Fizica pentru curiosi

4,212 views

Published on

by Laborato

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,212
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,837
Actions
Shares
0
Downloads
41
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fizica pentru curiosi

 1. 1. Știința care se ocupă cu studiul structurii și alproprietăților materiei, cu formele mișcării ei și culegile generale ale fenomenelor naturiianorganice.
 2. 2. Marimi fizice.Masurarea masurilor fizice
 3. 3. INTRUMENTE PENTRU MASURAREA LUNGIMILOR• RULETA• METRUL TAMPLARULUI• METRUL CROITORULUI• MICROMETRUL• SUBLERUL
 4. 4. INSTRUMENTE PENTRU MASURAREA DURATEI (TIMPULUI)• CEASUL• CRONOMETRUL• CLEPSIDRA• METRONOMUL• PENDULA
 5. 5. INSTRUMENTE PENTRU DETERMINAREA VOLUMULUI CORPURILOR LICHIDE• CILINDRUL GRADAT• VASE GRADATE• PIPETE• BIURETE
 6. 6. Termenul „viteză” se poate referi la una dinurmătoarele noțiuni:rapiditate, iuțeală, repeziciune (În cazuldeplasării persoanelor sau vehiculelor,termenul de „viteză” definește raportuldintre spațiul parcurs și timpul folositpentru parcurgerea acelui spațiu. Variațiilede viteză se obțin la mărire prin accelerare,iuțire, iar în cazul micșorării vitezei prinîncetinire, decelerare. Vitezele persoanelorși vehiculelor se măsoară în m/s, km/oră(km/h), respectiv km/sec.)
 7. 7. Legea de miscare - o relatie carepermite determinarea pozitiei unuimobil in orice moment al miscarii.Miscarea rectilinie uniforma estemiscarea in care mobilul sedeplaseaza cu aceeasi viteza pe otraiectorie rectilinie.
 8. 8. InteractiuneaInteractiunea este actiunea reciproca a doua corpuri.
 9. 9. În fizică , o forță este o mărime derivatăcare determină un obiect cu masă să îșimodifice viteza. Forța este o mărimevectorială ce are atât modul (valoarescalară sau intensitate) cât și direcție. Adoua lege a lui Newton afirmă că un obiectcu masă constantă va fi acceleratproporțional cu forța rezultantă ceacționează asupra sa și invers proporționalcu masa sa. Echivalent, forța rezultantă ceacționează asupra unui obiect este egalăcu viteza cu care i se modifică impulsul. Cualte cuvinte, forța rezultantă ce acționeazăla un moment dat asupra unui corp estederivata temporală a impulsului.Forțele ce acționează asupra obiectelortridimensionale le pot determina pe acesteasă se și rotească sau să se deformeze, saupot cauza o schimbare a presiunii.
 10. 10. Difuzia este fenomenul depatrundere a moleculelorunui corp printremoleculele altui corp,faraa se intervine din exterior
 11. 11. Transferul caldurii se poate realiza inurma contactului direct dintre corpuri.Conductia termica este transferul energieisub forma de caldura prin ciocniridatorate agitatiei termice.Convectia estetransferul energiei sub forma de calduraprovocata de deplasarea unei portiunicalde a corpului in interiorul acestuia,avand ca efect crearea unor curenti
 12. 12. Termometrele sunt dispozitive demăsurare a temperaturii, cu aplicații înaproape toate domeniile de activitatepractică a omului. Sunt dispozitive realtivsimple, de construcție și precizie diferite,capabile să acopere un domeniu larg detemperatură (între -200 °C și +3000 °C).
 13. 13. Electricitatea este totalitatea fenomenelor produsede sarcinile electrice. Cuvântul electric provine dincuvântul elin „elektron” care semnifica chihlimbar,adică acel materialul pe care s-a observatfenomenul electrizării în primele experiențe.Sarcinile electrice sunt energii punctuale posedatede componentele atomului situate în nucleulacestuia numite protoni și în componenteleatomului numite electroni, situate în învelișulatomului.
 14. 14. Magnetismul este unul dintre fenomenele care se manifestăprin forțe de atracție sau respingere între corpuri; forțelemagnetice își au originea în mișcarea electronilor sau a altorparticule cu sarcină electrică. Atunci cînd magnetismul esteprodus de sarcini electrice libere, de exemplu în curentulelectric, în plasmă sau în fluxuri de particule încărcateelectric, fenomenul se numește electromagnetism.
 15. 15. Curcubeul este un fenomenoptic care ia nastere din cauzadispersiei si reflexiei luminiisolare in picaturile de ploaie dinatmosfera. El este vizibil atunci candsoarele bate din spatele nostru inperdeaua de nori din fata, luminareflectandu-se pe bolta.
 16. 16. • BY LABORATORUL DE FIZICA TEAM• http://laboratoruldefizica.blogspot.com/

×