Antigone, Albania turizem Parku Arkiologjik. Brochure shqip summer 2013

3,863 views

Published on

Antigone, Albania turizem Parku Arkiologjik. Brochure shqip summer 2013, http://antigonea-en.kk5.org/#

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,863
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,702
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Antigone, Albania turizem Parku Arkiologjik. Brochure shqip summer 2013

  1. 1. shumica e të cilave janë nga Epiri dhe të tjerat ngaAbrakia (Arta), Kerkira (Korfuzi), Maqedonia, Dy-rrachium (Durrësi), Apollonia, Orikumi, Korinthi,etj. Këto gjetje numizmatike tregojnë qartë marrë-dhëniet e ngushta tregtare mes Antigonesë dheqyteteve e shteteve të tjera helene.Marrëdhëniet tregtare reflektohen gjithashtu nëartikujt e ndryshëm të importuar nga Greqia siqeramika me vernik të zi,pagure nga Rodhos etj.,nëpërmjet të famshmesVia Egnatia dhe rrugëve tëtjera që kalonin përgjatë bregut.Pjesa më e madhe einventarit të gjetjevearkeologjike nëAntigone ruhet sotnë Muzeun HistorikKombëtar dhe MuzeunArkeologjik tëTiranës.urrente frikacakët, dhe mbi të gjitha ishte shumëi sjellshëm dhe i urtë në jetë”, ai u zgjodh midisshumë princërve të tjerë të martohej me An-tigonenë. Kjo martesë e lartësoi më shumëfigurën dhe emrin e mirë të Pirros. Duke pa-sur dhe ndihmën e gruas së tij të mënçur,Pirroja arriti të mbledhë të holla e ushtridhe u nis kështu në Epir për të rimarrë fro-nin mbretëror.Antigonea, qyteti i dytë i provincës Epiriotetë Kaonias, pas Finiqit, si nga përmasat ashtudhe nga rëndësia, kontrollonte të famshmen ViaEgnatia që lidhte Dyrrachium (Durrësin), me Apo-lloninë dhe Orikumin me malësitë e Janinës dhe Epirit jugor.Per shkak të pozitës së rëndësishme gjeografike, në një pikë dominuesembi kodrën Jerma, në mes të luginës së Drinos, Antigonea u bë e njohursi përfaqësuese e kulmit të zhvillimit ekonomik. Lugina e Drinos, përshkak të pjellorisë dhe rëndësisë strategjike ishte një vend i populluarherët, e dëshmuar kjo nga rreth 20 qytete antike dhe fortifikime, varre,monumente, tempuj të lashtë dhe teatro. Pa dyshim, Antigonea ka qenëqendra kryesore e luginës mes Selosë së Dropullit të Sipërm afër kufiritgrek në jug të Adrianopolisit dhe deri lart nëLekël, në fundin verior të luginës.Qyteti antik i Antigonesë shtrihet në pozicionzotërues dhe strategjik në luginën e Drinos.Qyteti në formë delfini shtrihet në një varg kodrashmidis dy kreshtave që lidhen me njëra-tjetrën me një shtegtë ngushtë. Sipërfaqja urbane e qytetit brenda dhe jashtëfortifikimit llogaritet të ketë qenë rreth 60 ha.Qyteti ishte i rrethuar nga mure solide rreth4,000 m gjatësi, që mbronin qytetin nga tëgjitha anët, veçanërisht në pjesën jugore dheperëndimore ku rreziku ishte më i madh përshkak të terrenit. Muret fortifikuese dheato të shumicës së shtëpive të zbu-luara deri tani janë bërë me blloqetë madhësive të mesme e të mëdhaguri gëlqeror, të marra nga gurorja e malittë Lunxhërisë. Askund tjetër si në Antigone, kra-hasimisht me shumë qytete të tjera të fortifikuara nëmaja malesh, tipike për qytetet e lashta të zbuluara nëShqipërinë e sotme, arkeologët kanë mundësi të studiojnëParku Arkeologjik i AntigonesëParku Arkeologjik i Antigonesë u krijua ligjërisht në 2005 dhe mbulonnjë zonë rreth 92 ha (zona kryesore). Së bashku me parqet e Kalasësë Shkodrës, Lezhës, Apollonisë, Byllisit, Amantias, Orikumit, Finiqitdhe Butrintit, formon sistemin shqiptar të parqeve arkeologjike. Anti-gonea ka një zyrë administrate që prej vitit 2007, me 6 punonjës.Si shkohet në Antigone?Me makinë: Rruga 14 km që tëçon në Parkun Arkeologjik të An-tigonesë është e shtruar me asfaltdhe mund të përshkohet me çdo llojautomjeti. Me këmbë: Nga sheshiqëndor i fshatit Asim Zeneli, nëpër-mjet një shtegu këmbësorësh, dukendjekur tabelat orientuese, mundtë shkohet në park për 2 orë.Orari i parkutNga e hëna në të premte: 8:00 – 16:00Të shtunave e të dielave: 8:30 – 15:30Pranojmë vizitorë edhe jashtë orarit me një autorizim tëveçantë me shkrim nga Drejtori i Parkut dhe të shoqëruarnga personeli i parkut.Informacion mbi vizitat në parkBileta e hyrjes kushton 200 Lek.Për nxënësit e shkollave, studentët dhe personat me aftësitë kufizuar bileta kushton 100 Lek.Çdo të shtunë të fundit të muajit, hyrja është pa pagesë.Biletat mund të blihen në zyrën e Administratës së Parkutnë sheshin qendror të fshatit Asim Zeneli ose në portëne parkut.ShërbimetMini-muzeu ofron ekspozita për gërmimet dhe aktivitetete tjera të parkut. Aty mund të blihen suvenire dhe guidapër parkun.Parku arkeologjik i Antigonesë ofron shërbim guidë përvizitorët në grupe nga 5 persona e lartë, ujë të pishëmnga krojet antike, mjedise për çlodhje dhe piknik.Parku Arkeologjik i Antigonesë bën përpjekje të vazhdu-eshme që ta bëjë qëndrimin tuaj sa më të këndshëm.Na duhet mbështetja juaj!Lutemi ndihmoni ta mbajmë Parkun në gjendje të mirë.Mos hidhni mbeturina dhe kur të dilni nga parku, merrnime vete të gjitha mbeturinat tuaja.Mos shkelni mbi rrënojat e mos u mbështetni në kolona.Është rreptësisht e ndaluar ndezja e zjarrit në park.Antigonea, qyteti i ëndrrave të PirrosNjë histori e shkurtërAntigonea u themelua nga Pirro, mbreti i Molosëve, në vitin 295 paraKrishtit. Molosët ishin një nga tre fiset e Epirit (në jug të Shqipërisë sësotme dhe veri të Greqisë), i cili u kthye në një shtet të fortë gjatë kësajperiudhe. Antigonea u zhvillua si njëqendër e rëndësishme ekonomike,sociale, kulturore e politike dhe nëfund të shekullit III dhe në fillim tëshekullit II para Krishit mori formën e“polis”(qytet – shtet) dhe u kthye nënjë nga vendet më të rëndësishme tëantikitetit.Pirroja i vuri emrin qytetitAntigonea – sipas emrit tëgruas së tij të parë, vajzae fisnikëve Maqedonas, Be-renis dhe Fillip. Më vonë Berenis umartua me Ptolemeun, mbretin e Egjiptit dhe pasardhës i Aleksandrittë Madh, në oborrin e të cilit Pirro u njoh me Antigonenë. Përveç gruassë tij, Pirroja nderoi edhe vjehrrën – Berenisën duke i vënë emrin esaj një qyteti të Epirit.Kur Pirro ishte 17 vjeç, rrefen historiani i lashtë grek Plutarku, njëkryengritje e rrëzoi atë nga froni. Fillimisht ai kaloi në shërbimtë mbretit Dhimitër të Maqe-donisë e më vonë u dërguanë oborrin e Ptolemeut. Sipasshkrimeve të Plutarkut,“meqë-nëse Pirro ishte shumë i aftë tëbënte për vete njerëzit e fortë,zhvillimin urbanistik dhe arkitekturor. Antigonea dallohet nga qytetete tjera të lashta për planin e saj urban katërkëndësh dhe të rregullt,i ngjashëm me shumë qytete helene të Greqisë. Për herë të parë nëqytetet e lashta në Evropë elementet urbane dhe arkitektonike të zbu-luara, japin një ide të planifikimit të qytetit, duke treguar se Antigoneaështë ndërtuar me urdhër, dhe nuk pati zhvillim ndër vite.Disa objekte të vogla rurale jashtë mureve rrethues, dhe veglat bujqesoretë zbuluara gjatë gërmimeve si gurët e mullirit dhe enët qeramike përpërpunimin e produkteve bujqësore tregojnë se qytetiishte një territor bujqësor i zhvilluar mirë, diçka përtë cilën rajoni është edhe sot i famshëm.Në vitin 198 para Krishtit, ushtria romake mposhtiushtrinë e Filipit V, mbretit të Maqedonisë afër Anti-gonesë. Ashtu siç raportohet nga gjeografi Strabo, në vitin 167para Krishtit, Antigonea dhe 70 qytete te tjera të Epirit u shkatërruannga ushtria e Amilius Paullus, i cili mori hak për dëmet e shkaktuaraItalisë nga Lufta e Pirros. Ekzistenca e mëtejshme e qytetit dëshmohetvetëm nga rrënojat e një kishe të vogël, në dyshemenë e së cilës gjendetnjë mozaik i Shën Kristoforit dhe një emblemë greke që dëshmon ekzi-stencën e qytetit në periudhën paleo–kristiane. Kjo kishë ishte godina efundit e ndërtuar në Antigonenë e lashtë. Ajo u shkatërrua gjatë sulmevesllave në shekullinVI pas Krishtit.Antigonea, qyteti i ndërtuar me urdhër tëPirros për nder të gruas së tij Antigoneasi shenjë e dashurisë së tij,u dogj brendanjë nate me urdhër të gjeneralit Romak Amilius Pau-llus si hakmarrje në shenjë urrejtje, e grumbu-lluar gjatë dy shekujve.Gjetje arkeologikeAntigonea përfaqëson his-torinë e saj sfiduese megjetjet arkeologjike ngashekulli III dhe II paraKrishtit dhe disa godina që ipërkasin periudhës së hershme të Kristianizmit.Nuk është gjithmonë e lehtë të gjesh emrin e lashtëtë rrënojave të një qyteti, por një numër monedhashtë rrumbullakta prej bronzi me mbishkrimin “ANTIGONEON” janëdokumentat e para epigrafike që lejo-jnë identifkimin e sigurtë. Deri në mesin eviteve ’60, territori i qytetit të Antigonesëquhej Kalaja e Jermës nga vendasit.Arkeologut shqiptar Prof. Dhimosten Bu-dina, që ka udhëhequr rreth 25 ekspeditaarkeologjike për zbulimin e Antigonesë, ipërket merita e madheshkencore e identifi-kimit të Antigonesë nëpërmjet mbishkrimeve nëteserat e votimit.Ekspeditat arkeologjike kanë gërmuar dhegjetur një numër të madh artikujsh të jetës sëpërditshme të bëra prej metali apo argjili. Inven-tari i pasur, i lidhur me artizanatin dhe bujqësinë tregonse këta sektorë kanë luajtur një rol të rëndësishëm në jetën ekonomiketë qytetit. Mbetjet arkeologjike përfshijnë: kosa, çengela, dalta,sqeparë, çekiçë, kompase dhe veglatë tjera të ndryshme prej bronzi dhetë dekoruara me figura kafshëshapo qënie mitologjike si Poseidoni,Sfinksi apo sirenat. Të paktën njëpjesë e këtyre objekteve janë produktetë zonës, gjë që provohet nga punishtetnë të cilat ato u gjenden. Gjithashtuishin të zhvilluara degë të tjera sipërpunimi i lëkurës, gurë-gdhëndja,dru-gdhëndja etj. Artikuj të shumtëprej porcelani dhe qeramike të për-dorimit të përditshëm, objektetartistike, kallëpet për format etyre, një numër i madh pllakashdhe enësh qeramike (për për-punim produktesh bujqësore)Çfarë ka akoma për t’u parënë Antigone?Në Komunën e Antigonesë ju mundtë gjeni të gjitha periudhat histo-rike të njerëzimit, që nga periudhaprehistorike deri tek ajo moderne.Ndërkohë që shpellat e Spilesë dheLadovishtës tregojnë që zona ka qënëe populluar që në kohët e lashta, ma-dhështia e antikitetit përfaqësohetnga vetë Antigonea. Antikiteti i vonëdhe periudha bizantine përfaqësohetnga tre bazilikat paleokristianebrenda qytetit antik dhe me disakisha në fshatrat fqinje. Manastirieremit i Spilesë, Kisha e ShënKollit në Saraqinishtë, MozaikuPaleokristian në Antigone, janëdëshmi të qarta të përqafimitdhe përhapjes së Kristianizmit nëkëtë zonë dhe në gjithë Luginëne Drinos. Periudha Otomane kalënë gjurmët e saj në shtëpitë me arkitekturën e shekullit XVII – XVIIInëTranoshishtë, Krine dhe Saraqinishtë, ndërkohë që stili i periudhëskomuniste mund të shihet në fshatrat e ish-kooperativave bujqësoretë quajtura me emra partizanësh si Arshi Lengo dhe Asim Zeneli.Sistemi rrugor i Antigonesë në lashtësiMbreti Pirrou gjënden gjatëgërmimeve dhetregojnë një pro-dhim të madh tëpoçerisë. Në An-tigone u gjendëngjithashtu rreth500 monedha,Pitos (enë qeramike për përpunimproduktesh bujqësore)i gjendur në shtëpinë elëkurëpunuesit.Harta:DavidDehnertAntigoneaPARKARKEOLOGJIKGuidaShqiptareParku Arkeologjik(shikoni hartën e parkut)LegjendëRrugë kryesore/autostradëRrugë e shtruarRrugë e pashtruarHyrja në AntigoneRrugëShteg përkëmbesorëZonë e zhvilluarLiqenPërruaKisha ortodokseIzoips, 50mIzoips, 250m
  2. 2. 15 Sistemi i fortifikimit jugor (shek. III-II para Krishtit ) është një strukturë lineare 800metra, me 5 kulla mbrojtëse dhe një portë të vogëlnga jugu. Eshtë seksioni më i rëndësishëm i siste-mit të fortifikimit të qytetit dhe daton në shek. IIIpara Krishtit. Stili i përdorur në konstruksionin etij quhet “izodomik” (i rregullt, me blloqe pothu-ajse katror, të shtrira horizontalisht). Pesë kullat përbëhen nga dy konstruksionemetalike të përforcuara me binarë. Janë ndërtuar në formë drejtkëndëshi mëshumë se 6 m të larta dhe të gjera në distancë 60 m larg njëri- tjetrit.Adresa e kontaktit:Parku Arkeologjik i AntigonesëFshati Asim Zeneli, Komuna e AntigonesëGjirokastër, ShqipëriTel/Fax +355 (8829) 3155E-mail: parkuantigone@yahoo.comWebsite: www.antigonea.comKjo guidë u përgatit nga Ministria eTurizmit, Kulturës, Rinisëdhe Sporteve dhe Parku Arkeologjik i Antigonesënë kuadrin e Programit të Përbashkët të OKB“Kultura dheTrashëgimiapër Zhvillimin Ekonomik dhe Social”, financuar nga Fondi spanjoll iObjektivave të Zhvillimit të Mijëvjeçarit.dhe në bashkëpunim meShprehim mirënjohjen tonë për vullnetarët e Korpusit të Paqes, AllanZaretsky dhe Seth Pyenson, për ndihmën e tyre në realizimin e kësaj guide.Hartat Arkeologjike: David Dehnert, Shpresa Gjongecaj, Kostadinos ZahosFotot: Alket Islami, Engjëllush Serjani,Ekipi i Programit të Përbashkët të OKB (Stephan Doempke)Figurat: Dhimosten Budina, Oliver Gilkes, UNESCOPërcaktimet e përdorura dhe paraqitja e materialit në të gjithë këtë botim nuknënkupton shprehjen e ndonjë opinioni nga ana e UNDP ose UNESCO-slidhur me tematikën e këtij botimi.Design: Delta Print,Tel. (04) 2244-701, deltaprint@albmail.com© Parku Arkeologjik i Antigonesë 2010Objekte dhe vende me interes(shih numrat në hartë)1 Mbetjet nga muret e fortifikuara (fillimi i shek. III para Krishtit ) mund të shihen tekshtrihen nëpër kodër. Pamja e tyre është veçanër-isht e bukur nga Akropoli.2 Nimfa e lashtë e Akropolit (fillimi i shek. III para Krishtit). Ndërtesë kulti që në lashtësikonsiderohej vend i shenjtë i shpirtit femëror.Eshtë e rrethuar dhe ka shërbyer si burim uji.3 Kisha e Shën Mëhillit (Saint Michael) (shek. VI-IX pas Krishtit), me përmasa 8m x 7.3mndodhet në pikën më të lartë të Akropolit dhe kady seksione. Rrënojat e saj u zbuluan në 1973dhe materialet e ndërtimit janë marrë nga muretmbrojtëse të Akropolit.4 Fortifikimet Mbrojtëse të Akropolit (fillimi i shek. III para Krishtit). Fortifikimet janë for-muar nga 3 breza muresh mbrojtëse që ngushto-hen deri në majë të kodrës. Pjesa e jashtme ështëformuar nga mure mbrojtëse dhe shtatë kullapërforcuese.5 Godinë (punishtja e lëkurës) (gjysma e dytë e shek. të III para Krishtit ). Zbuluar gjatëgërmimeve arkeologjike në 1968, është një godinëme një dysheme të çrregullt, përbërë nga një korri-dor dhe pesë seksione me funksione të ndryshme.Zbulimet e kryera këtu përfshijnë qeramikën si: enëqeramike për përpunimin e produkteve bujqësore,pjata kuzhine, tulla, pjata bronzi dhe vegla puneprej hekuri, të cilat mendohet të jenë përdorur përpërpunimin e lëkurës.6 Fragmente të mureve rrethuese të fortifi- kuara (fillimi i shek. III para Krishtit ). Rrëno-ja të portës veriore me dy kullat.7 Godinë (shtëpia e karrocierit) (gjysma e dytë e shek. III para Krishtit). U quajt kështunga arkeologu Dh. Budina pasi këtu u zbulua njërrotë e madhe karroce që dëshmon se antigonasitlëviznin me karroca në rrugët e shtruara dhe tëdrejta të qytetit. Veç kësaj këtu janë gjetur dhemonedha.8 Godinë (gjysma e dytë e shek. III para Krishtit). Rezidencë banimi me një dyshemenë formë L-je, e përbërë nga një korridor dhepesë kthina. Zbulimet e bëra këtu në 1968 kanëqenë me shumë vlerë dhe të shumta në numër:pjata bronzi, vegla pune, monedha bronzi dhe ar-gjendi, vula argjili, një mini statujë e Poseidonit(Zoti i oqeanit), si dhe 14 tesera bronzi me emrine qytetit, që konsiderohen si karta indentifikimipër votim. Në këtë shtëpi u gjet një figurinë mi-tologjike bronzi që konsiderohet si sfinks aposirenë dhe që sot shërben si logo dhe simbol iAntigonesë. Në mitologjinë Greke dragoi ështënjë zanë me krahë, e mirënjohur si vjedhëse eushqimit nga profeti Fines.9 Banesë me varg kolonash (peristili) dhe dy- sheme me mozaik (fillim i shek. III paraKrishtit). Në arkitekturën romake dhe greke njëvarg kolonash është një kollonadë që rrethon njëkopësht apo një oborr brenda një ndërtese. Zbuli-met: dy varre fëmijësh, qeramika, objekte bronzidhe monedha.10 Kroi i lashtë (data e papërcaktuar). Ndërtuar pranë një burimi që vazhdon të rrjedhë edhesot ujë të pijshëm. Arkitektura e tij gjendet e imi-tuar në krojet e Lunxhërisë.11 Varr Monumental (shek. III-II para Krishtit). Varri i lashtë i stilit maqedonas, i përbërë ngady bazamente të lidhura me njëra-tjetrën. Muretjanë të suvatuara, tavani është i stilit kupolë i bërëme hark. Zbuluar gjatë gërmimeve në vitin 2005.Zbulimet janë qeramika dhe objekte bronzi.12 Porta Kryesore e Qytetit të Lashtë me dy kulla të fortifikuara (shek. III-II para Krish-tit) Zbulimet: gjurmë të instalimit të dy krahëvelëvizës të Portës së Madhe.13 Stoa ose shëtitorja me mure shumë të bukur me shumë kënde (fillim i shek. III paraKrishtit). Vendosur rreth 250 m larg murit krye-sor mbrojtës të qytetit nga jugu. Zbulimet për-fshijnë: një mur me stil poligonal, qeramika dhemonedha. Në afërsi ka patur një nimfë.14. Bazilika Paleo-kristiane (kishë trikonkëshe) dhe mozaiku unikal shumëngjyrësh (shek.V–VI pas Krishtit). Kisha ka formën e një baziliketrikonkëshe me 3 gjysma harku në anët e sheshitqëndror të kishës, me përmasa 13.8 m gjatësi dhe4.6 m gjerësi. Mozaiku ka në qendër figurinën enjë njeriu me kokë qeni, motive gjeometrike ngabota bimore dhe shtazore. Zbuluar gjatë gërmi-meve në 1974.Zona qëndrore e gërmimeve16 Agora (Pazari) dhe Stoa Kryesore (shëtitorja me çati) (shek. II-III para Krishtit) ka njëplan drejkëndësh me përmasa 59.6 m x 8.6 mdhe është dekoruar me kollona me stilin Dorik.Një kanal unikal dranazhimi kalon mespërmestij. Në 1987 janë gjetur këtu figurina bronzi tëPoseidonit dhe Qenit Mollos, si dhe fragmentebronzi të një statuje monumentale të një kalorë-si të panjohur (helmete kali, jele kali dhe duart ekalorësit me një unazë në gisht).17 Banesat dhe ndërtesat publike (shek. III-II para Krishtit). Gjatë gërmimeve të vitit1986 u zbulua një ndërtesë me kolona (peristil)pranë kishës mesjetare, me përmasa 18 m x 8.5m. Bazuar në vendndodhjen e saj në qendër tëqytetit, arkitekturën dhe mungesën e objektevepër përdorim të përditshëm, kjo ndërtesë supozo-het të ketë qenë një ndërtesë publike apo vilë.18 Kisha Paleo-kristiane e periudhës Bizantine, ndërtuar midis shekujve VII - IX pas lindjessë Krishtit me gurë dhe kolona nga shtëpitë an-tike. Kisha mesjetare e shekujve IX-XI ka një altartë vetëm me përmasa 11m x 3.5m. Janë zbuluar13 varre në varrezat pranë kishës, me inventaretë pjesëshme.19 Kompleksi i banesave me kolona persili. Kjo pjesë e qytetit, me shtëpitë dhe kanalet,tregon në tërësi zhvillimin urban të qytetit. Ob-jektet në këtë bllok (të gjitha të gjysmës së parëtë sheku-llit III pas lindjes së Krishtit) janë: njëgodinë për punime zejtarie, një objekt për pun-ime tekstili, guri matës dhe një sistem kanalizimimbitokësor. Këtu janë gjetur pjata qeramike përpërdorim të përditshëm, tjegulla qeramike, veglapër pu-nime artizanale, kundrapesha tezgjahu,monedha bronzi, artikuj dekorativë prej bronzidhe vegla bujqësore.Ndërtesat e këtij blloku variojnë në varësi të tipitdhe funksionit të tyre:- Ndërtesat me një kolonë drejtkëndëshe, rrethuar me hapësira për jetesë dhe aktivitet ekonomik.- Ndërtesa me një oborr dhe një portë të ve- ndosur në njërën anë apo në të dy anët e oborrit.- Një ndërtesë me një korridor të ngushtë në mes dhe hapësira në të dy krahët.- Banesat që kanë oborr që ndodhet në një cep të shtëpisë.Etiketimi i këtyre shtëpive është bazuar në funk-sionin e tyre – të përcaktuar nga veglat dhe ob-jektet e tjera të gjetura aty:Shtëpia e zejtarit, me përmasa 35m x 15m, menjë sipërfaqe 335 m2, daton në gjysmën e dytë tëshek. III para Krishtit. Zbulimet e bëra këtu janëpjata bronzi, vegla hekuri si sëpatë, hanxhar, kosë, hekur e bronz të ndryshkur,monedha të ndryshme, doreza prej bronzi e një pjatë në formën e një figurinesfinksi, qeramika, etj. Për shkak të metaleve të ndryshkura dhe zbulimeve tëtjera, kjo shtëpi është gjykuar që është shtëpia e një zejtari.20 Shpella natyrale ndodhet në kodrën lindore shkëmbore. Në antikitet ka shërbyer si mbrojtje natyrale, pjesërisht e fortifikuar me një mur meshumë kënde. Sipas shkrimtarëve antikë, shpella është përdorur si strehim ngabanorët gjatë sulmeve nga pushtuesit dhe sot konsiderohet si zonë historike.ANTIGONEAParku ArkeologjikParaqitje e dyshemesë mozaik në BazilikëRikonstruksion hipotetik ibanesës me kolona (peristil)Guri matësGërmime arkeologjikeHarta:DavidDehnertHarta:DavidDehnertParku Arkeologjik i AntigonesëMINISTRIA ETURIZMIT, KULTURËS,RINISË DHE SPORTEVELegjendëMur i vjetërMur i vjetër i supozuarBazilika Paleo-kristianeGuri matësObjekte dhe vende me interesShtëpia elëkurëpunuesitKolonaShtëpiae zejtaritLegjendëRrugë e pashtruarShteg i shkurtërShteg i gjatëMur i vjetërMur i vjetër i supozuarBazilika Paleo-kristianePërruaIzoips, 10mIzoips, 50mObjekte dhevende me interesMini-muzeKufijtë e parkutZonë tampon(e mbrojtur)

×