizmit shqiptar.Fituesit e Çmimit të Turizmit Shqiptar 2011Outdoor Albania - OA në Kategorinë Ekologji ose një mik tëNatyrës & Turizmit me projektin Rafting në Konionet e Osumit si dhetë gjithë produktin specifik Rafting Albania ofruar me të gjithëelementët teknikë të nevojshëm. Rritja e konsiderueshme e numrit tëvizitorëve te huaj dhe vendas në një zonë thuajse të pashkelur mëparë për qëllime turistike siç është Çorovoda dhe Skrapari; krijimi injë tradite të re për shfrytëzimin e kohës se lirë në mënyrë aktive, njohja me atraksionet natyrore & kulturore,si dhe edukimi me dashurinë për natyrën dhe mbrojtjen e saj,Partnerë: 3
 4. 4. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012janë objektivat kryesore të këtij projekti shumëvjeçar. Të bindur në këto vlera të pazëvendësueshme tënatyrës shqiptare OA ndermerr shpesh iniciativa mbrojtëse dhe ndërgjegjësuese.Camping Albania ne Kategorine e Marketingut me Promovimin eCamping Albania permes nje platforme që pasurohet vazhdimishtme elemëntë të rinj. Ideja e kampingut në Shqipëri e nisur ne vitin2004, sot ka marrë formën e produktit turistik të plotë. Informacioni ipërditësuar për Camping Albania, kampingje të njëjtë por edheitinerare e qendra turistike në Shqipëri, gjendet online, në spotepublicitare, botime periodike si dhe media të ndryshme brenda ejashtë Shqipërisë. Platforma e komunikimit e ndërtuar profesionalisht nga Camping Albania është sot njëportal informativ për shumë vizitorë, rritja e numrit të të cileve kulmoi ne 2011 me 50% më shumë krahasuarme një vit më parë.Komuna Gjinar ne Kategorine Inovacion spikati si shembull i rrallë ipërpjekjeve për të zhvilluar turizmin në rrethana jo të favorshme dukeshfrytëzuar plotësisht resurset e zonës. Stafi i komunës ka krijuarmundësi për të zhvilluar dhe për ta promovuar turizmin në mënyrëmjaft origjinale. Turizmi familjar është risi në zonë permes restaurimitte shtëpive të fshatit, traditës se mikpritjes, promovimit te produktevebio, kuzhines tradicionale, trajnimit te të rinjve si guida turistike. Krijimii kalendarit te aktiviteteve me festa të muzikës popullore, panaire tëartizanatit e aktiviteve sportive, mundësojne argëtim për vizitorët. Familjet angazhohen, shesin produktetbujqësore & artizanale që prodhojnë, dhe gjenerojnë të ardhura që kanë ndryshuar gjendjen e tyreekonomike. Keto perpjekje kane krijuar një imazh të ri për zonën duke e kthyer atë në një destinacion tëmundshëm turistik.Muzeu Historik “Gjergj Kastrioti”, Kruje u nderua me CmiminSpecila te Turizmit per "Kontribut ne Turizem". I inaguruar me 1Nentor 1982, e i strehuar ne keshtjellen e Krujes, ky objekt nderthurne harmoni historine, arkitekturen dhe artin. Interesi per te ka ardhurne rritje nga viti ne vit. Gjate vitit 2011 numri i vizitoreve te muzeut urrit me me shume se 20 mije ne krahasim me vitin 2003.Partnerë: 4
 5. 5. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20122. Koncepti i Çmimit të Turizmit Shqiptar 2012Suksesi i sektorit të Turizmit varet gjerësisht nga ofertat inovative të turizmit të cilat përqasen me kërkesat nëndryshim të konsumatorëve. Partnerët e Çmimit të Turizmit Shqiptar, ATA - Shoqata Shqiptare e Turizmit,Ministria e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, GIZ kanë vendosur të vlerësojnë këtë vit ofertat me tëmira në kategorite e meposhteme:Kategoritë e Çmimeve të Turizmit Çmimi i Inovacionit Çmimi i Turizmit Shqiptar në Marketing Çmimi i Turizmit Shqiptar për Ekologjinë (Turizëm miqësor ndaj ambjentit) Çmimi për Zhvillimin e Produktit Çmimi për Shërbimin në Turizëm2.1 Çmimi i InovacionitQellimi: Promovon gjetjet innovative ne sektorin e turizmit2.1.1 Kush mund të aplikojë?Për këtë Çmim mund të aplikojnë individë, kompani, klube, shoqata, bashki, komuna të cilat kanë aplikuaride inovative gjate dy viteve te fundit. Subjekt të aplikimit mund të jenë oferta të turizmit, evente, promovimatraksionesh, aplikime kreative të sistemeve të reja të komunikimit (si website, mobile, media sociale etc.)shërbime inovative, network dhe bashkëpunime, oferta dhe zgjidhje perfekte të orientuara për target grupe tëndryshme.2.1.2 Kriteret e Vlerësimit për Çmimin e Inovacionit Inovacioni A është aplikimi unik dhe një risi e vërtetë? A janë marrë në konsideratë tendencat e kohës? Është origjinal, kreativ dhe i mirëaplikuar? (Ky kriter është i rëndësishëm në vlerësim) Cilësia A ka oferta ose zgjedhja që keni bërë vleresime pozitive nga klientet? A eshte e bazuar ne njohje te tregut, te kerkesave te tyre? Qëndrueshmëria Ndikon në segmente të reja tregu, destinacione duke kontribuar pozitivisht në ekonominë lokale, nuk ndikon në rritjen e mbipopullimit apo zhvillimit te paqëndrueshëm të destinacioneve të veçanta. Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmenPartnerë: 5
 6. 6. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 Rezultatet A ka inovacioni juaj një vlerë të shtuar në plotësimin e dëshirave të klientëve? A ka rezultuar ne shtim te numrit te klienteve, ne shtimin e nje tregu te ri2.2 Çmimi i Turizmit Shqiptar në MarketingQellimi: Promovon shembuj te performances ne marketing ne sektorin e turizmit2.2.1 Kush mund të aplikojë?Në këtë çmim mund të aplikojnë ato subjekte të cilat kanë realizuar fushata apo zhvilluar instrumentemarketingu per turizmin shqiptar gjate dy viteve te fundit dhe që kanë rezultate të matshme.Institucionet e turizmit në nivel kombëtar, rajonal dhe lokal (parqet kombëtare, parqet turistike, bashkitë dhekomunat, OJQ-të, kompanitë turistike si dhe ofruesit e shërbimeve të marketingut për kompanitë e turizmit,mund te kandidojne për Çmimin e Turizmit Shqiptar 2011.2.2.2 Kriteret e Vlerësimit Rezultatet e tregut Sa dhe si ka arritur fushata të tërheqë tregun e synuar? Sa ka arritur te ndikoje ne rritjen e vizitoreve, mireinformimin e tyre Inovacioni Fushata duhet të ketë element inovativ për sa i perket tregjeve te synuara, destinacionit dhe instrumentave te perdorur.( promovim i nje produkti pak te njohur, instrument i ri promovimi etj) Cilësia Ka vleresime te matshme te satisfaksionit te klientit, e bazuar ne njohjen e tregut, produktit turisitik dhe e realizuar profesionalisht Qëndrueshmëria Ndikon në segmente të reja tregu, destinacione duke kontribuar pozitivisht në ekonominë lokale, nuk ndikon në rritjen e mbipopullimit apo zhvillimit te paqëndrueshëm të destinacioneve të veçanta. Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmen2.3 Çmimi i Turizmit Shqiptar për Ekologjinë(Turizëm miqësor ndaj ambjentit)Qellimi : Promovon shembuj dhe iniciativa per nje turizem miqesor ndaj ambientitPartnerë: 6
 7. 7. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20122.3.1 Kush mund të aplikojë?Në këtë çmim mund të aplikojnë subjekte të cilat kanë zbatuar projekte/iniciativa për përdorimin eficent tëburimeve natyrore dhe reduktimin e dëmeve mbi mjedisin si psh. për energjinë (panele diellore, përdorimi meefikasitet i energjisë, ujit, projekte për transportin, projekte për mbrojtjen e mjedisit dhe të natyrës, reduktimitte mbetjeve, orientimin e klienteve për të kontribuar në reduktimin e ndikimit mbi mjedis .2.3.2 Kriteret e vlerësimit Impakti pozitiv mbi mjedisin Sa ka ndikuar projekti/iniciativa ne kursimin e burimeve natyrore apo në reduktimin e ndikimit negativ mbi mjedisin? Inovacioni Sa është aplikimi një risi për praktikat aktuale në fushën tuaj? Sa eshtë origjinal, kreativ dhe i mirëaplikuar? Cilesia A ka projekti një vlerë të shtuar në plotësimin e dëshirave të klientëve? A ka vleresime pozitive nga klientet ? Eficensa Ekonomike Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmen2.4 Çmimi për Zhvillimin e ProduktitQellimi; Synon promovimin e shembujve per zhvillimin e produktit te turizmit shqiptar.Shembuj Oferta, paketa te reja te turizmit Ruajtja apo rehabilitimi i një oferte autentike të turizmit shqiptar (akomodim, restorant, kuzhinë, transport, p.sh. e gjithë zona, Lugina e Thethit). Risi në elemente te produktit turistik Ruajtja e trashëgimisë kulturore & natyrore de mbrojtja e mjedisit Ngjarjet në Turizëm (festivali folklorik i Gjirokastrës, Festivali i Bandave në Sarandë) Ruajtja dhe Mbrojtja e mjedisitPartnerë: 7
 8. 8. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20122.4.1 Kush mund të aplikojë?Në këtë çmim mund të aplikojnë rajonet, bashkitë, komunitete, agjencitë incoming, guidat për ecje, alpinizëmdhe çiklizëm, muzetë, parqet arkeologjike/natyrale, struktura akomoduese të tilla si resorte, hotele etj.restorante, dhe çdo lloj biznesi që kontribuon në zhvillimin e mëtejshëm (cilësi, shumëllojshmëri, atraktivitete)të Ofertës Shqiptare të Turizmit.2.4.2 Kriteret e vlerësimit Rezultatet klientit Performanca e tregut: Sa ka ndikuar masa/projekti ne shtimin e vizitoreve? Risia Sa ka realizuar dicka te re ne produktin turistik, ne permiresimin i ofertes turistike Cilësia Merr parasysh kerkesat e klienteve, ka elemente te matshem te satisfaksionit te klienteve Qëndrueshmëria Ndikon në segmente të reja tregu, destinacione duke kontribuar pozitivisht në ekonominë lokale,nuk ndikon në rritjen e mbipopullimit apo zhvillimit te paqëndrueshëm të destinacioneve të veçanta. Kaeficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmen 2.5 Çmimi për Shërbimin në TurizëmQellimi : Promovon shembuj te performances ne sherbimeShembuj : Masat që të rrisin ndjenjën e mirë tek vizitorët Prova të mikpritjes shqiptare, vizitorët duhet të ndjehen të mirëpritur Gjetja e elementeve te rinj ne sherbim per te rritur kenaqesine e klienteve Mundësi për vizitorët për të njohur kulturën, natyrën shqiptare dhe historinë Informacione rreth destinacionit të cilat mundësojnë një përvojë intensive për këtë destinacion 2.5.1 Kush mund të aplikojë?Në këtë çmim mund të aplikojnë rajonet, bashkitë, komunitete, agjencitë incoming, guidat për ecje, alpinizëmdhe çiklizëm, institucionet publike si muzetë, parqet arkeologjike dhe natyrale, struktura akomoduese sihotele, resorte etj. restorante, dhe çdo lloj biznesi që kontribuon në zhvillimin e mëtejshëm (cilësi,shumëllojshmëri, atraktivitete) të një përvojë të veçantë turistike tek vizitorët.Partnerë: 8
 9. 9. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 2.5.2 Kriteret e Vleresimit: Rezultatet klientit Ka rezultuar ne shtimin e klienteve si rrjedhoje e performances Cilësia Ka vleresime te matshme te satisfaksionit te klientit Risia Ka sjelle dicka te re ne permiresimin e sherbimit Qëndrueshmëria Ndikon në segmente të reja tregu, destinacione duke kontribuar pozitivisht në ekonominë lokale, nuk ndikon në rritjen e mbipopullimit apo zhvillimit te paqëndrueshëm të destinacioneve të veçanta. Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhme3. Aplikimi 3.1 Procedurat e Vlerësimit për Fituesit dhe Dhënia e ÇmimeveNjë grup expertësh i përbërë nga përfaqësues të njohur të sektorit të turizmit (publik dhe privat do të kryejënjë paraperzgjedhje korrekte të aplikimeve për Çmimet.Në fund të proçesit i cili do të ndjekë me rigorizitet kriteret e vendosura e të publikuara, do të ketë tre tënominuar për secilën kategori.18 kandidatët e nominuar do të publikohen dhe do të ftohen në ceremoninë e Çmimit në kuadër tëKonferencës Vjetore të ATA-s në Dhjetor 2012.Emri i Fituesit do të bëhet i ditur vetëm në Ceremoninë e Çmimeve përgjatë së cilës të gjithë të nominuaritdo të jenë prezent.3.2 Kriteret e AplikimitSe bashku me paketen e Dokumentave te Kerkuara (3.2.3) kandidatet duhet te plotesojne dhe dorezojneformularin e Aplikimit sipas kategorise se cmimit per te cili aplikojne (shiko anex). Formulari eshtekonceptuar ne dy pjese. Lexoni ne vijim strukturen e formularit dhe informacionin e kerkuar. 3.2.1 Informacion i përgjithshëm: 1. Për cilën kategori të çmimit të turizmit doni të aplikoni (shih 2)? 2. Titulli i projektit (masat/aktivitetet) 3. Emri i aplikantit (organizatë/kompani/komunë, OJQ, individ) 4. Personi i kontaktit dhe adresa: telefon, e-mail 5. Faqe interneti e aplikantit me të dhëna për projektin.Partnerë: 9
 10. 10. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 3.2.2 Përshkrimi i ProjektitNjë përshkrim i shkurtër prej një deri në dy faqe duhet të të ketë në konsideratë pyetjet e mëposhtme:1. Cilat janë idetë dhe qëllimet e projektit?2. Përshkrimi i masave, kuadri kohor, investimet, si dhe elemente të reja të projektit.3. Është projekt i vetë-financuar apo keni pranuar mbështetje financiare?4. Cilat janë impaktet e arritura.4.1 Rezultatet e tregut4.2 Cilesia4.3 Risia4.4 Qendrueshmeria5. A ka projekti karakterin e një modeli që është i transferueshëm?6. Si është promovimi dhe shpërndarja e aplikuesit dhe e projektit në organizatën e diskutuar?7. A ka projekti shtrirje lokale, rajonale dhe kombëtare?3.3 Dokumente të kërkuaraFoto, fotokopje të botimit të projektit, materiale të medias, sondazhe etj. të cilat dëshmojnë për rëndësinë eprojektit ose veprimtarinë në turizëm dhe mjedis.3.4 Data e fundit e AplikimitJu mund të aplikoni për Çmimin e Turizmit Shqiptar 2012 online ne adresat:pr@ata.org.al & ata@ata.org.al dhe kabineti@mtkrs.gov.alDokumentacionin e kërkuar (aplikimin dhe materiale të tjera në print, në CD, foto dhe çdo lloj formetjetër mediatike) dorezojeni pranë zyrave të ATA-s dhe te MTKRS në adresën e mëposhtme kuedhe mund te kontaktoni për informacione më të hollesishem lidhur me aplikimin.Data e fundit e aplikimit dhe dorezimit te dokumentacionit është e Premte dt. 7 Dhjetor 2012 ATA- Shoqata Shqiptare e Turizmit Rruga “Komuna Parisit” Selia: P. 1/3, Shk.1, Apt.5 Tirane, Shqiperi Tel: +355 (4) 2400433 Fax: +355 (4) 2400433 Mobile: 0355694035153 E-mail: ata@ata.org.al www.ata.org.al MTKRS – Ministria e Turizmit, Kultures, Rinise dhe Sporteve Rruga e Kavajes Tirane, Shqiperi http://www.mtkrs.gov.al/ kabineti@mtkrs.gov.alPartnerë: 10
 11. 11. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 3.5 Juria Ndërkombëtare Anëtarë të Jurisë Ndërkombëtare jane perfaqesues te Ministrise se Turizmit, Perfaqesues te ATA-s si dhe perfaqesues te organizatave nderkombetare qe operojne ne fushen e turizmit ne vend.3.6 Ceremonia e ÇmimitÇmimi i Turizmit në Shqipëri do të jepet në një ceremoni të posaçme gjatë Konferencës se V-të Vjetoretë ATA, e cila do te mbahet në Tiranë me 18 Dhjetor 2012.3.7 Çfarë përfitojnë fituesit e Çmimit të Turizmit(1) Prezantimi i projektit (masave/aktiviteteve), gjatë ceremonisë së dhënies së Çmimit në pjesënpublike të Konferencës së V-të Vjetore të ATA-s më 18 Dhjetor 2012.(2) Çertifikatë nga Ministria e Turizmit dhe ATA(3) Një pllake dhe certifikate për Çmimin e Turizmit në Shqipëri 2012 me titullin e projektit, emrin efituesit, kohën dhe datën e ceremonisë së dhënies së çmimit, të nenshkruar nga Ministri iTurizmit dhe Presidenti i ATA-s.(4) Njoftim për shtyp në lidhje me aplikimin dhe çmimin e marrë.(5) Publikimi i fituesve të çmimit si dhe fotove për prezantimin e projektit (shih 1) në websiten eMTKRS dhe ATA-s.(6) Përshkrimi i projekteve të suksesshme në buletinin e ATA-s.(7) Një faqe në katalogun e anëtarëve të ATA-s për fituesit e Çmimit të Turizmit.(8) Mbulimin e shpenzimeve te udhetimit ne panairin e Berlinit ITB ne Mars te vitit 2013Të gjitha këto përfitime të përmendura më sipër ndihmojnë në krijimin e vetëdijes tek aplikantët dhe nëndërtimin e një imazhi, i cili rrit interesin e vizitorëve dhe na orienton më shumë drejt biznesit. Partnerë: 11
 12. 12. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012Konkluzione:Ne inkurajojmë të gjithë individët, grupet, organizatat, kompanitë dhe komunitetet, etj. të cilat kanëkontribuar për një zhvillim të mëtejshëm të sektorit të turizmit shqiptar që të telefonojnë dhe te aplikojnëpër një nga çmimet e turizmit.Gjithashtu inkurajojmë të gjithë grupet e interesit brenda dhe rreth sektorit të turizmit në Shqipëri, tëidentifikojnë kandidatë të cilët i plotësojnë këto kritere dhe të dërgojnë propozimet e tyre ne adresat epercaktuar me siper.Ju mirëpresim në ceremoninë mbresëlënëse të Çmimit të Turizmit Shqiptar 2012 gjatë Konferencës v-tëVjetore të ATA-s në Tiranë, 18 Dhjetor 2012. Të interesuarit për të marrë pjesë në këtë event janë të lutur të dërgojnë emrat dhe kontaktet e tyre tekzyrat e ATA-s me reference ceremonia e Çmimit të Turizmit Shqiptar 2012.Çmimi i Turizmit në Shqipëri 2012 është një iniciativë e përbashkët e MTKRS dhe ATA embeshtetur nga GIZ. Partnerë: 12
 13. 13. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 ANEX Formular Aplikimi Çmimi i Turizmit Shqiptar Çmimi i Turizmit Shqiptar - InovacionNë mënyrë që të kemi një informacion të qartë të projektit tuaj ju lutem përgjigjunipyetjeve te meposhtme duke i plotësuar me dokumentet e kërkuara si vijojnë.Përshkrimi i projektit (pjesa 2) nuk mund të jetë më i gjatë se 5 faqe. 1. Informacion i Pergjithshem1 Emri i Aplikantit (Organizatë, Kompani, Komunë, NGO, Individë,institucione publike)2 Personi i Kontaktit: Emri, Pozicioni Adresa, Telefon, E-mail3 Emri i projektit (Masa/ Aktivitete)4 Website me informacion rreth projektit (nëse është i aksesueshëm)Partnerë: 13
 14. 14. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 2. Përshkrimi i Projektit Ju lutemi përgjigjuni pyetjeve të mëposhtme1 Cilat janë idetë dhe qëllimet e projektit?2 Përshkrimi i masave, kuadrit kohor, investimeve dhe elementëve inovativë të projektit.3 A është projekti i vetëfinancuar apo i mbështetur financiarisht?4 Cilat janë rezultatet sipas kritereve te meposhtme4.1 Inovacioni Sa është aplikimi juaj një risi për praktikat aktuale ne fushën tuaj? A janë marrë në konsideratë tendencat e kohës? Është origjinal, kreativ dhe i mirëaplikuar? (Ky kriter është i rëndësishëm në vlerësim)4.2 Rezultatet e tregut A ka inovacioni juaj një vlerë të shtuar në plotësimin e dëshirave të klientëve? A ka rezultuar ne shtim te numrit te klienteve, ne shtimin e nje tregu te ri4.3 Cilësia A ka oferta ose zgjedhja që keni bërë vleresime pozitive nga klientet? A eshte e bazuar ne njohje te tregut, te kerkesave te tyre?4.4 Qendrueshmeria Ndikon në segmente të reja tregu, destinacione duke kontribuar pozitivishtPartnerë: 14
 15. 15. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 në ekonominë lokale nuk ndikon në rritjen e mbipopullimit apo zhvillimit te paqëndrueshëm të destinacioneve të veçanta. Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmen5 A ka projekti karakterin e një modeli të transferueshëm?6 A ka projekti shtrirje lokale, rajonale dhe kombëtare?7 Të tjera çështje që ju duken të rëndësishme per vlerësim 1. Dokumentat e kërkuaraJu lutem plotësoni tabelën e dokumenteve që mund të siguroni1 Foto2 Material informativ në dosje3 Shembuj për material promocioni4 Fotokopje të publikimeve të projektit në media.5 Dokumente rreth aktivitetit në turizëm.6 Të tjera dokumente të vlefshme të cilat provojnë karakterin e projektit.Partnerë: 15
 16. 16. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 Formular Aplikimi Çmimi i Turizmit Shqiptar - MarketingNë mënyrë që të kemi një informacion të qartë të projektit tuaj ju lutem përgjigjunipyetjeve te mëposhtme dhe plotësoni dokumentet e kërkuara si vijojnë. Përshkrimi iprojektit (pjesa 2) nuk mund të jetë më i gjatë se 5 faqe. 1. Informacion I Pergjithshem: 1 Emri i Aplikantit (Organizatë, Kompani, Komunë, NGO, Individë, institucione publike) 2 Personi i Kontaktit: Emri, Pozicioni Adresa, Telefon, E-mail 3 Emri i projektit (Masa/ Aktivitete) 4 Website me informacion rreth projektit (nëse është i aksesueshëm) 3. Përshkrimi i Projektit Ju lutemi përgjigjuni pyetjeve të mëposhtëme 1 Cilat janë idetë dhe qëllimet e projektit? 2 Përshkrimi i masave, kuadrit kohor, investimeve dhe elementëve inovativë të projektit. 3 A është projekti i vetëfinancuar apo i mbështetur financiarisht?Partnerë: 16
 17. 17. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 4 Cilat janë rezultatet sipas kritereve te meposhtme 4.1 Rezultatet e klientit Sa dhe si ka arritur fushata të tërheqë tregun e synuar? Sa ka arritur te ndikoje ne rritjen e vizitoreve, mireinformimin e tyre ? 4.2 Inovacioni Fushata duhet të ketë element inovativ për sa i perket tregjeve te synuara, destinacionit dhe instrumentave te perdorur. 4.3 Cilësia Ka vleresime te matshme te satisfaksionit te klientit, e bazuar ne njohjen e tregut, produktit turisitik dhe e realizuar profesionalisht 4.4 Qëndrueshmëria Ndikon në segmente të reja tregu, destinacione duke kontribuar pozitivisht në ekonominë lokale, nuk ndikon në rritjen e mbipopullimit apo zhvillimit te paqëndrueshëm të destinacioneve të veçanta. Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmen. 5 A ka projekti karakterin e një modeli të transferueshëm? 6 A ka projekti shtrirje lokale, rajonale dhe kombëtare? 7 Të tjera çështje që ju duken të rëndësishme per vlerësimPartnerë: 17
 18. 18. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 4. Dokumentat e kërkuaraJu lutem plotësoni tabelën e dokumenteve që mund të siguroni 1 Foto 2 Material informativ në dosje 3 Shembuj për material promocioni 4 Fotokopje të publikimeve të projektit në media. 5 Dokumente rreth aktivitetit në turizëm. 6 Të tjera dokumente të vlefshme të cilat provojnë karakterin e projektit.Partnerë: 18
 19. 19. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 Formular Aplikimi Ekologjinë (Turizëm miqësor me ambjentin)Në mënyrë që të kemi një informacion të qartë të projektit tuaj ju lutem përgjigjunipyetjeve te mëposhtme dhe plotësoni dokumentet e kërkuara si vijojnë. Përshkrimi iprojektit (pjesa 2) nuk mund të jetë më i gjatë se 5 faqe. 1. Informacion i Pergjithshem1 Emri i Aplikantit (Organizatë, Kompani, Komunë, NGO, Individë, institucione publike)2 Personi i Kontaktit: Emri, Pozicioni Adresa, Telefon, E-mail3 Emri i projektit (Masa/ Aktivitete)4 Website me informacion rreth projektit (nëse është i aksesueshëm)Partnerë: 19
 20. 20. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 2. Përshkrimi i Projektit Ju lutemi përgjigjuni pyetjeve të mëposhtëme1 Cilat janë idetë dhe qëllimet e projektit?2 Përshkrimi i masave, kuadrit kohor, investimeve dhe elementëve inovativë të projektit.3 A është projekti i vetëfinancuar apo i mbështetur financiarisht?4 Cilat janë rezultatet e pritshme?4.1 Impakti pozitiv mbi mjedisin Sa ka ndikuar projekti/iniciativa ne kursimin e burimeve natyrore apo në reduktimin e ndikimit negativ mbi mjedisin?4.2 Inovacioni Sa është aplikimi juaj një risi për praktikat aktuale në fushën tuaj? Është origjinal, kreativ dhe i mirëaplikuar? (Ky kriter është i rëndësishëm në vlerësim)4.3 cilesia A ka projekti juaj një vlerë të shtuar në plotësimin e dëshirave të klientëve? Sa dhe si ky projekt ka arritur ti komunikohet dhe te njihet nga klientet?4.4 a ka vleresime pozitive nga klientet ?Partnerë: 20
 21. 21. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20124.5 Eficensa Ekonomike Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmen5 A ka projekti karakterin e një modeli të transferueshëm?6 A ka projekti shtrirje lokale, rajonale dhe kombëtare?7 Të tjera çështje që ju duken të rëndësishme per vlerësim 1. Dokumentat e kërkuaraJu lutem plotësoni tabelën e dokumenteve që mund të siguroni1 Foto2 Material informativ në dosje3 Shembuj për material promocioni4 Fotokopje të publikimeve të projektit në media.5 Dokumente rreth aktivitetit në turizëm.6 Të tjera dokumente të vlefshme të cilat provojnë karakterin e projektit.Partnerë: 21
 22. 22. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 Formular Aplikimi Cmimi per Zhvillimin e ProduktitNë mënyrë që të kemi një informacion të qartë të projektit tuaj ju lutem përgjigjunipyetjeve te mëposhtme dhe plotësoni dokumentet e kërkuara si vijojnë. Përshkrimi iprojektit (pjesa 2) nuk mund të jetë më i gjatë se 5 faqe. 3. Informacion i Pergjithshem1 Emri i Aplikantit (Organizatë, Kompani, Komunë, NGO, Individë, institucione publike)2 Personi i Kontaktit: Emri, Pozicioni Adresa, Telefon, E-mail3 Emri i projektit (Masa/ Aktivitete)4 Website me informacion rreth projektit (nëse është i aksesueshëm) 4. Përshkrimi i Projektit Ju lutemi përgjigjuni pyetjeve të mëposhtëme1 Cilat janë idetë dhe qëllimet e projektit?2 Përshkrimi i masave, kuadrit kohor, investimeve dhe elementëve inovativë të projektit.3 A është projekti i vetëfinancuar apo i mbështetur financiarisht?Partnerë: 22
 23. 23. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20124 Cilat janë rezultatet e pritshme?4.1 Rezultatet klientit Performanca e tregut: A ka rezultuar ne shtimin e vizitoreve?4.2 Risia Dicka e re ne produktin turistik, permiresim i ofertes turistike.4.3 Cilësia Merr parasysh kerkesat e klienteve, ka elemente te matshem te satisfaksionit te klienteve4.4 Qëndrueshmëria Ndikon në segmente të reja tregu, destinacione duke kontribuar pozitivisht në ekonominë lokale, Nuk ndikon në rritjen e mbipopullimit apo zhvillimit te paqëndrueshëm të destinacioneve të veçanta. Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmen5 A ka projekti karakterin e një modeli të transferueshëm?6 A ka projekti shtrirje lokale, rajonale dhe kombëtare?7 Të tjera çështje që ju duken të rëndësishme per vlerësimPartnerë: 23
 24. 24. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 2. Dokumentat e kërkuaraJu lutem plotësoni tabelën e dokumenteve që mund të siguroni1 Foto2 Material informativ në dosje3 Shembuj për material promocioni4 Fotokopje të publikimeve të projektit në media.5 Dokumente rreth aktivitetit në turizëm.6 Të tjera dokumente të vlefshme të cilat provojnë karakterin e projektit.Partnerë: 24
 25. 25. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 Formular Aplikimi Cmimi per Sherbimin ne TurizemNë mënyrë që të kemi një informacion të qartë të projektit tuaj ju lutem përgjigjunipyetjeve te mëposhtme dhe plotësoni dokumentet e kërkuara si vijojnë. Përshkrimi iprojektit (pjesa 2) nuk mund të jetë më i gjatë se 5 faqe. 5. Informacion i Pergjithshem1 Emri i Aplikantit (Organizatë, Kompani, Komunë, NGO, Individë, institucione publike)2 Personi i Kontaktit: Emri, Pozicioni Adresa, Telefon, E-mail3 Emri i projektit (Masa/ Aktivitete)4 Website me informacion rreth projektit (nëse është i aksesueshëm)Partnerë: 25
 26. 26. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 2012 6. Përshkrimi i Projektit Ju lutemi përgjigjuni pyetjeve të mëposhtëme1 Cilat janë idetë dhe qëllimet e projektit?2 Përshkrimi i masave, kuadrit kohor, investimeve dhe elementëve inovativë të projektit.3 A është projekti i vetëfinancuar apo i mbështetur financiarisht?4 Cilat janë rezultatet e pritshme?4.1 Rezultatet klientit Ka rezultuar ne shtimin e klienteve si rrjedhoje e performances4.2 Cilësia Ka vleresime te matshme te satisfaksionit te klientit4.3 Risia Ka sjelle dicka te re ne permiresimin e sherbimit,4.4 Qëndrueshmëria Ndikon në segmente të reja tregu, destinacione duke kontribuar pozitivisht në ekonominë lokale. Nuk ndikon në rritjen e mbipopullimit apo zhvillimit te paqëndrueshëm të destinacioneve të veçanta. Ka eficence per tu zbatuar dhe ne te ardhmePartnerë: 26
 27. 27. ÇMIMI I TURIZMIT SHQIPTAR 20125 A ka projekti karakterin e një modeli të transferueshëm?6 A ka projekti shtrirje lokale, rajonale dhe kombëtare?7 Të tjera çështje që ju duken të rëndësishme per vlerësim 3. Dokumentat e kërkuaraJu lutem plotësoni tabelën e dokumenteve që mund të siguroni1 Foto2 Material informativ në dosje3 Shembuj për material promocioni4 Fotokopje të publikimeve të projektit në media.5 Dokumente rreth aktivitetit në turizëm.6 Të tjera dokumente të vlefshme të cilat provojnë karakterin e projektit.4. FalenderimPartnerët në këtë projekt, ATA dhe GIZ dhe MTKRS vlerësojnë kohën dhe përpjekjet tuaja përpjesëmarrje në Çmimin e Turizmit Shqiptar 2012, dhe ju falenderojnë për për ndihmën qëjepni në zhvillimin e mëtejshëm të sektorit të Turizmit në Shqipëri.Grupi i PunësKoncepti: Gerd Hesselmann (GIZ Tourism Expert)GIZ: Luan DervishejATA: Matilda NacoMTCYS: Tana SpirollariPartnerë: 27

×